» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
81 / 188
»»

Znida ::

Hvala za predlog. Zelo lepa, a premajhna, samo 42mm, obstoječa je pa 40mm. Če bi imeli tako 47+mm...

Znida ::

Okapi je izjavil:

Ta mu bo premajhna;) Z urami okoli 50 mm se ne ukvarjam, ker se mi zdijo odločno prevelike. Ampak recimo Parnis ima precej takih velikih modelov (razne kopije Paneraijev) za okoli 100 evrov, samo so menda vsi mehanski.


Ljudje imamo različno velika zapestja in ker sem sam kar visok je tudi zapestje večje :) 40mm ura na meni deluje kot ženska ura, če malo pretiravam.

flywheel ::

Še malo od "grandpa ur".
Zdaj ko gledam te stare 40+ let ure, so nekatere tudi na ročno navijanje.
Ker uro ne nosim vsak dan, mogoče pa bom kupil kdaj še kakšno in bo ta ostala v predalu, ali bolje prenaša mirovanje ročna ali avtomatska. Nekaga navijalnika pa nimam namena kupovati za eno uro.

Okapi ::

Popolnoma vseeno je. Sam mehanizem ure je namreč enak, avtomatske imajo samo dodan rotor in nekaj kolesc, prek katerih gibanje rotorja navija vzmet.

Glavna prednost avtomatskih ur pravzaprav ni toliko v tem, da prihraniš tistih 10-20 sekund dnevno za navijanje, ali da se ti ne more zgoditi, da bi uro pozabil naviti, ampak da je ura ves čas do konca navita in zato točnejša. Pri mehanskih urah namreč na točnost vpliva tudi to, kako močno je navita glavna vzmet, in če je ves čas enako močno navita, je ura bolj točna, kot če se moč navitosti ves čas spreminja. Vplivu navitosti glavne vzmeti na točnost se strokovno reče izohronizem. Pri ročni uri bi recimo vpliv izohronizma izničil tako, da bi uro navijal najmanj enkrat na uro, ne samo enkrat na dan. Pri avtomatski uri vzmet navijaš ves čas, z vsakim premikom roke.

mailer ::

Sem zadnjič vprašal prodajalko, kako kaj vpliva stalno nošenje automatika na samo delovanje ure in mi je rekla, da je celo priporočljivo, da je ves čas na roki. Ne vem pa kako se odražajo razni tresljaji na same mehanizme ker če se s kolesom vozim po brezpotjih ali tečem so verjetno sile na sam mehaqnizem kar velike.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

flywheel ::

Ja sej verjamem, da je bolj priporočljivo stalno nošenje avtomatika. Bolj me je zanimalo kaj če je ura v predalu, mirujoča. Če razumem prav Okapija, potem obe ročno in avtom. enako prenašata mirovanje, saj imata enak mehanizem.

Okapi ::

Sem zadnjič vprašal prodajalko, kako kaj vpliva stalno nošenje automatika na samo delovanje ure in mi je rekla, da je celo priporočljivo, da je ves čas na roki. Ne vem pa kako se odražajo razni tresljaji na same mehanizme ker če se s kolesom vozim po brezpotjih ali tečem so verjetno sile na sam mehaqnizem kar velike.
Odvisno od mehanizma, običajni Etini mehanizmi naj bi prenesli 5000 G, oziroma najmanj padec iz 1 m višine na trda tla. Je pa seveda razlika med enkratnim dogodkom in ponavljajočim se tresenjem. Na točnost to vsekakor ne vpliva najbolj blagodejno, ravno pokvarit se pa tudi ne bi smela ura samo zaradi tega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

StandAgainst ::

Če bi slučajno koga zanimala tale Festina F16460/01 iz titana. Sem jo dobil (rabljena) vendar mi osebno ni všeč ker mi je presvetla, tako če je slučajno komu všeč, me lahko kontaktira pa se dogovoriva za ceno. Je pa potrebno menjati batarijo.

 Festina F16460/01

Festina F16460/01



Da pa nebo moj post samo marketingške narave, pa moram reči, da že nekaj časa spremljam tole temo, in se mi včasih kar cedijo sline, vendar pa je marsikatera ura izven mojih finančnih zmožnosti in bo pač ostalo samo pri tem (za 1x):D Okapi ti si pa tak car glede tvojega spektra znanja o ročnih urah.

carlito149 ::

Mojo skromno kolekcijo je dopolnila ura malo starejsega datuma.
Gre za Seiko 5 Actus, ki je bil delan samo za japonsko trzisce.
Je ravno servisiran in gladko tece ;)
Leto izdelave je 1974.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Zelo zanimiv primerek. A servisiral si ga pri nas, ali si servisiranega že kupil?

Furbo ::

Luštna urca
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

carlito149 ::

Okapi je izjavil:

Zelo zanimiv primerek. A servisiral si ga pri nas, ali si servisiranega že kupil?


Kupil sem ravno servisiranega.
Servisiral ga je urar ki je clan foruma Portal satova (J.K.).

valkyrie ::

Okapi, ti modra pišeš kataloge za ure?

Okapi ::

Ne, samo berem jih včasih;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

koliso29 ::

Naročil bi eno od teh ur http://www.aliexpress.com/item/Men-s-Le...

Koliko oz. po čem se sploh razkilujejo od originalnih? Verjetno tisti mali kazalci ne delujejo.

Okapi ::

Tudi vodotesne niso. In mogoče bo ura ostala na carini, od tebe bodo pa neki odvetniki hoteli 60 evrov za povračilo stroškov uničenja.

leiito ::

Pa fotke so fotošopani originali, dobiš pa žblj. Obstajajo dobri fejki, ampak ne na aliexpressu in ne za par kovancev, za €500 je pa mogoče boljš vzet kak Steinhart ali Christopher Ward hommage.

Gogo ::

Kot je bilo že večkrat omenjeno je branje tele teme smrtonosno za denarnico. Kaj pravite na tole urco:
 Glycine

Glycine

Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Okapi ::

Glycine je ena od bolj cenovno ugodnih starih & uglednih švicarskih znamk. Večinoma se najbolj ugodno dobijo v italijanskih trgovinah, tudi spletnih.

Na spisku želja imam že nekaj časa en njihov retro model, ki ga pa na žalost ne delajo več. V glavnem, čakam na kakšno ugodno priložnost na ebayu;)



Mimogrede, danes sem na ebayu poskušal dobiti en podoben retro model, neke malo znane švicarske zasebne znamke. Šel sem do 350 evrov, kar bi bila ugodna cena za mehanski kronograf, ampak sem bil vsaj 40 evrov prekratek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Gogo ::

opa. zgornja pa mi je zelo všeč. kaj je za en model?
thx
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Okapi ::

Model je Eugene Meylan. Ime je dobil po ustanovitelju Glycina. Naredili so več barvnih različic, ampak ta na sliki mi je najbolj všeč.

O.

Okapi ::

Poštar prinesel dve novi urici. Pravzaprav stari, obe sta iz začetka 70ih.

Citizen Cosmotron sem že omenjal. Elektromehanski hibrid, ki ima klasično mehansko spiralo in nemirko, namesto vzmeti pa ga poganja baterija. Mehanska ura, ki je ni treba navijati, torej. Ampak s tem se njegove posebnosti šele začnejo. Nemirka dela s hitrostjo 33.600 nihajev na uro, zaradi česar naj bi bila ura bolj točna, poleg tega pa je gibanje sekundnega kazalca bolj gladko kot pri večini sodobnih mehanskih ur (ki zmorejo "samo" 28.800 nihajev na uro).

Ampak tudi to še ni vse. Hitro spreminjanje datuma in dneva je narejeno izjemno domiselno in priročno. Krona je vzmetena in jo je mogoče pritisniti, kot tipko. Ko je ura postavljena pokonci (da je 12 na vrhu), pritisk na krono premakne datum. Če uro obrneš, da je 6 na vrhu, pritisk na krono premakne dan. Takšnega sistema nisem videl še pri nobeni drugi uri.

Pa tudi to še ni vse. Še bolj domiseln je drugi gumb na uri, ki skrbi za sinhronizacijo. Pritisneš ta gumb in sekundni kazalec skoči na 12. Še več - če to narediš med 57 in 3 minuto (se pravi okoli polne ure), na 12 samodejno skoči tudi minutni kazalec. Še dodaten trik je, da dokler gumb držiš pritisnjen, ura stoji, ko ga spustiš, pa začne teči.

Mogoče se bo kdo vprašal, čemu? Vzrok je nastavljanje točnega časa. Konec 60ih in v začetku 70ih, ko so delali Cosmotrone, smo ure večinoma nastavljali po radijski uri. Ob polni uri je radijska gospa rekla - ob zadnjem znaku bo ura točno pet. Lastniki Cosmotrona so ob tem zadnjem znaku preprosto pritisnili gumb za sinhronizacijo (oziroma so ga takrat spustili, če so ga pritisnili kakšno sekundo ali dve prej) in ura je bila sinhronizirana. Tudi če je recimo prehitevala za minuto ali dve, ker je na 12 skočil tudi minutni kazalec, urni kazalec pa se seveda ni premaknil. Genialno!

Cosmotroni naj bi bili tudi zelo točni, kako se bo v tem pogledu izkazal moj, bom pa še preveril.

V glavnem, ena od tehnično najbolj zanimivih ur.

Okapi ::

Cosmotronov sekundni kazalec se precej gladko premika, še precej bolj gladko pa se premika kazalec na drugi uri, ki je tudi svojevrsten hibrid, čeprav tokrat povsem elektronski. Bulova AccuQuartz je hibrid med električno uro z "glasbenimi vilicami" (tuning fork) in kremenčevo uro. Električne ure z "glasbenimi vilicami" so bile priljubljene v desetletju pred prihodom kremenčevih, Bulovin hibrid pa je nastal ob koncu njihove priljubljenosti in združuje prednosti obeh. Glasbene vilice poganjajo kazalce in skrbijo za zelo gladko premikanje sekundnega kazalca, kremenčev kristal pa skrbi za točnost ure.



Sicer bi se še razpisal, ampak me preganja delo, zato samo še nekaj linkov (na netu se najde veliko zanimivega o teh urah).

http://electric-watches.co.uk/movement-...
http://www.watch-around.com/en/subscrib...
http://electric-watches.co.uk/makers/ac...

Nemirka dela s hitrostjo 33.600 nihajev na uro,
Upss, napaka. Frekvenca Cosmotrona je v resnici 36.000 nihajev na uro (10 nihajev na sekundo). Sodobne ure jih naredijo 8 na sekundo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

WarpedGone ::

Genialno!

:)
Zbogom in hvala za vse ribe

mailer ::

Okapi a lahko prosim razložiš zakaj avtomatske ure prehitevajo za par sekund na dan? Edino možno razlago vidim v tem, da ljudje dajo uro dol, ko gredo spat in takrat se ne navijajo, kar pomeni, da gre ura tudi malo počasneje oz malo "zaostajajo".
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

leiito ::

mailer je izjavil:

Okapi a lahko prosim razložiš zakaj avtomatske ure prehitevajo za par sekund na dan? Edino možno razlago vidim v tem, da ljudje dajo uro dol, ko gredo spat in takrat se ne navijajo, kar pomeni, da gre ura tudi malo počasneje oz malo "zaostajajo".


Seiko:
Mechanical watches have a mechanism that is moved by power generated as the mainspring unwinds, and small metal parts that work together to control accuracy. The fragile metal parts of a mechanical watch are easily influenced by environmental factors such as temperature, gravity, and shock. Also, conditions of use such as regular usage time, movements of your arm and winding state of the mainspring can influence the gain / loss of the watch.

Temperature : Do not place the watch where the temperature is extremely low / high (less than 5ºC or more than 35ºC)
Mechanical watch parts are metal and slightly expand and contract with changes in temperature, and this influences accuracy. Normally, under high temperatures, a watch tends to lose time, and under low temperatures, it tends to gain time.

Magnetism : Keep the watch away from magnetic fields
Watches can be adversely affected by magnetism and may gain or lose time. It is important not to leave a watch close to magnetic objects for a long time. In particular, cell phones, television and PC speakers, magnetic necklaces, handbag clasps, hair-driers, electric razors, magnetic parts of refrigerators are all magnetic. An affected watch remains magnetically charged even after being removed from the magnetic source.

Shock : Strong shock may affect accuracy
It is recommended that you remove your watch before playing any sport that involves strong impacts. Any direct impact to your wrists can affect the very small parts inside the watch. Dropping the watch may also cause damage.

Position : The accuracy of the watch is affected by its position when it is not worn on the wrist.
The rates of loss / gain of mechanical watches vary slightly depending on positions they are put in, such as being placed horizontally with its face or back turned up, or being laid on its 12:00 / 3:00 / 6:00 / 9:00 side respectively. This is because gravity affects the operation of the inside movement of the watch. Experiment with storing the watch in various positions for 7 to 8 hours when not in use and check the loss / gain of each position. By storing the watch in a resting position that minimizes loss / gain you may counteract the loss/ gain which occurs while the watch is being worn.

pierch ::

Ni ravno on topic, ker pač ni ročna ura, ampak vseeno omembe vredno. Moja nova "ura":
 Victorinox TimeKeeper

Victorinox TimeKeeper

Pierch

Okapi ::

Če morda koga zanima, Bautilusi (Bagelsportove kopije Patekovega Nautilusa) so znova na voljo na Aliexpressu. Zdaj celo v petih barvah (nekatere so trenutno menda razprodane).

S svojim sem zelo zadovoljen. Glede na ceno (zanj sem dal 55 evrov, zdaj so 10 evrov dražji) so zelo dobro narejeni in vsaj moj primerek je tudi zelo točen.



http://www.aliexpress.com/store/product...

valkyrie ::

Kaj je sploh point da nosiš take replike?
Edit: Ni blo mišleno direktno nate, ampak nasplošno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: valkyrie ()

Okapi ::

Če nosiš neko uro zato, ker se ti zdi njena oblika lepa, je enako lepa, ne glede na to, kdo ja naredi.

O.

Furbo ::

Meni so taki ljudje isto kot tisti, ki pri igrah uporabljajo cheate. Če bom hotel tako uro, bom pridno delal in kupil pravo, sicer mi itak ni fore.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Okapi ::

Ker očitno ure nimaš zaradi njene oblike, ampak zaradi prestižne znamke. Tudi OK, ampak po tvoji logiki tudi Radgonske penine ne smeš piti, ampak samo francoske šampanjce. Pa kavbojke tudi smeš nositi samo leviske, ker vse druge so po tvoji logiki "cheat". In da ne bi slučajno kakšnega generičnega zdravila jemal - moraš pridno delati in samoplačniško kupiti dražjega "pravega".

O.

valkyrie ::

Okapi je izjavil:

Ker očitno ure nimaš zaradi njene oblike, ampak zaradi prestižne znamke. Tudi OK, ampak po tvoji logiki tudi Radgonske penine ne smeš piti, ampak samo francoske šampanjce. Pa kavbojke tudi smeš nositi samo leviske, ker vse druge so po tvoji logiki "cheat". In da ne bi slučajno kakšnega generičnega zdravila jemal - moraš pridno delati in samoplačniško kupiti dražjega "pravega".

O.

Pateka kupiš zaradi same ure, dodelanosti njenega mehanizma, zgodovine... ljudje, ki gledajo samo na znamke, niti nimajo financ za nakup takšnega "vstopnega" modela, kaj šele kaj bolj resnega. In ure so daleč od tega da kažejo čas, ampak so nakit, in resen zbiratelj pač ne bo pristal na ponaredek. Sej nas 99% nima denarja za Pateka ali A. Lange & Sohne in podobno, ampak vseeno spoštujemo originalnost in kupujemo ure svojmu budgetu primerne.

Furbo ::

Okapi je izjavil:

Ker očitno ure nimaš zaradi njene oblike, ampak zaradi prestižne znamke. Tudi OK, ampak po tvoji logiki tudi Radgonske penine ne smeš piti, ampak samo francoske šampanjce. Pa kavbojke tudi smeš nositi samo leviske, ker vse druge so po tvoji logiki "cheat". In da ne bi slučajno kakšnega generičnega zdravila jemal - moraš pridno delati in samoplačniško kupiti dražjega "pravega".

O.


Če imaš pa ti rad stvari samo zaradi oblike, ti bo pa tudi punca za napihniti ok? Se ne strinjam s tvojim mnenjem.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Okapi ::

Pateka kupiš zaradi same ure, dodelanosti njenega mehanizma, zgodovine...
Če kupuješ leviske, potem seveda kupiš leviske. Če kupuješ kavbojke, ker so ti všeč kavbojke, pa ni nujno kupit levisk.

Jaz nisem kupoval Pateka, ampak uro z določeno zanimivo obliko. Na srečo take ure ne dela samo Patek.

Pri čemer je treba vedeti, da Bagelsport ni ponaredek, ampak kopija, čisto legalna.

Bil sem na koncertu Pink Floydov, pa tudi na koncertu domačega cover banda, tolminskega Eclipse. In sem na obeh užival - na Eclipsih je bil celo boljši žur.

Če imaš pa ti rad stvari samo zaradi oblike, ti bo pa tudi punca za napihniti ok?
Ko bodo enkrat naredili dovolj podobno pravi, mogoče celo bo. S tem da nikjer nisem napisal, da so mi VSE stvari všeč samo zaradi oblike.

In da ponovim vprašanje - kupuješ samoplačniško samo originalna zdravila, ali vzameš tudi generika, ko ti ga predpiše zdravnik?

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Furbo ::

Če bi bil ti zadovoljen z generikom in gledal samo učinek, bi imel samo en quartz za 10€ in ne nekih 50 ur, se ti ne zdi?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Okapi ::

Želeni učinek je pestra zbirka ur. Z eno za 10 evrov bolj težko dosežeš tak učinek.

Po tvoji logiki recimo bibliofili ne bi smeli niti pomisliti na faksimile kakšne redke in drage knjige. Ampak zanimivo, namenjeni so prav njim.

Furbo ::

Moja logika je pač taka, da si zadam kak cilj v lifu in ko ga dosežem, se nagradim z uro.
Ne pa da tečem k kitajcu po fotokopijo.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Okapi ::

Tvoj cilj je tvoj cilj. Zakaj misliš, da je edini pravi cilj, oziroma da bi morali vsi drugi imeti tak cilj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

sloncek3 ::

Živijo,
Mogoče kdo ve zakaj te ure ni mogoče najti nikjer na ebayu ali drugih spletnih prodajalcih (razen v sten time)? Se mi zdi nenavadno..

 fabrian

fabrian



http://shop.stentime.si/rocne-ure/cerru...

Okapi ::

Najdeš jo na različnih čeških, poljskih, turških ... straneh. Očitno model za vzhodna tržišča.

Furbo ::

Okapi je izjavil:

Tvoj cilj je tvoj cilj. Zakaj misliš, da je edini pravi cilj, oziroma da bi morali vsi drugi imeti tak cilj?


Saj ne pravim tega, samo nehaj nabijati, kako smo vsi neumni, če ne kupimo generika. Saj najlažje je nekaj skopirati, ko nekdo pogrunta nekaj originalnega. Samo takih firm "Monkey see, monkey do" jaz ne grem podpirat. Ti pa kar izvoli.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Okapi ::

Človeška civilizacija temelji na kopiranju. Dokler to kopiranje ni kraja, je vse v najlepšem redu.

Kar se generikov in podpiranja tiče pa - zakaj bi bilo bolje podpirati nek švicarski ali ameriški farmacevtski koncern, kot Krko?

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

WarpedGone ::

It's all about feelin' good...
Nekateri se bolje počutimo ob dodatnem vedenju da mamo neki "ornk", drugi v takem vedenju nimamo posebnih občutkov.
Tretji nimamo niti od daleč dovolj v žepu da bi si to lahko kupl, četrtim pa nam je pomemben dejanski izgled.
Itd. Je razlika al mam na roki uro za 15 al 150 EUR. Enako kot je razlika če punci kupim prstan za 15 al za 150 EUR.
Seveda bomo nekater skočil v luft, da neki od zgornjega pa že ni isto/drugačno. Vsakomur svoje, dokler na mizi niso moralno vprašljive zadeve ala kraja, plagiatorstvo in nategunstvo (ko ti kot original prodajo ponaredek itd).

(ponosn lastnik 'en mau bol ornk' Seiko ure, ki po enem glitchu teče ko urca ...)
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Enako kot je razlika če punci kupim prstan za 15 al za 150 EUR.
Ja, pri prstanu je v resnici najpomembnejša cena, videz (in kakovost) je sekundarnega pomena (čeprav se pogosto pretvarjamo, da je obratno). S ceno naj bi dokazoval, koliko ti punca pomeni, koliko si pripravljen za njo žrtvovati. Vmes je tudi nekaj darvinizma - če si lahko privoščiš drag prstan, je to znak za punco, da si boš verjetno lahko privoščil tudi vzrediti naraščaj, oziroma da si toliko investiral vanjo, da boš 3x premislil, preden jo boš zapustil (če jo pa že boš zapustil, bo s prodajo prstana lahko kompenzirala izgubo). Vse to seveda deluje na simbolni, podzavestni ravni.

Tudi ure imajo pogosto podoben učinek, bodisi na lastnika samega (pogled na drago uro te vsakokrat znova spomni, da si v življenju dovolj uspešen, da si si jo lahko privoščil, in ti da samozavesti za naslednje podvige - psihološko učinkujejo podobno kot bi te nekdo pohvalil), bodisi na njegovo okolico (če hoče lastnik ure - zavestno ali podzavestno - svoj uspeh sporočati tudi drugim).

S tem v resnici ni nič narobe, dokler se zavedaš, kaj pravzaprav kupuješ (oziroma plačuješ). Recimo en popolnoma hipotetičen primer. Pri uri, ki stane 5000 evrov, je morda cena sestavljena takole: 1000 evrov sama ura, 1000 evrov zgodovina in poreklo znamke, 3000 evrov prepoznavnost in prestiž znamke. Če se požvišgaš na prepoznavnost znamke, lahko dobiš enako dobro uro stare švicarske znamke, ki pa v javnosti ni širše znana, za 2000 evrov. Če ti tudi zgodovina in poreklo znamke ne pomeni dosti, lahko namesto švicarske vzameš enako dobro japonsko uro za 1000 evrov.

Napačno je pravzaprav samo to, da marsikdo samodejno enači ceno s kakovostjo, in misli, da je ura za 5000 evrov boljša od neke druge ure za 1000 evrov. Ali vino za 50 evrov boljše od vina za 10 evrov. Nekatere ure za 5000 evrov so res boljše od nekaterih ur za 1000 evrov, nikakor pa to ne velja za vse po vrsti. Če so razlike v ceni manjše, je povezava med ceno in kakovostjo še precej bolj varljiva.

Seveda je tu še vprašanje, koliko je res vredna razlika v kakovosti, kadar ta dejansko obstaja (kakovost česarkoli - ure, avta, vina, zdravila ...). Če si dovolj bogat (in/ali dovolj zapravljiv), ti ne bo težko dati recimo xxxx EUR več za samo malo boljšo kakovost, če nisi dovolj bogat (ali tudi če si dovolj bogat, ampak varčen ali racionalen), pa se boš morda sprijaznil z malce manjšo kakovostjo.

Če ure zbiraš, je zadeva seveda še nekoliko drugačna, ker ura nima več vrednosti samo kot ura, ampak ima vrednost v povezavi z zbirko. Recimo primer - Darwil s slovenskimi dnevi. Sama po sebi ta ura ni vredna praktično nič - stara, že malo spraskana, zastarele oblike in ne ravno točna. Kot zbirateljski primerek pa ima ura precej večjo vrednost, s tem da je ta vrednost odvisna od posameznega zbiratelja. Za nemškega zbiratelja, ki za Darwil morda nikoli niti slišal ni, je vredna bore malo. Za hrvaškega je vredna več, ker je bil Darwil v Jugi strašno priljubljena znamka, za slovenskega pa še nekaj več, ker ima tudi slovenske dneve na številčnici, kar je precejšnja redkost.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

leiito ::

Psihologija luksuznih izdelkov je posebna pasma. Kupujemo jih res najpogosteje pod zastavo dosežkov ali mejnikov, nosimo oz. nosijo jih pa pogosto tudi v želji biti sprejet s strani okolice. Problem nastane, ker okolica take izdelke razume kot znak arogance in verjetno je tudi zato, sploh v protestantski etiki, razkazovanje očitno prestižne robe znak slabega okusa.

Ure so v tem kontekstu fajn, ker maš lahko Pateka iz belega zlata ali platine, pa bo za okolico nevpadljiv. Pri avtih je bil brand take vrste včasih Saab.

Darko! ::

... in zato je Saab na žalost poznavalcev propadel.

V nekem članku je nekdo zapisal, da so imeli Saabi samo eno napako - bili so predragi za običajne ljudi ter masovno proizvodnjo - in prepoceni, da bi se v njih vozili kupci Porschejev.

Škoda.
A ga ni kupil zdej en kitajc ? :)

leiito ::

Ne vem, če je bil prepoceni, volj se zdi, da brand enostavno ni bil percipiran kot dovolj prestižen za tiste, ki so želeli z znamko avta sporočati elitnost, kupcev understated luksuza je bilo vedno manj, za Kitajce je pa že sam koncept prestiža, ki ga nihče ne opazi, kontradiktoren.

YaN-cH ::

Rabim malo strokovne izobrazbe glede te znamke, zanimam se za ta dva modela, dobim jih za 30$ manj kot je cena na linkih.
https://ts-watches.com/tienda-en-linea/...
https://ts-watches.com/tienda-en-linea/...

Okapi ::

Te sodijo v razred "kr' neki";)

Pač ena izmed stotin znamk na Kitajskem narejenih ur (in je precej vseeno, če je notri švicarski kremenčen mehanizem, ker tudi ti so po tam okoli 10 evrov). Tudi če dobiš 30 dolarjev popusta, so še vedno 2-3x dražje od primerljivih Casiov.

Če so ti strašno všeč in ne dobiš nič približno takega med bolj uveljavljenimi znamkami, se moraš pa sam odločiti, ali je oblika vredna njihove cene (ker kakovost, kot rečeno, ni).

O.
««
81 / 188
»»