» »

Kako dokazat znanje iz IT-ja?

Kako dokazat znanje iz IT-ja?

Zlatk0 ::

Pozdravljeni. Zadnje čase se veliko ubadam z tem kako dobit službo iz področja it-ja. Sam mislim da kar nekaj poznam razna admin dela, res pa da nimam nobenih realnih izkušenj. Zgolj iz lastnega učenja, googlanja in hobija.
Obstaja še kaj druga kot microsoftovi certifikati?(ki so nesmramno dragi)
Oziroma kako papirno dokazati svoje znanje? Problem je da nimam nobenih vez in poznanstev. Če me vprašate kaj (mislim da) znam? No rekel bi da zelo dobro poznam windows client sisteme, povprečno dobro windows server, in zelo dobro poznam hardware. Težko mi je edino rečt koliko se spoznam na linux, ker se tukaj pravzaprav vsaki dan nekaj novega naučim Desktop(najbolj ubuntu) dobro poznam in ga tudi uporabljam za vsakdanjo uporabo. Pri "pravih admin zadevah" pa recimo kaka virtualizacija mi ni problem, lamp server, mail, in kar je najpomebnejše znam guglat :)
Res pa je da progrmirat ne znam.

Star sem 30 in prioznam da z razliko od večina adminov nikoli nisem nič delal iz it področja preko študentskega servisa in/ali si v izobraževalnem času iskal kakšne veze in poznanstva. Pravzaprav imam samo srednjo šolo za nekaj popolnoma drugega, a ker sem kakih 5 let nazaj izgubil zaposlitev in nikakor več ni bilo mogoče je dobit sem se nekako vrgel na računalnike. Zdaj pa tudi iz tega znanja ni mogoče nič dobit saj seveda nimam nobenih napisanih izkušenj, prav tako ne nobene primerne izobrazbe.
Mogoče kakšni nasveti?

Gandalfar ::

A si napisal kaksen blog post na to temo?
Si kje kaj predaval na to temo?
Je to kdo posnel?
Si na simbozi pomagal?

Zlatk0 ::

Na simobizi sem letos vpisan kot prostovoljec, čeprav nevem kako je tole povezano z tem.
Blogal? Predaval? O čem pa? Kako se apache server postavi? Nevem če ima to kakšen smisel, glede da je tega že toliko o tem na internetu..

Gladi ::

Najprej napiši kaj znaš, da te lahko kdo nanprej usmrei.

sajmon ::

Glede MS certifikatov, lahko greš delat samo izpite, naučiš se pa sam. En izpit te pride cca 100 eur, število izpitov, ki jih potrebuješ, je pa odvisno od naziva, ki ga želiš doseči

Invictus ::

Kolikor vidim danes ni pomembno poznati nek določen OS ali softver, ampak je bolj pomembno poznati samo funkcionalnost, ki jo le ta zahteva.

Recimo vzpostavitev LDAP drevesa za podjetje. Kateri softver se pa uporabi, pa niti ni pomembno. Je pa odvisno od tega kaj že imajo v hiši in kaki so fetiši ljudi ki podpisujejo račune.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Isotropic ::

to je res ja, vseeno pa poznavanje OS pomaga. pa fajn je, ce znas kaksen powershell.

Invictus ::

Isotropic je izjavil:

to je res ja, vseeno pa poznavanje OS pomaga. pa fajn je, ce znas kaksen powershell.

To velja samo za Windowse. Drugače moraš praktično vedno obvladat nek shell skriptni jezik, na UNIXih je pa perl praktično obvezen.

Vsaj olajša ti pridobivanje službe ...

OS je dobro znati, vendar pri večjih firmah tako ne boš dobil enega pametnega dostopa do njega. Tako da je to daleč od nujnosti. Razen seveda če si WIndowsaš.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

tpleko ::

če ne znaš programirat pol je to bolj švoh.
ampak res a obstaja kakšen brezposeln C++ programer?

NeMeTko ::

Kako resno želiš prestopiti v IT vode?

Vsakemu, ki ima kaj soli v glavi, bi moralo biti jasno, da si nek brezposelni, ne more privoščiti drage izpite za Microsoft & Co.

Se pa zadnja leta uveljavlja nov pristop, ki se mu reče Nacionalno preverjanje poklicne kvalifikacije.
Zadeva je namenjena točno takšnim osebam, kot si ti, ki so si z delovnimi izkušnjami in lastnim učenjem pridobili znanja, ki zadovoljujejo nekim normam za določen poklic.

Ko opraviš izpit po tem programu, imaš URADNO priznano izobrazbo določenega poklica.

Več o tej tematiki lahko najdeš na http://www.nrpslo.org/ nekaj malega pa tudi na straneh RIC-a, ki bdi nad kakovostjo in certifikacijo izvajalcev NPK preverjanj. Glede na to, da vse skupaj ni čisto od včeraj in bazira na zakonu o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah, bi pričakoval, da bi bila zadeva ljudem bolj poznana.

Preberi si informacije na straneh NRP, poišči poklicni standard, za katerega meniš, da pride najbližje tvojemu dejanskemu znanju, poišči izvajalca preverjanja in se pri njemu pozanimaj za dodatne informacije.

msjr ::

NeMeTko je izjavil:


Vsakemu, ki ima kaj soli v glavi, bi moralo biti jasno, da si nek brezposelni, ne more privoščiti drage izpite za Microsoft & Co.

Se pa zadnja leta uveljavlja nov pristop, ki se mu reče Nacionalno preverjanje poklicne kvalifikacije.


Se je treba dobro pozanimat in pogledat prednosti enega in drugega, MCSE (ali pa kakšen drug certifikat) v nekaterih primerih ni dražji kot oderuški od brata prjatli, ki so si pridobili licence za preverjanje poklicne kvalifikacije. S tem da nekateri izvajalci zahtevajo obvezen pregrešno drag tečaj. Da o mednarodni veljavnosti ne govorimo.

NeMeTko ::

Mednarodna veljavnost katerekoli naše srednje šole je lahko vprašljiva, saj v tujini pogosto sploh nimajo ekvivalenta.

Samo z MCSE pa tudi pred možnim delodajalcem še nisi ničesar dokazal. Vsaj če bi prišel k meni, pa da razen MCSE nebi imel česa drugega za pokazati, se verjetno nebi imela kaj dosti za pogovarjati.
Po drugi strani pa poznam kup ljudi, ki nimajo nobenega certifikata, pa po domače povedano 'razturajo'.

Malo me to spominja na bogataša, ki si kupi Ferarija, da ja vsi vidijo, da 'nekaj ima'.
Na drugi strani pa poznam miljonarja, ki se v službo vozi z biciklom in se nič ne sili, da bi ja vsi videli razkošje.

Problem so potem tisti 'zaprti krogi bogatašev', ki te ne sprejmejo medse, če tudi ti ne voziš Ferrarija, Bentleya ali podobno zverino.

Podobno pa je tudi v informatiki. Imaš firme, ki dobesedno zganjajo 'snobizem' in te ne povohajo, če nisi spredi in zadaj pokrancljan s certifikati in diplomami. Imaš pa tudi firme, kjer lahko brez enega samega papirja dokažeš, da si sposoben. Morda malo dlje traja, da se uveljaviš, vendar je po drugi strani to še vedno bolje, kot če se 'ustoličiš' preko nekih certifikatov, na koncu pa te degradirajo, ker razen za piflanje za izpite nisi za nobeno praktično rabo.

win64 ::

Če ne znaš programirat, potem tudi kakšnih skript ne boš znal pisat.
Če praviš, da delaš z linux, potem se nauči vsaj bash skripte pisat, pa še prej osnovna orodja (cat,less,grep,sed,awk,find,...).

Sicer pa, ko sem iskal službo v računalništvu, so mi povsod prej dali nek test za rešit. V obliki praktičnih nalog za domov ali tam pred njimi. Po mojih izkušnjah so certifikati bolj pomembni pri pridobivanju strank, kot pa pri iskanju službe.

Invictus ::

Kar se certifikatov tiče samo toliko ...

Če nimaš referenc za delo, kar pomeni da si res nekaj delal, ti tudi certifikat ne bo pomagal. Izkušnje so pač pomembne. Brez dvoma.

Ko pa že imaš izkušnje, pa certifikat pokaže tvojo poglobljeno zanimanje za tematiko. In željo po formaliziranju zadev. Da ne želiš ostati samo na nekem garažnem nivoju. Poleg tega se lahko izpogajaš za večjo plačo.

Seveda za Slovenijo to ne velja. Celo večina šefov v velikih IT firmah ali službah ostaja na garažnem nivoju. V takem okolju pač ne moreš pričakovati da bodo formalno izobrazbo cenili. Ker si preprosto pokazal da nekaj znaš in se počutijo ogrožene na svojih težko pridobljenih stolčkih.

Kdo je pri nas v podjetju ponavadi šef IT-ja. Tisti, ki je najdlje ostal v podjetju. Ostali, dobri, so že zdavnaj popizdili in odšli drugam.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

NeMeTko ::

win64 je izjavil:

Po mojih izkušnjah so certifikati bolj pomembni pri pridobivanju strank, kot pa pri iskanju službe.

Drži - certifikati so lahko zelo pomembni tudi pri javnih razpisih.

Invictus je izjavil:

Kdo je pri nas v podjetju ponavadi šef IT-ja. Tisti, ki je najdlje ostal v podjetju. Ostali, dobri, so že zdavnaj popizdili in odšli drugam.

To se zdaj sliši, kot da bi bili vsi šefi IT oddelkov nekakšni nesposobneži.

Ne bom trdil, da takšnih ni (tudi sam poznam kakšnega), ampak tako hudo pa res ni, da bi lahko kar posploševal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Šolanje nekoč in danes (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13028342 (24052) Mato989
»

Hitra izobrazba

Oddelek: Šola
265614 (3891) bajsibajsi
»

Pridobitev MS Certifikatov ali IT faks

Oddelek: Šola
4213132 (11741) bedak
»

Koder in skrbnik informacijskih sistemov

Oddelek: Šola
132361 (2001) ZaphodBB
»

Certifikat iz C#

Oddelek: Programiranje
82416 (2131) jeryslo

Več podobnih tem