» »

Težave z zasedenostjo trdega diska

Težave z zasedenostjo trdega diska

BullDozer ::

Uporabljam OCZ-jev SSD disk s prostorom 120 GB in zunanji trdi disk z prostorom 1,5 TB. Skratka SSD uporabljam za Windows in programe, kar mi prostorsko čisto zadošča, WD pa za filme, glasbo, video, slike ... Ob namestitvi Windows sem razdelil SSD na 2 particiji eno 24 GB za sistem, drugo pa na 96 GB. Že na začetku mi je bilo čudno, ker lahko na drugi particiji razpolagam z 10 GB manj, to pomeni 86 GB namesto 96 GB. Ampak ista stvar je bila že z trdim diskom (zunanjim), z diskom na prenosniku, tako da na to nisem polagal pozornosti. Zadnje čase pa videvam, da je SSD disk in sicer prva particija čudno dosti zasedena. Velikosti so takšne: mapa Windows: 15 Gb, mapa Programske Dat.: 1,7 Gb in uporabniki 2,5 Gb. Že pri Uporabnikih mi je čudna velikost, glede nato da velikost podmap znaša manj kot 100 Mb. Zasedenost 1. particije bi po mojih izračunih mogla znašati 19 Gb, jaz pa imam od 24 Gb prostega 600 Mb. Vidim tudi, da je vsakič ko grem na Moj računalnik, zasedenost drugačna, enkrat večja, enkrat manjša (npr. ko zbrišem nek program se zasedenost poveča - WTF?) Upam, da ima kdo kakšen nasvet. Hvala za pomoč!

axee ::

24GB je res malenkost malo za sistem..

Je kar nekaj stvari, ki ti lahko zasedajo prostor, preveri z CCleanerjem System Restore, ki dela "backupe" ko spremeniš nekaj v sistemu (npr odinštaliraš program). Funkcija je sicer zelo uporabna ampak z 24GB na sistemski particiji verjamem, da je premalo

Glede uporabnikov, omogoči pregledovanje po skritih mapah, ker je v vsakemu uporabniku tudi skrita mapa "AppData", ki shranjuje razne nastavitve programov, nekateri programi pa se celo inštalirajo notri (npr. Chrome). Ne pozabi pregledati tudi uporabniških map (Desktop, Downloads, Pictures, itd), če jih uporabljaš jih lahko preprosto v nastavitvah map premakneš na drugo particijo.

Nekaj ti zagotovo zasede tudi pagefile.

Preglej celoten disk z kakšnim programom za analiziranje prostora, npr TreeSize Free.

Drugače pa premisli, če tisto veliko sekundarno particijo zares potrebuješ tako veliko, ker je 24GB za sistem res malce premalo. Jaz bi dal minimalno 40GB, ker imam rad nekaj lufta.

Pa še premisli, če zares potrebuješ particije na disku. Če ti SSD crkne itak zgubiš vse (backup!!), so pa sistemi tako stabilni in jih ni potrebno formatirati zelo pogosto, da bi potreboval sekundarno particijo za ločene podatke. Pravzaprav se mi zdi edini dober razlog za ločeno sistemsko particijo le, če delaš image sistema in ne želiš, da ti zajema vse podatke ampak izključno samo sistem.

Siddh ::

začasne datoteke: spletne strani in podobno


BullDozer ::

Ali obstaja kakšen program, da bi npr. particije združil v 1 in ne bi imel problemov? Ker večino podatkov vključno za backupi imam itak na WD-ju.

bluefish ::

diskmgmt.msc

BullDozer ::

Zagnal TreeSize in rezultati takšni:

v mapi Uporabniki zasede pri mojem uporabniku AppData 2,5 GB, pri drugem pa 1 GB
Velikost Windows je 15 Gb, in nato ena datoteka velikost 6 Gb in sicer hiberfil.sys

axee ::

To niso nekaj velike mape, najbolje je res da povečaš particijo ali pa jih obe enostavno združiš. Lahko jih združiš v kakšnem programčku kokr je EaseUS Partition Master, ali pa še bolj enostavno: začasno vse prekopiraj na zunanji disk, zbriši particijo in v diskmgmt.msc extendaš sistemsko particijo.

BullDozer ::

Zbrisal sem hiberfil.sys preko CMD-ja tako da imam nekaj lufta. Zdaj bom pa še združil particije in to je to. Hvala za pomoč.

nejcek74 ::

Ce ze brises ta fajl vsaj izkljuci moznost hibernacije v nastavitvah sistema.

axee ::

"powercfg -h off" v CMD


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kloniran disk "večji" od originala

Oddelek: Pomoč in nasveti
141747 (1216) broken/link
»

koliko particij priporočate imeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5812323 (7804) carota
»

Premalo prostora na C:\ disku

Oddelek: Pomoč in nasveti
263713 (3329) Invictus
»

windows xp upgrade to windows 7

Oddelek: Pomoč in nasveti
452869 (2425) bluefish
»

Kako varno razširiti particijo na disku ?

Oddelek: Programska oprema
182629 (2247) bluefish

Več podobnih tem