» »

Izrael : Palestina že n-tič

Izrael : Palestina že n-tič

Temo vidijo: vsi
««
35 / 253
»»

Mipe ::

Če namenoma sprožiš puško v smeri, za katero veš, da se tam nahajajo nedolžni, potem to velja za naklepni uboj, živi ščit gor in dol.

V primeru živega ščita pa je Hamas kriv samo namenskega ogrožanja življenj.

Izrael je tisti, ki je pritisnil na sprožilec.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mipe ()

nurmaln ::

Mipe je izjavil:

Če namenoma sprožiš puško v smeri, za katero veš, da se tam nahajajo nedolžni, potem to velja za naklepni uboj, živi ščit gor in dol.

V primeru živega ščita pa je Hamas kriv samo namenskega ogrožanja življenj.

Izrael je tisti, ki je pritisnil na sprožilec.

Ja prov. Potem bodite svetniki.

Ko bom na eni strani ceste stal jaz s svojim otrokom, na drugi strani ceste pa nekdo ki strelja proti meni in ima ob sebi svojega otroka...
Ja, njegov otrok je nedolžen in se bom trudil da ga ne zadanem, ampak moja prva skrb je moj otrok zato bom streljal nazaj.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Invictus ::

nurmaln je izjavil:

Ja prov. Potem bodite svetniki.

Ko bom na eni strani ceste stal jaz s svojim otrokom, na drugi strani ceste pa nekdo ki strelja proti meni in ima ob sebi svojega otroka...
Ja, njegov otrok je nedolžen in se bom trudil da ga ne zadanem, ampak moja prva skrb je moj otrok zato bom streljal nazaj.

Nisem vedel da izraelski vojaki s sabo v bitko vozijo svoje otroke ....
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

imagodei ::

Spet hruške in jabolka.

Če že, boš najprej svojega otroka odpeljal na varno in če bo tisti strelec z otrokom v naročju še vedno ogrožal druge mimoidoče, ga bo snel nek snajper iz varne oddaljenosti in tako, da bo kar najmanj ogrozil otroka.

V Izraelu/Palestini se otroci ne sprehajajo med IDF silami, zaradi narave delovanja teroristov pa se sprehajajo med Hamasom.

IDF svoje operacije izvaja iz varne oddaljenosti, zato jim ni treba reagirati impulzivno, kot bi šlo za življenja. Od začetka zadnjega konflikta je Hamas ubil manj kot 5 civilistov (točne številke se mi ne da iskat) - naj bo to zaradi odlične zaščite in prestrezanja izstrelkov, ali pa zaradi Hamasovih tarč/nesposobnosti/[vstavi poljubno]. Skratka, Izraelu ni treba reagirati impulzivno.
- Hoc est qui sumus -

@jype
Če malo pobrskaš nazaj sem napisal število raketnih napadov iz Gaze po letih.
Tam je točno jasno, da so se raketni napadi dobro začeli oziroma izjemno povečali ravno ko je Izrael prenehal z okupacijo (in s tem gradnjo naselij), torej ne smemo mešati vzrokov in posledic. Raketni napadi so se povečali zaradi manjšega izraelskega nadzora nad območjem in ne obratno, da bi se Izrael umaknil zaradi raketnih napadov.

Iz istih podatkov (napadi po letih) je tudi kristalno jasno, da je število raketnih napadov drastično upadlo takoj ko sta Izrael in Egipt pričela z blokado Gaze. Torej blokada sama po sebi ni povsem neučinkovita (torej je s stališča Izraela smiselna).
Mogoče blokada ni dovolj učinkovita, mogoče nimajo vedno najbolj pametno definirano kaj se lahko uvaža v Gazo in kaj ne. Celo verjetno se mi zdi to. Ampak na žalost nesmiselna ni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nurmaln ()

jype ::

nurmaln> (in s tem gradnjo naselij),

Ne, to ni res. Izrael je začel z gradnjo naselij, ko so Izraelci izvolili desničarsko vlado.

nurmaln> Ampak na žalost nesmiselna ni.

Seveda je - problem raketiranja izraelskih civilistov poglablja, namesto da bi ga odpravljala.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

nurmaln> (in s tem gradnjo naselij),

Ne, to ni res. Izrael je začel z gradnjo naselij, ko so Izraelci izvolili desničarsko vlado.

Nism napisal kdaj so začeli ampak kdaj so NEHALI, in kakšna reakcija je bila s palestinske strani - več raketiranja.

nurmaln> Ampak na žalost nesmiselna ni.

Seveda je - problem raketiranja izraelskih civilistov poglablja, namesto da bi ga odpravljala.

Hamas raketira Izrael ker želijo uničenje Izraela in ne ker bi želeli prenehanje blokade Gaze. Če bi bila blokada edina problematična stvar, bi po koncu okupacije Gaze, Izraelci in prebivalci Gaze živeli v miru. Pa očitno niso. Palestinci so povečali število napadov, Izrael in Egipt pa sta odreagirala z blokado.

jype ::

nurmaln> Nism napisal kdaj so začeli ampak kdaj so NEHALI, in kakšna reakcija je bila s palestinske strani - več raketiranja.

Niso nehali, ampak so zazidali Gazo v zid in se pobrali zidat na drugo palestinsko ozemlje.

Vajenc ::

Nokkj, sej to je to. Vera je problem. Na obeh straneh.

Resničnost starega Izraela pa Davida je pa podobno resnična, kot ostala 3k in več let stara zgodovina.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Ma, na tej podlagi jaz zahtevam, da dobimo nazaj severno in zahodno mejo, kot smo jo imeli v Karantaniji.

Pa vse to na stran - še vedno mi ni jasno, zakaj to opravičuje uporabo fostornih izstrelkov na gosto poseljenih območjih ter napade z notorično nenatančnim orožjem za kao "kirurško" natančne napade na teroriste?
- Hoc est qui sumus -

Smrekar1 ::

imagodei je izjavil:

Ma, na tej podlagi jaz zahtevam, da dobimo nazaj severno in zahodno mejo, kot smo jo imeli v Karantaniji.

Saj to smo zahtevali ko smo se odcepili od Avstrije in ko smo bili na zmagovalni strani v 2.sv.vojni. Del smo dobili, del ne, jebat ga. Za razliko od Palestincev nismo nekaj izgubljenega ozemlja vzeli za nacionalno tragedijo in začeli obstreljevati odvzetega ozemlja ter terorizirati lokalcev v to da zapustijo domove.

Ko bodo za Palestince veljala enaka pravila kot za ostale bo mir imel možnost. Dokler pa zase zahtevajo privilegije kot jih nima nihče drug pa miru ne bo.

Pa vse to na stran - še vedno mi ni jasno, zakaj to opravičuje uporabo fostornih izstrelkov na gosto poseljenih območjih ter napade z notorično nenatančnim orožjem za kao "kirurško" natančne napade na teroriste?

Saj ga ne. Izrael naredi tudi kakšno neumnost, včasih morda upravičeno včasih morda ne. Če bi rad da jih delajo manj jim sofinanciraj drago natančno orožje.

Tisti del smo po 2. svetovni vojni dobili na povsem drugi podlagi. Zgodovinski razlogi in Karantanska država niso bili med njimi.

Smrekar1> "Saj ga ne. Izrael naredi tudi kakšno neumnost, včasih morda upravičeno včasih morda ne. Če bi rad da jih delajo manj jim sofinanciraj drago natančno orožje. "

Bolj natančno orožje že zdaj imajo na razpolago. To da je dražje, ne more biti razlog za pobijanje nedolžnih. Še bolj debilna je predpostavka, da zato, ker si "reven", lahko nediskriminatorno pobijaš tako teroriste kot civile. Par magnitud hujše kot stališče, da zato ker si reven, lahko oropaš banko, vzameš talce in jih ene par pobiješ, ko ti ne omogočijo prostega prehoda do letališča in letalskega prevoza v državo po izbiri. Ker si pač reven.

Jebi ga, vojna stane. Stališče, da lahko pobijaš civile zato, ker je to cenejš, je pa milo rečeno svinjarija. Nima veze, a se to dogaja tudi drugod ali ne, civilizacijske in etične norme v 21. stoletju nas zavezujejo, da stojimo na takšnem stališču. Podpisniki mednarodnih konvencij so k spoštovanju le-teh tudi zavezani.
- Hoc est qui sumus -

imagodei je izjavil:

Tisti del smo po 2. svetovni vojni dobili na povsem drugi podlagi. Zgodovinski razlogi in Karantanska država niso bili med njimi.

Itak, samo zgodovina našega ozemlja je dokaj drugačna od Palestine. Je pa relevantno ali smo Gorico po vojni obstreljevali? Bi bili do tega upravičeni? Bi to morali narediti?

Bolj natančno orožje že zdaj imajo na razpolago. To da je dražje, ne more biti razlog za pobijanje nedolžnih.

Saj ni ne razlog in ne upravičuje tega, ampak če te to tako skrbi pač poskusi doseči da bo takih situacij manj, kaj naj rečem. Vsekakor se mi zdi nadvse čudno, da se Izrael glede tega kritizira, Hamasa pa ne kaj dosti. Vsekakor bi moralo na ta račun na Hamas leteti vsaj 10 kritik za vsako ki leti na Izrael. No, morda bi bil "gnusno" boljši izraz.

imagodei je izjavil:

Slovenci na Koroškem so ostanki iz karantanskih časov. Ozemlje so avstrijci dobili na podlagi plebiscita, kjer naj bi se izreklo predvsem večinsko slovensko govoreče prebivalstvo, vendar so se zaradi uspešne avstrijske propagande (v slovenskem jeziku) opredelili kot so se.
Woody Allen

ZaphodBB ::

Vajenc je izjavil:

Slovenci na Koroškem so ostanki iz karantanskih časov. Ozemlje so avstrijci dobili na podlagi plebiscita, kjer naj bi se izreklo predvsem večinsko slovensko govoreče prebivalstvo, vendar so se zaradi uspešne avstrijske propagande (v slovenskem jeziku) opredelili kot so se.

Moraš priznat, da se je na koncu izkazalo, da ni šlo samo za propagando...

ZaphodBB je izjavil:

Vajenc je izjavil:

Moraš priznat, da se je na koncu izkazalo, da ni šlo samo za propagando...

Glede enakopravnosti jezikov so očitno obljubljali preveč.
Woody Allen

To pa ja.

Smrekar1> "Je pa relevantno ali smo Gorico po vojni obstreljevali? Bi bili do tega upravičeni? Bi to morali narediti?"

Ne, vidiš ko ne zastopiš. Mi bi jo lahko obstreljevali, pa je ne bi smeli, vsaj ne civilnih ciljev. Ampak bistvo vprašanja, ki ga pa ti nočeš zastopit je pa drugje - a bi bili upravičeni Italijani obstreljevat civilne cilje v Novi Gorici, ker bi mi obstreljevali njihove civilne cilje v Gorici?

Ti (in še kdo) stojite na stališču, da očitno lahko. Jaz (in še kdo) trdimo, da ne.

Poleg tega je v Palestini precej specifična situacija. Če bi tam imeli delujočo oblast, ki bi lahko sama obračunala s teroristi, bi lahko na odgovornost klical oblast. Tako kot bi v primeru obstreljevanja Gorice s strani nekih skrajnežev to lahko zahtevala Italija od Jugoslavije (Slovenije); v nasprotnem primeru bi lahko ob vsesplošnem odobravanju in morda celo podpori mednarodne skupnosti, NATA itd. obstreljevanje poskušala zaustaviti sama. Seveda, dokler se Italijanska vojska ne bi začela izživljati nad civilnim prebivalstvom.

Da se morava učiti takšne osnovne zadeve, no...

Smrekar1> "Saj ni ne razlog in ne upravičuje tega, ampak če te to tako skrbi pač poskusi doseči da bo takih situacij manj, kaj naj rečem."

Ne - ne prelagaj odgovornosti name, na ulemeka, na Norveško, na Merklovo ali pa na mednarodno skupnost. Odgovornost je na vojaškem in politčnem vodstvu Izraela.

Smrekar1> "Vsekakor se mi zdi nadvse čudno, da se Izrael glede tega kritizira, Hamasa pa ne kaj dosti. Vsekakor bi moralo na ta račun na Hamas leteti vsaj 10 kritik za vsako ki leti na Izrael."

Še enkrat - Palestina v Gazi sploh nima potrebne infrastrukture, policija in vojska sta bolj smeh, da bi sama zaustavila Hamas. Da je kritik manj na račun Hamasa je morda posledica tega, da ob zavedanju širšega ozadja morda razumemo, da če si desetletja zaprt v koncentracijsko taborišče, če tvoje ozemlje krčijo, če ti tudi z embargom odrekajo osnovne civilizacijske norme - da pač to v ljudeh vzbuja skrajništvo. Razumemo, ne pa podpiramo ali odobravamo. Kolektivno kaznovanje Palestincev kljub skrajništvu nekaterih izmed njih ni na mestu.

Vajenc> "Slovenci na Koroškem so ostanki iz karantanskih časov."

Hja, to je tko, kot bi rekli, da so Slovenci na Slovenskem ostanki iz Karantanskih časov. Vsekakor plebiscita nismo imeli zaradi prazgodovinske pravice do Karantanije, ampak na podlagi dejstva, da je v tistem času tisto ozemlje imelo znaten Slovenski etnični značaj.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

ulemek ::

imagodei je izjavil:

Jaz te popolnoma podpiram, pa dajmo kar okupirati ozemlje, ko bomo po krivici napadeni pa jih dajmo še pravično pokoriti in opravičiti okupacijo.

http://ijsn.net/

Končno se je zgodilo, žal ne tako enotno, o čemer sem pridigal na začetku. Antisionistični Židje, ki so preživeli holokavst in so zato edini merodsjni, so obsodili dejanja Izraela in jih sami označili za genocid! Prav od Nemcev in Židov sem pričakoval, da bodo prvi branik Človekovih Pravic, ki bi se borili, ne le obsodili, proti temu, kar so nekoč zagrešili oz. Se je zgodilo nad njimi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ulemek ()

Antisionistični Židje, ki so preživeli holokavst in so zato edini merodsjni, so obsodili dejanja Izraela in jih sami označili za genocid!

A res?
Tisti ki so preživeli holokavst so edini merodajni da sodijo o genocidu?
Ja, tako nekako kot je žrtev posilstva edina merodajna za razsojanje o drugem sumu posilstva, pa žrtev nasilja o nasilju pa tako naprej. Jaz naivnež sem pa vedno mislil, da bi bilo dobro imeti nepristranske razsodnike - na primer ICC ali pa kaj podobnega.

vostok_1 ::

Relevantno

vostok_1 je izjavil:

Relevantno

Komično pa res. Kdo je ta komik?

http://www.24ur.com/novice/svet/sklenje...

Morda pa se le opogumijo. Za mir.

harmony ::

Kje ste sedaj tisti, ki ste mi ves čas nasprotovali da ne bo zmaga pripadala Palestincem????

Dokler bo Hamas na čelu, miru ne bo. Premirje bodo zgolj izkoristili za okrepitve.

Sicer pa res...zakaj se po palestini ne gradi bombnih zaklonišč za civiliste? Za tunele pa je denarja al kako?

vostok_1 je izjavil:

Dokler bo Hamas na čelu, miru ne bo. Premirje bodo zgolj izkoristili za okrepitve.

Sicer pa res...zakaj se po palestini ne gradi bombnih zaklonišč za civiliste? Za tunele pa je denarja al kako?

Bla, bla, bla. Ves čast iste zgodbice tolčete. Mir bo v kolikor ga Izrael ne bo prekršil.

Bibi pa lahko spakera kuferje, ker je popušil po celi črti. Srečo bo samo imel, če ga ne bodo postavili na mednarodno sodišče zaradi vojnih zločinov storjenih v Gazi.

Aha, tako kot zadnje 3 premirja?

AndrejO ::

Ponovitev n+1: zaplemba ozemlja na Zahodnem bregu.

Kolo vojne se bo znova zavrtelo in vrtelo se bo, dokler bo od nasprotnikov še kdo živ.

AndrejO je izjavil:

Kolo vojne se bo znova zavrtelo in vrtelo se bo, dokler bo od nasprotnikov še kdo živ.

Upal sem, da se ne bo zgodilo. A bi me zgodovina lahko naučila, da je okupacijska inkrementacija neizbežna.

Zheegec ::

AndrejO je izjavil:

To je standard že nekaj desetletij. Hamas se bo prej ali slej jezno odzval in spet bo isto. Izraelci si ne želijo miru.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

mtosev ::

Zheegec je izjavil:

AndrejO je izjavil:

To je standard že nekaj desetletij. Hamas se bo prej ali slej jezno odzval in spet bo isto. Izraelci si ne želijo miru.
več kot razni hamasovci si ga že želijo. glavna razlika pa je, da izrael hoče uničiti hamas, hamas pa bi kr vse žide na bližnjemu vzhodu pobil. gledal en intervju na CNN z enim Hamasovcem in je bilo za bruhat kaj je govoril
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

mtosev je izjavil:

Zheegec je izjavil:

AndrejO je izjavil:

več kot razni hamasovci si ga že želijo. glavna razlika pa je, da izrael hoče uničiti hamas, hamas pa bi kr vse žide na bližnjemu vzhodu pobil. gledal en intervju na CNN z enim Hamasovcem in je bilo za bruhat kaj je govoril

Tebi enačba ne štima. Vnovična okupacija ni enaka uničenju Hamasa. Niti približek temu ni!

AndrejO ::

Na Zahodnem bregu ima oblast Fatah in Abbas, ki sodelujeta z Izraelom pri zagotavljanju varnosti. Kako točno bo ta korak pomagal Fatahu in Abbasu pri vsaj zasilnem vzdrževanju miru na Zahodnem bregu, vedo samo oni sami.

Zheegec ::

mtosev je izjavil:

Zheegec je izjavil:

AndrejO je izjavil:

pa vprašanje, če res. Izraelski vladi je v zadnjih dneh (odkar so nehali z napadi na Gazo) noro padla podpora in so zato spet začeli izzivati. komaj čakajo, da Hamas pobije nekaj Izraelcev, da lahko spet začnejo "natančno" pobijati Palestince.
Hamas je pa tudi za odstrel, da.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

če gledaš Netenyahuja ko govori vedno reče, da jim je žal, da umirajo nedolžni palestinci, hamasovce pa da imajo namen uničiti.
pa sn našo eno lepo slikico na netu

Hamasu se podomače jebe kolk palestincev bo umrlo. čim več mrtvih je dober za njihov PR, da lahko po TVju govorijo kak jih židi pobijajo. hkrati pa rakete skrivajo po UN šolah in izsteljujejo rakete iz gosto naseljenih predolov, da ko izrael udari nazaj, da bo čim več žrtev.
pa da ne pozabim pred dnevi sn bral, da so ~30 palestincev kr javno usmrtili, ker so kao sodelovali z židi. hamas kao še ni slišal za sodišča

Z abbasom/Fatahom je vsaj možno imeli pogovor in so za razliko od debilov pri Hamasu priznali Izrael in iz zahodnega brega nič raket ne leti v izrael

Zgodovina sprememb…

Hecno, zdaj so še ZDA obsodile okupacijo Z brega in pozvale Izrael uradno k umiku!

ja so in tudi ZDA/UN ne priznavajo Jeruzalem za prestolnico izraela in ZDA/Un tudi pravijo naj se izrael vrne na meje iz leta 1967. jebiga pač obe strani nista pripravljene popuščati, za bonus pa so Hamasovci teroristi. še dolgo tam ne bo miru

Zgodovina sprememb…

nokkj ::

Tale članek iz Dela je prav odličen. V bistvu sodi bolj sem kot v ISIS, sicer pa omenja tudi ISIS, arabske sekularne nacionaliste, kolonializem in hinavščino zahodnih drĹžav itd...

Uri Avneri
tor, 09.09.2014, 12:00
To je božja volja!

Moji prijatelji in jaz že dolgih šest desetletij opozarjamo naše ljudi: če ne bomo sklenili miru z nacionalističnimi arabskimi silami, se bomo na koncu soočili z islamsko-arabskimi vojaškimi silami.

Izraelsko-palestinski spor bo prerasel v judovsko-muslimanski spor. Vojna med narodi bo prerasla v versko vojno.

Pri nacionalnih sporih gre pravzaprav za racionalne razloge, ki zadevajo ozemlje. In ponavadi jih je mogoče premostiti s sklenitvijo kompromisa.

Verski spori pa so iracionalni. Vsaka od strani veruje v absolutno resnico in ima vse druge avtomatično za nevernike, sovražnike edinega pravega boga.

V nobenem primeru ne more biti kompromisa med fanatičnimi verniki, ki verjamejo, da se bojujejo za boga in da dobivajo njegove ukaze neposredno z neba. »To je božja volja!« so vzklikali križarji in klali muslimane in jude. »Alah je velik!« kričijo fanatični muslimani in obglavljajo svoje sovražnike. »Kdo ti je enak med bogovi!« kričijo makabejci in pobijajo jude, ki so sprejeli grške običaje.

Sionistično gibanje so po zmagi evropskega prosvetljenstva ustanovili sekularizirani judje. Skoraj vsi ustanovitelji so bili prepričani ateisti. Verske simbole so v glavnem imeli za okras, a so bili ves čas žrtve ostrih obsodb vseh velikih verskih voditeljev tistega časa.

Pred ustanovitvijo Izraela v sionistični organizaciji niso vladale nikakršne verske dogme. Celo dandanes skrajni sionisti govorijo o »Nacionalni državi judovskega ljudstva«, in ne o »Verski državi judovske veroizpovedi«. Celo za »nacionalne verske« tabore, predhodnike današnjih naseljencev, je bila vera podrejena nacionalnemu cilju − ustanovitvi judovske države na celotnem območju med Sredozemskim morjem in reko Jordan.

Ta velikanski narodnostni podvig pa je seveda naletel na odločen upor arabskega nacionalnega gibanja. Po določenem začetnem oklevanju, so se arabski voditelji projektu odločno uprli. A upor ima bolj malo skupnega z vero. Res je sicer, da je palestinski upor nekaj časa vodil veliki mufti Jeruzalema, Hadž Amin al Huseini − a ne zaradi svojega verskega položaja, temveč zato, ker je bil vodja najbolj aristokratskega jeruzalemskega rodu.

Arabsko nacionalno gibanje je bilo vedno popolnoma sekularno. Nekaj njegovih izjemnih voditeljev je bilo celo kristjanov. Tudi stranko pan-Arab Baath (Vstajenje), ki se vse bolj uveljavlja v Siriji in Iraku, so ustanovili kristjani.

Nekdanji veliki junak arabskih množic Gamal Abdel Naser, ki je bil uradno musliman, v resnici ni bil veren. Jaser Arafat, voditelj PLO, je bil zasebno pobožen musliman, vendar pa je tudi pod njegovim vodstvom PLO ostala sekularna organizacija s številnimi katoliškimi primesmi. Kar nekaj časa je bil uradni cilj PLO, da bi v Palestini ustanovili »demokratično in nekonfesionalno« državo.

Kaj se je torej zgodilo? Kako se je nacionalno gibanje sprevrglo v nasilno in fanatično versko gibanje?

Karen Armstrog, zgodovinarka, ki se je postala nuna, je opozorila, da se je v vseh treh monoteističnih religijah pravzaprav hkrati zgodila ista stvar. V ZDA imajo v politiki pomembno vlogo evangelisti, ki tesno sodelujejo z desnim krilom judovske organizacije. Po vsem muslimanskem svetu se vse bolj krepi fundamentalistično gibanje. Pa tudi v Izraelu ima mesijanski judovski fundamentalizem vse večjo vlogo.

Če se ista stvar zgodi v tako različnih deželah in verah, potem mora za to obstajati skupen vzrok. Kaj je to?

Pri tem bi seveda zlahka razpredali o nečem nejasnem, čemur se po nemško pravi Zeitgeist, duh časa, a s tem ne bi kaj dosti pojasnili.

V muslimanskem svetu je propad liberalnega sekularnega nacionalizma povzročil duhovno praznino, gospodarski propad in nacionalno ponižanje. Bleščeče obljube iz Naserjevih časov so se končale v žalostnem nazadovanju pod Hosnijem Mubarakom. Diktatorskim voditeljem stranke Baas v Bagdadu in Damasku ni uspelo vzpostaviti moderne države. Tudi vojaškim voditeljem v Alžiriji in Turčiji stvari niso šle nič bolje od rok. Potem ko so zahodne sile, ki si hočejo prigrabiti čim več nafte, v Iranu strmoglavile demokratično izvoljenega Mohameda Mosadeka, tudi nesrečnemu šahu ni uspelo zapolniti vse večje praznine.

In ves ta čas je bil tukaj še Izrael, ki se je iz zaničevanega majcenega implanta razvil v mogočno vojaško in gospodarsko silo, ki zlahka znova in znova premaguje arabske države.

Po vsaki novi vojni se muslimani sprašujejo: kaj je narobe? Če je nacionalizem propadel v miru in v vojni, če ne kapitalizmu ne socializmu ni uspelo vzpostaviti trdnega gospodarstva, če ne evropskemu humanizmu ne sovjetskemu komunizmu ni uspelo zapolniti duhovne praznine − kje je tista prava rešitev?

Gromki odgovor prihaja iz osrčja množic: »Islam je pravi odgovor!«

Logično bi bilo, da bi bil izraelski odgovor nekaj povsem nasprotnega.

Izrael je zgodba o uspehu. Ne le da ima ta država mogočen vojaški stroj in očitno tudi jedrske zmogljivosti, temveč je hkrati tudi tehnološka sila s precej trdno ekonomsko podlago.

Vendar pa zdaj našo pot odreja mesijanski fundamentalizem, ki je tesno povezan s skrajnim nacionalizmom.

Na predvečer najnovejše vojne je poveljnik brigade Giv'ati objavil priporočilo svojim oficirjem, ki je mnoge dobesedno šokiralo.

Brigada Giv'ati je bila izjemno uspešna bojna sila v vojni leta 1948 (bil sem eden njenih prvih borcev in sem o tem napisal dve knjigi). Zelo smo bili ponosni na svetovljanstvo naše brigade. Borci so bili tako sinovi meščanske elite Tel Aviva kot tudi pripadniki najrevnejših predmestnih četrti − mešanica je bila izjemno uspešna in se je še kako dokazala v bitkah.

Poveljnik brigade je bil nekdanji nemški podtalni komunistični borec proti nacizmu, ki se je spreobrnil v sionizem in postal član enega skrajno levo usmerjenih kibucov. Takšnega prepričanja je bila tudi večina častnikov njegovega štaba. A se ne spominjam niti enega vojaka v brigadi, ki bi nosil kipah (judovsko čepico).

Predstavljajte si našo osuplost, ko je sedanji poveljnik vojake pozval k svetemu boju, da bi tako izpolnili božjo voljo. Polkovnik Ofer Winter, ki je v mladosti obiskoval versko-vojaško šolo, je na predvečer bitke dejal svojim vojakom: »Zgodovina nas je izbrala za voditelje boja proti terorističnim sovražnikom v Gazi, ki zlorabljajo in blatijo boga izraelskih bitk ... Oziram se proti nebu in z skupaj z vami vzklikam: 'Poslušaj, o Izrael, Gospod naš Bog, samo en je Gospod.' Oh, Gospod, o Bog Izraelcev, pomagaj nam, da bomo uspešni, ko se bomo bojevali za Izrael proti sovražniku, ki blati tvoje ime.«

Uradni cilj izraelske armade v tej akciji je bil čuvanje meja in prestrezanje raket, ki bi lahko padle na izraelska mesta in vasi. A to ni bil cilj polkovnika. Ta je svoje vojake poslal v smrt (ubiti so bili trije) za boga Izraela proti vsem tistim, ki blatijo njegovo ime.

Če bi bil ta častnik edini verski fanatik v armadi, bi bilo to že dovolj hudo. Dejstvo pa je, da je naša armada polna častnikov, ki nosijo na glavi kipah, mož, indoktriniranih z versko vnemo, ki nato s tem duhom indoktrinirajo tudi svoje vojake.

Sionistična verska stranka in njeni fanatični rabini, med katerimi je kar nekaj odkritih fašistov, so si dolga leta sistematično prizadevali za to, da bi se infiltrirali med častnike armade. Gre za proces naravne selekcije: častniki, ki jim ni do tega, da bi delovali kot kolonisti na zasedenih ozemljih, zapuščajo armado in postajajo vrhunski podjetniki, mesijanski fanatiki pa nato zasedejo njihova mesta.

Mimogrede povedano, omenjenemu polkovniku za njegove besede niso izrekli ukora ali ga kako drugače kaznovali. Pravzaprav je bilo ravno nasprotno, saj so ga med vojno povzdigovali kot izjemnega vojaškega poveljnika.

Vse to me je pripeljalo do Islamske države Iraka in Sirije (ISIS), ki je pred kratkim svoje ime spremenila v zgolj Islamska država. Sprememba imena pomeni, da so ukinili države, ki so jih zahodni kolonialisti začrtali po prvi svetovni vojni. Tako naj bi zdaj nastala enotna Islamska država, v katero bodo vključena vsa islamska ozemlja, vključno s Palestino (torej tudi vključno z Izraelom).

To pa je nov, strah vzbujajoč pojav. Dejstvo je, da obstaja v muslimanskem svetu cela vrsta islamističnih strank in organizacij − od vladajoče stranke v Turčiji do egiptovskih Muslimanskih bratov, pa vse do palestinskega Hamasa. A skoraj vse te stranke svoj boj omejujejo na svoje nacionalne države − Turčijo, Sirijo, Palestino, Jemen. Gre za to, da si želijo v svojih državah ohraniti moč in svojo vodilno vlogo. Celo Osama bin Laden si je želel v glavnem prevzeti oblast nad svojo saudsko domovino.

ISIS pa je nekaj povsem drugega. Želi si uničiti vse države, predvsem pa si želi z islamske zemlje odstraniti muslimanske države, ki so jih začrtali zahodni imperialisti. Z grozljivo okrutnostjo, ki so jo povzdignili v verski simbol, so se podali na pohod, da bi zavzeli muslimanska ozemlja − nato pa ves svet.

Morda je slišati smešno, če vemo, da je vsa ta organizacija sestavljena le iz nekaj tisoč borcev. Vendar pa je ta majcena sila že zasedla velik del Sirije in Iraka. To govori o goreči muslimanski želji po tem, da bi oživili nekdanjo slavo, o sovraštvu do vseh tistih (vključno z nami), ki so poniževali islam, in o želji po duhovnih vrednotah. Človek si ne more pomagati, da pri tem ne bi pomislil na začetke nacističnega gibanja − na jezo, željo po maščevanju in privlačnost za vse uboge in ponižane.

Morda bo potrebnih le nekaj let, da ISIS preraste v velikansko silo, ki bo pomenila grožnjo za vse države tega območja.

Bo to ogrozilo tudi Izrael? Seveda. Če se bo ohranila njena dinamika, bo ta država strmoglavila Asadov režim in dosegla izraelsko mejo, kjer so nekateri drugi islamistični uporniki ta teden že izstrelili nekaj prvih strelov.

S takšno nevarnostjo, ki grozi s severa, se zdi smešno bojevati proti majhni islamistično-domoljubni sili v Gazi − pa čeprav v imenu Gospoda.

Ostaja nam zelo malo časa za sklenitev miru z Arabskim nacionalnim gibanjem, zlasti s palestinskim ljudstvom − in to tako s PLO kot Hamasom − da bi se lahko nato skupaj bojevali proti Islamski državi.

Alternativa je grozljiva.

Uri Avneri je starosta izraelskega mirovniškega gibanja, veteran izraelske vojne za neodvisnost, dolgoletni poslanec kneseta, novinar, aktivist, ustanovitelj mirovniške organizacije Guš Šalom.

Double_J ::

http://rt.com/news/204163-netanyahu-pro...

Spet so veliki problemi tam dol. Ko je bila letos vojna v Gazi, sem rekel da je to zato, ker muslimani ne sprejemajo zahodne kulture. Sedaj bom pa dodal, da tudi judi ne sprejemajo zahodne kulture. Pa to ne velja samo za muslimane in jude, ki živijo na območju Palestine. To velja tudi za tiste, ki živijo tukaj na zahodu. Zakaj oboji ne sprejemajo zahodne kulture? Talmud in Koran sta anti-teza zahodne kulture.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Double_J je izjavil:

http://rt.com/news/204163-netanyahu-pro...

Spet so veliki problemi tam dol. Ko je bila letos vojna v Gazi, sem rekel da je to zato, ker muslimani ne sprejemajo zahodne kulture. Sedaj bom pa dodal, da tudi judi ne sprejemajo zahodne kulture. Pa to ne velja samo za muslimane in jude, ki živijo na območju Palestine. To velja tudi za tiste, ki živijo tukaj na zahodu. Zakaj oboji ne sprejemajo zahodne kulture? Talmud in Koran sta anti-teza zahodne kulture.

Hja, velik del zahodne kulture se pa opira na judovske korenine. Krščanstvo, nevidna nit vseh političnih ekonomij ... Pa smo se zaciklali.

nokkj ::

Palestinian people

Etymology

The Greek toponym Palaistín? (??????????), with which the Arabic Filastin (??????) is cognate, first occurs in the work of the 5th century BCE Greek historian Herodotus, where it denotes generally[37] the coastal land from Phoenicia down to Egypt.[38][39] Herodotus also employs the term as an ethnonym, as when he speaks of the 'Syrians of Palestine' or 'Palestinian-Syrians',[40] an ethnically amorphous group he distinguishes from the Phoenicians.[41][42] Herodotus makes no distinction between the Jews and other inhabitants of Palestine.[43] The Greek word bears comparison to a congeries of ancient ethnonyms and toponyms. In Ancient Egyptian Peleset/Purusati[44] refers to one of the Sea Peoples. Among Semitic languages, Assyrian Palastu generally refers to southern Palestine.[45] Biblical Hebrew's cognate word Plištim,[46] usually translated Philistines, does not distinguish them and the other Sea Peoples, who settled in Palestine around 1100 BCE.[47]

Syria Palestina continued to be used by historians and geographers and others to refer to the area between the Mediterranean sea and the Jordan river, as in the writings of Philo, Josephus and Pliny the Elder. After the Romans adopted the term as the official administrative name for the region in the 2nd century CE, "Palestine" as a stand alone term came into widespread use, printed on coins, in inscriptions and even in rabbinic texts.[48] The Arabic word Filastin has been used to refer to the region since the time of the earliest medieval Arab geographers. It appears to have been used as an Arabic adjectival noun in the region since as early as the 7th century CE.[49] The Arabic language newspaper Filasteen (est. 1911), published in Jaffa by Issa and Yusef al-Issa, addressed its readers as "Palestinians".[50]

In the beginning of the 1900s, a group led by Theodor Herzl founded the Jewish Colonial Trust. The group's aim was to establish a financial institution to promote Zionist colonization in the Palestine region.[51] On 27 February 1902, a subsidiary of this Trust called the "Anglo-Palestine Company" (APC) was established in London with the assistance of Zalman David Levontin. This Company was to become the future Bank Leumi.[52]

During the Mandatory Palestine period, the term "Palestinian" was used to refer to all people residing there, regardless of religion or ethnicity, and those granted citizenship by the British Mandatory authorities were granted "Palestinian citizenship".[53] Other examples include the use of the term Palestine Regiment to refer to the Jewish Infantry Brigade Group of the British Army during World War II, and the term "Palestinian Talmud", which is an alternative name of the Jerusalem Talmud, used mainly in academic sources.

Following the 1948 establishment of Israel, the use and application of the terms "Palestine" and "Palestinian" by and to Palestinian Jews largely dropped from use. For example, the English-language newspaper The Palestine Post, founded by Jews in 1932, changed its name in 1950 to The Jerusalem Post. Jews in Israel and the West Bank today generally identify as Israelis. Arab citizens of Israel identify themselves as Israeli and/or Palestinian and/or Arab.[54]

The Palestinian National Charter, as amended by the PLO's Palestine National Council in July 1968, defined "Palestinians" as "those Arab nationals who, until 1947, normally resided in Palestine regardless of whether they were evicted from it or stayed there. Anyone born, after that date, of a Palestinian father - whether in Palestine or outside it - is also a Palestinian."[55] Note that "Arab nationals" is not religious-specific, and it implicitly includes not only the Arabic-speaking Muslims of Palestine, but also the Arabic-speaking Christians of Palestine and other religious communities of Palestine who were at that time Arabic-speakers, such as the Samaritans and Druze. Thus, the Jews of Palestine were/are also included, although limited only to "the [Arabic-speaking] Jews who had normally resided in Palestine until the beginning of the [pre-state] Zionist invasion." The Charter also states that "Palestine with the boundaries it had during the British Mandate, is an indivisible territorial unit."[55][56]

jusv ::

OMG, tukaj pa je debata malo zašla :)

Dajte raje konkretno v par besedah povedat zakaj menite, da bi lahko Slovenija priznala Palestino oz. zakaj ne. Pa ne mi z zgodovino, kdaj je bil izrael omenjen in kdaj palestina, ker to nima blage veze s tem, kaj se zadnja desetletja tam dogaja na sistematični ravni!
Pametne smo podnevi z lučjo iskali!

jusv je izjavil:

Dajte raje konkretno v par besedah povedat zakaj menite, da bi lahko Slovenija priznala Palestino oz. zakaj ne. Pa ne mi z zgodovino, kdaj je bil izrael omenjen in kdaj palestina, ker to nima blage veze s tem, kaj se zadnja desetletja tam dogaja na sistematični ravni!

Mičkeno pa res ja. :)

Priznanje Palestine je pač še ena ugodnost za Palestince več. Že zdaj so v globalnem pomeni vrejetno najbolj favoriziran narod, ki ima kot kaže pravico zahtevati tudi to, da živijo na etnično čistem ozemlju in ima pravico zahtevati ozemlje sosednjih držav in še vseeno dobiti mednarodno priznanje kot da ni nič. S tega stališča je priznanje, čeprav morda ugodno zaradi kakšnih arabskih dolarjev, čista napaka. Brez nekaj milijard investicij v zamenjavo nimamo kaj priznavati Palestine. To je seveda izdaja principov, ampak kot sem omenil je že samo priznanje Palestine izdaja principov. Če že izdajamo principe moramo vsaj vedeti zakaj to počnemo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Smrekar1 ()

Vidiš, to pa nisem vedel kako kul je biti Palestinec. Sedaj si želim bit Palestinc, ker je smrekar rekel, da je to dabest.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

jusv je izjavil:

Mislis negirati obstoj Izraela?

MadMicka ::

Smrekar1, katere privilegije točno imajo palestinski begunci v primerjavi z ostalimi narodi?

MadMicka je izjavil:

Smrekar1, katere privilegije točno imajo palestinski begunci v primerjavi z ostalimi narodi?

Kot begunec:
- status begunca se deduje
- univerzalna "pravica do vrnitve"

Kot narod:
- pravica biti priznan kot država brez da bi se sploh vedelo kdo je tvoja vlada
- pravico zahtevati ozemlje druge suverene, mednarodno priznane države

Status begunca je vezan izključno na okoliščine. Tako, če se otrok rodi beguncema, je ta begunec, ker če so podani pogoji za starša, so tudi za otroka.

first_line ::

««
35 / 253
»»