» »

Oliver Stone's Untold History of the United States

cortez ::

No , ne vem kam vnest to temo - bolj spada pod zgodovino.

vir : http://www.sho.com/sho/oliver-stones-un...

Začel sem gledat to serijo in me fascinira s podatki in osebnostmi, ki so mi bile do sedaj tuje , vendar so imele globok vpliv na dogajanje v 20. stoletju. Same številke padlih na vzhodni fronti v primerjavi z zahodno so strahovite. Avtor navaja, da je v 2 sv. vojni umrlo 1,5M Jugoslovanov, Vseh zaveznikov (+ITA,ROM,) pa okoli 500 tisoč.

Vsekakor zanimiv sklop dokumentarcev pod režijo enega največjih režiserjev (Platoon, Wall Street, JFK).
  • spremenil: cortez ()

kow ::

Oliver Stone je za zgodovinske podatke kredibilen približno toliko kot je Manca Košir za ekonomsko politiko.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Oliver Stone mogoče kot "zgodovinar" ni kredibilen, je pa zato tale gospod:

http://lectures.oah.org/lecturers/lectu...

toliko bolj. Peter J. Kuznick je soavtor omenjene serije.

LP

Jože

Zgodovina sprememb…

Ki ga je izbral Oliver Stone. Človek je vedno na strani ubogih in razžaljenih, pa mu to pogosto zamegli um.

kow.

Dej te tvoje zameglitve mal argumentiraj, kajti mislim, da samo flancaš .

Mogoče že malo flancam. Ampak kaj, če bi ti malo premislil preden blekneš, da je eden največjih režiserjev. Od kod ti ta ideja?

Pa podatke preveri ponovno. Je padlo precej več kot pol milijona zaveznikov.

joze67 ::

Skratka, dobil je več oskarjev za režijo kot Stanley Kubrick, Fellini ali Bergman. Khm....

Izi ::

kow je izjavil:

Skratka, dobil je več oskarjev za režijo kot Stanley Kubrick, Fellini ali Bergman. Khm....

Mešaš jabolka in hruške. Režiserji, ki si jih naštel so priznani umetniki, njihovi izdelki so umetnine, ki pa z resničnostjo ponavadi nimajo nič skupnega. Oliver Stone pa se ravno obratno vedno ukvarja samo z resničnimi dogodki in problemi in je glede na dosedanje izdelke bolj zgodovinar, kot pa umetnik.
Vsi njegovi filmi so napol dokumentarci. Celo, ko ga je zaneslo v kriminalko "Natural Born Killers (1994)" ali šport "Any Given Sunday (1999)", je vse skupaj precej v dokumentarnem stilu.
Politične in zgodovinske teme pa so njegova specialnost in na tem področju ni boljšega režiserja. Je pa res, da se loteva izključno samo Ameriške zgodovine in politike.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Tudi briljantni Brian De Palmov "Scarface " je nastal po scenariju Oliverja Stone-a ( posnet po resničnih dogodkih akka. Mariel boatlift @ Wikipedia ).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: cortez ()

Brane22 ::

kar sem videl, mi je načeloma všeč.

Fajn je videt nek pogled, ki prihaja iz USA in ni commie-histeričen in ne obravnava zgodovine kot poceni strip.

Sploh mi je všeč,d a nekdo poskuša razbiti dokaj debilne stereotipe o Rusih in ameriških uspehih in podaja ozadje, ki je drugje že dolgo znano.

Videl prvih šest delov. Baje jih je deset. A ostali še niso bili predvajani ?

Sem za foro pogledal prvih 15 min prvega dela in sem potrdil svojo predsodke - razočaran nad površnostjo razlage zgodovine. Pa kr od nikoder pri španski državljanski vojni potegne texaco. Kot, da jo je odločila ameriška naftna kompanija. Pol pa joka, zakaj niso zahodne liberalne demokracije, pomagale sovjetom na oblast v španski "republiki". Mislim, ne vem, če ste celo srednje šolo prešpricali, ampak Oliver v bistvu razlaga zgodovino na gimnazijskem nivoju. Verjetno res razbija marsikateri stereotip oz. ameriško ideologijo, samo za Slovenca naj ne bi povedal ničesar novega. Pri Garyju Cooperju so se nam pa vsem orosile oči, drži. Pa Roosevelt je verjetno najbolj overratean ameriški predsednik, še bolj kot Reagen pri ameriški desnici.

@ kow - žal je tvoj pogled na zgodovino iz skrajnega desnega roba , ne vidiš pa ostalega spektra zgodovine.

za ostale :

K dodatni razlagi glede dokumentarca vam lahko pomaga tale pogovor :

@cortez

Žal je tvoj pogled zgodovine iz skrajno levega roba, ne vidiš pa ostalega spektra zgodovine.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

True Romance

Oddelek: Sedem umetnosti
385240 (4097) Vazelin
»

Lestvica najboljših 10 režiserjev

Oddelek: Sedem umetnosti
274306 (3570) Evil mind
»