» »

RIM poslal vabila za dan B 30. januarja, začel preizkus beta verzije

RIM poslal vabila za dan B 30. januarja, začel preizkus beta verzije

Bloomberg - Že dlje časa je jasno, da ima kanadski izdelovalec blackberryjev RIM težave. Še pred dvema letoma je bilo povsem drugače. Lani je RIM celo zavrnil prevzemno ponudbo Amazona, ker so bili nezadovoljni s ponujenim zneskom. Tedaj je RIM še posloval s pičlim dobičkom. Od tedaj vsako četrtletje beležijo veliki minus. Zadnji véliki poizkus, da se podjetje prebije na zeleno vejo, bo 30. januarja, ko bo v New Yorku potekala uradna predstavitev BlackBerryja 10, za katero so danes poslali lična vabila. Začela se ob 8.30 po lokalnem času oziroma 14.30 po slovenskem (precej manj so navdušeni na zahodni obali, kjer bodo morali vstati pred pol šesto uro). Splavitev izdelka bo globalna, tako da bo nemudoma naprodaj v vseh večjih državah.

BlackBerry 10 bi bil moral iziti že v tej božično-novoletni nakupovalni sezoni, pa je RIM zamudil. Uradno zaradi težavnega razvoja, ki jih je presenetil, bo BlackBerry 10 nared šele konec januarja. In to je zelo pomemben izdelek, če noče RIM po poti Nokie. Lanski poizkus v obliki tabličnega računalnika PlayBook se je izjalovil, tako da je RIM potem tablice povsem umaknil.

Moto januarskega dogodka z naslovom The BlackBerry Experience se glasi "Na novo dizajniran, na novo sestavljen, na novo izumljen" (Re-designed, Re-engineerd, Re-invented). Skrivnostnosti so se naučili od Appla, zato več niso razkrili. Nekaj pa je vseeno znano. Danes se je začel tudi program BlackBerry 10 Technical Preview, v okviru katerega lahko večji odjemalci (podjetja in državne službe) preizkusijo beta verzijo novega sistema. Bloomberg piše, da se bo testiranja udeležilo več kot 120 ameriških podjetij, od tega 84 članov Forbesove lestvice Top 500. Stroške v celoti krije RIM, kar je še en dokaz pomembnosti uspeha. Preizkušali bodo izdelek, ki bo imel na dotik občutljiv zaslon, v čemer se razlikuje od dosedanjih RIM-ovih izdelkov.

Od uspeha tega sistema je odvisna prihodnost podjetja. Če BlackBerry 10 ne bo prepričal uporabnikov, potem bo to bržkone konec RIM-a v trenutni obliki, ki bo odšel po poti Palma. Če pa mu uspe, bomo priče enemu največjih povratkov v zgodovini računalništva, primerljiv z vrnitvijo Appla po drugem prihodu Steva Jobsa v podjetje. BlackBerry 10 bo zato naphan z novostmi, kot so Notebooks, Hub in druge nove aplikacije.

RIM je tudi eden mobilnih igralcev, ki ne stavi le na programsko opremo. Poleg operacijskega sistema BlackBerry 10 napovedujejo dva nova telefona. Eden bo verjetno z na dotik občutljivim zaslonom, drugi pa naj bi imel klasično tipkovnico QWERTY. London naj bi imel 1,5 GHz-procesor, 1 GB pomnilnika in kamero z osmimi milijoni točk.

Pozitivno so razpoloženi tudi investitorji. Čeprav je RIM-ova delnica daleč od rekordnih nivojev iz leta 2008, se je vendarle začela pobirati. Od septembrskega dna, ko je kazalo brezupno, je pridobila več kot 100 odstotkov vrednosti. Analitiki sicer opozarjajo, da gre prav lahko za odboj mrtve mačke, kot se je to zgodilo Palmu. Pred propadom podjetja so njegove delnice leta 2009 poletele s treh dolarje na 18, potem pa so treščile kakor kamen.

2 komentarja

deadbeef ::

Kot bivši uporabnik BlackBerry telefonov, jim želim veliko uspeha, konkurenca je vedno +.

M.B. ::

Za Blackberry sem vedo da samo telefone za biznis delajo pa tu pa tam prebral kaj o njihovi tablici Playbook. To je bilo pa tudi vse.

V novembru sem bil na BB Jamu in se mi zdi BB 10 kr zanimiva stvar. GUI in celotem OS je v C++. GUI cascade je v bistvu Qt QML. (Goli Qt QML dela vsaj na Playbooku tudi, kasneje pa verjetno tudi). Programje se pa lahko piše v C++ (Najboljše za igre in takšne stvari), Qt, HTML, Air, Android pa še java mogoče pride. (neuradno tudi v Pythonu)

Stvar je v bistvu POSIX sistem kar pomeni, da ima SDL, OpenGL ES, Open AL, boost, Box2d, Cocos-2D-x, dosbox(Lahko sepoganjajo dos igre ali pa Win 95 ;))...več OSS Github page
Poslušali smo o tem kako so igre v par dneh portali z iOSa na BB. Odstrano se je Object C koda. Osnovna koda je bla v C++ potem pa se je malo spisalo okoli. Koliko to drži ne vem.
Se pa v storu dobijo znane Linux igre Tuxracer, neverball, neverputt.

Še vedno pa ostaja osnova RIMa push email, pa rdeča lučka ko maš email.

Zelo se hvalijo s tem da je dobiček na aplikacijo bistveno večji kot pri konkurenci. Glede na to da imajo manj aplikacij niti ni čudno :) Marsikje pa se prebere da je nekdo "portal" Android aplikacijo na Blackberry in je tam bistveno več zaslužil. Splača se probat.

Skratka njihova ideja je pišite aplikacije kjer želite fajn pa je če jih prodajate tudi na Blackberriju :)
Če nekomu ni za razvijat za več sistemov lahko uproablja Haxe (Write once compile for anywhere(Še posebej primerno za flash developerje jezik podoben AS3) )
Da si developer je zastonj. Edino za ključe se moreš registrirat, kar je tudi zastonj. Če hočeš razvijat ima vsaj Playbook dev mode in lahko gor poganjaš svoje stvari. Ko pa uradno objaviš app pa ti ni treba v njihov store dat je pa zaželjeno.

Razvijalsko okolje je custom Eclipse. Da pa se tudi v Qt creatorju brez problema delat, vsaj native pa Qt SDK.
Že na Playbook delujejo Android aplikacije Native SDK, Qt, QML, Python še Cascade nekak delajo, samo niso lepe.

Simulator je pa v VMware. Za HTML razvijat pa je nek dodatek za chrome.

Trenutno imajo tudi možnost, da če do 11.1. napišeš aplikacijo ti garantirajo da boš zaslužil vsaj 10k$ v 12 mesecih. Mesece seveda oni zberejo :)

So pa seveda slabosti. Vprašanje ostaja kako se bo stvar obnesla. In pa naprimer dev alpha je telefon sicer res alpha verzije pa ne omogoča klicev. (fajn bi blo za testiranje)
In pa trenutni Playbook ima Bluetooth, do katerega ne moreš programsko prit. USB host mode, ki ga programsko ne morš uporabljat. Baje BB 10 pride tudi na Playbook, kar pomeni da stvar postane še bolj popularna.

Idejno so mi trenutno zlo fajn in bi mi blo žal če jim ne uspe.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lenovo hoče kupiti RIM

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
134198 (2370) opeter
»

BlackBerry 10 izšel, nova telefona, RIM ni več RIM (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
5518657 (14166) bluefish
»

BlackBerry 10 prihaja 30. januarja

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
135786 (4590) Mandi
»

RIM z izgubo in brez fokusa

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
3317200 (15400) Pier
»

BBX bo BlackBerry 10

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
136034 (4634) Key Quest

Več podobnih tem