» »

Tuš telekom VOIP preko VPN

Tuš telekom VOIP preko VPN

Marko9 ::

Pozdravljeni,

na lokaciji A imam Tuš telekom IP telefonijo, ki bi jo rad spravil na lokacijo B preko VPN povezave. Kot si jaz to predstavljam, bi se to s pomočjo kakšne VPN tehnologije moralo dati urediti, sploh glede na to, da imam na lokaciji A VOIP vmesnik z dvema LAN priklopoma in na vsakem lastno telefonsko številko, tako da bi verjetno lahko telefon na portu 1 ostal na lokaciji A, port 2 pa bi preko VPN spravil na lokacijo B in tam priklopil telefon. Ima kdo kaj izkušenj s tem kako to urediti? Najraje bi uproabil kakšne Mikrotik routerje, glede na to, da so poceni in porabijo malo elektrike.

Hvala in lp,
Marko

NeMeTko ::

Načeloma lahko vse sorte stlačiš čez VPN, vprašanje pa je, kako imaš to VOIP telefonijo uštimano.
Žal nisem Tuš-ev naročnik in ti tudi približno ne vem povedati, kakšen VOIP vmesnik so ti to postavili, kam je priključen in kakšne mrežne povezave gredo iz njega.

Lahko malo bolj podrobno opišeš zadevo? Koliko imaš telefonov na lokaciji A? Enega, dva - ali poljubno?

Bistveno vprašanje pri tem VOIP vmesniku je to, ali je dejansko to VOIP gateway in imaš nanj priključene prave VOIP telefone, ali je zgolj navaden pretvornik med VOIP in analogno telefonijo, tisti mrežni priključek pa namenjen temu, da lahko priključiš dodatne 'VOIP vmesnike' ali VOIP telefone.

Večinoma imajo uporabniki postavljene pretvornike med VOIP in analogno telefonijo. V tem primeru si ne boš mogel nič pomagati z VPN na oddaljeno lokacijo. Če je oddaljena lokacija tudi Tuš, lahko kvečjem ta pretvornik in telefon odneseš na lokacijo B, ga tam priključiš in bo delal enako kot na lokaciji A.

Če pa imaš PRAVI VOIP gateway, do katerega imaš VOIP Trunk, potem pa na internem omrežju priključene prave IP telefone, potem se lahko kaj tuhta v smer VPN in povezave dodatne lokacije na ta gateway. Vendar dvomim, da imaš takšno varianto, saj se te postavlja ponavadi tam nekje od 10 telefonov naprej in imaš na tistem gateway svojo telefonsko centralo.

Marko9 ::

Pozdrav,

hvala za odgovor. V bistvu imam modem Cisco EPC3212 in direktno gor priklopljene navadne analogne telefone. Verjetno ni nobene opcije? :/

Hvala in lp,
Marko

NeMeTko ::

Ali si na tem modemu sam skonfiguriral parametre za VOIP, ali to naredi Tuš in nimaš vpogleda v parametre, ki so jih nastavili?

Teoretično, če bi poznal parametre in če lahko sam čaraš po modemu, bi se še mogoče kaj dalo scoprati - vendar potem pozabi na navadne analogne telofone - nabaviti bi moral pravi VOIP telefon.

Po drugi strani pa je vprašanje smiselnosti štrikanja in čaranja preko VPN, če nimaš lastne VOIP centrale.

V takem primeru se bolj splača pozanimati, če lahko koristiš TUŠ VOIP storitve tudi iz drugih omrežij. Danes to namreč vse več ponudnikov nudi, pri T-2 celo kot programček na računalniku, ki nadomesti VOIP telefon.

Marko9 ::

Hm, se bom kar pozanimal glede uporabe TUŠ VOIP iz drugih omrežij :) Hvala!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prekinjanje VPN povezave

Oddelek: Omrežja in internet
212335 (1985) ircr
»

Telemach VOIP - je ali ni?

Oddelek: Omrežja in internet
175022 (4474) Goodwill
»

VOIP siol

Oddelek: Omrežja in internet
263010 (2167) poweroff
»

Kje dobit spodobne VoIP telefone z Ethernet vmesnikom ( za T-2 rabim)

Oddelek: Omrežja in internet
203243 (2361) netko
»

Kater USB telefon

Oddelek: Kaj kupiti
212058 (1722) Lincolin

Več podobnih tem