» »

Izrael : Palestina že n-tič

Izrael : Palestina že n-tič

Temo vidijo: vsi
««
192 / 255
»»

IgorCardanof ::

Aktualni Izrael povozi Hezbollah in Libanon in ne bo niti blizu.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

fikus_ ::

Z amerikanci za seboj, da bodo ravnali z letali Libanon. To je pa tudi vse. Smo videli 2006, kako je bilo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

fur80 ::

sbawe64 je izjavil:

Malidelničar
Hezbollah v Libanonu je IMHO zelo šibak

Drži se raje EU politike.
Taisti šibki Hezb. je 2006 uspešno poslal IDF v 'rikverc'.

Kar na dan z besedo, kdo je koga kam poslal in zakaj, ter dokaze, linke ali vsaj nekaj, vojska, ki naredi misijo se potem iz druge mednarodno priznane države umakne. Kaj je bil cilj takrat Izraelcev, sigurno ne zasesti južni del Libanona.

Northern command had prepared a list before the war on potential Hezbollah targets, identified by the Israeli intelligence, to be struck in case of renewed hostilities. By the fourth day of the war the IDF ran out of targets, as all the 83 targets on the list had already been hit.
2006 Lebanon War @ Wikipedia

In kaj sploh dela Hezbolah od Irana v Libanonu in to na meji z Izraelom?
Position of Lebanon in the 2006 Lebanon War @ Wikipedia
On 13 July, after an emergency meeting of the Lebanese government, Prime Minister Fouad Siniora stated that the government had not been aware of Hezbollah's raid before it happened "and does not take responsibility for, nor endorses what happened on the international border".[1] On the same day, Lebanon recalled its Ambassador to USA, after he had made comments on television saying that Israel should consider a prisoner exchange with Hezbollah.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fur80 ()

Dejstvo je, da se je IDF umaknil, ker jih je preveč bolelo, imeli so prevelike izgube, da bi "prvoklasni" državljani to spregledali, vsaj tako je menila politika od boga dane države.

fikus_ je izjavil:

Z amerikanci za seboj, da bodo ravnali z letali Libanon. To je pa tudi vse. Smo videli 2006, kako je bilo.

Torej praviš, da ni fer, da uporabljajo letala, ker jih Hezbolah nima. Potem tudi ni fer, da Izrael uporablja protizračno obrambo, ker je Hezbolah nima? Kako pa, da ti ni fer, da Rusi tolčejo po Ukrajini iz ladij in bombnikov, ker jih tudi Ukrajinci nimajo.

fikus_ je izjavil:

Dejstvo je, da se je IDF umaknil, ker jih je preveč bolelo, imeli so prevelike izgube, da bi "prvoklasni" državljani to spregledali, vsaj tako je menila politika od boga dane države.

Kaj je koga bolelo, to je izkupiček vojne na izraelski strani, to pade Rusov v Ukrajini tja do malce v enem dnevu:
Israel Defense Forces:
Killed: 121 killed
Wounded: 1,244[17]
20[18] tanks damaged beyond repair (from ATGMs and IEDs)[19][20]
1 helicopter shot down, 3 lost in accidents[21][22][23][24]
1 corvette damaged[25][26]
Israeli civilians:
Killed: 44[27][28]
Wounded: 1,384[29]
Foreign civilians:
2 dead[30]

Zgodovina sprememb…

Podtikaš besede!

fikus_ je izjavil:

Podtikaš besede!

Ti ali nobeden ne da dokaza, da je Izrael leta 2006 letel "rikverc" kot je eden napisal zaradi Hezbolaha!!! Jaz trdim, da so naredili svoje in se umaknili. Kasneje so res rekli, da so bili malo presenečeni nad oborožitvijo Hezbolaha, ampak vseeno so misijo opravili.

In kaj je bil drugi cilj Izraela, lahko napišeš, česa niso dosegli in so bili pregnani?

Takrat so napadli z 30 000 vojaki, danes bodo napadli z 300 000 vojaki, to pa je razlika, se ti ne zdi?

Zgodovina sprememb…

Kakšen dokaz rabiš za to, da se je IDF umaknil?????????

Izrael lahko napiše, da je dosegel cilje, tako kot jaz lahko napišem, da sem papež. Mi verjameš?!

fikus_ je izjavil:

Izrael lahko napiše, da je dosegel cilje, tako kot jaz lahko napišem, da sem papež. Mi verjameš?!

To sem komentiral:

Koga je kdo kam uspešno poslal? Hezbolah je imel čez 1000 mrtvih, medtem ko Izrael 121 (razmerje napadalca in obrambe 1:10). Izrael je ob meji uničil gnezda, ker so takrat napadali S Izraela. Imeli so 83 uspešnih zadetkov po Libanonu, kar je bil tudi njihov cilj. Nato se se umaknili, kaj pa naj bi po tvoje ali po mnenju koga drugega naredili v Libanonu.

Zgodovina sprememb…

Od kod podatki o mrtvih???

Je pa razumljivo, da je imel Hezbolah več mrtvih iz tega razloga, ker je IDF uporabljal večje kalibre orožja, na večjih razdaljah, letalstvo,... ....

Kaj je bil cilj IDF, pa so kar pravljice prilagojene za rajo, da pokažejo, da so kljub umiku zmagali.

Tidule ::

fur80 je izjavil:

fikus_ je izjavil:

To sem komentiral:

Koga je kdo kam uspešno poslal? Hezbolah je imel čez 1000 mrtvih, medtem ko Izrael 121 (razmerje napadalca in obrambe 1:10). Izrael je ob meji uničil gnezda, ker so takrat napadali S Izraela. Imeli so 83 uspešnih zadetkov po Libanonu, kar je bil tudi njihov cilj. Nato se se umaknili, kaj pa naj bi po tvoje ali po mnenju koga drugega naredili v Libanonu.

Uspehi IDF iz 2006 so še danes vidni. Hezbolah praktično ne obstaja že 15 let, Libanon je oaza miru na Bližnjem vzhodu. Ni vrag da bo v Gazi enako, pri tej neverjetni učinkovitosti IDF pri doseganju ciljev. /s

Tidule je izjavil:

fur80 je izjavil:

fikus_ je izjavil:

To sem komentiral:

Uspehi IDF iz 2006 so še danes vidni. Hezbolah praktično ne obstaja že 15 let, Libanon je oaza miru na Bližnjem vzhodu. Ni vrag da bo v Gazi enako, pri tej neverjetni učinkovitosti IDF pri doseganju ciljev. /s

Kako uspehi IDF 2006?! Če pa trdite, da je Hezbolah zmagal in je Izrael pobegnil rikverc nazaj, sedaj pa ne upajo Hezbolahu več nič in prosijo odpuščanja!?

Ko bo Hamasa v Gazi konec, verjemi, da bo na vrsti J Libanona in Hezbolah, ter tampon-cona po zgledu Erdogana v Siriji.

Zgodovina sprememb…

HitroDihanje ::

Tidule je izjavil:

Če bi IDF zasedel ozemlje J. Libanona bi poslušal kako Izrael krade zemljo in zatira uboge arabce v svoji okolici. Če v vojni poradira nekaj arabskih vojaških enot v J. Libanonu in se potem umakne nazaj pa so kao popušili vojno in so tolk razbili izraelce, da še danes ne morejo priti k sebi.

Težko napovem glede Gaze ampak obstaja možnost, da na tistem ozemlju ne bo več arabcev in ne bo možnosti, da bi Hamas ali kakšna druga teroristična skupina sploh lahko delovala.

Malidelničar ::

Če pogledamo tisti konflikt iz vidika enega recimo temu zanesljivega vira ala Wikipedia (Vir: 2006 Lebanon War) @ Wikipedia dobimo sledeče zaključke konflikta:

Date: 12 July - 14 August 2006 (1 month and 2 days)
Result: Inconclusive
Strength:
IDF: Up to 10,000 soldiers by 2 August; 30,000 soldiers in the last few days
Hezbollah: up to 1,000 (south of the Litani River)
Casualties and losses:
IDF: 121 killed; Wounded: 1,244; 20 tanks damaged beyond repair; 1 helicopter shot down, 3 lost in accidents
Hezbollah: 250 killed (Hezbollah and HRW estimates) or at least 600 killed and 800 wounded (Israeli estimates)

RAZLPET: "On 11 August 2006, the United Nations Security Council unanimously approved United Nations Security Council Resolution 1701 (UNSCR 1701) in an effort to end the hostilities. The resolution, which was approved by both the Lebanese and Israeli governments the following days, called for disarmament of Hezbollah, for withdrawal of the IDF from Lebanon, and for the deployment of the Lebanese Armed Forces and an enlarged United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) in the south. UNIFIL was given an expanded mandate, including the ability to use force to ensure that their area of operations was not used for hostile activities, and to resist attempts by force to prevent them from discharging their duties.[59] The Lebanese Army began deploying in Southern Lebanon on 17 August 2006. The blockade was lifted on 8 September 2006.[60] On 1 October 2006, most Israeli troops withdrew from Lebanon, although the last of the troops continued to occupy the border-straddling village of Ghajar.[61] In the time since the enactment of UNSCR 1701 both the Lebanese government and UNIFIL have stated that they will not disarm Hezbollah.[62][63][64] The remains of the two captured soldiers, whose fates were unknown, were returned to Israel on 16 July 2008 as part of a prisoner exchange. Hezbollah claimed the war was a "Divine Victory",[65] while Israel considered the war a failure and a missed opportunity."
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar je izjavil:

Če pogledamo tisti konflikt iz vidika enega recimo temu zanesljivega vira ala Wikipedia (Vir: 2006 Lebanon War) @ Wikipedia dobimo sledeče zaključke konflikta:

Date: 12 July - 14 August 2006 (1 month and 2 days)
Result: Inconclusive
Strength:
IDF: Up to 10,000 soldiers by 2 August; 30,000 soldiers in the last few days
Hezbollah: up to 1,000 (south of the Litani River)
Casualties and losses:
IDF: 121 killed; Wounded: 1,244; 20 tanks damaged beyond repair; 1 helicopter shot down, 3 lost in accidents
Hezbollah: 250 killed (Hezbollah and HRW estimates) or at least 600 killed and 800 wounded (Israeli estimates)

RAZLPET: "On 11 August 2006, the United Nations Security Council unanimously approved United Nations Security Council Resolution 1701 (UNSCR 1701) in an effort to end the hostilities. The resolution, which was approved by both the Lebanese and Israeli governments the following days, called for disarmament of Hezbollah, for withdrawal of the IDF from Lebanon, and for the deployment of the Lebanese Armed Forces and an enlarged United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) in the south. UNIFIL was given an expanded mandate, including the ability to use force to ensure that their area of operations was not used for hostile activities, and to resist attempts by force to prevent them from discharging their duties.[59] The Lebanese Army began deploying in Southern Lebanon on 17 August 2006. The blockade was lifted on 8 September 2006.[60] On 1 October 2006, most Israeli troops withdrew from Lebanon, although the last of the troops continued to occupy the border-straddling village of Ghajar.[61] In the time since the enactment of UNSCR 1701 both the Lebanese government and UNIFIL have stated that they will not disarm Hezbollah.[62][63][64] The remains of the two captured soldiers, whose fates were unknown, were returned to Israel on 16 July 2008 as part of a prisoner exchange. Hezbollah claimed the war was a "Divine Victory",[65] while Israel considered the war a failure and a missed opportunity."

Zanimivo je to, če Izrael ne gre na polno in se umakne, smatrajo to za poraz in letenje v rikverc že naši analitiki na Slo-tech, kaj šele to ne bi smatrali nasprotniki na drugi stani. Če gre Izrael na polno, je to po naših analitikih genocid. Sedaj mogoče kdo razume, zakaj mora Izrael vedno znova silovito odgovorit na incidente in napade!

Zgodovina sprememb…

Zanimivi je predvsem to, kako malikovalci Izraela kot samoumevno vidite pobijanje in preseljevanje civilistov, kot normalen del vojaškega delovanja.

Tidule je izjavil:

Zanimivi je predvsem to, kako malikovalci Izraela kot samoumevno vidite pobijanje in preseljevanje civilistov, kot normalen del vojaškega delovanja.

Umiranje in preseljevanje civilistov med vojno in po vojni, je da se izrazim po tvoje je "normalen del vojaškega delovanja". Po koncu II.sv vojnje se je na tvojo nesrečo precej židov in arabcev preselilo v ozemlje današnjega Izraela. Podobno je bilo videno na Balkanu, ko so srbi bežali s traktorji iz Hrvaške v Srbijo, spomnim se še beguncev iz Bosne, podobno videno v Gorskem Karabahu, v Ukrajini. Mislim, da si odkril toplo vodo...

Aja...sem skoraj pozabil omenit, da je bilo okoli 80k slovencev v letu 1941 izgnano/pregnano v Srbijo. Tako da preseljevanje in umiranje civilistov je nekaj novega od točno tega datuma: 7.10.2023

Zgodovina sprememb…

Normalno, ignoriranje vojnih zločinov je spet na dnevnem redu malikovalcev svetega ljudtva. Zate tudi holokavst ne obstaja kaj? pač normalno umiranje med vojno. Al je tam drugače ker so tvoje ljubljenčke tamanili?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

kunigunda ::

Tidule je izjavil:

fur80 je izjavil:

fikus_ je izjavil:

To sem komentiral:

Narisi si graf ce si ne znas predstavljati. Trenutno jih je v libanonu 50-60K. Se ko se je izrael pobral iz libanona, je hezbolah se vedno napadal sever izraela.
Neverjetna je edino ucinkovitost cluster bomb, ki so jih uporabljali izraelci, s katerimi so najvec pobili civilistov (no blo je tud 23 fosfor raket, detajl),
na koncu pa hvalili da je vse mrtvo zgolj hezbolah vojska.

Tidule je izjavil:

Normalno, ignoriranje vojnih zločinov je spet na dnevnem redu malikovalcev svetega ljudtva. Zate tudi holokavst ne obstaja kaj? pač normalno umiranje med vojno. Al je tam drugače ker so tvoje ljubljenčke tamanili?

Holokavst je bil dokazan, medtem ko pa genocid v Gazi ni bil dokazan. So se zgodili vojni zločini v Gazi? Jaz verjamem, da so se in bo potrebno odpret sodišče, kjer se bodo s tem ukvarjali in te ki so to zagrešili primerno kaznovali. Terorizem se je zgodil 7.10 in nihče drug razen Izraela ni kaj konkretnega naredil okoli tega, da bi dobil vse te teroriste.

Gregor P ::

... in pa potem nazaj tudi vse talce.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

HitroDihanje je izjavil:

Tidule je izjavil:

Holokavst je bil dokazan, medtem ko pa genocid v Gazi ni bil dokazan. So se zgodili vojni zločini v Gazi? Jaz verjamem, da so se in bo potrebno odpret sodišče, kjer se bodo s tem ukvarjali in te ki so to zagrešili primerno kaznovali. Terorizem se je zgodil 7.10 in nihče drug razen Izraela ni kaj konkretnega naredil okoli tega, da bi dobil vse te teroriste.

A rabis pdf z elektronskim podpisom ? Genocid v gazo je bolj ociten, saj lahko spremljamo v zivo, kar se dogaja. Pri holokavstu pa ni glih ogromno dokaznega materiala (pa ne oporekam da je bil).
Sicer pa ze nekaj cajta tudi zahodni mediji to civkajo, ceprav prepozno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kunigunda ()

kunigunda je izjavil:

. pdf z elektronskim podpisom ? Genocid v gazo je bolj ociten, saj lahko spremljamo v zivo, kar se dogaja. Pri holokavstu pa ni glih ogromno dokaznega materiala (pa ne oporekam da je bil).

Če vsi že čivkajo o tem genocidu pa naj države, ki so voljne naj kaznujejo Izrael. Npr. Iran, Kitajska, Rusija, Pakistan, itd... Podobno kot so ZDA zbombale Jugoslavijo leta 1999. Kitajci imajo baje letalonosilko in lahko pridejo precej blizu Izraela.

HitroDihanje je izjavil:

kunigunda je izjavil:

. pdf z elektronskim podpisom ? Genocid v gazo je bolj ociten, saj lahko spremljamo v zivo, kar se dogaja. Pri holokavstu pa ni glih ogromno dokaznega materiala (pa ne oporekam da je bil).

Če vsi že čivkajo o tem genocidu pa naj države, ki so voljne naj kaznujejo Izrael. Npr. Iran, Kitajska, Rusija, Pakistan, itd... Podobno kot so ZDA zbombale Jugoslavijo leta 1999. Kitajci imajo baje letalonosilko in lahko pridejo precej blizu Izraela.

Noben si ne upa kaznovat drzave z jedrskim orozjem. Poleg tega ima tudi veliko drzav korist od Izraela. Kitajci delujejo zaenkrat kot mirovniki v regiji (predvsem
okoli rdecega morja), Pakistan ima prevec problemov s sabo trenutno, Rusija ze ima svojo vojno in bo mirovala, dokler bodo americani miroval (vsaj v zvezi z iranom).
Se najbolj je trenutno razp..en Erdogan po mojih ocenah. Vsako vojasko posredovanje tujih drzav bi zlo poslabsalo stanje v svetu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kunigunda ()

pangro ::

Maxlos je izjavil:

pangro je izjavil:

V glavnem hamasova strategija osvobajanja Palestine ne deluje to je pomembno. Ker če bi delovala bi Palestinci imeli svojo državo mar ne? Čas je za mirovna pogajanja in predajo dovolj palestincev je umrlo te vojne oni ne morejo dobiti. Svet pa meče denar v črno palestinsko luknjo.

Da, kje smo že to videli, ko močnejši postavlja pogoje.
Sreča da so to naši borci za demokracijo in deratizacijo muslimanov, drugače bi brali o krvavem zatiranju nekih demokratičnih ustaj.
Ti odgovorim že kar na tvoj odgovor : Če je lokalno prebivalstvo reklo ne, to tudi ne pomeni če močnejši reče ej smo ti dali liziko, pa je nisi hotel vzeti. Od tu dalje pa desetletja označb kršenja standardov zahoda in to ne samo jasno izraženo tudi z Amnesty international, jasno kaže ne izredno pomanjkanje splošnega lastnega kritičnega razmišljanja.

Vsaka kultura, narod gradi svoj moralni okvir in ga razglasi za moralno superiornega. Rusi, američani,palestinci you name it. Težava je samo v temu da vsak moralni okvir preživi če si vojaško in ekonomsko dovolj močen. Če nisi ti mora preživetje tvojega moralnega okvirja omogočiti nekdo drug. In kdo ga bo palestincem? Dej mi prosim to povej. Ker me res zanima.

HitroDihanje je izjavil:

kunigunda je izjavil:

Tukaj se vidi kakšni hinavci so kitajci rusi in vsi trol propagandisti. Ni šans da bi oni toliko stavili na palestince. No sovjetska zveza je pa se je opekla in so obupali.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pangro ()

bajsibajsi ::

Bom tu prilimal, saj se z zgornjim, nekaj objav visje, podpornikom naci idej Izraela, ki ga hkrati sam vidim kot revseta in strahopetca, enostavno ne zelim ukvarjati.
https://www.youtube.com/shorts/uGbkUjNp...

(sem namenoma citat pomaknil nizje, da ne bi kdo napacno razumel, da zgornji cilja na to)

Tidule je izjavil:

pangro je izjavil:

Tukaj se vidi kakšni hinavci so kitajci rusi in vsi trol propagandisti. Ni šans da bi oni toliko stavili na palestince. No sovjetska zveza je pa se je opekla in so obupali.

Palestinci so nažalost jebena stranka v prvi vrsti samih sebe, potem okoliških arabskih držav, zahodnih držav, Izraela... v bistvu vseh. Nekih pozitivnih opcij za njih zaenkrat ni na vidiku.

pangro ::

Palestinci so zdaj samo orodje v rokah irana in rusije izkoristil so jih nategnil po domače povedan. Kera glupa taktika kao uletu bom ven iz gaze pobil par izraelcev in voila palestinska država bo tu, še malo pa bo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pangro ()

HitroDihanje je izjavil:

Tidule je izjavil:

Caki mal, ravnikor si krical da je med vojno masovno pobijanje in izseljevanje civilov nekja normalnega. Kaj je zdaj res? Al je zate to odvisno od tega na kateri strani puske so tvoji malikovanci?

HitroDihanje je izjavil:

kunigunda je izjavil:

Niso vsi pobesneli psihopati, ki bi se sli tretjo svetovno vojno, kot Izraelci.

Zgodovina sprememb…

pangro: plus, bravo. Slovenci nasploh NE razumejo realpolitike.
In pri palestinskih Arabcih je na koncu hočeš, nočeš, OGROMNO realpolitike.

Tidule je izjavil:

Caki mal, ravnikor si krical da je med vojno masovno pobijanje in izseljevanje civilov nekja normalnega. Kaj je zdaj res? Al je zate to odvisno od tega na kateri strani puske so tvoji malikovanci?

I.WW veliko pobitih civilistov in preseljevanje, II.WW še več pobitih civilistov in še več preseljevanja. Razne vojne na bližnjem vzhodu in aziji-> veliko pobitih civilistov in preseljevanje. Vojna v bivši Jugoslaviji -> isto. Sirija, Irak, Afganistan -> isto. Rusija zravnala z zemljo par ukrajinskih mest -> veliko mrtvih civilistov in preseljevanje. V nekaterih primerih so odprli sodišča in sodili vojnim zločincem, v drugih ne.
Jasno je da američani ne bodo vozili izraelce na neka sodišča za vojne zločine, so pa tam druge države, ki bi v sanjah to lahko naredili pa ne bodo, ker si ne upajo.
Od rusov/kitajcev/irancev ni nič.. na papirju ful enega orožja ampak dalj od svojega dvorišča niso sposobni priti.

Tidule je izjavil:

Niso vsi pobesneli psihopati, ki bi se sli tretjo svetovno vojno, kot Izraelci.

Zadnje čase so edini, ki odkrito govorijo o III.ww rusi in predstavniki NATA.

mn ::

Tidule je izjavil:

HitroDihanje je izjavil:

Tidule je izjavil:

Lahko nehaš s tem nabijanjem v prazno. Od tega kar Izrael trenutno počne v Gazi do genocida je precej daleč. Kar seveda še ne pomeni, da je izraelska reakcija sorazmerna. Ravno tako ne pozabi, da jer Hamas tisti ki se skriva med civilisti, kar je kakor vem ravno tako vojni zločin, ker naredi področja s civilisti za legitimen vojaški cilj. Če streljajo nate iz bolnišnice, postane bolnišnica legitimen cilj, ne glede na to kdo vse je še notri. Žal.
Žal pa tudi ne moremo vedeti kaj se zares dogaja, glede na to kako masovno je Izrael bombardiral dvomim da je bilo to potrebno. Po drugi strani, da bi sploh ne odgovorili pa bi tudi samo dalo povod Hamasu za nadaljne napade na civiliste!

mn je izjavil:

Ravno tako ne pozabi, da jer Hamas tisti ki se skriva med civilisti, kar je kakor vem ravno tako vojni zločin, ker naredi področja s civilisti za legitimen vojaški cilj. Če streljajo nate iz bolnišnice, postane bolnišnica legitimen cilj, ne glede na to kdo vse je še notri. Žal.
... ravno te dni se je na drugi strani nek vodja Hezbolaha "obkrožil" s petimi otroci, da so žal poleg njega v napadu umrli tudi ti:'(

mn je izjavil:

Tidule je izjavil:

HitroDihanje je izjavil:

Tidule je izjavil:

Lahko nehaš s tem nabijanjem v prazno. Od tega kar Izrael trenutno počne v Gazi do genocida je precej daleč. Kar seveda še ne pomeni, da je izraelska reakcija sorazmerna. Ravno tako ne pozabi, da jer Hamas tisti ki se skriva med civilisti, kar je kakor vem ravno tako vojni zločin, ker naredi področja s civilisti za legitimen vojaški cilj. Če streljajo nate iz bolnišnice, postane bolnišnica legitimen cilj, ne glede na to kdo vse je še notri. Žal.
Žal pa tudi ne moremo vedeti kaj se zares dogaja, glede na to kako masovno je Izrael bombardiral dvomim da je bilo to potrebno. Po drugi strani, da bi sploh ne odgovorili pa bi tudi samo dalo povod Hamasu za nadaljne napade na civiliste!

In smonspet pri tem da so oboji isti drek od ljudi. Hamas se skriva po bolnicah, Izrelci pa se preoblacijo v bolnike. Dve stvari ki so v normalnem svetu smatrane za vojni zlocih, za IDF in Hamas pa business as usual. Ampak eninse kar slepo ploskajo vojnim zlocincem.

Zgodovina sprememb…

Razen če nimaš svoje privatne vojske, da bi lahko "mirovno" posegel v to, se boš pač tako kot vsi zleknil v svoj kavč in počakal, da se ta vojna odvije do konca; potem pa upal, da se bo morda vsaj del mednarodne skupnosti zganil s kakšnimi sodišči, ki bo obsodil vse te vojne zločince na vseh možnih straneh.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

pangro je izjavil:

Palestinci so zdaj samo orodje v rokah irana in rusije izkoristil so jih nategnil po domače povedan. Kera glupa taktika kao uletu bom ven iz gaze pobil par izraelcev in voila palestinska država bo tu, še malo pa bo.

Točno to, morda bi pred Rusijo in Iran dodal, da so orodje pshipatskih voditeljev kot je npr. Yahya Sinwar in ostalih srčkov, ki so jim obljubljali "From the river to the see - Palestine will be free". Iran pa samo drži štango pri tem, ko pa zagusti pa preko Hutijev maltretirajo civilne ladje ali pa kakšno raketico pošljejo na ameriško oporišče v Siriji ali Irak.
Zakaj američani z evropskimi partnerji delujejo po principu "divide et impera" na bližnjem vzhodu? Večina bi rekla, da samo zaradi nafte. Ja, nafta je češnjica na torti. Pravi razlog je spomin na Otomansko cesarstvo, da se kaj takega ne bi ponovilo. Zakaj američani tako trdno držijo Turčijo v svojih krepmljih in Erdotu vsake toliko dajo kakšno veliko liziko? Turčija združena z okoliškimi državami ali bognedaj še z Iranom in Pakistanom bi lahko bila neukrotljiva zver, ki bi ogrožala Evropo in širšo okolico. Zakaj mi je toliko do tega, da ne oživi Otomansko cesarstvo ver 2? Zato ker živim na zahodu, mi je lepo in nočem, da sandalarji s srednjeveško mentaliteto ogrožajo našo blaginjo zaradi katere je Evropa že veliko pretrpela.

Ko ti je to jasno potem vidiš, da svetovne razmere pač niso do vseh enako poštene. V tem primeru so palestinci izviseli, ker so se že pred desetletji postavili na napačno stran in posledično napačne zaveznike. Na napačno stran iz vidika zahoda seveda. Jasno ti tudi postane zakaj vsi lajajo o "two-state solution" in se nič ne zgodi. Jasno ti postane zakaj je tam Izrael tam iz vidika zahoda v bistvu zelo zaželjen in da vsake toliko časa z železno palico mlati po huliganih iz nasprotnega moštva...

Tidule je izjavil:

In smonspet pri tem da so oboji isti drek od ljudi. Hamas se skriva po bolnicah, Izrelci pa se preoblacijo v bolnike. Dve stvari ki so v normalnem svetu smatrane za vojni zlocih, za IDF in Hamas pa business as usual. Ampak eninse kar slepo ploskajo vojnim zlocincem.

S tem se lahko deloma strinjam, bi pa vseeno pridodal da sta oba naroda predvsem v krempljih interesov nekih skupin ljudi ki jim je nerešen koflikt v interesu. Pa saj vidiš to praktično povsod po svetu.

Me je pa zmotilo to, da sem iz tvojega pisanja razbral, da krivdo za situacijo predvsem Izraelu pripisuješ, kar se pa težko strinjam.

Čeprav, po drugi strani pa drži, da je Izrael tisti, ki ima škarje in platno v rokah, in če bi več delali na tem da se nek vzdržen načrt naredi bi naredili več za izkorenitev terorizma kot tole bombardiranje, ki roko na srce samo nove teroriste dela.

Večina ljudi, na obeh straneh, si po moje samo želi živeti v miru.

mn je izjavil:

Večina ljudi, na obeh straneh, si po moje samo želi živeti v miru.

Vedno ti vse pokvari tisti 1%, ki si ne želi živeti v miru. Npr. pride nek jezen palestinec in se razstreli v avtobusu in je takoj 10+ mrtvih. Ajde pa da ne bomo samo palestince blatili. Otroci mečejo kamenje na izraelske vojake in en kamen zadane vojaka in ta potem ustreli otroka. Nove vstaje, protesti, še starejši se vključijo v metanje kamenja na izraelske vojake in evo ti nove eskalacije. Vedno je določen % ljudi, ki ti zruši ta relativen mir.

HitroDihanje: Kaj ti napoveduješ iz vidika realpolitike? Se pravi sam spor Palestina-Izrael in način rešitve plus vpliv na okoliške države (arabske velesile ala Egipt, Savdijci, Emirati, pa šiitska velesila Iran, outsider velikan Turčija in small peanuts playerji ala Libanon, Jemen, Sirija, Irak)?
V roku max. naslednjih 5 let?

Malidelničar: napovedovati stvari na BV je ful težko. Recimo ena velika neznanka je če pride na oblast Donald Trump in gre v vojno avanturo z Iranom. To bi lahko spremenilo marsikaj in naredilo domino efekt, ki si ga ne predstavljam. Sami arabci imajo verjetno tudi poln kufer tega palestina:izrael konflikta in želijo naj se že enkrat razreši na bilokakšen način.

HitroDihanje je izjavil:

Malidelničar: napovedovati stvari na BV je ful težko. Recimo ena velika neznanka je če pride na oblast Donald Trump in gre v vojno avanturo z Iranom. To bi lahko spremenilo marsikaj in naredilo domino efekt, ki si ga ne predstavljam. Sami arabci imajo verjetno tudi poln kufer tega palestina:izrael konflikta in želijo naj se že enkrat razreši na bilokakšen način.

Trump je zadnc izjavu v zvezi z dolgovi, da bo clo nascuval putina da napade Nato. K mas debile na rdecih gumbih na svetu, ni nc dobrga :)

Chalky ::

Bo Egipt odprl meje? Nekaj se govori da naj bi začeli postavljati šotore in da je zaenkrat prostora za 60-80 tisoč Palestincev v primeru napada Izraela v Rafah. Netanyahu je pa včeraj izjavil da two state solution ni rešitev kar nakazuje na to kakšne namere ima Izrael glede Gaze. Očitno Netanyahu ne posluša nikogar in bo ignoriral tudi ZDA. Trenja med Bidenovo administracijo in Izraelom so že kar napeta.

Ali ni bil pred kratkim Erdogan v Egiptu pri el-Sisiju? Je kaj novic?
https://www.aljazeera.com/news/liveblog...

Kaj sta govorila, kaj o Izraelu?

Chalky je izjavil:

Bo Egipt odprl meje? Nekaj se govori da naj bi začeli postavljati šotore in da je zaenkrat prostora za 60-80 tisoč Palestincev v primeru napada Izraela v Rafah. Netanyahu je pa včeraj izjavil da two state solution ni rešitev kar nakazuje na to kakšne namere ima Izrael glede Gaze. Očitno Netanyahu ne posluša nikogar in bo ignoriral tudi ZDA. Trenja med Bidenovo administracijo in Izraelom so že kar napeta.

To glede two-state solutiona da ni rešitev je jasno vsakomur, ki je trezen in ne jemlje kakšnih drog. Vseeno menin, da Netanjahu igra precej nevarno igro glede tega, da ne posluša več nikogar. Za tisto mirovno pogodbo z Egiptom je bilo prelito kar nekaj krvi na vseh straneh in bi bilo škoda ta diplomatski dosežek uničit. Očitno preveč računa na zmago Trumpa in da bo potem lažje opravit z vprašanjem palestincev in na koncu morda celo z Iranom. Tale zaletavost Netanyhuja se lahko še precej bolj obrne kontra Izraelu kot je trenutno stanje.

Ideja dveh držav je mrtva že dlje časa; so pač Arabci bili žal proti.

mn je izjavil:

Tidule je izjavil:

HitroDihanje je izjavil:

Tidule je izjavil:

Se spomnim, da so "analitiki tukaj" na tem forumu kričali kako Izrael nima jajc vstopiti v Gazo po 7. oktobru in potem kako jih bo Hamas pregazil in potem kako se bodo Izraelci opekli, sedaj vsi taisti tukaj govorijo naj ne vstopijo v Rafo, ker je to genocid.
Mogoče kdaj poiščem za nazaj.
Isto bo za Hezbolah! ;)

Zgodovina sprememb…

HitroDihanje je izjavil:

Chalky je izjavil:

To glede two-state solutiona da ni rešitev je jasno vsakomur, ki je trezen in ne jemlje kakšnih drog. Vseeno menin, da Netanjahu igra precej nevarno igro glede tega, da ne posluša več nikogar. Za tisto mirovno pogodbo z Egiptom je bilo prelito kar nekaj krvi na vseh straneh in bi bilo škoda ta diplomatski dosežek uničit. Očitno preveč računa na zmago Trumpa in da bo potem lažje opravit z vprašanjem palestincev in na koncu morda celo z Iranom. Tale zaletavost Netanyhuja se lahko še precej bolj obrne kontra Izraelu kot je trenutno stanje.

Kaj pa je potem rešitev po tvoje? Hitre rešitve tukaj ne bo, nobene, integracija v skupno državo bo tudi težka, sploh dokler Izrael miži (če ne celo aktivno pomaga) ko se delajo nove krivice kot so recimo settlerji na Zahodnem bregu.

Jaz vseeno menim, da bi bilo najbolje zarisati meje, dati palestincem neko pravo samostojnost in vztrajati pri tem do umiritve razmer, kar bi trajalo generacije.

EDIT: pa še to, Izrael ni enako Netanyahu, to da je on proti two state solution ne pomeni da so vsi in da ni mogoče da se izvoli nekoga ki bo delal na tem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mn ()

Mene pa zanima vaše mnenje zakaj mislite, da se je Izrael tako brutalno odzval na 7.okt. O številu mrtvih ne bi razglabljal, ker menim da so te hamasove številke prenapihnjene. Bolj bode v oči, da so zrušili skoraj vse stanovanjske zgradbe v Gazi. Tisto kar je nekoč bilo neko naselje je danes en kup ruševin. Po končani vojni se ljudje nimajo kam vrnit, ker je preprosto neuporabno in nevarno živeti v ruševinah.

Poraja se mi ideja, da Izrael s tem rušenjem hoče dejansko prisilit mednarodno skupnost, da se poišče rešitev kam s prebivalci Gaze in iskat dolgoročne rešitve. Sam Netanjahu je rekel da 2-state solution ni opcija, torej bo moral tudi zahod počasi odnehat s to fiktivno opcijo.

Morda Izrael računa, da bomo zahodne in arabske države prevzamele te palestince kot begunce in bomo potem skupaj veselo živeli s temi bogatilci naše zahodne kulture. Lahko nas naučijo kako se iz vodovodne cevi, sladkorja, pralnega praška in gnojila narediti raketo.

Druge opcije so, da jim npr. Egipt zagotovi en del puščave in potem ves zahod pošilja denar za razvoj teh palestnicev. To bi seveda pomenilo življenje nekaj podobnega kot je bila Gaza. Egipt bi jih zagotovo hermetično zazidal v stilu Gaze ali Zahodnega Brega.

Obstaja tudi opcija, da folk ostane v tistih ruševinah ampak vseeno za življenje rabiš vsaj delujoč vodovod in elektriko. Kdo bo šel na novo delat infrastrukturo in čakat na novi 7.okt, ko izraelci spet vse spremenijo v prah?

HitroDihanje je izjavil:

Mene pa zanima vaše mnenje zakaj mislite, da se je Izrael tako brutalno odzval na 7.okt. O številu mrtvih ne bi razglabljal, ker menim da so te hamasove številke prenapihnjene. Bolj bode v oči, da so zrušili skoraj vse stanovanjske zgradbe v Gazi. Tisto kar je nekoč bilo neko naselje je danes en kup ruševin. Po končani vojni se ljudje nimajo kam vrnit, ker je preprosto neuporabno in nevarno živeti v ruševinah.

Poraja se mi ideja, da Izrael s tem rušenjem hoče dejansko prisilit mednarodno skupnost, da se poišče rešitev kam s prebivalci Gaze in iskat dolgoročne rešitve. Sam Netanjahu je rekel da 2-state solution ni opcija, torej bo moral tudi zahod počasi odnehat s to fiktivno opcijo.

Morda Izrael računa, da bomo zahodne in arabske države prevzamele te palestince kot begunce in bomo potem skupaj veselo živeli s temi bogatilci naše zahodne kulture. Lahko nas naučijo kako se iz vodovodne cevi, sladkorja, pralnega praška in gnojila narediti raketo.

Druge opcije so, da jim npr. Egipt zagotovi en del puščave in potem ves zahod pošilja denar za razvoj teh palestnicev. To bi seveda pomenilo življenje nekaj podobnega kot je bila Gaza. Egipt bi jih zagotovo hermetično zazidal v stilu Gaze ali Zahodnega Brega.

Obstaja tudi opcija, da folk ostane v tistih ruševinah ampak vseeno za življenje rabiš vsaj delujoč vodovod in elektriko. Kdo bo šel na novo delat infrastrukturo in čakat na novi 7.okt, ko izraelci spet vse spremenijo v prah?

Mislim, da je bil ves ta napad ze planiran vnaprej in je bibi samo caku priliko. So tudi ugibanja, ali so vnaprej vedeli za to (predvsem ker so dan prej umaknili polovico vojakov ob gazi na zahodni breg, ampak to nima tok veze. Slej ko prej bi tako ratalo, se je pa Bibiju tudi malo mudilo, ker se mu je stolcek zacel mocno tresti.

kunigunda je izjavil:

HitroDihanje je izjavil:

Mislim, da je bil ves ta napad ze planiran vnaprej in je bibi samo caku priliko. So tudi ugibanja, ali so vnaprej vedeli za to (predvsem ker so dan prej umaknili polovico vojakov ob gazi na zahodni breg, ampak to nima tok veze. Slej ko prej bi tako ratalo, se je pa Bibiju tudi malo mudilo, ker se mu je stolcek zacel mocno tresti.

Lahko pa, da je Hamas izrabil prililiko, glede na to, da je javnost na veliko vzklikala free Palestine in kako so v Gazi ubogi in prijazni. Mersikdo na tistem rejvu je bil za odprte meje in jih dobil po pic**. Skratka kot v kakem nastopu, kjer pustiš kletko odprto in te napadejo. Ne bom pa napisal živali.

Zgodovina sprememb…

««
192 / 255
»»