» »

Nakup router + mrežni disk ali NAS?

Nakup router + mrežni disk ali NAS?

Jackass ::

Živjo!

Pri brskanju po arhivu sem sicer naletel na 2 leti staro temo: Mrežni disk ali NAS strežnik, vendar ker se je v tem času že kaj spremenilo, poleg tega je moje vprašanje nekoliko širše načenjam novo temo.

Kupujem nov router, poleg tega potrebujem mrežni disk za backup (oz. sinhronizacijo datotek) in možnost oddaljenega dostopa do datotek (android, tablica). V tem trenutku potrebujem okrog 30gb prostora za backup.

Do dropboxa ali google Drive-a sem še nekoliko nezaupljiv, da bi kar sinhroniziral vse svoje dokumente.

Sem pred podobno dilemo ali naj se podam poleg routerja v nakup
- routerja z usb priklopom in zunanjega diska
- mrežnega diska (mislim, da ima sedaj že kar večina routerjev USB priklop s podporo zunanjim diskom, tako da ta opcija morda sploh ni več zanimiva?)
- NAS strežnik

Med brskanjem po spletu sem poleg na to temo, sem zasledil, da se mnogi odločajo za nakup routerja: Brezžični usmerjevalnik Linksys WRT160NL in mrežnega diska. Z namestitvijo DD-WRT firmware-a naj bi zadeva postala pravi mini strežnik.

Malo sem gledal tudi QNAP, cene so sicer kar visoke 300+ EUR, poleg tega mislim, da je potrebno posebaj kupiti še disk/-e. Nekje sem tudi zasledil, da je problem z nekaterimi aplikacijami, saj cenejši modele poganja ARM.

Zanimajo me vaša mnenja, izkušnje ali nasveti kaj kupiti! :)
jAcKaSS

carota ::

Morda : HP Proliant MicroServer

Če so ti podatki pomembni, oz. misliš imet to tudi kot backup, glej rešitve z RAID1 (mirror).

Še ena tema se mi je zdela zanimiva: NAS - samogradnja.

Jackass ::

Včeraj ponoči sem prebral še zadnje 3 aktualne teme o nakupu routerja. Če povzamem večina predlaga Linksys E3200 ali E4200. Nekdo je spraševal tudi po AE4500, vendar ni dobil odgovora. Meni je Linksys zelo všeč, saj ga imam tudi sam doma že 5 let in sem zelo zadovoljen. Nikoli se ni sesuval ali postal neodziven.

Kljub priporočilom pa sem zasledil, da sta priporočena routerja zaradi procesorske podhranjenosti premalo zmogljiva, da bi zmogla več kot 20 MB/s prenosa podatkov z diska.

V kateri cenovni razred routerja bi moral torej poseči, da bi router uspel prek USB brati z neko dostojno hitrostjo - recimo 50 MB/s?

Ali je bolje kombinirati drag router z zunanjim diskom ali poceni router z DD-WRT nadgradnjo in neko NAS rešitvijo?

Za vse skupaj se mi 300-400 EUR max. Oz. 400 je že kar drago, vendar če ne bi šlo drugače...

carota: Hvala za povezavi!

Ali stran ReNew.si ponuja rabljene stvari?
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()

Dr_M ::

Mislim da do nekje 200e ni routerja,ki bi zmogel vec kot 20MB/s preko usbja. Ze 20MB/s je kar veliko.
Ce rabis relativno ugodno resitev, je kvecjemu smiselno nabavit ze predlagani microserver.

carota ::

Linksysov E3200 in E4200 ne poznam, mi je bil pa všeč TP-Link 1043ND. Imam pa Linksys WRT54GL, ki noče crknit. :) DD-WRT me je po dolgih letih začel hecati in sem ga zamenjal s Tomato by Shibby.

Če imaš namenski server, bo bolj zmogljiv, ga boš lažje posodabljal in imel še kaj ekstra gor. Jaz bi dal eno varianto Linux-a gor in OwnClowd. Tako bi bil hrati web server in NAS konektan na gigabit LAN. Nimam še izkušenj s tem, a imam to v prihodnosti vzpostaviti doma.

Jackass ::

Carota,

z namenskim serverjem imaš v mislih nek micro server kot si dal link?

Ti micro serverji se mi zdijo kar zanimiva reč...

Enkrat pred časom sem že razmišljal, da bi si sam sestavil nekaj takega, vendar sem hitro ugotovil, da me bo to stalo vsaj 300 EUR. No, ker izdelujem spletne strani bi mi sicer čisto prav prišla še kakšna druga možnost razširitve kot je mini domači strežnik ali kasneje morda za TV ipd.

Kar mi je res všeč pri NAS strežnikih je to, da porabijo pod 15 W. V celem letu se 15 W ali 60 W kar hitro pozna, da ne omenjam kakšne stare mašine, ki kuri 150 W ali več.
jAcKaSS

Jackass ::

Še to, če kupim oz. si sam sestavim NAS in ga priklopim na router v razredu Linksys E3200 ali E4200 preko gigabitne mreže, pa bo zadeva delovala hitreje od 20MB/s?
jAcKaSS

carota ::

Če ga priklopiš na gigabit LAN, bo bottleneck hitrost zapisovanja na disk, torej stvar controllerja in diska. Pred časom sem bral (vzemi z rezervo), da je že dobra hitrost zapisovanja na RAID1, če gre čez 30 MB/s. Mislim pa, da je šlo takrat bolj za manjše NAS-e, ne za tak microserver, kot sem ga zgoraj omenil. Za video streaming in za sinhronizacijo podatkov preko rsync-a se mi zdi 30 MB/s zadovoljivo.

Disclaimer: se nimam za strokovnjaka na tem področju in tega še nisem počel. Sem pa malo o tem bral, ker načrtujem v prihodnjem letu to postaviti doma.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri "n" router kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7112519 (8963) Jackass
»

Kateri router do 40-50 eur? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10117226 (14402) BlaY0
»

Izbira wireless routerja za NAS

Oddelek: Omrežja in internet
122339 (2132) Silver
»

NAS ali router z uPnP

Oddelek: Kaj kupiti
61347 (1168) kmetek

Več podobnih tem