Forum » Omrežja in internet » Optični kabel na eno žilo ???
Optični kabel na eno žilo ???
alengregorin ::
Pozdrav vsem na forumu.
Skratka, pred kratkim sem vzel optični internet pri T-2 100/10 in sicer zadevo so mi priklopili na eno žilo
se pravi da upload ter download potuje skozi en kanal ? :O
Danes sem jih poklical povsem ogorčen zakaj so mi to sploh naredili, ker imam občutek da internet ne deluje pravilo kadar sta na liniji 2 računalnika hkrati in po možnosti downlodata različne stvari četudi vse skupaj zapolni 8megabajtov od celih 12,5mb na sekundo.
očitno je da se pozna na odzivnosti saj tudi pri direkt downloadu npr. iz microsoftovih strani download pleše med 100kb-3mb/s nakar se mi to drugje še ni zgodilo pri počasnejši povezavi.
Da rešim ta problem oziroma, da mi dajo na dve žili tako kot po standardu morem napisat pritožbo na t2.
zanimajo me vaša mnenja, tehnični detajli in izkušnje na tem področju in za kaj se tle dejansko gre, poleg tega da jim manj linij zapolne ta ena žila.
hvala in lep pozdrav
Alen
Skratka, pred kratkim sem vzel optični internet pri T-2 100/10 in sicer zadevo so mi priklopili na eno žilo
se pravi da upload ter download potuje skozi en kanal ? :O
Danes sem jih poklical povsem ogorčen zakaj so mi to sploh naredili, ker imam občutek da internet ne deluje pravilo kadar sta na liniji 2 računalnika hkrati in po možnosti downlodata različne stvari četudi vse skupaj zapolni 8megabajtov od celih 12,5mb na sekundo.
očitno je da se pozna na odzivnosti saj tudi pri direkt downloadu npr. iz microsoftovih strani download pleše med 100kb-3mb/s nakar se mi to drugje še ni zgodilo pri počasnejši povezavi.
Da rešim ta problem oziroma, da mi dajo na dve žili tako kot po standardu morem napisat pritožbo na t2.
zanimajo me vaša mnenja, tehnični detajli in izkušnje na tem področju in za kaj se tle dejansko gre, poleg tega da jim manj linij zapolne ta ena žila.
hvala in lep pozdrav
Alen
- spremenil: Tilen ()
OmegaBlue ::
Model, dali so ti prizmo vmes če imaš eno vlakno. Upload in download imata različni valovni dolžini in ne vplivata na odzivnost.
Tvoj "Občutek" je tukaj malo vreden. Brez meritev ne boš dosegel ničesar.
Tvoj "Občutek" je tukaj malo vreden. Brez meritev ne boš dosegel ničesar.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.
BALAST ::
Ena žila je če je optika od hiše do centrale telekomova, če pa je od t2 sta pa dve žile.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."
tony1 ::
Daj fotko. T-2 ima ponavadi ločeni vlakni za RX in TX.
Sicer pa je optika preko enega vlakna popolnoma običajna stvar npr. pri Siolu, deluje pa s pomočjo principa, imenovanega DWDM - poenostavljeno rečeno gre za to, da imaš 1 medij (1 vlakno), v katerem imaš več laserjev, ki odddajajo/sprejemajo z različno valovno dolžino svetlobe (različno barvo). Zadeva deluje 100% brez težav.
Btw.: vse mednarodne linije do operaterjev v tujini so DWDM, ker je vlaken malo, prometnih zahtev pa veliko.
Sicer pa je optika preko enega vlakna popolnoma običajna stvar npr. pri Siolu, deluje pa s pomočjo principa, imenovanega DWDM - poenostavljeno rečeno gre za to, da imaš 1 medij (1 vlakno), v katerem imaš več laserjev, ki odddajajo/sprejemajo z različno valovno dolžino svetlobe (različno barvo). Zadeva deluje 100% brez težav.
Btw.: vse mednarodne linije do operaterjev v tujini so DWDM, ker je vlaken malo, prometnih zahtev pa veliko.
broken/link ::
T-2 po novem nekaterim strankam tudi napelje samo eno vlakno. ampak kot je omegablue povedal, deluje popolnoma brez težav in z enako odzivnostjo kot prek 2vlaken.
NeMeTko ::
alengregorin je izjavil:
Kaj če bi malo opisal, kako imaš stvari priključene na svojo optiko?
Imaš računalnike vključene direktno v switch? Imaš router? Kakšnega? Si preveril specifikacijo routerja, če sploh zmore toliko prometa?
Sta računalnika vključena direktno v router preko kabla? Preko Wireless-a?
Kakšen promet dejansko imaš - zgoraj navajaš 4 cifre, katera naj bi zdaj predstavljala dejanski promet? 12,5MB/s je 100Mbit/s - več nisi naročil in več ne pričakuj.
8MB/s bi tudi še marsikoga osrečilo, ker mnogi routerji ne zmorejo toliko.
100KB/s-3MB/s za posamezni host je tudi solidna hitrost - ne smeš pa nikoli gledati proti enemu samemu servisu - kaj če bi vsi na enkrat hoteli vleči z Microsofta s 100Mbit/s - si predstavljaš, kakšno povezavo bi to moral imeti Microsoft, da bi to zmogel?
Zalaufaj speedtest.t-2.net in preveri koliko ti kaže.
Skratka ne paničari, če si nisi na jasnem, kaj pravzaprav pričakuješ. Definitivno nisi zakupil 100 MB/s ampak 'samo' 12,5MB/s (100Mbit/s).
broken/link ::
najboljši test, ki ti pokaže hitrost, ki jo imaš doma, je arnesov, kjer ti res lepo pokaže kolikšna hitrost pride do doma, z maximalno 10% odstopanjem:
ndt.arnes.si (sam žal moraš imet jAVO nameščeno :/)
ndt.arnes.si (sam žal moraš imet jAVO nameščeno :/)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: broken/link ()
BlueRunner ::
alengregorin je izjavil:
WDM - Wavelength-division multiplexing. Najverjetneje 1310/1550, mozno tudi 1310/1490/1550, ce imas na isti vrvici tudi kabelsko.
Ce ne poznas standardov, potem bolje, da ne pises tovrstnih pritozb.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlueRunner ()
fosil ::
Ja, optika deluje tako kot vodovod/kanalizacija, ena cev za noter in ena za ven.
Preden napišeš pritožbo moraš samo še stestirat katero žilo so ti dal, tisto za noter ali tisto za ven
Preden napišeš pritožbo moraš samo še stestirat katero žilo so ti dal, tisto za noter ali tisto za ven
Tako je!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Optika napeljavaOddelek: Pomoč in nasveti | 8915 (7553) | bhocevar2000 |
» | 2 routerja WIFI in file shareOddelek: Omrežja in internet | 895 (793) | sebas4 |
» | Razložitev T2-ja(T4-optika)Oddelek: Omrežja in internet | 4413 (3263) | gregor_m |
» | 100Mbps/10Mbps ne deluje s polno paroOddelek: Omrežja in internet | 6344 (5892) | imagodei |
» | Nov paket optike pri T-2 (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 22988 (12545) | amigo_no1 |