» »

USB 3.0 PCI ExpressCard|54 problem

USB 3.0 PCI ExpressCard|54 problem

Kamran ::

Horale,

1. Pred manj kot letom dni (mislim, da je bilo v februarju letos) sem si iz eBay-a naročil tole zadevščino. :D

2. Varno prispela na domači naslov, v enem kosu. Namen uporabe je bil za priklop tega zunanjega diska. Načeloma tudi občasno za kdaj tole.
Kartica pa je šla v prosto PCI ExpressCard|54 režo v prenosniku. BIOS je najnovejši, posodobljen na maksimum (F.07), ExpressCard slot je tudi omogočen.
Gonilnike za PCIe kartico sem uspešno naložil in v naloženem OS (Win XP Pro SP3 32-bit) na prenosniku sem v "Device Manager-ju", pod poddrevo "Universal Serial Bus Controllers" lepo dobil novo polje "ASMedia XHCI Controller". Nobenih klicajev v rumenem krogu ali drugih signalov, da sem morebiti naložil napačen gonilnik.
Različica naloženega gonilnika je najnovejša (v 1.14.10.0, 22.11.2011). Vmes enkrat sem tudi brez težav posodobil strojno-programski vmesnik oz. "firmware" na različico 12220E. 8-)

3. Prenosnik sem ugasnil in gor priklopil ta zunanji disk in potem ponovnoma vklopil računalnik. Ker imam tudi na samem začetku možnost, da iz spustnega seznama izberem iz katere naprave bi rad zaganjal (karkoli; optični pogon, notranji trdi disk, zunanja USB 1,44 MB disketna enota,...), se mi je zunanji disk lepo pokazal na seznamu kot (mislim da) "USB Super Disk". Tudi če sem na kartico priklopil kakšen USB ključ 2.0 standarda, se je v tem "boot" seznamu ustrezno prikazal.
To navajam, ker je to ključen podatek za naprej, ko bom omenil dejanski problem. ;)
Zraven kartice sem dobil še eden napajalni kabel, vendar ga tekom nadaljne uporabe nisem potreboval, zato ni bil v uporabi.
V samem OS dalje nisem imel nobenih problemov s kartico. Razlika v hitrosti prenašanja podatkov napravem USB 2.0 standardu je res očitna.

Sedaj pa k jedru problema:

4. Pred kakšnim mesecem dni približno, ko sem imel na kartico priklopljen eden drug zunanji disk in sem nanjga kopiral ene podatke, so bila očitno prisotna neka nihanja v električnem omrežju (v stenah, hiši, ne v prenosniku ali zunanjem trdem disku).
Prenosnik se ni ugasnil sicer, vendar dobil sem eno zanimivo napako (nekaj v tem stilu, se že ne spomnim TOČNO kako).
Če sem potem hotel recimo nadaljevati kopiranje podatkov, mi je čez čas isto napako javil (električno omrežje je bilo takrat že stabilno). Šele ponovni zagon OS/prenosnika je odpravil javljanje te napake. :|

5. To je bilo rešeno, vendar sedaj se mi pa pojavlja bizaren primer. Na začetku mi je v tistem predzagonskem načinu (ko prižgem prenosnik), če sem imel na PCIe kartici priklopljen, pa naj bo zunanji USB 3.0 trdi disk ali pa običajen USB 2.0 ključek (katerikoli), na "multi-boot seznamu" zmeraj pokazal nek "USB hard disk" ipd. Sedaj tega ni več, vendar pa ko se zaganja OS, pa v nekem trenutnu "zazna" to kar je priklopljeno na PCIe kartici in potem to tudi pokaže, ko se prijavim v OS v "My Computer".

6. Če zadevo ponazorim z USB 2.0 ključkom, ki ima rdečo SMD lučko:
Ko je ključek vstavljen v eno izmed prostih USB 3.0 rež na kartici (prenosnik je še ugasnjen, dodaten napajalni kabel ni vklopljen v kartico) in ko prenosnik prižgem, lučka za kratek čas zasveti, potem se ugasne. Na seznamu ni nobenega "USB hard disk" vnosa, vendar pa po neki točki (preden se mi pojavi prijavno okno za prijavo v Okna) lučka na USB ključku zasveti in potem ko se uspešno prijavim v OS, je v Mojem računalniku na seznamu tudi USB ključek viden oz. lahko dostopam do podatkov. 8-O

7. Sprva sem mislil, da je pač nekako PCIe kartica "selektivno fuč", zato sem uveljavljal garancijo, ki sem jo še imel oz. jo še zdaj imam. Včeraj sem dobil novo kartico, čeprav z drugim IC naborom (NEC720202), naložil gonilnike, vse je potekalo brez problemov, vendar rezultat je isti kot pri prejšnji PCIe kartici.
Torej v predzagonskem načinu ne prepozna nobene vstavljene USB naprave na kartici, vendar pa ko se zaganjajo Okna pa jih prepozna in po prijavi v OS, lahko neovirano delam s priklopljenimi napravami.

8. Sedaj je vsaj očitno potrjeno, da je problem pri meni in ne pri kartici, vendar kje, kako, zakaj ?
Nastavitve v BIOS-u sem ponastavil - brez uspeha.
Vzel sem celo ven tisto 3V baterijo, ki napaja CMOS in popolnoma vse "discharge-u", a učinek ostaja isti.
Poizkusil sem tudi z napajalnim kablom, ki sem ga dobil zraven in za kratek čas mi je kartica (včeraj prispeta) celo delovala, potem pa spet ne.
Verjetno, da je kakšen prah ali kaj v PCIe slotu v prenosniku vendar dvomim, ker potem mi tudi v OS nebi zadeva delovala. ;((

9. Drugače bi mi bilo že vseeno za vse skupaj, vendar na zunanjem disku imam varnostne kopije OS-ov, ki jih potem lahko preko "Norton Ghost 15.0 Symantec Recovery Live USB Disk-a" obnavljam v primeru kakšne "katastrofe" ali pa če bi na SSD pogonu rad kaj eksperimentiral.
Obnavljanje nekaj 10 GB podatkov preko USB 2.0 je precej "mora", kot pa če bi lahko izkoriščal USB 3.0 hitrost.

Se Vam vnaprej zahvaljujem za kakršenkoli pameten nasvet/napotek, ker Google mi ni kaj preveč (zaenkrat še) pomagal.
  • spremenil: Kamran ()

stock ::

Kakšne take probleme se ponavadi reši na bolj staromoden način... s kladivom po zadevi :)

Kamran ::

No, no... (fizično) nasilje ni vedno rešitev - vsaj ne za računalnike. :D

ThomasSGS ::

Saj jaz imam isto problem tudi meni nikoli na kaže da imam USB napravo noter ampak jo drugače imam prikjučeno in tudi ko se prijavim v OS pa zazna usb napravo, lahko da računalnik ne podpira USB boota

Kamran ::

Vozilo pri meni to PREJ ni bil problem, pojavil pa se je po tisti napaki, ki sem jo omenil. Tale rešitev mi sicer tudi ni kaj prida pomagala.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izkušnje z USB 3.0 podaljški

Oddelek: Pomoč in nasveti
152811 (1935) Han
»

Zunanji trdi disk problem!!

Oddelek: Strojna oprema
245479 (4350) Bye
»

USB 3.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
5013051 (11121) Dr_M
»

chiligreen 2.5'' 1TB eksterni disk v hofer-ju

Oddelek: Kaj kupiti
356025 (5130) il
»

2 problema: BIOS čaka + onboard -> pci grafična !

Oddelek: Pomoč in nasveti
331581 (1187) Suly

Več podobnih tem