» »

Kako razširiti doseg brezžičnega omrežja?

Kako razširiti doseg brezžičnega omrežja?

marki les ::

Imam usmerjevalnik (router) WBR-3406TX. Večina hiše je s signalom pokrita, ne pa tudi 2 sobi v najbolj oddaljenem kotu v spodnjem nadstropju.
Enkrat sem že zamenjal anteno - namesto 2 dB imam sedaj 5 dB. Je boljše, 2 sobi pa imata še vedno slab signal.
Kako naj povečam doseg? Še močnejša antena (7dB ali celo 10 ali 11 dB)? Nisem najbolj navdušen nad sevanjem. Eni svetujejo repetitor ali pa omrežni adapter (za prenos podatkov po električnem omrežju). Vlečenje kablov pa ne pride v poštev. Kaj svetujete?
Potem pa še eno vprašanje "dummija" kot sem glede računalnikov: v čem je razlika med brezžično dostopno točko (access point) in brezžičnim usmerjevalnikom (wireless router)?

NeMeTko ::

AP je 'dostopna točka'. Vsak brezžični usmerjevalnik je tudi AP, saj omogoča priklop brezžičnih povezav.
Teoretično je AP bolj preprosta naprava od usmerjevalnika in bi posledično moral biti cenejši.
Kot veš, pa to na splošno ne drži, saj so nekateri routerji smešno poceni.

Fizično gledano, ima tipičen AP zgolj en ethernet port za priklop na mrežo, medtem ko imajo usmerjevalniki najmanj dva ethernet porta (wan in lan), nekateri pa tudi po deset in več.

Ponavadi se AP uporablja za širitev brezžičnega omrežja.

Kar se tiče tistih dveh sob, ki sta pri tebi problematični, če kabel odpade, boš verjetno res moral postaviti kakšen repeater na 2/3 poti (odvisno od zgradbe). Z boljšimi (usmerjenimi) antenami v spodnjih sobah bi nekaj pridobil, vendar kakšnih čudežev nebi pričakoval.

Spajky ::

Zmanjšaj TX rate hitrost na npr. fixno 12Mbit ali manj ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

marki les ::

Glede AP in routerja se mi je približno tako zdelo kot pravi NeMe Tko, sam nisem bil čist prepričan. Glede razširitve dosega pa počakam še kakšno mnenje.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ojačanje signala in povezava dveh hiš wifi

Oddelek: Omrežja in internet
193557 (3012) N4m31355
»

Večja pokritost z brezžičnim omrežjem

Oddelek: Omrežja in internet
81034 (906) Daniel
»