» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
80 / 188
»»

WarpedGone ::

Feel Good, what life is all about.
Zbogom in hvala za vse ribe

leiito ::

perci je izjavil:

Morm rečt, da tut mene matra Kontiki. Kar je dokaz, da je nakup ure popolnoma neracionalna stvar - pri tej uri je namreč bolj kot kaj drugega, pomembna njena zgodba.


To velja za vse high-end proizvode. Če bi bilo edino merilo utilitarnost, bi vsi hodili naokrog v mehankarskih kombinezonih in z enim poceni zimskim plaščem dokler ne razpade.

Poleg tega imata uni dve aqua Eterni zelo dodelan dizajn, ne da bi pri tem koga kopirali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leiito ()

Okapi ::

Poleg tega imata uni dve aqua Eterni zelo dodelan dizajn, ne da bi pri tem koga kopirali.
Dejansko. Oblika je lepa (no, vsaj meni je zelo všeč), kakovost izdelave je zelo dobra, Eterna je stara in ugledna švicarska firma (OK, zdaj je sicer že nekaj let v kitajski lasti, ampak to načeloma ne bi smelo ničesar spremeniti), sam model pa ima za sabo zanimivo zgodbo. Notri je sicer "navaden" serijski mehanizem Sellita SW200, kar pa ima tudi nekaj dobrih plati - sama cena ure je na ta račun sprejemljivejša, še bolj pa se to pozna potem, pri rednem servisiranju.

V glavnem, zelo dobra kombinacija lastnosti, bi rekel.

leiito ::

Glih pred kratkim sem bral o Selliti SW200, tista v Orisu baje celo bolj precizna od ETA2824-2.

http://watchflipr.com/movements/sellita...

Cervantes ::

Ne maram nobenih ur z nepotrebnimi komplikacijami.
Hočem vedeti, kolk je ura, period.
Kerga smo, pa kljub najedajočemu Altzheirmerju zaenkrat še vem.
Explorer I, die for you.

Zgodovina sprememb…

t-zonaz ::

Okapi je izjavil:

Še "zlati" KonTiki od blizu.



Okapi, ta zlati kontiki je tudi meni zelo všeč. Ali si kupil novo in če ni skrivnost koliko si dal zanjo. Zanima me kje bi tako dobil za sebe.
t-zonaz

Okapi ::

Lahko jo dobiš pri meni;), praktično novo, za 850 evrov.

Sicer pa jo imajo recimo na nemškem Amazonu, za 1500 evrov.
http://www.amazon.de/Eterna-1220-41-67-...

Jih pa menda počasi zmanjkuje, recimo pri španskem IguanaSell, kjer so sicer Eterne malo cenejše kot drugje v EU (in kjer sem kupil KonTikija z modrimi kazalci), je razprodana.

Okapi ::

Mimogrede, ravno danes je Eterna predstavila novo spletno stran, in prenovljene kolekcije.
http://eterna.com/en/

Kako točno razmišljajo oblikovalci in tržniki, mi sicer ni čisto jasno, ampak pri KonTikijih so zamenjali dva elementa, ki se mi zdita najzanimivejša, namreč štiri velike trikotne oznake ur in "zemljevid" atola Raroia, kjer je pristal (oziroma nasedel) KonTiki.

Novi so videti takole:



Mogoče imam čuden okus, ampak meni je prejšnja serija precej bolj všeč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

perci ::

če imaš tako prepoznaven model...je res neumnost, da ga narediš neprepoznavnega

WarpedGone ::

Tle mi gre 'na živce' čisto (ne)praktičen del - krona štrli ven iz ohišja in čaka da se ti zapiči v zapestje al pa da z njo udariš ob kej trdega.
Zato ura brez zaščitene krone - no go.
Zbogom in hvala za vse ribe

Okapi ::

Sicer je res, da so tudi v preteklosti že imeli KonTikije, ki niso bili nič kaj podobni izvirnemu modelu, ampak po mojem bi lahko prepoznali, kateri so najbolj ikonski.

Verjetno je pa tako, da prodaja ni taka, kot bi si želeli, in potem pač menjajo obliko (ker kaj dosti drugega ne znajo), v upanju na najboljše.;)

Namesto da bi gradili na tradiciji.



En bolj star "običajen" KonTiki, ampak pri tem jim malo oprostim.;)



Drugače pa čakam, da mi italijanska firma ladijskih modelov za sestavljanje Mantua sporoči, koliko je poštnine za polmetrski model Kon Tikija.

perci ::

Kaj, ga boš spustil v Piranu in čakal, da pride v Sirijo?

TRIROG ::

Mene pa zanima, kje se splača pogledati v eu za takole uro, da se izognem carini in DDVju (če je to sploh smiselno?)

http://www.amazon.com/Hamilton-H7055553...

Hvala

Okapi ::

Zaposliš gugl (vpišeš šifro modela) in gledaš, kaj najde - na vsaj prvih 10 straneh zadetkov.
Na hitro sem najcenejšo našel tule, za 396 evrov. Nisem pa preverjal, ali pošiljajo k nam in koliko je poštnina.
http://relojeshamilton.es/p/hamilton-kh...

Tule je 399 €.
http://www.uhren-miquel.de/Hamilton-Kha... eni španski trgovini, za 406 evrov,

Tule je 406 evrov.
http://www.joyeriasenra.com/relojes/ham...

Ameriški Amazon (link, ki si ga dal) ne pošilja k nam, sama cena pa je, ko dodaš DDV in uvozne dajatve, okoli 420 evrov. Potem si pa pač preračunaš, kje pride ceneje, in pred nakupom za vsak primer še poguglaš, a so kakšne pritožbe čez izbrano trgovino.

O.

Okapi ::

Še malo zanimivosti iz sveta ur.

Velika večina mehanskih ur (zapestnih in žepnih) ima dve vzmeti. Večja, pravijo ji tudi glavna vzmet, je tista, ki jo navijemo in poganja uro. Druga, manjša, ki se ji po naše reče spirala, po angleško pa hairspring, daje uri takt in deluje (skupaj z nemirko) kot nihalo oziroma bolje rečeno oscilator.

Obstajata pa tudi dve vrsti elektro-mehanskih hibridov, ki imajo samo eno vzmet. Od obeh je danes veliko bolj znan Seikov Spring Drive, ki ima samo tisto večjo, glavno vzmet, ki poganja uro. Vzmet (ki jo je treba tako kot v vsaki mehanski uri navijati, bodisi ročno ali avtomatsko) poganja droben električni generator, ki daje elektriko za delovanje kremenčevega kristala in z njim povezane elektronike. Kremenčev kristal je v tem primeru oscilator, ki nadomešča manjšo vzmet, spiralo.

Drugi hibrid je ravno obraten, in so ga izdelovali v šestdesetih in začetku sedemdesetih let, tik pred prodorom kremenčevih ur. Ti mehanizmi imajo samo manjšo vzmet, spiralo, namesto glavne vzmeti pa uro poganja elektronika, ki jo napaja baterija. Te ure so torej na baterijo, in jih ni treba navijati, a vseeno "tik-takajo" tako kot klasične mehanske ure, saj imajo spiralo in nemirko.
Takole je videti Citizenov elektro-mehanski mehanizem.



In zakaj sem se pravzaprav lotil tega pisanja? Ravnokar sem na ebayu zmagal na dražbi in v ZDA kupil en primerek takšne ure, Citizenov Cosmotron, za zmernih 80 evrov (pred carinjenjem).

Citizen je v približno desetih letih, kolikor so bili ti hibridi tržno zanimivi, naredil cel kup modelov, Cosmotron, ki sem ga kupil, pa ima verjetno najzanimivejšo različico mehanizma, 7803. Bom kar prepisal od nekoga, ki jih bolje pozna:

The most sophisticated Cosmotron was the 7803A - with a 36,000 beat per hour speed they had an additional feature, indicated by a button at the 8 o'clock position. Known as the 'special', this button not only zeros the second hand (to 12 o'clock) but also zeros the minute hand when it is within + or - 3 minutes of 12 o'clock. Currently I'm not aware of any other manufacturer that has employed this feature, which I believe is to allow exact synchronisation of the watch. Also, when the button is held in, the second hand is kept at 12 o'clock until the button is released. If the button is pressed and released the hand is zero'd and immediately restarts, as is found in a 'fly-back' chronograph. Citizen also tells us that the Cosmotron Special is capable of chronometer grade accuracy.


Več pa, ko uro dobim. Do takrat bom pa upal, da prodajalec ni preveč nakladal, ko je v precej skopem opisu 40+ let stare ure napisal "runs great".;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Če mogoča koga zanima Eterna KonTiki potapljaški kronograf prejšnje generacije (letnik okoli 1995), je en na videz zelo lepo ohranjen na prodaj na ebayu, z Madžarske.
Cena je sicer 980 evrov (720 funtov) s poštnino, ampak je zraven tudi "make an offer". Poskusil sem srečo, ampak Madžar na mojo precej nizko ponudbo (hebiga, poskusit ni greh;) ) ni pristal, bi jo pa dal za 780 evrov (570 funtov s poštnino vred). Kar je v resnici zelo ugodna cena za dobro ohranjen mehanski kronograf s 120 m vodotesnosti.


http://www.ebay.com/itm/Eterna-kontiki-...

Gogo ::

Branje tega topica je zelo nevarno za mojo kreditno karto. :'(
Sedaj iščem kakšno kremenčevo ura, ki bi bila najboljša glede na ceno in kvaliteo. Kot ponavadi nimam kakšnih preferenc.
thx
Kupujem tudi škatlo kamor bi dal moj Seiko ko da ne nosim, da ostane "uporaben". Kakšen predlog?
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Ziga Dolhar ::

TRIROG je izjavil:

Mene pa zanima, kje se splača pogledati v eu za takole uro, da se izognem carini in DDVju (če je to sploh smiselno?)

http://www.amazon.com/Hamilton-H7055553...

Hvala


A pri Slowatchu si že povprašal za ceno želenega modela? Sam sem pred časom narajmal ravno tisti Jazzmaster model, ki sem ga želel, z akcijskim 40% popustom...
https://dolhar.si/

Okapi ::

Sedaj iščem kakšno kremenčevo ura, ki bi bila najboljša glede na ceno in kvaliteo. Kot ponavadi nimam kakšnih preferenc.


Glede ure si dal premalo (pravzaprav nič) podatkov, tako da je težko kaj pametnega svetovati.

Recimo štiri ure iz moje zbirke, ki vse v najnižjem cenovnem razredu predstavljajo odlično razmerje med ceno in kakovostjo. Vse so bile po okoli 20 evrov ali manj. Slike so z neta.

Casio AE-1200WH, prav zabavna urica s svojimi 4 zaslončki in zemljevidom sveta. Baterija za 10 let, vodotesnost za tavhanje, štoparica, budilka ... Ni da ni, za ta denar težko dobiš boljšo digitalno uro. Na voljo v več različicah.



Če bi rad analogno, je tu za podoben drobiž Casio MRW200H. Prav tako v več različicah. Sicer je ves plastičen in deluje, ko ga držiš v roki in natančno pogledaš, precej ceneno, ampak konec koncev, saj tudi je poceni;)



Za tiste, ki sem jim plastika zdi preveč cenena, je tu kovinska Sekonda (model 3079). Izvirna cena te je sicer višja, okoli 70 evrov, ampak se redno dobi za pol manj, včasih pa še ceneje. Na eni razprodaji na Amazonu sem jo pred par leti snel za 19 evrov s poštnino vred.



Ali pa ena poceni kitajska, Eyki, ki mi je všeč, ker ima nekakšno holografsko številčnico. Za 12-15 evrov, s poštnino.



Potem pa lahko preskočimo v naslednji cenovni razred, okoli 100 evrov (+-30). Tu imaš en kup Casiov (recimo serijo Edifice).

Ali okoli 200 evrov - to gledaš za malo boljšimi Casioti, Seikoti in Citizeni, s sončnimi celicami in radijsko sinhronizacijo, ali konkretno vodotesne, za potapljanje ...

Skratka, za konkretnejši nasveti moraš povedati cenovni razred, pričakovanja ...

Okapi ::

Glede navijalnika imaš pa dve možnosti. Precej poceni se dobijo pri Conradu, za okoli 60 evrov.
Sicer pa ebay, tale ima recimo veliko izbiro poceni noname kitajskih navijalnikov. Glej za tistimi, ki so na dražbi, in ujemi takšnega, da boš edini dražitelj, po izklicni ceni. Pred tem poglej, po koliko so posamezen model prodali v preteklosti, ker prodajalec začetne cene različno nastavlja.
http://www.ebay.com/sch/ferocase-uhrenb...

Trubadur ::

TRIROG je izjavil:

Mene pa zanima, kje se splača pogledati v eu za takole uro, da se izognem carini in DDVju (če je to sploh smiselno?)

http://www.amazon.com/Hamilton-H7055553...

Hvala


Sem jo lih par dni nazaj prvič videl. Prekrasna stvar!
Berite Thomasa!

msms ::

Tale ura ve kdo katere znamke je? Ali je vredna 90EUR ali se plača samo grb nk maribor?

http://www.nkmaribor.com/shop/default.a...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: msms ()

Okapi ::

Noname kitajska ura. 20-30 evrov plačaš za uro, 60-70 evrov za grb priljubljenega moštva..

Gogo ::

Sem pisal v naglici in sem pozabil na bistveno.
Torej ura v budgetu cca 150 - 200 €. Čistih linij, kar pomeni, ne želim kronometra, potaplajških zadev etc. Seiko že imam torej mogoče Citizen?
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Okapi ::

Ja, Citizen bi znal biti kar prava izbira. Mogoče Citizen Stiletto. Ti so sicer bolj okoli 300 evrov, ampak če malo posrfaš naokoli, se najde tudi kaj okoli 200 evrov.

Pogledaš lahko tudi za kakšnim Accuristom recimo, ali pa Q&Q (cenovno prijaznejša blagovna znamka od Citizena). Pa seveda tudi Casio in Seiko. Recimo Seiko SNE359P1 je okoli 100-150 evrov.



O.

Yossarian ::

Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Okapi ::

Skagen je čisto solidna znamka, ampak IMHO delno do pretežno precenjena, kot praktično vse modne znamke. Recimo Cadence dela po obliki zelo podobne ure za četrtino cene.

Skagen je že nekaj let v lasti Fossila. Če ti je oblika določenega modela zelo všeč, in nikakor ne najdeš nič dovolj podobnega in cenejšega med ponudbo "pravih" urarskih firm (Casio, Citizen, Seiko ...), ali med cenejšemi "modnimi" znamkami (recimo prej omenjeni Cadence, ali kitajski Eyki in podobno), potem se pač odločiš za Skagen (ali Adidas, Emporio Armani, Karl Lagerfeld, Michael Kors, Marc by Marc Jacobs, Burberry, DKNY, Diesel, Armani Exchange - to so vse znamke, ki jih dela Fossil).

V resnici tako ali tako vse to delajo v kitajskih tovarnah, notri je vedno en od standardnih kremenčevih mehanizmov (za 5-10 evrov), najpogosteje kakšna Miyota (Citizen), lahko tudi kaj drugega, recimo od Seika ali Time Modula (hongkonška firma, ki dela po Seikovi licenci), ali recimo na Kitajskem narejena švicarska Ronda.

Razlik v kakovosti med temi znamkami praktično ni, cena je pa odvisna predvsem od trenutne priljubljenosti posamezne znamke. Z malo guglanja po netu se pogosto najdejo tudi s 50 ali več % popusta. Na Aliexpressu pa pogosto najdeš tudi po obliki praktično enake modele raznih kitajskih znamk, za desetino cene. Pri nakupu na Alixpressu je treba pazit le, ker pogosto je na sliki kopija recimo Skagna, brez znamke, ampak če dobro pogledaš, je znamka samo odretuširana, dobiš pa ponaredek (ki ga lahko naša Carina zaseže).

O.

flywheel ::

Za sebe in za generacijo za mano bi rad kupil uro, ki bo 1.delala in 2. obdržala neko vrednost.
Zanima me koliko je smiselno kupovati rabljeno za 500-600€, kakšno Omego, naprimer tile dve sta mi všeč:
Speedmaster: http://www.ebay.com/itm/OMEGA-SPEEDMAST...
Seamaster: http://www.chrono24.com/en/omega/seamas...


To so stare ure 20-30 let. Ali je to sploh vredno kupovati.
Hvala za kakršenkoli nasvet.

Furbo ::

Moj urar pravi, da je tale Speedmaster že odslužil svoje. Beri: zjeban do konca in utopljen
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

flywheel ::

Furbo je izjavil:

Moj urar pravi, da je tale Speedmaster že odslužil svoje. Beri: zjeban do konca in utopljen

Kaj to resno:|... ker piše da je v dobrem delujočem stanju.
Uf, uf potem bo pa to malo težja misija kot sem mislil. Namreč nimam pojma kako ugotoviti ali je ura ok ali ne. Denarja pa žal nimam preveč.
Mogoče kakšen predlog zanesljivega trgovca s takimi urami..da zmanjšam riziko

Okapi ::

Furbo je izjavil:

Moj urar pravi, da je tale Speedmaster že odslužil svoje. Beri: zjeban do konca in utopljen
Urarji so, kot mnogi mojstri, znani po tem, da radi na hitro dajo kakšno tako oceno. Jaz sicer nisem urar, ampak meni se mehanizem po sliki sodeč niti slučajno ne zdi "zjeban do konca".

Je nekaj urarskih blogov, recimo Watch Guy http://watchguy.co.uk/ , kjer opisujejo, kako so popravljali ali restavrirali stare ure, in tam je res kakšen tak, ki je na prvi pogled videti "zjeban do konca", pa ga vseeno brez posebnih težav spravijo v red. Mehanizem razstavijo, vržejo v raztopino za odstranjevanje rje, potem v ultrazvočni čistilnik, sestavijo, namažejo in je kar naenkrat čisto prerojen. Kakšen delček je sicer običajno treba zamenjati, ker je preveč načet od rje ali izrabljen, to je pa tudi vse.

Z Lahi je sicer vedno nekoliko tvegano poslovati, ampak tega Speedmastra na ebayu prodaja italijanska firma, kar pomeni, da ga lahko, ker gre za nakup na daljavo, tudi vrneš, če ti ni všeč. V skrajnem primeru lahko sprožiš tudi spor na ebayu, da ne ustreza opisu. Stanje mehanizma se da na hitro ocenit s timegrapherjem, ki ga ima vsak urar.

Je pa pri takih rabljenih urah, če jih kupuješ za to, da jih boš uporabljal, vedno treba v ceno vračunati še popoln servis pri urarju, ne glede na to, kako lepo je mehanizem videti na sliki. Cen sicer ne poznam, ampak takole na pamet rečeno je za kronograf kakšnih 200-500 evrov, pri neodvisnem urarju, odvisno od tega, kaj je treba narediti oziroma zamenjati. Popoln servis pri pooblaščenem urarju pa pride 600 evrov. Tule si lahko pogledaš, kaj vse naredijo:
http://www.omegawatches.com/customer-se...

Servis za Seamastra je nekaj cenejši. Na zgornjem linku najdeš tudi uradne cene servisiranja.

O.

flywheel ::

Ali je potem smiselno vprašati prodajalca, če naredi meritve na timegrapherju, iz tega bi potem lahko videl koliko je zjebana ura.

+Če planiram dodati še 500€ za servis ali ni potem mogoče bolje iskati uro za 1000€ in bi tako bil na boljšem overall?

Furbo ::

Speedy je itak na licitaciji, tista cifra ni končen znesek.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

flywheel ::

Furbo je izjavil:

Speedy je itak na licitaciji, tista cifra ni končen znesek.

Ja vem, cena bo verjetno na koncu okoli 1k€.
Link sem dal bolj zaradi občutka kakšna ura bi mi bila všeč.
Verjetno bo Speedy kar predrag zame, je pa ta Seamaster tud kar v redu...samo malo star..ne vem..no

Okapi ::

Mogoče kakšen predlog zanesljivega trgovca s takimi urami..da zmanjšam riziko
Načeloma lahko pri vseh prodajalcih na ebayu, ki so firme v EU, robo vrneš, ne da bi moral razlagati, zakaj.
Recimo en znan in zanesljiv nemški trgovec je Zeitauktion GmbH http://www.ebay.com/usr/kingschild.de

Ampak 500-600 evrov je skromen proračun, še zlasti, če zraven računaš še 100-200 evrov za začetni servis.
Za ta denar dobiš dovolj lepo ohranjene samo najbolj osnovne modele, oziroma od malo boljših modelov 40-50 let stare. Recimo pred kratkim je zgoraj omenjeni trgovec prodal tole Omego Geneve za 360 evrov.



Za ta denar dobiš 40-50 let stare Omege, pa kakšen IWC, Longines in podobne znamke (pri čemer je treba upoštevati, da pred 50 leti je bil Longines bolj cenjen od Omege, IWC pa bolj od Rolexa). Mehanizmi v njih niso v bistvu nič slabši od sodobnih, po temeljitem servisu seveda, ko se zamenja kakšen najbolj izrabljen del, recimo glavna vzmet. Ceno tem uram znižuje predvsem velikost, ker so večinoma velike 33-36 mm. Za današnje pojme so torej majhne, oziroma premajhne, in če ura nima ravno zbirateljske vrednosti, je njena cena, glede na kakovost, nizka.

Če greš v en cenovni razred više, lahko recimo za 2-3000 evrov dobiš že kakšnega 40 let starega Vacheron Constantina, s praktično enakim mehanizmom, kot je danes v najmanj 10x dražjih modelih. Vsa razlika je samo v tem, da je tisti velik 33 mm, sodoben pa 40 mm. Daš še recimo jurja za popoln servis in imaš za pol cene nove Omege uro ene od najprestižnejših znamk, z vrhunskim mehanizmom - samo vsakemu boš moral razlagati, zakaj imaš na roki žensko uro;)

Ali je potem smiselno vprašati prodajalca, če naredi meritve na timegrapherju, iz tega bi potem lahko videl koliko je zjebana ura.

+Če planiram dodati še 500EUR za servis ali ni potem mogoče bolje iskati uro za 1000EUR in bi tako bil na boljšem overall?
Vprašaš ga lahko, vprašanje, če bo hotel to narediti. In če bo naredil, koliko mu zaupaš, ker pri teh meritvah je pomembno tudi, kako se ura obnaša v različnih položajih, in moraš torej za pravo predstavo poznati po 3 podatke za 6 položajev ure. Če je prodajalcu veliko do tega, da ti proda uro, in ura tudi zares dobro dela, bo to naredil, sicer pa verjetno ne.

Kaj je bolje - nova ura za 1000 evrov ali stara, ki skupaj z generalnim servisom stane 1000 evrov? Točnega odgovora na to ni mogoče dati, načeloma pa je moje mnenje, da je bolje kupiti dobro ohranjeno rabljeno uro. Pri novih urah je namreč tako kot pri avtih ali barkah - ko jo kupiš, ji vrednost pade za pol. Izjema je samo nekaj najbolj razvpitih znamk, recimo Rolex ali Patek, pa še pri teh nekaterim manj priljubljenim modelom cena rabljenim uram opazno pade.

Še bolje kot iskati rabljeno uro je lovljenje razprodaj. Ko proizvajalec (ali trgovec) ugotovi, da določen model ne gre v promet, krepko zniža ceno, 50% je precej običajen popust, pa tudi 70-80% ni nič zelo nenavadnega. In to se dogaja z uglednimi švicarskimi znamkami.

Recimo konkretno tale Eterna KonTiki, ki sem jo omenjal. Osnovna cena je bila dobrih 2500 evrov. Letos so prišli ven novi modeli in stare je bilo že od lani mogoče kupiti za 1500 evrov, sedaj pa nekatere modele prodajajo tudi za 1000 evrov ali celo malo manj. In to nove (se pravi nerabljene), z garancijo.

S še večjim popustom je mogoče kupiti nekatere boljše Eternine modele, ki so znižani iz 5-6000 evrov na 1500 evrov. Ali pa JeanRichard, blagovna znamka zelo uglednega proizvajalca Girard Perregaux. Njihovi modeli so v cenovnem razredu Omege (ali so tudi v kakovostnem, so mnenja sicer nekoliko deljena), ameriški trgovec Ashford pa je imel pred kratkim skoraj vso kolekcijo z 80% popustom. S takim popustom so ti JeanRichardi odličen nakup.

Podobno velja še za mnoge manj znane, a vseeno zelo kakovostne švicarske znamke. Tudi recimo tisti Davidoffi, ki sem jih kupil, sodijo v skupino odličnih švicarskih ur, ki jih lahko, če ujameš pravo priložnost, dobiš po 20% ceni, in to nerabljene.

Če takšno razprodajo oziroma ugodno priložnost zamudiš, imaš potem naslednjo priložnost na trgu rabljenih ur, kjer se najde marsikaj zelo dobro ohranjenega po zelo ugodni ceni. Recimo Girard Perregaux je sicer zelo znana znamka, ki dela odlične ure, ampak rabljene močno izgubljajo vrednost.

V glavnem je stvar v tem, ali znaš presodit dejansko kakovost ure, neodvisno od priljubljenosti oziroma razvpitosti znamke. Oziroma drugače povedano, ali si zadovoljen, da imaš na roki odlično uro, tudi če je znamka taka, ki je ljudje ne poznajo? Če si, potem je mogoče za 1000 evrov dobiti že zelo dobro uro, tako po obliki kot po sami kakovosti izdelave (bodisi novo na razprodaji ali odlično ohranjeno rabljeno). Če ti znamka veliko pomeni, lahko za 1000 evrov (vključno s servisom) dobiš dobro ohranjeno uro, vendar malo starejšega letnika, ki bo mogoče za današnje pojme nekoliko majhna.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Recimo še dve znamki odličnih ur, ki jih je mogoče trenutno pri nekaterih trgovcih (tudi na ebayu) dobiti zelo ugodno, sta Edox in Armand Nicolet.

O.

flywheel ::

Okapi, res hvala za izčrpen odgovor. Si bom vzel malo časa za iskanje tudi po znamkah, ki jih omenjaš. Moja prvotna želja je sicer bila Omega, ker je kar znana, je pa res da pod 38mm ne bi kupoval. Sledim tej temi že nekaj časa in se še priporočam za kakšen ugoden link. Hvala še enkrat

Okapi ::

Recimo Armand Nicolet je ena taka pri nas (in ne samo pri nas) praktično neznana švicarska znamka, stara 100+ let. En od njihovih bolj znanih modelov je J09, poleg tega na sliki je še precej različic. Osnovna cena je nekje okoli 2500 evrov, v trgovinah, recimo na Amazonu, ga dobiš za 1000-1500 evrov, na razprodajah pa za 600-700 evrov.

Recimo tale bo šel za, predvidevam, 550-650 evrov, čez 700 verjetno ne bo prišel. Če bo cena ostala pod 550 evrov, bo odličen nakup, kdor ga bo vzel. Prodajalec bi moral biti OK, jaz sem pri njem kupil KonTikija.
http://www.ebay.com/itm/Armand-Nicolet-...



http://armandnicolet.com/history/

Še tri stare švicarske znamke, od katerih je tudi mogoče dobiti nekatere modele po zelo ugodnih cenah (bodisi nove na razprodajah, ali dobro ohranjene rabljene) so Glycine, Ebel in Eberhard.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Gogo ::

prijadral sem na stran http://www.chic-time.co.uk/.
kako je s to trgovino? imajo kar velike popuste in se najde marsikaj mikavnega.:D

Recimo tale Nautica

 Nautica NCT-400 N13552G

Nautica NCT-400 N13552G

Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gogo ()

Okapi ::

Te trgovine ne poznam, ampak takih trgovin je itak mali milijon. Če najdeš kakšno zelo ugodno ceno, poguglaš, kako je z zanesljivostjo, oziroma ali so kakšne pripombe kupcev, sicer se je pa bolje držati preverjenih trgovcev.

Nautica je modna znamka, ki je sedaj v lasti skupine Timex. Nekateri modeli so čisto zanimivi (se pravi na pogled lepi in dovolj dobro narejeni), ampak cene brez popustov so praviloma hudo napihnjene. Od višine popusta je potem odvisno, kako ugodne postanejo. 33% ni ravno veliko. Tale z linka je recimo s popustom 200 evrov, kar je še vedno precej. Za ta denar dobiš že zelo dober (beri: boljši od Nautice) Casio/Seiko/Citizen. Pri tej Nautici mi je drugače zelo všeč velik datum (z dvema številkama). Na ameriškem Amazonu dobiš ta model za 135 dolarjev (120 evrov). Na ebayu te pride, s poštnino iz ZDA in vnaprej plačanimi uvoznimi dajatvami, 175 evrov.
http://www.ebay.com/itm/Nautica-Men-N13...

En Lah pa malo drugačen model prodaja za 92 evrov, s poštnino vred (in brez dajatev, ker je v EU).
http://www.ebay.com/itm/NAUTICA-OROLOGI...

To je pa že kar ugodna cena za tako uro, če je res nova. Kako zanesljiv je prodajalec, pa pojma nimam (oceno na ebayu ima kar v redu).

V glavnem, to je še en primer, kako relativne (in napihnjene) so cene ur - za enak model lahko daš od 300 do manj kot 100 evrov, odvisno od priložnosti.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Gogo ::

kaj bi mi brez Okapija.
thx.
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Gogo ::

Sem si ogledal par urc švicarskih firm, ki jih našteva Okapi par postov više. Oh, ah in uh.
tole pa bi imel:
 dox Les Vauberts Day-Date Automatic Herrenuhr 83007 3 AIN

dox Les Vauberts Day-Date Automatic Herrenuhr 83007 3 AIN

Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Okapi ::

Tule lahko poskusiš srečo z "make offer". 600 evrov bi skoraj sigurno šlo skozi, mogoče celo 500 ali manj. Daš recimo ponudbo 450 evrov in boš dobil nazaj protiponudbo.
http://www.ebay.com/itm/Edox-Les-Vauber...

Ali pa čakaš na morebitno ugodnejšo priložnost.

Nedavno je isti trgovec prodal eno zelo podobno za 350 evrov, kar je super cena za tako uro.
http://www.ebay.com/itm/Edox-WRC-Classi...

cebelar123 ::

 EQB-500RBB-2AER

EQB-500RBB-2AER




 EQW-T1010RB-2AER

EQW-T1010RB-2AER



Tukaj sta dve novi Casiotovi zanimivi uri, da malo tem "grandpa uram" v tej temi dodam nekaj svežine :) Sta pa nekje ranga 400-500 evrov.

Okapi ::

Ta prva je zanimiva tudi zato, ker ima bluetooth. Zna biti čisto uporaben dodatek (druga stvar je, ali je vreden toliko, za kolikor podraži uro).

cebelar123 ::

Jaz osebno bi vzel brez problema cenejšo. Bluetooth mi v bistvu ne pomeni nič in nisem pripravljen plačati zaradi tega niti evra več.
Me pa zelo zanima ko se bojo kakšne realne slike teh ur pojavile, kako te barve dejansko izgledajo.

Furbo ::

Bezel zgleda, kot da je padel v nafto.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Znida ::

Pozdravljeni,

do sedaj nisem veliko nosil ročnih ur in me zanima, če mi lahko kdo priporoča kakšno uro, ki bi bila podobna kot tale Curren, vendar mi je z 40mm ohišjem malo premajhna.



Gledal sem ure od Fossila Townsman vendar bi načeloma kakšno začetno cenejšo uro, lahko brez kronometra, lahko je tudi kitajska (vendar brez fake kronometrov), da vidim če se bom navdušil.

Ohišje naj bi bilo okoli 50mm, pod 100eur, enostavna, najraje kovinski srebrni pas in črn dial. Všeč mi je tudi tale vendar je premajhna.

pierch ::

Da prehitim Okapi-ja :), mogoče tale http://cadencewatch.com/digby-winston?
Pierch

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: pierch ()

Okapi ::

Ta mu bo premajhna;) Z urami okoli 50 mm se ne ukvarjam, ker se mi zdijo odločno prevelike. Ampak recimo Parnis ima precej takih velikih modelov (razne kopije Paneraijev) za okoli 100 evrov, samo so menda vsi mehanski.
««
80 / 188
»»