» »

Preverjanje e-mail naslovov

Preverjanje e-mail naslovov

makexon ::

Pozdravljeni,
zanima me ali ima kdo izkušnje z preverjanjem večih e-mail naslovov v kakšnem programu ali preko skript?

Lp

Baja ::

kaj pa bi rad preverjo?

makexon ::

Preverjal bi rad pravilnost e-mail naslovov. Ker dobivam en kup naročnikov, kateri pa ne posredujejo vedno pravilnega e-maila.

Lp

boogie_xlr ::

Imaš v mislih sintaktično pravilnega (to se rešuje z uporabo regex) ali imaš v mislih fake emaile (rešuješ s skripto potrjevanja preko maila).

Tody ::

Hmm ja tukaj edino dobiš hard email ne obstaja ali soft polni predal bounce. Sintakso ti pa lahko javascript že prej preveri torej da je neki@neki.com

Drugače pa je najlažje to narediti tako, da uprežeš nek mailing servis ala mailchimp, awber, ali pa kaj podobnega. Te zadeve že vsebujejo duble opt in pošljejo uporabniku mail, ki ga more potrdit drugače ne pride notr v bazo.

Baja ::

kot pravi tody, ob prijavi najprej pošlješ potrditveni mejl. če ni potrditve, ne dvigneš rampe.

za obstojoječo bazo pa prvo izluščiš sintaktično pravilne naslove in jim prav tako pošlješ potrditveni mejl. v nasportnem primeru spustis rampo cez nekaj casa.

lp

zvery1 ::

Mam eno skriptico, ki preverja veljavnost mailov preko telneta, oz. odgovor od RCPT TO:
Sam sem jo uporabljal za pucat mailing liste.
Če te zanima ti lahko pošljem.
AMD X6 1090T, 16GB DDR3, GF 750Ti, Gigabyte 890XA-UD3,
1 x SSD, 4 x HDD, running Ubuntu 14.04 x64

NeMeTko ::

Če imaš neko veliko mailing listo, je zgoraj omenjeni pristop praktično obvezen za registracijo novih naslovov.
Za php sem naletel na skripto is_email(), s katero že ob vnosu naslova lahko preveriš, če je vnešeni naslov vsaj na približno v skladu z rfc pravili, tako da lahko uporabnika pozoveš, da še enkrat preveri, če je vpisal pravilni naslov.

Bolj problematični so stari naslovi. Ljudje menjavajo mal naslov, menjavajo službe, itd. Če je bil naslov veljaven ob registraciji, ni nujno, da bo veljaven še čez leto, dve.
Tako se v vsaki mailing listi z leti nabira kup naslovov, ki jih velja prečistiti, sicer te ob vsakem pošiljanju zasuje plaz 'not deliverable' sporočil mail strežnika.

Pred časom sem malo testiral različne programe, ki so namenjena mailing listam in nekatera so tudi dejansko imela tovrstna orodja za preverbo naslovov vključena.
Žal me noben od teg paketov ni prepričal, vsaj na freeware področju. Pri plačljivih bi se še kaj uporabnega našlo, vendar nimam takšnih potreb po množičnem pošiljanju, da bi to opravičilo neko konkretno investicijo.

Se pa najdejo tudi zastonjski "Bulk Email Address Validator" orodja na netu, ki delajo točno to, kot se imenujejo - množično preverjajo, če email naslovi obstajajo. Z malo guglanja, boš našel ene par 'free' variant, pa se odloči, katera ti najbolj ustreza.

Seveda se da uporabiti tudi skripto, kakršno je ponudil zvery1. Verjetno deluje malenkost počasneje kot kakšen multithreaded validator, vendar ne dvomim, da nebi uspela opraviti zadane naloge. Če imaš vsega 200 naslovov, 'počasnost' tu ne bo igrala nobene vloge. Če si pa spammer in imaš 5 miljonov naslovov, potem varianta od zvery1 ne bo prava rešitev zate :)

makexon ::

Hvala vsem za nasvete in odgovore.

V mislih sem imel preverjanje, ki dejansko simulira pošiljanje pravega e-maila in s tem preveri, če naslov res obstaja.

Probal sem že par teh validation programov, vendar je vedno problem, ker ne gre direkno pošiljanje (preverjanje) zaradi blokiranega porta 25.

Morda bom res vpeljal potrditveni e-mail, čeprav bi zaradi sprotnega preverjanja raje videl zgornjo rešitev.

Lp

NeMeTko ::

Dejansko potrebuješ oboje - kontrolo novih naslovov in kontrolo starih.

Pri validaciji oz. programih za validacijo se pojavlja še en problem. Zaradi množičnih requestov, ki jim sledi prekinitev, lahko pristaneš na kakšni antispam blocklisti. Ko enkrat pristaneš tam gor, ti pa še tako lepo presortirani naslovi ne nucajo več.

Seveda se da temu izogniti s pravilno rabo orodja, predvsem moraš paziti, da ne uporabljaš isti izhodni IP naslov, kot tvoj mail server :)

Drugače pa se v svetu kar nekaj firm ponuja kot service provider za validacijo email naslovov. Pri teh je potrebno biti zelo previden, saj se lahko izza 'ugodne cene' skriva nekdo, ki znira naslove za spammanje. Vsekakor pa tudi obstajajo bolj resni ponudniki s profesionalnim pristopom.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EnaA in njihov katastrofalni sistem za odjavo od spam-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
6713231 (9356) fosil
»

Večina emailov še vedno spam

Oddelek: Novice / Varnost
354775 (3364) Dragi
»

Cool pc nagrada (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
596252 (4768) Raw
»

Pfizer in Microsoft skupaj proti viagra spamerjem

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
194548 (4065) bozicek
»

e.mail spamer

Oddelek: Omrežja in internet
342670 (2158) Tr0n

Več podobnih tem