» »

Google ponudil alternativo za mikroplačila: izpolnjevanje kratkih anket

Google ponudil alternativo za mikroplačila: izpolnjevanje kratkih anket

Izpolnjena anketa stane 10 centov. Google pravi, da je tam 10x manj kot z najemom tržno-raziskovalne hiše.

vir: Google

Ciljanje anket je mogoče na spol, starost, lokacijo, prihodek ali s pomočjo parih vprašanj.

vir: Google
Google - Plačevanje za spletne vsebine je ta hip eden večjih problemov, ki pretresajo časopisno industrijo. Za razliko od papirja so vsebine na spletu tipično brezplačne, uporabniki pa so tega navajeni, tako da bodo raje šli drugam, kakor investirali v plačilo po članku ali mesečno naročnino (paywall, ala nytimes ali piano), oziroma vsaj tako se zdi. Kot eno od rešitev se že dlje časa omenjajo mikroplačila, vendar se ta niso nikoli zares prijela.

Google je medtem mnenja, da lahko zaradi ogromne baze podatkov o spletnih uporabnikih ponudi konkretno in ekonomsko vzdržno alternativo - plačevanje spletnih vsebin z izpolnjevanjem kratkih spletnih anket, povezanih s pravkar gledano vsebino. Ankete dobavijo in plačajo zunanji naročniki, prej oglaševalci, zdaj podjetja, željna tržnih raziskav.

"Surveywall", kot se storitvi "Google consumer surveys" popularno reče, so začeli testirati pred poldrugim letom, trenutno pa je na voljo za ameriške, kanadske in britanske naročnike v okviru Googlove oglaševalske rešitve. Podjetja namesto za oglaševanje namenijo 150 dolarjev za vsakih tisoč izpolnjenih anket, izberejo tarčni vzorec (npr. "ženski spol, starost med 20 in 35, iz tam in tam, ta in ta zanimanja"), Google pa med obiskom npr. The New York Times polovi takšne uporabnike in jim namesto oglasa pokaže krajšo anketo. Za ogled članka jo je treba izpolniti, kar po mnenju komentatorjev ne bi smel biti problem, saj "smo (predvsem mlajši) internetni uporabniki več kot pripravljeni zamenjati svojo zasebnost in interese za poljubno zastonjsko spletno storitev".

S stališča varovanja osebnih podatkov je vse skupaj lepo polikano - predhodno zbiranje podatkov za oblikovanje profila uporabnika je privzeto dovoljeno skozi Do-not-track sistem, za izpolnjevanje same ankete pa uporabnik itak poda soglasje. Uporabniki ogleda strani tako ne plačajo z denarjem, ampak s svojo pozornostjo in podatki. Sistem je za zdaj na voljo v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, sčasoma pa bo prišel še drugam. Prav zanimivo bo videti, ali bo Google s svojim "big data" zaledjem (google analytics, google+ widget na vsaki drugi spletni strani) uspel izriniti konkurenco še na trgu tržnih raziskav, tako kot je to že storil z oglaševanjem.

Zdaj se tudi jasno vidi, zakaj se oglaševalci in spletne strani tako zelo vehementno upirajo vsakršni omejitvi zbiranja podatkov o uporabnikih, npr. na podlagi "izredne in informirane privolitve", kot je (napol) udejanjena s t.i. evropsko direktivo o piškotkih. Iz tega razloga tako Apache kot Mozilla, ki sta praviloma bolj na strani uporabnikov kot industrije, nikakor ne moreta prebaviti Microsoftove ideje, da bi bila zastavica DNT (do-not-track) v IE10 lahko privzeto vklopljena in da se torej podatkov o IE uporabnikih pač "ne bi smelo" zbirati ("smelo", nadzora namreč ni, ker gre za samoregulacijo). Iz istega razloga se je Unija z ZDA dogovorila za varni pristan glede varovanja osebnih podatkov, po katerem smejo ameriške spletne strani zbirati, obdelovati in uporabljati osebne podatke o evropskih uporabnikih na strežnikih zunaj Unije, brez posebnih kakršnih koli zahtev glede spoštovanja (znatno strožje) evropske zakonodaje o varovanju osebnih podatkov. Ameriško podjetje se mora zgolj "samocertificirati", tj. izpolniti en spletni obrazec na strani export.gov, nakar je vse kar automagically ok. Kako zelo ni, smo videli pred kratkim, ko je Dropbox, ki seveda je certificiran, emaile svojih uporabnikov hranil kar v dropbox imeniku enega svojih zaposlenih, brez vsakršnega šifriranja. Ko so temu uporabniku slučajno vdrli v račun, so uporabniki začeli dobivati spam. Dropbox se je opravičil, nakar so vsi incident odpisali kot enkratni dogodek, medtem ko širših vprašanj o primernosti safe harbour režima ni postavljal domala nihče.

Kako že gre: "If you're not paying for it, you are the product".

3 komentarji

Cebela ::

Ostane samo še en problem, ki pesti vse ankete. Folk laže. Zakaj bi hotel resnično odgovoriti na vprašanja. Jst vem, da v takih primerih bi definitivno samo čim hitreje brez branja poklikal naprej.

poweroff ::

Zato ker s pravilno zastavljenimi vprašanji lahko ugotoviš ali ti nekdo laže ali ne. Sicer pa je ideja že stara. Pred več kot 10 leti mi jo je razlagal sošolec iz enega britanskega faksa, ki je delal za takšno podjetje, ki se je šlo web surveying.
sudo poweroff

Tear_DR0P ::

heh. tole me spominja na reklame. predrzna in verjetno napačna napoved, ampak vseeno:

čez 50 let nas bodo na 20 minut med brskanjem ustavile ankete, ki jih bomo morali prebrati, naša Google očala pa bodo merila, koliko oglasnega prostora smo videli med sprehodom in koliko časa smo ga gledali :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dropbox priznal izgubo e-poštnih naslovov, zanimive implikacije

Oddelek: Novice / Zasebnost
146325 (4298) Ashrack
»

IE 10 vendarle z vklopljenim Do-Not-Track

Oddelek: Novice / Zasebnost
368929 (7529) Icematxyz
»

Googlu grozi kazen za zaobhajanje varnostnih nastavitev v Safariju

Oddelek: Novice / Zasebnost
53615 (2947) Looooooka
»

Podpora Do Not Track se širi

Oddelek: Novice / Brskalniki
117468 (6113) dope1337
»

UNPIS: Ni časti med tatovi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6226583 (23930) poweroff

Več podobnih tem