» »

Katero elektronko naj uporabim

Katero elektronko naj uporabim

drjack.dj ::

Rabil bi en čip, ki bi mi iz kombinacije osmih stikal priredil 256. Verjetn tacga sploh ne obstaja in so le manjši - iz 4 priredi 16. Zadevo bi uporabil pri LPT portu, ki ima 8 data pinov. Zanima me kako se reče takšnim čipom, koliko približno stanejo in koliko toka (A) lahko prenesejo.
Jack

BluPhenix ::

TI iščeš demultiplekser, oz bolj točno v tem primeru dekodirnik - demux 4 to 16:

74154 na primer
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Jackal ::

Saj pa lahko sestaviš iz večih demultipleksorjev takšnega, kot ga ti rabiš. Za tokovno obremenitev boš moral pogledat v datasheet. Tako na oko - za kakšno LEDico prižigat in ugašat še, za kaj več pa že ne več.

drjack.dj ::

Večino stikal bom rabil za releje, da bodo ti uklapljali koračne motorje. Pogoj je da mora vsaj rele pelat.
Sem si tud zrisu vezje, da bi z navadnimi releji al pa z optocoplerji naredu, sam če hočm narest 256 stikal, bi rabu 511 relejev, kar pa cenovno kr ornk nanese. Kolega mi je reku da obstajajo šipi, ki to nardijo sami in pršparaš na placu in na kešu. Zaenkrat jih sploh ne rabim 256, bi se zadovoljil že z 32 ( 16 + 16), samo če ne bi blo nevemkako svinsko drago bi kr 256 nabavu.

Kolk pa prbližn stanejo dekodirniki in a jih je treba lastnoročno sprogramirat, a jih samo prou naspajkaš in zadeva more delovar?
Jack

gumby ::

koracne motorje furat z releji ni ravno pametna ideja, ker:
-releje bo hitro pobralo zaradi miliona vklopov/izklopov
-releji imajo zelo nizko max. frekvenco preklopov, z tem se ti omeji hitrost motorjev
-imas namenske cipe za koracne motorje, vezje bo enostavnejse in verjetno tud cenejse

drjack.dj ::

Sej pravim da bom uporabljal releje in optocoplerje, odvisno od obremenitve in potrebne hitrosti. Npr.: za koračni motor, ki bi mi premikal mizo v x in y smeri, na mizi bi imel obdelan les in bi vanj z nastavkom na spajkalniku užigal sliko. zadeva bo se premikala počas (za vsako piko je treba čakat nekaj sekund), pa tut koračnemotorje bi mogu met močne, ker bi miza z materjalom hitr tehtala okrog 1 kg.


Sem gledu na nekaterih straneh trgovin za elektroniko in nism nč našu (demultiplexer, decoder), mogoče kdo ve kje to zih majo in da ni prezasoljena cena? Sam da zadeva nau tolk majhna da je ne bom mogu spajkat.
Jack

BluPhenix ::

Kar se tiče splenih trgovin za elektronske elemente .. ne se nanašat na tisto kar ti pravijo, saj nimajo ažurnih zalog. Raje pokliči in vprašaj, ker malo težko da nimajo tako osnovnih stvari kot so mux/demux.

Glede relejev, res ni najboljša izbira, če že drugo ne bo stalno nekaj klikalo. Raje vzami kakšen H-bridge v čipu ki ti ti bo precej olajšal delo.
EDIT: oziroma se skupaj reši z močnostnimi tranzistorji.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

drjack.dj ::

To je pa res podn od podna. Sem klicu v Just, in tipo v štacin, kjer prodajajo samo fino elektronko ni vedu kaj je demultiplexer in kaj decoder, pol sem mu pojasnu da je to elektronka na več kot 20 nogcah in ti odpre enega od 16 stikal glede na kombinacijo štirih. Sem mu povedu tut konkretn primer (tistga k si mi ga dal za primer) in ker ga mu pomoje računalnik ni vn vrgu je reku da tega verjetn nimajo.
Človk se res upraša če ni to en pek po poklicu. Prodajajo "črne škatle", vejo samo oznako ki gor piše, ne vejo pa kaj ubistvu je kej. In kako nej jest zdej dobim pravega po šifri ki piše gor? Na spletnih straneh tut nimajo rubrike decoderjev, ploh pa o nobenem artiklu tut opisa, da ne rečem slike. Ne najdem na spletu nikjer, sem pogledi v HITE, IC elektronika, Just.
Če kdo ve za kakšen katalog, al pa krkol, da bom jest lahko zadeve primerju med sabo (hitrost in kolk A zdržijo stikala) in da bo zravn pol seveda oznaka, pod katero naj bi trgovc vedu kaj hočem.

Res podn od podna.
Jack

gumby ::

demux na 256 izhodov lahko naredis z 74154...
pac jih bos rabil 16 za izhode in enga za dekodiranje adres (ostalih 4 bitov)

za priklop relejv pa poglej, ce je cip zmozen dat na izhodu dovolj toka
in ne pozabi na zaščitne diode vezane vzporedno k tuljavam relejev

btw CMOS demux ima oznako 4515

Brane2 ::

drjackdj:

Ni da ravno branim Justa, samo če si prišel kar tako neki napamet kupovat čiperaj, bi tebi mogoče bolj ležalo vihtenje testa kot njemu. :D
Danes v dobi interneta boš pa ja izbrskal oznako, ki te zanima. Po drugi strani pa bi trgovec moral imet pošten seznam dobavljive robe, po katerem lahko iščeš po oznaki.

Čipov je maljon vrst. Ne more jih trgovec poznati vse na pamet. Pa tudi če bi jih, bi si s tem samo s*anje naredu. Folk bi mu nosu čipe nazaj, bil bi pa kriv on, ker "je reku, da to paše". Če iščeš čiperaj, valjda prej pogledaš, kaj rabiš.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BluPhenix ::

Brane2, sej je napisal, da je vprašal tudi po 74145. Pa so mu rekli, da jih nimajo. Tudi mi ni jasno kako ne more najti nič v računalniku, če mu rečeš demultiplexor, ali demux.

Problem je v tem, da oni ne rabijo kode izdelka, npr. 74154, ampak njihovo skladiščno kodo. To so tudi enkrat od mene zahtevali v eni izmed teh trgovin.

Na tem primeru bi šel pogovor tako:
Jaz: "Dober dan, zanima me ali imate demultiplexerje/dekodirnike"
oni: "A mi lahko poveste oznako?"
jaz: "Ja najraje bi dobil 74154, če pa ni pa kaj drugega"
oni: "ne mi rabimo našo kodo"
jaz: "kako vašo?"
oni: "ja našo kodo pod katero mi vodimo ta artikel"
jaz: "halo, kej pa naj jaz dobim vašo kodo?"
oni: "ja poglejte na internet strani pa potem pokličite nazaj"
jaz: "aha, ok, nasvidenje..."

To se precej dogaja v sloveniji zadnje čase. V veliko trgovinah z elemeniti te praktično niti ne povohajo, oz se jim ne da malo potrudit, ker pač ne prideš po 500 relejev, ampak odneseš ven par uporčkov in kondenzatorjev. Zato se jaz veliko raje odpravim v Trst, ne glede kaj vprašaš, si človek vzame čas, če drugo ne pogleda vsaj po katalogu ali lahko oni to dobavijo. Če pa en prodajalec ne ve povpraša drugega.

Brane2, tudi to, da človek v trgovini s komponentami ne ve kaj je multiplekser oz demultiplekser je malo žalostno. ZAenkrat so mi katalog dobavitelja ponudili le v HTE, kjer sem lahko potem poiskal artikel, ki me zanima in so potem preverili kako bi bil dobavljiv in kakšno ceno bi imel. Pri ICju so mi vedno rekli naj pogledam na internetu na strani od farnella... Pri Justu pa je bilo tudi zanimivo. Pač sem šel enkrat spraševat za malo bolj specialne potenciometre in še nekaj drugega.
Povem kaj rabim,
oni: "ne mi tega nimamo",
jaz:"pa bi se dalo dobiti?",
oni: "ne, ker naš dobavitelj nima tega v katalogu"

Nekaj časa razmišljam potem pa rečem: "Hmm jaz bi to rabil za firmo"
oni: "Katero pa?"
jaz: "to in to"

Pa dobim na pult 4 kataloge in začneva veselo iskati po katalogih in celo dobiva tisto kar sem jaz iskal. Take izkušnje imam jaz kot mala stranka z njimi. Pa pustmo stat, da so nam velikokrat potuili vprašljive elemente. Recimo 100V kondenzatorje, ki že na izgled niso zgledali takšni, in tudi niso zdržali več kot 60V, zaradi tega smo imeli precej servisov okoli. Pa zadnjič smo dobili ponaredke tranzistorjev. Crkavali so kar po tekočem traku, nakar se odločimo enega odpreti in je imel 1/4 velikosti silicija kot bi moral. itd...


Poskusi še to varjanto. Pokliči v IC in povprašaj za katerega od izdelkov na spodnjem linku. Oni pač distribuirajo farnella v sloveniji in imajo vlikokrat iste kode kot farnell:
74154 pri Farnellu


EDIT: sem pogledal zdej še v trstu, ga imajo, cena pa je: 2,63€

Če ne rabiš takoj, ti ga lahko jaz nabavim ko grem naslednjič dol, ampak ne vem če bo to prej kot v 14 dnevih.

Drugače je pa njihova stran http://www.rk-elettronica.it/slo/index_slo.htm
Imajo tak cenik kot bi ga morali imeti pri nas, zajema celotno izbiro in je zelo ažuren (v primerjavi z našimi), navadno ga ažurirajo na 2-3 mesce. Čakam dan ko bo to pri nas.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

drjack.dj ::

Bom probu dobit kar tegale, upam da mi ga bojo v IC al pa v Justu dal, če pa res nau drugač bom pa teb (BluPhendix) reku. Verjetn ga uničš če ga kar direkt na plato cinš in bom rabu še podnožje.
Predn jim grem v nabavo, bi se rad sam prepriču da nam naredu napake in namreč: demultiplexer, tudi ta ki sem dal link naj, le uklop enga od 16 stikal na output-u in skozenga lahko spustim katerokol napetost. Mam napajanje 12 V za releje in bi zato tut optocouplerje kupu za input 12 V.
Jack

drjack.dj ::

Pa še nekej, kaj je razlika med tema dvema optocouplerjema? Prvi in drugi
Jack

BluPhenix ::

JA to demux tudi dela, to pa si ti tudi zahteval od čipa na začetku:
Rabil bi en čip, ki bi mi iz kombinacije osmih stikal priredil 256. Verjetn tacga sploh ne obstaja in so le manjši - iz 4 priredi 16

Pač demultiplekser ti služi temu, da iz 4 kontrolnih linij narediš 16. Se pravi z določeno kombinacijo nivojev na 4 vhodih vklopiš določen izhod.

Razen če sem te jaz narobe razumel. Če je tako potema malo boljše opiši kaj točno bi ti rabil.

Aja tisti demux dela na 5V, torej lahko da ven le 5V. Itak v kolikor krmiliš kaj močnejšega moraš dati na izhod ICja močnostne tranzistorje.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Brane2 ::


Pa še nekej, kaj je razlika med tema dvema optocouplerjema? Prvi in drugi


Saj ti lepo piše proizvajalec in model čipa.

Poglej si stvari na proizvajalčevi strani. Drugače pa je že iz slike vidna ena od razlik: prvi ima na izhodu en tranzistor, drugi pa dva, povezana v darlington spoj.
On the journey of life, I chose the psycho path.

upirna ::

Kaj ne bi bilo pametno tukaj uporabiti kakšen mikrokontroler?
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

gumby ::

ja, takega z 256 izhodi :)

drjack.dj ::

Odloču sem se da nam šu na 256 stikal, ampak se bom zadovoljil z 32 (dvakrat po 16).
Nekej sem bral datasheet od 74hc154n, in mi ni jasn kako točn bi vseskup vezu, kokr jest vidm je več GND-jev in enkup različnih napetosti. Ker sem začetnik skor brez predznanja, bi prosu kakšnga da mi prbližn zriše vezje. Vezje lahko delim na dva identična dela, zato bom navedu podatke za polovico vezja.
Imam 4 pin izhode na LPT portu. Vklapjajo in izklapljajo se istočasno in imajo napetost 5V. Torek kam v decoder jih napelat, jest bi jih dau na a0, a1, a2 in a3, kam pa nej dam minus ki ga dobim na LPT portu? Pol pa na output želim vezat koračni motor al pa kakšen rele, zato rabm za motor ali rele 12 v, ki jih dobim iz ločenga vira npr. baterija. Ker pa decoder nau zdržu morm umes nekaj dat. Kaj in kako to vezat, da nau šu decoder v franže?
Mislm da je zdej vsem jasno kaj želim narest.
Jack

Zgodovina sprememb…

drjack.dj ::

Sem se pozanimal pr enmu, ki obvlada štrom in zdaj mam decoder v skor v malem prstu.
Tko da sedaj nadaljujem. Da bom ojačal bom dal nanj tranzistor, sedaj pa ne vem katerga bi, ker jih je res velik. Želel pa bi, da mi pelje rele, to je potem min 1A. Da pa bi z njim lahko vodil koračni motor se mora kar hitro preklapljat (ne vem kakšne hitrosti omogočajo tranzistorji, in še manj kateri - v trgovinah jih imajo razdeljene v neke skupine). Napajal ozitoma vklapljal bi ga na 5 V.
Jack

Zgodovina sprememb…

neoto ::

Zdaj pa prosim povej, kaj sploh delaš! 32 stikal? Čemu? Koliko koračnih motorjev hočeš imet?
Sprašuješ, če bodo tranzistorji dovolj hitri za vklop relejev? Rele se vklaplja nekaj deset milisekund, medtem ko tranzistor pod mikrosekundo ali nekaj nanosekund!
Z vodenje koračnih motorjev se uporabljajo namenski čipi - driverji, ki potem krmilijo izhodni stopnjo, sestavljeno iz MOSFET tranzistorjev (8 na 1 koračni motor), če so potrebni res visoki tokovi, drugače pa so določeni čipi čisto dovolj sposobni za gonjenje koračnih motorjev (tam nekje do 2 amperov brez hladilnika).
Releje lahko pozabiš! Za 1 korak so potrebna vsaj 4 stanja, in če rele preklaplja npr. 50ms (optimistično...), boš lahko v sekundi iz motorčka izstisnil 5 korakov, kar bo v tvojem primeru najvišja hitrost, s katero si ne boš mogel kaj prida pomagati. Poleg tega boš moral (kot je že bilo omenjeno) imeti še konstantno zalogo novih relejev, saj še nisem videl takšnih, ki bi kaj takega dolgo vzdržali!
Veliko lažje ti bomo pomagali, če se boš malce bolj razjasnil. Oz. najprej si razjasni sam pri sebi, kaj sploh hočeš! Boš to krmilil preko računalnika? Ročno?

lp,
Matevž

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neoto ()

drjack.dj ::

Saj sem o tem govoril že zgoraj. delam vezje, ki ga bom priklopil na računalnik na LPT port. S tem vezjem bom krmilik koračne motorje in releje (ločeno). Vem da za koračne motorje niso primerni releji in jih tudi ne nameravam uporabiti za krmiljanje kor. motorjev, ampak za druge reši, kot so elektromagneti in večji motorji (avtomobilski motor od brisalcev). Kitrost rabim torej zaradi koračnih motorjev. 32 stikal hočem zato, ker jih je 8 premalo, če pa že kaj bol resnega delam je vseeno, če jih je malo več, da bo vezje uporabno še za kaj drugega.
Jack

neoto ::

Ok, tole pa je že malo bolj razumno...
Potem nameravaš tudi sam napisati aplikacijo na računalniku za krmiljenje naprav, ali kako?

drjack.dj ::

Ja aplikacijo bi napisal oziroma sem jo nekaj že napisal v c za okolje Linux, ker tam zadeva teče bol direktno in zato tudi bolj tekoče in hitreje.
Jack

snow ::

A obstajajo takšni 4->16 demux., ki aktivirajo celotno zaporedje, ne samo posameznega izhoda?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

VolkD ::

Hmmmm.. Če smem predlagati..
Nebi raje to naredil tako, da bi za te stvari imel mikrokontroler... pa potem z njim dalje krmilil stvari. Z PC-ja pa samo preko rs232 ali USB temu mikrokontrolerju pošiljaš stvari. Z printer portom se boš namreč precej namučil. Še zdaleč ne boš na tako enostaven način dobil 32 signalov, kot si ti predstavljaš. Vedeti moraš namreč, da bi po tvoji logiki, bil aktiven vedno le en od vseh teh signalov.

neoto ::

Raje uporabi nekaj podobnega 74HC537-ki, potem potrebuješ še 4 krmilne izhode (torej skupaj 12). S tem boš lahko krmilil vseh 32 izhodov v poljubni kombinaciji!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Arduino - krmiljenje stepper motorjev

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
153686 (2865) steling
»

Kje kupiti koračni motor ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4012179 (8913) taubekVAP
»

močnostni delilnik za koračne motorje

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
91872 (1663) VolkD
»

Krmilje za koračne motorje.

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
85890 (5648) mjakop
»

elektromotorček

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
73634 (3508) Pyr0Beast

Več podobnih tem