Forum » Elektrotehnika in elektronika » RC vozilo
RC vozilo
Shagrath ::
Pozdravljeni fantje!
Že od nekdaj imam željo, da bi izdelal neko daljinsko vodeno vozilo in sedaj sem se dokončno odločil, da nekaj izdelam. Na voljo imam kar nekaj raznovrstnega materiala, prav tako tudi orodja. V delavnici se mi valja 12V elektromotor akumulatorske bormašine DeWalt, prav tako se mi valjajo razni koračni motorji. To dvoje se mi zdi primerno, zato bi uporabil pri izdelavi RC avtomobilčka. Naj povem, da imam nekaj znanja iz elektronike, vendar sem pri radijskih prenosih signala bolj kot ne zelen, zato se mi tu zatakne. Izdelal bi vezje sprejemnika in oddajnika signala za dva kanala, torej naprej/nazaj in Levo/desno. Za zavijanje bi uporabil koračni motor, s katerim bi spreminjal kot zavoja. Prosil bi koga da mi svetuje glede kakih vezij, lahko pa tudi prilima tu gor kakšne linke za sheme vezij, ki pa naj ne bodo prekompleksna za izdelavo. Zadovoljen bi bil z dosegom blizu 50m. Naj omenim še, da imam na voljo tudi Arduino UNO mikrokontroler, če to kaj olajša zadevo.
Že od nekdaj imam željo, da bi izdelal neko daljinsko vodeno vozilo in sedaj sem se dokončno odločil, da nekaj izdelam. Na voljo imam kar nekaj raznovrstnega materiala, prav tako tudi orodja. V delavnici se mi valja 12V elektromotor akumulatorske bormašine DeWalt, prav tako se mi valjajo razni koračni motorji. To dvoje se mi zdi primerno, zato bi uporabil pri izdelavi RC avtomobilčka. Naj povem, da imam nekaj znanja iz elektronike, vendar sem pri radijskih prenosih signala bolj kot ne zelen, zato se mi tu zatakne. Izdelal bi vezje sprejemnika in oddajnika signala za dva kanala, torej naprej/nazaj in Levo/desno. Za zavijanje bi uporabil koračni motor, s katerim bi spreminjal kot zavoja. Prosil bi koga da mi svetuje glede kakih vezij, lahko pa tudi prilima tu gor kakšne linke za sheme vezij, ki pa naj ne bodo prekompleksna za izdelavo. Zadovoljen bi bil z dosegom blizu 50m. Naj omenim še, da imam na voljo tudi Arduino UNO mikrokontroler, če to kaj olajša zadevo.
SaXsIm ::
Arduino bo okej. Sam se trenutno ukvarjam s podobnim projektom. Za wireless povezavo sem sam nabavil APC220 module, pridejo tam cca 30 EUR (2 komada). Če boš iz koračnih motorjev sam delal servote, je tvoja odločitev, servoti so na kitajskem poceni. Potreboval boš še nek vmesnik za priklop motorja.
Drugače pa naj bi tej moduli imelo doseg še bistveno večji kot 50m.
Drugače pa naj bi tej moduli imelo doseg še bistveno večji kot 50m.
SaXsIm
TESKAn ::
Hm, čisto tako, mimogrede, če tvoj namen ni, da se naučiš kaj novega, si raje kupi RC napravo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
WarpedGone ::
What he said.
99% dela in živcev boš zagonil v odkrivanje tople vode pri debugiranju radijske povezave. In na koncu boš mel zadevo, ki bo delala slabše kot kitajska reč za 15 EUR. Raje svojo energijo vloži v področja, katere se ne da kupit al pa vsaj za razumen denar ne.
99% dela in živcev boš zagonil v odkrivanje tople vode pri debugiranju radijske povezave. In na koncu boš mel zadevo, ki bo delala slabše kot kitajska reč za 15 EUR. Raje svojo energijo vloži v področja, katere se ne da kupit al pa vsaj za razumen denar ne.
Zbogom in hvala za vse ribe
xxxul ::
Dx.com
Nabavi neki poceni, pa upgradi ;)
Ja pa res da k neki nardis iz nic je hudo dober obcutek - ce dela se ve
Nabavi neki poceni, pa upgradi ;)
Ja pa res da k neki nardis iz nic je hudo dober obcutek - ce dela se ve
Shagrath ::
Hvala za komentarje! Res je tisti občutek, ko sam nekaj narediš, odličen :) Rad bi se iz tega tudi kaj naučil, to je res. Bi se mogoče dalo predelat vezje od kšnga otroškega RC avtomobilčka, da bi fural 12V motor, pa zraven še Stepperja?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Back to robotikaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2693 (1959) | -S\/\/- |
» | Zanimivi domači projekti (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 19033 (14918) | Unknown_001 |
» | Sledilnik sonca oz. izvora svetlobe s fotodetektorjem in servomotorjem.Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3835 (3835) | Bug |
» | Katero elektronko naj uporabimOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2241 (1752) | neoto |
» | Kako narediti servo na gokardu?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2057 (1822) | Azrael |