» »

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Temo vidijo: vsi
««
109 / 133
»»

koyotee ::

Nope, kr drži ceno.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Nejkoy ::

Je razlika med MK1 in MK2 skoraj 150€ upravičena ali naj raje ostanem pri prvem modelu?

Rear DVD collector!
JTD power!

Še eno vprašanje. Se lahko video kvaliteta MK1 primerja z naprimer gopro kamero?

dj_uro ::

se ti hecaš? - gopro je igračka v HD... sony 1'' pa cilja na backup backupa - torej naj bi bila par kakovostnih razredov višje
vw-klub.si

No se opravičujem, človek še vprašati ne more. Hvala za odgovor(v bodoče lahko tudi na lepši način).

Okapi ::

:)) Saj to je bilo na lep način povedano.

OK. Mogoče še kak fotkič ki je primerljiv z RX100 samo, da je novejše izvedbe? (pač, da model ni že 4 leta star).

Canon G7
Panasonic LX100

G7X je 500€, kaj pa morda G9X, ki je na mimovrste 437 - 40€ cahback? G9X je na istem nivoju?

Rear DVD collector!
JTD power!

G7X>RX100>G9X tako nekako bi bil razpored :)

seminal ::

Če hočeš mljašega paš vzameš RX100 IV ? al pa III?

Ja, sej sam 1000€ ane :)
Rear DVD collector!
JTD power!

car100 ::

Lep pozdrav! Jaz potrebujem za splošno rabo en mal boljši fotič da naredi mal boljšo sliko kot telefon in pa star Sony H1. Nisem zelo zahteven vseeno pa bi posegel na nek srednji rang okol 700€ +-. Ogledano imam D5300 18-140MM VR NIKON vs Sony RX100 III. S katerim bom lažje dosegel boljše rezultate glede na to da sem bolj začetnik.

Za 700€ defenitivno sony a6000 :) se dobi že za manj tudi.

Ali pa Olympus OM-D E-M10 II.
Izbire do 700 evrov je ogromno - z vsemi lahko delaš odlične fotke.

Razlike so v velikosti, v videu (če hočeš 4K), dodatni opremi (objektivih) ...

Sicer si zamudil majsko ponudbo Olympusa (100 evrov vračila) - E-M10 II z dvema zumoma (14-42 in 40-150 mm) bi te prišel 730 evrov. S tem kompletom si preskrbljen za skoraj vse osnovne priložnosti (imaš pokrit ekvivalent goriščnic od 28 do 300 mm).

Kaj pa kakšen Nikon D5500 18-140mm VR? Ne rabim čisto takoj bi blo pa dobr vedt vsaj okvirno kaj je dober nakup da lahko potem sledim akcije? Sploh v tujini se mi zdi dost ugodna cena za ta model.

Kot se vidi si itak že odločen kaj boš vzel :) vzami tudi dober aparat...

car100 je izjavil:

Kaj pa kakšen Nikon D5500 18-140mm VR? Ne rabim čisto takoj bi blo pa dobr vedt vsaj okvirno kaj je dober nakup da lahko potem sledim akcije? Sploh v tujini se mi zdi dost ugodna cena za ta model.
Nikon D5500 je sicer čisto soliden fotoaparat, ampak "zrcalniki" so IMHO tehnologija, ki jo je povozil čas. Še zlasti, če ne veš zelo dobro, zakaj je koristno imeti optično iskalo v fotoaparatu.

Brezzrcalni fotoaparati z elektronskimi iskali imajo toliko prednosti, da se z zrcalniki nima smisla več ukvarjati, vsaj ne v teh cenovno-kakovostnih okvirih, ki te zanimajo.

neboben ::

car100 je izjavil:

Samo opomnil bi te, da vedno pogledas, če ima proizvajalec CASHBACK akcijo. Se splača tudi, če dobiš le 30 ali pa 100 EUR nazaj. Recimo Panasonic jo ima, pa mislm, da je za Nikon tudi neka poletna akcija ceprov nisem ziher, če točno za ta model fotoaparat, ki si ga izbral. Canon ima tud cashback. Tudi Olympus je imel do 31. maja 2016 akcijo in vračal denar za leče in dva modela fotoaparatov.

Če iščeš mogoče lažji in manjši fotoaparat ti svetujem, da pogledaš za brezzrcalnimi.
Prej si preberi še kak review na teh straneh:
Nikon D5500 review na dpreview.com
Nikon D5500 review na photographyblog.com
Takih spletnih strani je se ene par, se spača prebrati vse, ker se ocejevalci in zaključki včasih tudi ne ujemajo in prebreš menenje od nekoga,ki malce bolj skritizira kot drugi.
Nimam tega fotaparata, tko da ti ne morem s prve roke povedat kako je, mislm pa da boš našel na teh straneh velilko informacij, ki ti bodo v pomoč.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: neboben ()

Jaz ne sledim toliko foto sceni in zato tudi sprašujem (za PC TV mi ni problem zbrat tuki sem pa bol tko tko ker je kar dost modelov in vsak ima +-. Trenutno sem probal samo Nikon D5200 in se mi je zdel čisto ok (bi pa kupil kakšen višji model (novejši) če so kaj izboljšali. Za začetek rabim nekaj da že na samodejno nastavitev naredi ok sliko. Ko bom pa mal naštudiral pa tudi kakšen samostojni program. Pomembno mi je da so barve čimbolj pristne in da je čim boljša ostrina. 4K video bi uporabljal samo bo verjetno cena dobro čez 1kEUR kr mi je pa preveč sploh za začetek. Bom pa to res imel bolj za igrat pa kakšen dogodek da naredi mal boljšo sliko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: car100 ()

clancy ::

seminal je izjavil:

Za 700EUR defenitivno sony a6000 :) se dobi že za manj tudi.

Eno leto imam A5100, (skoraj identičen A6000, le da nima EVF), po reviewih best buy fotoaparat v tem cenovnem razredu, ampak po pravici povedano, jaz nisem ravno z njim zadovoljen.
Najbolj me moti slab kit objektiv. Najprej se kot amater začetnik skeširaš za fotoaparat, potem pa še moraš kupit drugi objektiv skoraj v vrednosti novega aparata.

Druga slabost je, da se pri snemanju video posnetkov rad pregreje in posledično izklopi. Ves ponosen kako super aparat imaš, potem se ti pa na polovici Postonjske jame aparat lepo izklop in ostaneš naprej brez slik... mislim ej:O

Tretja slabost pa je hitro praznjenje baterije. Pri enodnevnem izletu moraš prav paziti, da ti baterija zdrži do konca.
Saj fotoaparat dela slike in videoposnetke nadpovprečno dobre, ampak neke praktične vrednosti, za povprečnega uporabnika po mojem mnenju ta fotoaparat nima, oziroma so drugi aparati v tem boljši.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: clancy ()

Vsi brezzrcalni aparati imajo problem z zmogljivostjo akumulatorja (ker so ti majhni, aparati pa zaradi elektronskega iskala električno bolj potratni od zrcalno-refleksnih).
Če količkaj resno slikaš, moraš imeti v žepu vedno rezerven akumulator, če hočeš biti res na varni strani, pa dva.

Vedeti je treba tudi, da akumulator bolj kot samo slikanje prazni čas, ko je aparat vklopljen. Na koncertu sem recimo poslikal skoraj 1000 fotk v dveh urah z enim akumulatorjem. Če hodiš 6 ur po mestu, pa lahko narediš samo 300-400 fotk in moraš zamenjati akumulator. V glavnem, doslej mi še ni bilo treba uporabiti druge rezerve, ampak parkrat ni veliko manjkalo.

LuiIII ::

Glede akumulatorjev. Že nekaj časa imam en testni Sony A7RII, ki je kar pozrešna zverina. Glede na to da na dan naštepam lahko tudi tam to 8000 fotk, sem si omislil nekaj ta velikih video baterij (F970 8600mAh), ki so precej standardna zadeva za Sony kamere in pa ustrezen polnilec z cradlom za baterijo, ki sem mu nalotal kabel do dummy baterijskega vložka. Vložek dam v foto, baterijo ruknem na cradle od polnilca (gre stran) in ju s kablom povežem. Baterijo imam v prsnem žepu jakne oz. nečesa podobnega. Ena baterija zdrži tam do 4000 posnetkov.

Najbolj beden izgovor da te moti baterija. Ja zato pa imaš še dve rezervi :) Sam imam patono 2x, pa njihov polnilec in imam mir. Če je pa nuja pa še powerbank pa napolnim aparatek.
Pregrevanja sam nisem zasledil vsaj ne pri moji A6000, ma pa vlke težave A6300 pri 4k filmu. Pa čudno da se ti je v postonjski jami pregrel kjer je prijetno hladno.
Za kit objektiv pa nevem kaj ti naj rečem upam da nisi zeissa pričakoval. Če te moti nabaviš kakšnega fiksnega od sony al pa cenejšo varianto sigmo, ali pa 18-105 oz 16-70.

Lonsarg ::

Kar tebe moti so same zadeve, ki držijo za vse fotoaparate v tem cenovnem razredu, dobro edino baterijo imajo DSLRji večjo, sam to plačaš z faktorji večjo težo ne hvala.

Očitno si nov, ker še nisi odkril da se ob nakupu fotoaparata VEDNO splača kar takoj kupi še pack dveh dosatnih baterij z zunanjem polnilcem(dobiš za 20€+ tak pack).

Kar se tiče pa kit zooma pa je dober tam-tam kot vsi ostali kiti, čisto soliden za moje pojme. Razen večje zaslonke in manj artefaktov, ki prostemu očesu niso vidni z bolšo lečo ne boš dobil. Sem bil optimist kaj bo 400€ f1.8 naredila pa sem lasneje prodal in raje ostal na veliko bolj praktičnemu PZ 16-50.

Živjo

Izbiro za nakup se strnil :) RX100 M1 nov 375€ ali RX100 M3 rabljen, vendar še v garanciji za 530€?

dj_uro ::

vsekakor m3
vw-klub.si

Mk3

Jaz bi tudi rekel, da je III vreden 155 evrov razlike. Boljše tipalo, svetlobno močnejši objektiv, vgrajeno elektronsko iskalo, premičen zaslon LCD, wi-fi ...

Čeprav meni takšni fotoaparati s samo 3x zumom niso pretirano všeč. Se mi zdijo preveč omejeni, še zlasti, ker niso ravno poceni.

Okapi je izjavil:

Jaz bi tudi rekel, da je III vreden 155 evrov razlike. Boljše tipalo, svetlobno močnejši objektiv, vgrajeno elektronsko iskalo, premičen zaslon LCD, wi-fi ...

Čeprav meni takšni fotoaparati s samo 3x zumom niso pretirano všeč. Se mi zdijo preveč omejeni, še zlasti, ker niso ravno poceni.

Hvala za odgovore. Ja zoom je 3x. Kaj bi potem vi priporočali? Sem še vedno odprt za vse predloge :)

Predvsem se moraš odločit (oziroma sam pri sebi ugotoviti), kakšno kakovost fotografij pravzaprav potrebuješ, in kaj boš slikal.

1" tipalo v RX100 je boljše kot malo tipalo v recimo HX90 (če ostanemo pri Sonyju), ampak boljša kakovost nikakor ne pride vedno do izraza, ampak predvsem v slabših svetlobnih pogojih, in če bi rad fotko natisnil na A4 ali večji format. Na drugi strani se ti velikokrat zgodi, da kakšne zanimive stvari ne boš mogel dobro poslikati zaradi samo 3x zuma, in ti manj digitalnega šuma na fotki ne bo čisto nič pomagalo. Z HX90, ki ima 30x zum, bodo takšne fotke boljše.

Panasonic je ravno dal ven TZ100, ki ima 1" tipalo in 10x zum, kar se mi zdi ravno prav (30x je IMHO "preveč", oziroma nepotrebno), ampak stane 670 evrov.

V glavnem, problem je, ker se moraš vedno odločiti za nek kompromis med velikostjo tipala, zmogljivostjo objektiva in ceno. Za moj okus je 1" tipalo in 3x zum slab kompromis. Ampak mogoče pa je zate ravno pravi.

Hvala, zelo razumljivo razloženo. Potrebujem nekaj kompaktnega in majhnega. Sem hobi uporabnik. Rad bi, čim boljšo fotografijo v neki normalni ceni. Zoom mi ni primarnega pomena.
Pomembno mi je tudi, da lahko z njim naredim solidne video posnetke, ki bi jih potem združeval s posnetki iz zraka. Ker se bolj spoznaš kot jaz me zanima še nekaj...videoposnetki
iz RX100 so po kvaliteti slike občutno boljši od naprimer gopro?

S praktično vsakim sodobnim fotoaparatom nad 200 evri lahko snemaš boljši video kot z gopro.

O.

Hvala za odgovore. Sem še malo v dilemi,ampak bo :) tudi RX100 M1 bo čisto OK.

blackbfm ::

da kakšne zanimive stvari ne boš mogel dobro poslikati zaradi samo 3x zuma

Manj zooma = boljsa kvaliteta

Kolk fotk naredi folk s telefoni in sploh nima zooma. Jz mam aps digitalca brez zooma inga nic ne pogresam, res pa da lahko eksperimentiras z globibsko ostrino s pomočjo zaslonke

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blackbfm ()

Lonsarg ::

Zoom je sekundarnega pomena, ker razen izjem ima večino ljudi zgolj zelo majhen % fotk z zoomom večjim od 3X.

Poleg tega nek povprečni optični zoom je tam tam z digitalnim, sam pač pri digitalnem gre tam do 5MP, potem pa ni več uporabno. Torej 20MP komot narediš dodatni 2x zoom da dobiš za 5MP fotko. Torej 3xoptično x2 = 6x zoom. Ni kakega konkretnega razloga da bi moral to na fotkiču delal, to počneš potem med obdelovanjem.

Lonsarg je izjavil:

Zoom je sekundarnega pomena, ker razen izjem ima večino ljudi zgolj zelo majhen % fotk z zoomom večjim od 3X.
Že mogoče, ampak ne, ker ne bi hoteli, temveč ker ne morejo (ker pač nimajo fotoaparata z večjim zumom).

Če imaš fotoaparat z 10x zumom, je običajno kar konkreten % fotk narejen z več kot 3x.

jakan123 ::

Kateri kompaktni fotoaparat vzeti v rangu 300-400€? Za bolj napredno uporabo? Včasih sem imel Nikon P100 in je bil super. Kaj se danes splača vzeti za moj budget?

Že mogoče, ampak ne, ker ne bi hoteli, temveč ker ne morejo (ker pač nimajo fotoaparata z večjim zumom).

Če imaš fotoaparat z 10x zumom, je običajno kar konkreten % fotk narejen z več kot 3x.

Obicajno fotkas v manj kot idealnih svetlobnih pogojih. Verjetno pa ves da vec kot nabijes zooma bolj se zapre zaslonka, posledicno se visa iso in cas osvetlitve.. Posledicno prevelik zoom ni prakticen..se pa dobro slisi na papirju

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blackbfm ()

Sem lepo napisal, da 30x je preveč. 10x (recimo 25 - 250 mm) je pa zelo uporaben razpon, če imaš fotoaparat, ki mu ne moreš menjati objektiva. 20 - 200 mm bi bil še bolj uporaben razpon.

V dobrih starih časih, ko sem začel slikati s Praktico, sem poleg osnovnega 50 mm objektiva kupil še dva - 200 mm in 29 mm. Moja oprema je bila videti zelo podobna tej.

Saj so bili (oziroma so še) tudi vrhunski fotografi, ki so ves čas slikali samo s 50 mm (ali 35 mm), ampak določenih stvari s tem pač ne moreš poslikati, vsaj ne dovolj dobro. Vedno se moraš pa odločiti za nek kompromis.

Problem je, ker v rangu od 200-600€ ni neke hude izbire
Rear DVD collector!
JTD power!

Problem je, ker mali fotoaparati (zlasti cenejši) izumirajo. Prodaja jim zadnjih par let strmo pada (zaradi telefonov, seveda). Ampak še vedno se najde kaj primernega, samo izbira res ni ravno "huda";)

Malih žepnih modelov z 10-12x zumom imaš kar nekaj, za okoli 150-200 evrov. Potem je pa res bolj ali manj "luknja" do nekako 600 evrov, ko se začno mali fotoaparati z večjimi tipali in spodobnimi zumi. Vmes (400-500 evrov) dobiš nekaj cenejših malih brezzrcalnih modelov z dvema zumoma, ki skupaj pokrivata 10x. Recimo Nikon 1 S2, ali J5, ali Olympus E-PL6, če ti ni prevelik.

Sam recimo razmišljam o vodotesnem Olympusu TG-870, za okoli 300 evrov. Se mi zdi zelo splošno uporaben fotoaparat, zlasti za potovanja in počitnice. Z njim greš lahko mirno na bazen ali plažo, slikaš pod vodo ali v nalivu. Zum je sicer "samo" 5x, ampak ima zelo uporaben razpon - 21 do 105 mm. Zlasti všeč mi je 21 mm, ker imam rad širokokotnike, in 21 mm je precej bolje od 24 mm, kjer se večini drugih začne zum. Na zgornjem koncu si pa lahko pomagaš z digitalnim povečevanje in tako prideš do recimo 200 mm pri še vedno čisto uporabni ločljivosti 4 mp (tipalo ima 16 mp). Tipalo je seveda malo, z vsemi omejitvami, ki sledijo, ampak kot rečeno - vedno se moraš odločiti za nek kompromis.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

N0t0ri0us ::

Odločam se za nakup nekega malo bolj kvalitetnega pocket fotoaparata. Slikalo bi se večinoma kakšne izlete in osebe

RX100 1, 2 ali 3? Verjetno je optimalna odločitev 1, saj je pol cenejša od trojke, bistvene razlika pa verjetno ni?

Za slikanje "kakšnih izletov in oseb" je verjetno dovolj dober tudi kakšen cenejši aparat. Če ima malo večji zum, mogoče še boljši.

Konkretno, če gledam samo razlike med RX100 1 in 3, me pri enki moti, da se zum začne šele pri 28 mm (24 ali 25 mm je opazno bolje). Moti me še, da nima iskala, ker se na zaslon LCD v močnem soncu (poleti na pikniku, recimo), slabo vidi.

V tem razredu fotoaparatov (z 1" tipali) se mi recimo boljši zdi Nikon DL 18-50, ker ima občutno bolj širokokoten zum (18 - 50 mm), kar je IMHO bolj uporabno kot 28 - 100 mm. Je pa res, da je drag.

Od cenejših alterniv se mi zdi zanimiv recimo Fujifilm XQ2 (25-100 mm). Tipalo ima sicer manjše od 1", ampak vseeno večje od povprečnega malega fotoaparata. Ali pa Canon S200 (24 - 100 mm). Med malčki z malo večjimi tipali je zanimiv še Casio EX-100 (28 - 300 mm),

starboi ::

Okapi je izjavil:

Za slikanje "kakšnih izletov in oseb" je verjetno dovolj dober tudi kakšen cenejši aparat. Če ima malo večji zum, mogoče še boljši.

Konkretno, če gledam samo razlike med RX100 1 in 3, me pri enki moti, da se zum začne šele pri 28 mm (24 ali 25 mm je opazno bolje). Moti me še, da nima iskala, ker se na zaslon LCD v močnem soncu (poleti na pikniku, recimo), slabo vidi.

V tem razredu fotoaparatov (z 1" tipali) se mi recimo boljši zdi Nikon DL 18-50, ker ima občutno bolj širokokoten zum (18 - 50 mm), kar je IMHO bolj uporabno kot 28 - 100 mm. Je pa res, da je drag.

Od cenejših alterniv se mi zdi zanimiv recimo Fujifilm XQ2 (25-100 mm). Tipalo ima sicer manjše od 1", ampak vseeno večje od povprečnega malega fotoaparata. Ali pa Canon S200 (24 - 100 mm). Med malčki z malo večjimi tipali je zanimiv še Casio EX-100 (28 - 300 mm),

Kakšno je tvoje mnenje o Canon PowerShot G7 X Mark II ? Slikam pa veliko narave,ljudi in po mestu. Iščem pa majhen zmogljiv fotoaparat. Cena maksimalno 700e. Vnaprej se zahvaljujem za nasvet. Lp

N0t0ri0us ::

Doma imamo že DSLRja, katerega bolj kot ne ne zna nihče uporabljat. Fotr je kupu canona eos 400d, kateri je popolnoma neuporaben, saj rabiš zraven nosit celo torbo. Na morju, v hribih, na piknikih..

Gre se bolj za to, da naredim kako lepo sliko za spomin, katera bo potem v albumu. Pa naj bo to zvečer na plaži, v mestu ali pa v hribih.. željeno je pa, da se da osebo fokusirat, ozadje pa je rahlo megleno. No to se da z vsemi razen s telefonom :D

RX100 1, 2 ali 3? Verjetno je optimalna odločitev 1, saj je pol cenejša od trojke, bistvene razlika pa verjetno ni?

Je razlika, trojka ima bsi senzor, zarad tega naj bi zajel precej vec svetlobe, hitrejšo zaslonko pa boljso podporo za video

Glede na to da je ze mk4 pomoje nima smisla kupovat novih zastarelih modelov.. Razen ce dobis kaj poceni rabljeno
««
109 / 133
»»