» »

Internet več uporabnikov

Internet več uporabnikov

Monsterinho ::

Lpe pozdrav
Enkrat sem že pisal glede problema z WIFi jem v večstanovansjki hiši, sedaj sem pač razpeljal kable do vsakega pa me zanima kaj je sedaj bolje, Da jih priklopim na en router ali je bolje da postavim en switch? Sam se bolj nagibam k switchu pa me zanima tudi kaj bi mogoče priporočali (cena nekje do 100e max, priporočljivo pa pač čim manj :D)... Zanima me tudi kako je z nastavitvami, ker bi is želel omejiti vse uporabnike da imajo vsi enako hitrost in da ne morejo vplivati drug na drugega...
Hvala že vnaprej...

OmegaBlue ::

Hitrosti ne boš mogel omejevati s switchem, boš potreboval router.

Je pa odvisno kakšne hitrosti bi rad omejeval in zahteve tvojih uporabnikov, pa katerega ponudnika imaš. Za kakršnokoli konkretno rešitev boš mogel kaj več napisat.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

NeMeTko ::

Z 'navadnim' low-cost switchem resda ne moreš omejevati hitrosti, jo pa lahko s kakšnim 'smart' L2 switchem. Tu lahko izvedeš tudi ločevanje uporabnikov na Vlane, tako da se promet med njimi ne meša.

Za začetek niti ne rabiš novega gigabitnega switcha, ampak lahko pobereš tudi kakšnega rabljenega 100Mbit, da zadeva ne bo predraga. Malo prebrskaj oglase na Bolhi in glej za pojmi kot 'smart switch' ali 'managed switch' in preveri karakteristike. Cene so kakršne so, boš pa z rabljeno opremo definitivno prišel skozi izpod 100€. Če zamenjaš še kakšen ventilatorček, ti lahko zadeva še dolgo služi.

Upravljanje je seveda od switcha do switcha drugačno. Nekatera se upravlja preprosto preko spletnega vmesnika, medtem ko boš pri kakšnem prav starem obsojen na CLI upravljanje. Vsekakor ti priporočam, da izbereš takega s spletnim vmesnikom, saj se tako ne boš rabil učiti nekih ukazov, ki si jih nikakor ne boš mogel zapomniti od enega do naslednjega ponastavljanja.

Načeloma bi zadevo lahko reševal tudi s kakšnim routerjem, ki bi imel malo bolj 'pameten' firmware, vendar mislim, da bo to zate večji podvig, kot postavitev in konfiguracija switcha. Slabost routerja je tudi to, da boš zelo omejen s številom portov, medtem ko pri switchu lahko vzameš 8 ali 16 portnega in se tako ne soočaš s problemom premalega števila portov.

trnvpeti ::

kupis en router mikrotik(od 40eur za 5portov brez wifi do 10portov z wifi za 100eur)
z njim bos zelo lahko dolocil(vsi isto pasovno, ali max pasovna + omejitev ,....) kar potrebujes

OmegaBlue ::

@NeMeTko

"smart" switchi so jako glupa zadeva po mojih izkušnjah, če že kupuješ vzameš managed, razlike v ceni so dokaj zanemarljive za SOHO ampak prihrani dovolj živcev. Switchev, ki bi znali hitrost bolj pametno omejevati kot samo na portspeed (10/100/1000) v njegovem cenovnem rangu ni. Več kot kakšnega cisco catalyst ali extreme networks, ki bi to znal niti ne poznam - pa so v rangu 3kEUR+

@Monsterinho Omejevanje hitrosti boš vsekakor mogel izvajati z routerjem, ni tako zelo trivialno a če si se pripravljen naučit, se tudi to da kar hitro.

Težave bi lahko imel pri kakem portforwardu, če želijo ostali uporabniki uporabljat storitve na istem portu - to bi lahko rešil z več javnimi IP naslovi - a je to že odvisno od tvojega ponudnika interneta.

P.S.
Za router vsekakor mikrotik za to ceno.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zgodovina sprememb…

NeMeTko ::

@OmegaBlue - smart/managed in podobno so bolj marketing buzzwordi, kot pa kaj drugega. Dejansko moraš za posamezni switch pogledati, kaj se skriva izza tega imena.

Pred časom sem v neki akciji nabavil (dva za ceno enega) LevelOne GSW-1676 'Web Smart" switch s 16 porti - za vsega 173EUR za OBA. Zadeva ima web vmesnik in lahko v korakih po 128bit/s ločeno nastavljam input in output rate za vsak port posebej. Res pa je, da gre to limitiranje na temu modelu/firmware-u le do 4Mbit. Zadeva ima vse, kar rabim - od QOS do Vlanov in podpore za trunking. Vsekakor soliden nakup za moje pojme.

Če bi se odločil uporabljati router, kar je vsekakor tudi opcija, ni nujno, da ima za to več javnih IP naslovov. Lahko si namreč napiše statične routing tabele na routerju, pa bodo paketi našli pravo pot. Je pa za to treba že malo vedeti, kaj delaš oz. osvojiti nekaj dodatnega znanja, s katerim se sicer nebi obremenjeval (ni pa nič prav tragičnega).

Definitivno je router bolj 'fleksibilna' opcija, vprašanje pa je, če je Monsterinho dorasel nalogi, če se je voljan ubadati s tem in malo poeksperimentirati.
Vsekakor bo potreboval router z malo bolj fleksibilnim OS/firmware. Sicer nimam mikrotika, ampak na prvi pogled (web demo za ruter OS), bi rekel, da bi se moralo na njemu dati izpeljati vse, kar želi doseči.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()

NeMeTko ::

Btw: tudi mikrotik ima omejitev pri limitiranju hitrosti posameznega porta - max. limit je namreč 10Mbit/s (razen če je web demo outdated?).

OmegaBlue ::

Huh, zanimivo da ima tako poceni switch to možnost, bom pregledal zadevo. Sam sem imel samo to nesrečo se srečati s "smart" netgear switchi, ki so čisti polom, med tem ko nad HP managed (iz podobnega cenovnega ranga tam ~600€) nimam kaj slabega za povedat. Je pa specifika funkcionalnosti hudo odvisna od znamke in modela.

Mikrotik lahko omejiš poljubno do port speed, nevem kako je s tem preko GUI ampak v cli gre.

Glede več IP-jev, tisto sem bolj meril na to da bi dejansko izvajal routing in ne NAT, kar bi bilo v veliko pogledih za ostale boljše (razen potrebe po svojem routerju).
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

NeMeTko ::

Če bi se reševalo zadevo z mikrotikom, bi po mojem mišljenju (žal še vedno ne vemo, koliko portov se dejansko potrebuje), bilo najbolj optimalno preprosto zamenjati stari router z nekim modelom, ki ima dovolj portov in mu naložiti celotno nalogo.

Štrikanje z dvema routerjema vso zgodbo samo komplicira, tako pa se tudi elegantno izogneš dvojnemu NAT-u ali potrebi po pisanju statičnih rout za zasebna omrežja.
V tem primeru bi konfiguracija postala preglednejša tudi za manj veščega uporabnika.

Jaz bi vsakemu 'lan' portu priredil Vlan z ločeno privatno C klaso in dhcp zanjo. Potem samo še nastaviš WAN port in zadeva ima da dela. Ostalo je potem 'fine-tuning' (nastavljanje pasovne širine, qos, itd.).

Kdor bi želel imeti še wifi, bi si na kabel priklopil lastni router (kot AP/switch) in stvar je rešena.

Največja prednost, ki jo tako pridobi, je 'single point of failure' - če mu kaj ne dela, ne bo rabil iskati razlog po dveh routerjih.

Monsterinho ::

Hvala vam za vaša mnenja. No potrebujem vse skupaj le za 4 porte, kjer mogoče res pride potem bolj v poštev router. Če bi že nabavljal router bi mogoče kljub vsemu še vzel tistega ki ima zraven še WiFi, kjer biiml potem WiFi linijo zgolj zase za kakšne nujne primere, ostale 4 linije pa bi malce prerazporedil da bi vsi imeli nekako enak signal. Hitrost interneta pa je 14 mega...

Monsterinho ::

Lahko je pač tudi 5-portni router pa gor pač priklopim še zase en svoj wifi roter...

NeMeTko ::

Nisem specialist za Mikrotik in Routerboard proizvode, tako da ti ne vem z gotovostjo reči, kateri model bi bil zate ta pravi. Moti me to, da pri 5-portnih vidim pri enemu modelu posebej poudarjeno 5 INDEPENDENT gigabit ethernet ports (RB-750G), medtem ko pri drugih modelih besedica 'indepenent' manjka. Upam, da se ti bo oglasil kdo, ki se bolj spozna na Routerboard modele in pojasnil, kako je s temi porti in neodvisnostjo med njimi, kot tudi z licencami za routerOS, kaj jim pomeni L4 ali L3 licenca.

OmegaBlue ::

Licence lahko vidiš tukaj http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Li...

Kolikor vem ima večina, ki jih zdaj kupiš možnost posamezne porte vzet ven iz bonda, potem se pa po mili volji igraš z ali bridge ali z vlani.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Monsterinho ::

Tako sedaj sem po prebiranju forumov in mnenj nabavil Linksysov WRT54GL, kjer vidim da je povsem soliden material za solidno ceno. Imam pa težave sedaj z postavitvijo. Router sem priklopil, vendar na noben način ne pridem do njega preko kabla, le preko WLANa mi uspe priti na nastavitve, kjer sem potem izbral PPPoE (Nastavil up. ime ter geslo), pa še vedno ne morem na internet preko kabla, pa če priklopim na bilo kateri port. Kje je napaka? Mogoče na računalniku, kjer mi izpiše WAN Miniport, potem pa da zahteva do oddaljenega modema ali bilo kaj ni izvedena...
Kako potem tudi nastavim da se računalniki ne vidijo med sabo, ter da jim nekako omejim hitrosti, da se ne motijo?

NeMeTko ::

Ne vem, na kerem forumu si pobral, da bo wrt54gl idealen za tvoje potrebe - na tvojem mestu bi zdaj prijel tistega pametnjakoviča za uhel in mu rekel, naj pokaže, kako se stvar naredi.
Tukaj smo ti drugače svetovali - verjetno ne čisto brez razloga?

Glavni razlog, da smo ti svetovali mikrotik, leži v tem, da ta že pride s firmware-om, ki podpira vse tvoje zahteve. Ga vzameš iz škatle, priklopiš in skonfiguriraš.

wrt54gl pride z bistveno slabšim firmware, ki ima precej manj možnosti za konfiguriranje. Da iz njega narediš zares uporabno zadevo za malo bolj zahtevno okolje, mu moraš zamenjati firmware na kakšen tomato.

Tomato mularija hvali po dolgem in počez, v praksi pa ga le redko kdo resnično obvlada in izkorišča vse njegove možnosti. Čim pride na vrsto nastavitev, ki ni čisto na dlani, jih potem vidiš po forumih jokat in iščejo koga da jim pomaga - ki pa se ne najde vedno.

Zdaj je, kar je.... Zrihtaj, da bo vsaj v osnovi delal kot router (če si ga postavil namesto starega) in začni študirati Tomato ali dd-wrt, da boš videl, kako se namesti, kakšne možnosti omogoča katera od podverzij in si ustvari sliko o tem, kakšna bi morala biti tvoja konfigura.

Monsterinho ::

Ja to mi je povsem jasno da je stvar potrebno nadgradit na dd-wrt, katerega vsaj malo že poznam. A težavo imam pač v tem da preko kabla ne pridem na router, že na starem nisem prišel, pa tudi če uporabim en netgearov ruter ne pridem gor.... Samo preko WiFija, namestitev pa piše da mora jiti preko kabla...

NeMeTko ::

Pa si prepričan, da sploh imaš 'enabled' network adapter?

dukedl ::

pa ti ne potegne, da če že do starega routerja nisi prišel preko kabla in sedaj tudi na novega ne moreš..da najbrž ni nič narobe z routerjema?

kabel, mrežna, dhcp izklopljen, itd....
lp dukedl

Monsterinho ::

Problem je da če se preko kabla povežem direktno na modem stvar deluje. Preko routerja pa ne...

dukedl ::

lohk da vtipkavaš napačen ip routerja? sicer ga pa dej na tovarniške nastavitve pa pol probaj.
lp dukedl

NeMeTko ::

Kateri provider? SIOL? Če imaš PPPoE nastavljen na mrežni kartici, ga prestavi na DHCP !

Potem ti sicer ne bo delalo na modemu, bo pa delalo na routerju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()

Monsterinho ::

Lol sedaj se smejim samemu sebi. Da nisem imel nastavljeno na samodejno pridobitev IPja. V tem stanovanju o katerem je govora pa imam Telemach, zgodba je verjetno podobna kaj ne? Ker ne morem sedaj takoj preveriti...

Potem pač kdo ve kako bi z dd-wrtjem razdelil te 4 uporabnike med sabo?

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Tukaj imaš linke do vsega kar rabiš:http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/VL...

Še prej pa jasno najdi en vodiš do čimnovejše verzije DD-WRT za tvoj router.

A lahko vprašam, koliko ima kaj mikrotik razvit GUI? Ali lahko recimo tudi pri mikrotiku narediš VLANe direktno z GUI, kot to lahko pri DD-WRT?

black ice ::

Monsterinho je izjavil:


Potem pač kdo ve kako bi z dd-wrtjem razdelil te 4 uporabnike med sabo?

Podrobneje opiši kaj želiš narediti.

Monsterinho ::

black ice je izjavil:

Monsterinho je izjavil:


Potem pač kdo ve kako bi z dd-wrtjem razdelil te 4 uporabnike med sabo?

Podrobneje opiši kaj želiš narediti.


Pač 4 uporabnike imam in preko tega routerja bi vsaj kolikor toliko omejil da se uporabniki ne motijo med sabo glede hitrosti, enako tudi da se ne vidijo. Pa da imajo pač vsi približno enako max. hitrost... Iščem po netu članke, tutoriale itd. pa nikjer ne najdem opisanega kako bi to izpeljal. Če lahko pač nekdo malo bolj podorbno opiše...

NeMeTko ::

Lonsarg je izjavil:

Tukaj imaš linke do vsega kar rabiš:http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/VL...

Še prej pa jasno najdi en vodiš do čimnovejše verzije DD-WRT za tvoj router.

A lahko vprašam, koliko ima kaj mikrotik razvit GUI? Ali lahko recimo tudi pri mikrotiku narediš VLANe direktno z GUI, kot to lahko pri DD-WRT?


http://demo.mt.lv in http://demo2.mt.lv

Imaš dostop do WebFig in lahko raziskuješ....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri router? (strani: 1 2 3 4123 124 125 126 )

Oddelek: Kaj kupiti
62881177347 (3422) Daniel
»

Network switch (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6015118 (13034) Poldi112
»

IPTV Siol TV na računalniku (žično+brezžično)

Oddelek: Omrežja in internet
163955 (3081) Tiash
»

Enajst let star WRT54GL še vedno prinaša milijone (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
7723534 (17404) hojnikb
»

Domače omrežje - precej veliko

Oddelek: Omrežja in internet
488628 (6927) SeMiNeSanja

Več podobnih tem