Forum » Elektrotehnika in elektronika » Pomoč pri sestavi načrta el. vezja
Pomoč pri sestavi načrta el. vezja
motorc ::
Za en hobi projekt moram načrtovati el. vezje, ki deluje tako, da ob pritisku tipke:
1) za čas t1 (cirka 250ms) spusti naprej dovodno napetost +12V
2) po preteku časa t1 obrne polariteto napetosti (sepravi iz +12 na -12V) in jo drži za čas t2 (cirka 250ms).
3) po preteku časa t2 izklopi napetost
Na spodnji sliki sem narisal en časovni diagram za lažjo predstavo (narisani so trije primeri različnega pritiskanja tipke - delovati mora enako):
Želene lastnosti:
- Napajanje vezja 12V DC
- Nastavljanje časov t1 in t2 (npr. s trimer potenciometrom).
- Brez uporabe mikrokrmilnikov
Da bom za realizacijo tega potreboval (vsaj) 3 releje mi je jasno. 2 za spremembo polaritete in 1 za vklop/izklop. Za načrtovanje časovnega delovanja vezja pa je moje znanje elektronski vezij prešibko.
Ima kdo kakšno idejo?
1) za čas t1 (cirka 250ms) spusti naprej dovodno napetost +12V
2) po preteku časa t1 obrne polariteto napetosti (sepravi iz +12 na -12V) in jo drži za čas t2 (cirka 250ms).
3) po preteku časa t2 izklopi napetost
Na spodnji sliki sem narisal en časovni diagram za lažjo predstavo (narisani so trije primeri različnega pritiskanja tipke - delovati mora enako):
Želene lastnosti:
- Napajanje vezja 12V DC
- Nastavljanje časov t1 in t2 (npr. s trimer potenciometrom).
- Brez uporabe mikrokrmilnikov
Da bom za realizacijo tega potreboval (vsaj) 3 releje mi je jasno. 2 za spremembo polaritete in 1 za vklop/izklop. Za načrtovanje časovnega delovanja vezja pa je moje znanje elektronski vezij prešibko.
Ima kdo kakšno idejo?
motorc ::
A bi tole delalo:
Na wikipediji sem našel 555 timer. Piše, da se ga da dobiti tudi v dvojnem pakiranju (556), kjer sta dva na enem čipu.
Zanima kakšne morajo biti vrednosti R in C, da bo čas približno 250ms.
In pa, kako naj vežem tipko na trigger vhod, da bo signal pravi (na desni strani slike)? V bistvu bi potreboval invert tipke.
Na wikipediji sem našel 555 timer. Piše, da se ga da dobiti tudi v dvojnem pakiranju (556), kjer sta dva na enem čipu.
Zanima kakšne morajo biti vrednosti R in C, da bo čas približno 250ms.
In pa, kako naj vežem tipko na trigger vhod, da bo signal pravi (na desni strani slike)? V bistvu bi potreboval invert tipke.
fpbs ::
Tako kratkemu času bodo releji težko sledili. Verjetno bo prihajalo do nekontroliranega šklocanja.
VolkD ::
motorc, tole kar potrebuješ je naravnost pisano za uporabo mikrokontrolerja. Ne vidim razloga zakaj ga nebi uporabil.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Avtomatika za sončni kolektor (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 11214 (7378) | FX6300B |
» | toplota na uporuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5510 (4058) | A. Smith |
» | Matematični problem- mrežaOddelek: Šola | 1520 (1194) | Buddah |
» | Potence, ulomki, številke, koreni, črke; kako? (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 10155 (8429) | Janac |
» | Fizika - kondenzator(lahka naloga)Oddelek: Šola | 3114 (2851) | cojss |