» »

Mozilla zaključuje z razvojem Thunderbirda

1
2
3

jype ::

Thunderbird ne bo šel prot hudiču.

opeter ::

Če pride pod okrilje Apache Foundation oz. v njihov Incubator, bo zadeva itak vegetirala ... vzemite za zgled OpenOffice.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

jype ::

opeter> Če pride pod okrilje Apache Foundation oz. v njihov Incubator, bo zadeva itak vegetirala ... vzemite za zgled OpenOffice.

Al pa Cassandro, al pa Solr.

Icematxyz ::

Trenutno Geary se ni tako zelo uporaben in vprasanje ce sploh kdaj bo. Canonical zeli imeti mail + koledar v paketu, tko da vprasanje.


Saj načeloma dobiš to tudi s Thunderbird.

Jaz osebno bi bil zelo vesel, ce bi se uspeli znebiti Thunderbirda in Firefoxa (dasiravno oboje uporabljam), ker bi se tako lahko znebili Gtk2.


Sam pa načeloma ne in upam, da takšen FOSS cross-platform paket v prihodnosti ostane, ker imaš mnogo spletnih brskalnikov in poštnih odjemalcev na voljo ampak paket FireFox, Thunderbird, Lightning... Lahko namestiš in uporabljaš na vseh večjih platformah, vse je enostavno prenosljivo, gre za FOSS, dobiš stabilnost in ko kaj ne deluje zlahka predvidevaš, da uporabnik počne nekaj narobe in ne da je vzrok programska oprema... in preprosto ne vidim trenutno takšne alternative.

Obstaja še kakšen odjemalec pošte, če bodo ukinili Thunderbird.


Mnogo jih obstaja ampak celostno gledano alternative trenutno ne poznam.

Če pride pod okrilje Apache Foundation oz. v njihov Incubator, bo zadeva itak vegetirala ... vzemite za zgled OpenOffice.


No saj na neko srednje obdobje Thunderbird ostaja bolj ali manj takšen, kot ga poznamo sedaj, sam prenos pod okrilje neke druge organizacije pa ne pomeni nič, če zadaj ni podore in OpenOffice to podporo ima, Thunderbird je verjetno ne bi imel v takšnem obsegu, kot jo še vedno ima in bo jo še naprej imel v okvirju Mozilla.

Mozilla je drugače pred zelo pomembnim obdobjem, kjer bodo vsa sredstva in razpoložljive zmogljivosti potrebne za njihovo primarno dejavnost in za to racionalizacijo razumem in tudi to ne pomeni, da gre za konec Thunderbird le manj se bo (zaenkrat) inoviralo na tem področju oziroma lahko to počne kdo drug.

Thunderbird

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Icematxyz ()

fosil ::

Konkretno so mnenja, da "email klient danes več ni vir kakšne posebne inovacije" in zatorej "ne najboljši način za porabo sredstev".

Nekaj podobnega je MS izjavil, ko je izdal IE 6.
Tako je!

Gandalfar ::

> in preprosto ne vidim trenutno takšne alternative

Opera.

enadvatri ::

Gandalfar je izjavil:

> in preprosto ne vidim trenutno takšne alternative

Opera.


Kot brskalnik da, kot odjemalec el. pošte ne.

Ampak to je čisto moj subjektivni pogled. Preprosto mi ni všeč in ni mi všeč, da so v brskalnik stlačili odjemalca za pošto, torrente, ipd.

Icematxyz ::

Opera je zanimiva alternativa na katero sem pomislil in nekako po kriterijih pride še najbližje, ampak ne vem če dopušča tak obseg in zmogljivost v neposredni primerjavi obeh paketov z vseh pomembnejših vidikov, če ju torej primerjamo, kot celota in vprašanje, če bi se kot alternativa tudi v praksi v takšnem obsegu uveljavila Opera ali bi prišlo do večjega drobljenja izbire po platformah. Preprosto tega ne vem!

Gandalfar ::

Tole s thunderbirdom je kar neresno v luci B2G. Menda ne bodo nove tople vode izumljali tudi na tem podrocju?

Icematxyz ::

Ne z vidika B2G je to odgovorno in resno početje tako da s tega vidika očitek ni na mestu in na tem področju ne gre za odkrivanje tople vode, ampak za izgradnjo in zagotavljanje nečesa, kar še ni bilo, torej novost.

Gandalfar ::

Torej - cisto nova implementacija mail clienta za b2g je odgovorno pocetje?

Icematxyz ::

Osredotočanje na uspešno izvedbo B2G projekta je odgovorno početje s tega vidika in Thunderbird in B2G nimata neposredno dosti skupnega in torej ne vidim te dileme, ki si jo zastavil.

Gandalfar ::

Tko kot v mobile firefoxu laufa Gecko oz. kasnejsa izvednka, bi se podobni core lahko tudi iz thunderbirda extractal.

Icematxyz ::

Saj nekje od štirice, ko so racionalizirali/poenotili razvoj se v FF in TB uporablja enaka različica Gecko pogona.

Poldi112 ::

Zgrešil si poanto.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Icematxyz ::

Poldi112 je izjavil:

Zgrešil si poanto.


Poante ni tako da bi jo težko zgrešil, oziroma OK ni je in sem jo torej zgrešil.

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Poanta je: ali bodo core thunderbirda na novo sli pisat: imap, threading, spam algoritme in vse ostalo? Ce bodo - zakaj? Ce ne bodo - zakaj ne forkajo v projekt od katerga ima tudi Thunderbird skupnost?

Icematxyz ::

Gandalfar je izjavil:

Poanta je: ali bodo core thunderbirda na novo sli pisat: imap, threading, spam algoritme in vse ostalo? Ce bodo - zakaj? Ce ne bodo - zakaj ne forkajo v projekt od katerga ima tudi Thunderbird skupnost?


Ne jedra Thunderbirda ne bodo pisali na novo in tudi o forku Thunderbirda je zaenkrat preuranjeno govoriti, ker po tem zaenkrat še ni potrebe. Privzet poštni odjemalec v B2G neposredne povezave razen seveda znanja na tem področju in kakšnih nastavitev za samodejno nastavljanje poštnega računa s Thunderbird nima, tako kot je nima na primer privzet kalkulator, ki ga uporabljaš in pride zraven OS, ki ga torej uporabljaš. Privzet poštni odjemalec v B2G bo tako imel na voljo ustrezno programsko knjižnico za na primer IMAP podporo, ki jo omenjaš spisano v JS in ki se bo s IMAP strežnikom pogovarjala najverjetneje s pomočjo TCPSocket WebAPI, katero bodo torej lahko uporabljali tudi drugi B2G programerji za izdelavo podobnih aplikacij.

Oba poštna odjemalca kolikor je meni znano sta kvalificirana kot FOSS in skupnosti torej pripadajo vse ugodnosti, ki jih FOSS ponuja!

Icematxyz ::

Da ne pozabim B2G se je preimenoval v Firefox OS, ker vidim, da sem uporabljal termin B2G namesto torej Firefox OS!

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Icematxyz: torej bodo za B2G vrgli stran vse kar so se naucili v Thunderbirdu in zadevo napisali v Javascriptu? A mas kaksen vir za to norost?

Icematxyz ::

Gandalfar je izjavil:

Icematxyz: torej bodo za B2G vrgli stran vse kar so se naucili v Thunderbirdu in zadevo napisali v Javascriptu? A mas kaksen vir za to norost?


Saj sem ti že višje napisal, da zadevi načeloma nista povezani in da gre za novost, se pravi kaj mi pomaga tvoj kalkulator, če najverjetneje na moji platformi ne deluje, če torej slučajno ne uporabljaš Ubuntu. Nekdo se je pač odločil, da bo prekinil to norost da in uvaja torej novost in ne odkriva tople vode.

Tega kar so se naučili pa zagotovo ne mečejo stran, kvečjemu znanje uporabljajo za nove inovacije in nove inovativne produkte, kot jih še torej ni bilo in to tudi ne pomeni, da mečejo stran Thunderbird le uradno bo manj ljudi delalo "full-time" na projektu in bolj bodo osredotočeni na vzdrževanje, kot inoviranje. In pa programerjem za Firefox OS vgrajen Thunderbird odjemalec ne bi kaj dosti koristil in pa preklapljanje po stilu W8 med "namizji" na pametnem telefonu verjetno tudi ni opcija pa čeprav menim, da bi/bo uporabnik v prihodnosti imel tudi takšno možnost na pametnih telefonih, ampak v ožjem smislu pri razvoju Firefox OS to ni prava pot.

Vir? Seveda, tukaj imaš na voljo omenjeno programsko knjižnico in lahko počasi torej že začneš z razvojem svoje aplikacije za Firefox OS, če te torej zanima to področje, da bo pripravljena do izida Firefox OS in ne bo potem razočaranja, zakaj se pa jaz nisem spomnil tega!

Gandalfar ::

Lej, Mozilla se v vseh teh letih se zmeraj ni nic naucila: http://www.joelonsoftware.com/articles/...

Namesto, da bi bili pripravljeni na transition path med Thunderbirdom in B2G bodo zadevo na novo spisali, in po moznosti se bo imenovala se Firefox Mail, ki bo imela ikoncno thunderbirda. Hkrati bodo dali podporo za zelo podobne .xpi-je kot jih ima TB a vseeno ne bodo kompatibilni. Res super ideja - fuknit stran desetletja razvoja skupnosti.

Icematxyz ::

Če bi se odločili, da bodo na novo spisali Gecko pogon, potem bi povezava morda imela kaj veljave, ampak seveda ne gre za to. Dejansko gre le za evolucijo pri razvoju in uporabi spleta, kateri so predani že od samega začetka. Spletna stran v obliki namestljive aplikacije torej v vsako vas (beri na vsako platformo).

Pa naj bo to poštni odjemalec ali igra... Tudi spleta ne pišejo na novo, kvečjemu novo poglavje v razvoju le-tega in te majhne napravice bodo poganjale splet, kot še ga ni nič doslej.

Omenjanje dodatkov, kot smo jih poznali v preteklosti za FireFox ne sodi najbolj v to zgodbo. Glavni oder je v Firefox OS splet in aplikacija zanj je zgrajena s spletnimi tehnologijami in tukaj se nič ne piše na novo, ampak se piše prvič!

P.S. Torej JS knjižnice za poštni odjemalec so potrebne da in ne C++, ki razvijalcem za to platformo ne bi koristile kaj dosti!

Gandalfar ::

Icematxyz: a lahko das kakersenkoli dober tehnicni razlog, da se na novo spise ves kup bugov in zavrze ves legacy? Si pogledal link, ki sem ga prilepil? Zakaj to ne bi veljajo se vse variacije broken imapov, popov in zafuka, ki se mu rece email?

Icematxyz ::

Da lahko ti podam eden dober razlog za to, če ti ne bo všeč HTML 5 različica Gmail uporabniškega vmesnika in še rad bi imel lokalno hrambo pošte. Kaj storiti?

Na srečo poznaš nekoga, ki se ukvarja s razvojem spleta in ti po pošti pošle spletno stran v obliki "namestljive aplikacije", kjer lahko imaš še zaganjalnik na namizju, če to seveda želiš ali pa jo preneseš na USB ključ ali naložiš na Ubuntu One in od koderkoli, kjer so že slišali za standarden HTML spletni brskalnik pregleduješ pošto (tudi off-line) in počneš vse ostalo, kar torej sodi zraven.

P.S. Torej na področju operacijskih sistemov in LiveCD/LiveUSB podpore se je konkurenca nekoliko približala FOSS in naslednji razumen korak je torej, da FOSS gre naprej tudi na tem področju in takšno udobje za uporabnika naredi privlačno še na področju aplikacij.

Gandalfar ::

Kaj ce bi odgovoril na moje vprasanje. GMail je UIWebKit in je cisto druga vrsta pomarance.

darkolord ::

a lahko das kakersenkoli dober tehnicni razlog, da se na novo spise ves kup bugov in zavrze ves legacy?
Hm, to se ponavadi naredi, ko ugotoviš, da je trenutna koda preveč crappy.

Icematxyz ::

Sem odgovoril na tvoje vprašanje. Hočem lokalni poštni odjemalec na USB ključu in da deluje povsod, kjer je na voljo standarden HTML spletni brskalnik in takšne vrste pomaranča mi bolj ali manj zadostuje in me veseli, da končno nekdo razmišlja v to smer in vpelje to novost.

Gandalfar ::

Icematxyz je izjavil:

Sem odgovoril na tvoje vprašanje. Hočem lokalni poštni odjemalec na USB ključu in da deluje povsod, kjer je na voljo standarden HTML spletni brskalnik in takšne vrste pomaranča mi bolj ali manj zadostuje in me veseli, da končno nekdo razmišlja v to smer in vpelje to novost.


A mas kaksen vir da je to res njihov plan in da se ne bodo zaprli v svoje lastniske B2G api-je?

Icematxyz ::

Gandalfar je izjavil:

Icematxyz je izjavil:

Sem odgovoril na tvoje vprašanje. Hočem lokalni poštni odjemalec na USB ključu in da deluje povsod, kjer je na voljo standarden HTML spletni brskalnik in takšne vrste pomaranča mi bolj ali manj zadostuje in me veseli, da končno nekdo razmišlja v to smer in vpelje to novost.


A mas kaksen vir da je to res njihov plan in da se ne bodo zaprli v svoje lastniske B2G api-je?


Se pravi da bi po vzgledu kakšnega drugega podjetja želeli, da se za uporabo standardnih spletnih vsebin, oziroma implementacijo ustreznih tehnologij/podpore, ki to "predvajanje" vsebine omogočajo plačuje neke vrste pristojbina? Le kje bi pa dobili takšno idejo?

Kakorkoli interes je Open Web, torej izdelava (spletnih) višje/nižje nivojskih programskih vmesnikov na transparenten način skozi dialog in ko zadeva dozori standardizacija preko kakšnega mednarodnega telesa za standardizacijo tipa W3C in tako se pričakuje podpora v vseh popularnejših spletnih brskalnikih ni pa Mozilla edina, ki se ukvarja s tem področjem, če si torej morda na to slednje mislil in pa zanimiva tožba se je pred časom odvila, če te to področje zanima ravno nekje s področja programskih vmesnikov, če se ne motim!

darkolord je izjavil:

a lahko das kakersenkoli dober tehnicni razlog, da se na novo spise ves kup bugov in zavrze ves legacy?
Hm, to se ponavadi naredi, ko ugotoviš, da je trenutna koda preveč crappy.


Ali pa če recimo Firefox OS razvijalcu bore malo koristi C++ koda. Predvidevam, da tudi na tem področju torej je nekaj na tem. Bomo videli skratka kmalu.

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

> Se pravi da bi po vzgledu kakšnega drugega podjetja želeli, da se za uporabo standardnih spletnih vsebin, oziroma implementacijo ustreznih tehnologij/podpore, ki to "predvajanje" vsebine omogočajo plačuje neke vrste pristojbina? Le kje bi pa dobili takšno idejo?

Ne, da bodo tako bizarno lastno implementacijo spisal oz. tako natacno standarde brali in od tega niti za korad odstopili, da bo to neuporabno. Mozilla je divje znana po tem - poglej si zadnji fiasco z web fonti.

> Kakorkoli interes je Open Web, torej izdelava (spletnih) višje/nižje nivojskih programskih vmesnikov na transparenten način skozi dialog in ko zadeva dozori standardizacija preko kakšnega mednarodnega telesa za standardizacijo tipa W3C in tako se pričakuje podpora v vseh popularnejših spletnih brskalnikih ni pa Mozilla edina, ki se ukvarja s tem področjem, če si torej morda na to slednje mislil in pa zanimiva tožba se je pred časom odvila, če te to področje zanima ravno nekje s področja programskih vmesnikov, če se ne motim!

Bla bla bla bla. Kaj ima to veze s tem, da bodo en kup know-howa vrgli skozi okno ven, zato ker imajo obstojeci developerji mnenj, da oni to znajo boljse?

> Ali pa če recimo Firefox OS razvijalcu bore malo koristi C++ koda. Predvidevam, da tudi na tem področju torej je nekaj na tem. Bomo videli skratka kmalu.

To seveda ni res. https://developer.mozilla.org/en/Creati...

Pa ce si gledal I/O je bil Google tudi zelo jasen - html5 ni dovolj dober ze immersive web experience. Fallbacka se na 'native' kodo - v tem primeru C++.

Icematxyz ::

Ne, da bodo tako bizarno lastno implementacijo spisal oz. tako natacno standarde brali in od tega niti za korad odstopili, da bo to neuporabno. Mozilla je divje znana po tem - poglej si zadnji fiasco z web fonti.


Nekako tako to berem, kot da bi naj bila težava Mozilla in imamo za to danes torej manj Open Web, oziroma se obremenjuješ s nekimi navideznimi težavami, kjer bi naj Mozilla "prisilila" z vendor lock-in-om, ki ga namerava doseči v okvirju W3C standardov, katerih se bodo držali, da vsi uporabljamo Firefox v isti sapi pa dobesedno kričiš in pred tem svariš, da je rešitev torej obstoječe stanje, kjer torej niti kalkulator, ki ga uporabljaš na svojem OS ne deluje na kakšni drugi platformi? A se ti ne zdi, da nekoliko torej pretiravaš, oziroma so očitki dokaj iz trte izviti? Potem nižje omenjaš Google in njihov pogled na zadevo in C++, kjer pa načeloma do česa takega ne more priti, oziroma ni to BISTVENO bolj verjetno in običajno in pa za Native Client implementacijo v svoj spletni brskalnik pa drugi vendorji kar čakajo v vrsti?

Bla bla bla bla. Kaj ima to veze s tem, da bodo en kup know-howa vrgli skozi okno ven, zato ker imajo obstojeci developerji mnenj, da oni to znajo boljse?


Potem pa ti programiraj spletne aplikacije za Firefox OS v C++, kaj ti torej naj drugega rečem in pa da vidim, kako bo Firefox OS in na splošno standarden HTML spletni brskalnik zadevo prebavil.

To seveda ni res. https://developer.mozilla.org/en/Creati...


Na Firefox OS je edini "XPCOM", ki te mora zanimati torej WebAPI preko katerega boš z JavaScript dostopal do na primer spletne kamere za dvosmeren realnočasovni prenos video vsebine ali se na primer pogovarjal s ustrezno JS knjižnico neposredno preko TCPSocket WebAPI s IMAP poštnim strežnikom!

Pa ce si gledal I/O je bil Google tudi zelo jasen - html5 ni dovolj dober ze immersive web experience. Fallbacka se na 'native' kodo - v tem primeru C++.


Sem ti napisal višje, kakšen poštni odjemalec želim in podal programske knjižnice, katere želim da uporablja vse ostalo bi bilo verjetno odkrivanje tople vode!

Drugače pa Firefox OS = FOSS in torej morda bo na voljo tudi kakšen "Custom ROM", kjer če je kdorkoli zainteresiran, da zadevo pelje drugače le pogumno in pa tudi podobni projekti obstajajo, ki z vidika teh pomislekov, ki si jih navedel višje zaostajajo za Firefox OS. Z vidika drugih vendorjev torej in njihovih (delnih) interesov, ki jih bodo zagotovo zasledovali pa načeloma zakaj ne bi to prepustili njim, kvečjemu Open Web naj podpirajo glede katerega se nenazadnje v okvirju W3C dogovarjajo ostalo pa naj počnejo tako, kot mislijo da je torej prav!

poweroff ::

Gandalf, morda so enostavno ugotovili, da je zadava v osnovi malce zgrešena in je treba spisati kodo from the scratch, z povsem drugimi predpostavkami.

Kot npr. X.org napram Wayland...

Ne vem, ugibam.
sudo poweroff

Gandalfar ::

Icematxyz: se zmeraj nisi uspel utemeljit zakaj se ti zdi odlicna ideja, da se vrze da se vrze 9 let razvoja skozi okno za neko cisto novo knjiznico?

A si pogledal moj link o tem kaksen zajeb so tipicno complete rewriti?

Icematxyz ::

A si pogledal moj link o tem kaksen zajeb so tipicno complete rewriti?


Sem pogledal in ti povedal zakaj ne gre za "rewrite" ali ponovno odkrivanje tople vode, ampak gre za novost in nasploh prvič spisano zadevo.

se zmeraj nisi uspel utemeljit zakaj se ti zdi odlicna ideja, da se vrze da se vrze 9 let razvoja skozi okno za neko cisto novo knjiznico?


Menim, da sem utemeljil, oziroma še na kratko, če že torej hočeš, ničesar se torej ne meče stran, obstoječe knjižnice ne moreš poganjati s standardnim spletnim brskalnikom in ti kot Firefox OS programerju torej ne koristijo.

techfreak :) ::

Sem pogledal in ti povedal zakaj ne gre za "rewrite" ali ponovno odkrivanje tople vode, ampak gre za novost in nasploh prvič spisano zadevo.

Ki bo delala isto, kar je prejšnja stvar?

Icematxyz ::

techfreak :) je izjavil:

Sem pogledal in ti povedal zakaj ne gre za "rewrite" ali ponovno odkrivanje tople vode, ampak gre za novost in nasploh prvič spisano zadevo.

Ki bo delala isto, kar je prejšnja stvar?


Jah potem pa uporabi tisto prejšnjo stvar in izdelaj takšno aplikacijo in pa da vidim, kako bo standarden spletni brskalnik zadevo poganjal/prebavil.

Gandalfar ::

To je norost. Mozilla ze zdaj ni uspela dovolj hitro shippat zadev kot so SunBird (calendaring), ki so kljucne za dobro mobile izkusnjo - a prepis vsega sveze v html5/js bo pa to omogocilo.

noraguta ::

Sem ti napisal višje, kakšen poštni odjemalec želim in podal programske knjižnice, katere želim da uporablja vse ostalo bi bilo verjetno odkrivanje tople vode!

potem je zadeva samo še za skodirat , kaj pa je to kos pehtranove potice. nevem zakaj popoldne ne ustvariš tega vsem tako uporabnega programa, btw dodaj še podporo za exchange če boš že ravno pri delu.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Icematxyz ::

potem je zadeva samo še za skodirat , kaj pa je to kos pehtranove potice. nevem zakaj popoldne ne ustvariš tega vsem tako uporabnega programa, btw dodaj še podporo za exchange če boš že ravno pri delu.


ActiveSync podpora je seveda tudi planirana in upajmo da bo na voljo že na prvih Firefox OS mobilnih napravah torej v začetku prihodnjega leta, oziroma je celo neke vrste prioriteta. Osnovna IMAP podpora pa je drugače že "skodirana" saj pa sem podal višje povezavo do JS programske knjižnice in najdeš tudi na spletu primere uporabe, če te to zanima.

In ne takšne zadeve ne vzamejo eno popoldne dela, ampak da je prišlo do tega je trajalo leta in ogromno ljudi je za to trdo delalo bilo je porabljenih ogromno sredstev in vršilo se je ogromno inovacije. In verjetno se je tudi vmes pojedlo kar nekaj pehtranove potice da, bi ti to verjel.

To je norost. Mozilla ze zdaj ni uspela dovolj hitro shippat zadev kot so SunBird (calendaring), ki so kljucne za dobro mobile izkusnjo - a prepis vsega sveze v html5/js bo pa to omogocilo.


Menim, da je težava že v temelju in v vseh teh temah nisi dojel, da se na področju spleta misli resno in da ne gre za odkrivanje tople vode, ampak novost. Mobilnih platform z "native aplikacijami" imaš v tem trenutku že dovolj in Mozille ne zanima to področje na način, da bi ustvarila le še eden "Native App" Phone.

Mozilla se zanima bolj ali manj za splet (Open Web) in milijarde uporabnikov, ki ga torej uporabljajo. Ne vem zakaj točno bi to bila norost? Saj pa splet (Open Web) ni "končana platforma", ki se ne bo več razvijala in tako uporabnikov spleta, kot spletnih programerjev je popolnoma dovolj, da takšna mobilna platforma najde svoje mesto na tržišču in ničesar se ne meče stran, ker bo Thunderbird še naprej normalno deloval na različnih platformah, kjer so aktualne še "native apps".

Gandalfar ::

> In ne takšne zadeve ne vzamejo eno popoldne dela, ampak da je prišlo do tega je trajalo leta in ogromno ljudi je za to trdo delalo bilo je porabljenih ogromno sredstev in vršilo se je ogromno inovacije. In verjetno se je tudi vmes pojedlo kar nekaj pehtranove potice da, bi ti to verjel.

In da je to slo boljse so en kup dela fuknili stran? Good job :D

> Menim, da je težava že v temelju in v vseh teh temah nisi dojel, da se na področju spleta misli resno in da ne gre za odkrivanje tople vode, ampak novost. Mobilnih platform z "native aplikacijami" imaš v tem trenutku že dovolj in Mozille ne zanima to področje na način, da bi ustvarila le še eden "Native App" Phone.

And yet niti od dalec nisi uspel utemeljiti zakaj bo tale nov "Open Web" silver bullet? Pri celi obstojeci infrastrukturi in bistveno boljsih programskih jezikih jim ni uspelo SunBirda v doglednem casu shippat, zakaj jim bi pa z javascriptom?

A po tvoje se bo tudi vsak nakljucni mrezni protokol na novo implementiral v javascriptu? Ce bom hotel FTP datoteko odpret ali pa Sambo preko networka bo to v javascriptu. Ce to ne bo, zakaj bi bil pa imap v javascriptu?

Icematxyz ::

In da je to slo boljse so en kup dela fuknili stran? Good job :D


Če boš še enkrat prebral boš ugotovil, da niso ničesar vrgli stran, ampak sedaj bo komaj prvič to na voljo. Ne vem kako lahko nekaj vržeš stran, če še pa to torej sploh še ne obstaja.

And yet niti od dalec nisi uspel utemeljiti zakaj bo tale nov "Open Web" silver bullet? Pri celi obstojeci infrastrukturi in bistveno boljsih programskih jezikih jim ni uspelo SunBirda v doglednem casu shippat, zakaj jim bi pa z javascriptom?


Open Web je za moje pojme že uspešna zgodba in ne vem zakaj meniš, da je Open Web platforma dokončana zgodba in tako Thunderbird, kot Sunbird se ne spomnim, kdaj bi ju nazadnje poganjal v spletnem brskalniku in ne vidim pointa? V Thunderbird pa drugače uporabljam Lightning že dalj časa in spet ne vidim pointa?

Open Web drugače ponuja uporabniku ogromno takšnih ali drugačnih "koledarjev" in boš torej s Firefox OS lahko dostopal do njih? In da seveda tudi "koledarček" bo privzeto na voljo v Firefox OS, če si to mislil.

Don't Worry



A po tvoje se bo tudi vsak nakljucni mrezni protokol na novo implementiral v javascriptu? Ce bom hotel FTP datoteko odpret ali pa Sambo preko networka bo to v javascriptu. Ce to ne bo, zakaj bi bil pa imap v javascriptu?


Aplikacije za Firefox OS se pričakuje, da boš izdelal v spletnih tehnologijah in s pomočjo razpoložljivih WebAPI-jev v popularnejših spletnih brskalnikih da.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Icematxyz ()

gruntfürmich ::

verjetno kakih novih funkcionalnosti ni za izumljat. samo varnostni popravki.
lahko pa ga naredijo bolj prijaznega uporabniku. pred leti sploh nisem mogel uvoziti pošte it out.expresa v dbx-u, pred parimi leti mi je to končno uspelo.
je pa še vedno težko pravilno nastavit račun. matra 100× večja kot OE.;(
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Icematxyz ::

Ah dodati poštni račun popularnejšega ponudnika za elektronsko pošto pa res ni težko storiti v Thunderbird, če pa se vse izvede praktično samodejno!

P.S. Ta del bodo uporabili tudi v Firefox OS.

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Imas kaksen vir, da bodo ta del znali reusat v B2G?

Icematxyz ::

Gandalfar je izjavil:

Imas kaksen vir, da bodo ta del znali reusat v B2G?


Saj že v osnovi višje si postavil napačno predpostavko, ko si postavil trditev, da bodo vse znova ustvarjali iz 0 in tudi svoje nekajletne izkušnje verjetno zavrgli ali jih ignorirali in se učili znova, kar seveda ne drži, vodilo je namreč uporabi, kaj se uporabiti da in bodi pragmatičen in tam kjer je nekaj smiselno torej naredi tako, kot je tudi smiselno/izvedljivo.

Kaj se pa tiče zasnove/namena Firefox OS je pa to primarno operacijski sistem namenjen poganjanju spleta in torej ga kot takšnega tudi dojemaj in razmišljaj torej v to smer in ne čez neko drugo prizmo, ki s Firefox OS nima dosti skupnega, ker je to irelevantno in ne spremeni ničesar.

Gandalfar ::

> Saj že v osnovi višje si postavil napačno predpostavko, ko si postavil trditev, da bodo vse znova ustvarjali iz 0 in tudi svoje nekajletne izkušnje verjetno zavrgli ali jih ignorirali in se učili znova, kar seveda ne drži, vodilo je namreč uporabi, kaj se uporabiti da in bodi pragmatičen in tam kjer je nekaj smiselno torej naredi tako, kot je tudi smiselno/izvedljivo.

Rewrite je rewrite. C/C++ pa JavaScript sta dovolj razlicna jezika, da so paradigme razvoja popolnoma drugacne. Kar pomeni, da vse napake ponovno zafukas, se posebaj, ker je ocitno neko kodo pisalo veliko ljudi par let. Tega ti noben nakljucen imap-js lib ne resi. Tudi ti ne resi problema, da si skozi leta uspel debuggirat tisoce buggy IMAP/POP3 serverjev, kar bos z rewritom glede na specifikacijo zavrgel. To se mi zdi norost.

gruntfürmich ::

Icematxyz je izjavil:

Ah dodati poštni račun popularnejšega ponudnika za elektronsko pošto pa res ni težko storiti v Thunderbird, če pa se vse izvede praktično samodejno!

P.S. Ta del bodo uporabili tudi v Firefox OS.

t2 je 'popularnejši'?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Icematxyz ::

t2 je 'popularnejši'?


Se pravi se ne nahaja v bazi in predvidevam, da tudi preizkus vzpostavitve povezave s privzetimi samodejnimi nastavitvami spodleti, potem pa res ostane le še možnost, da ISP poda navodila, kako v poštni odjemalec podatke vpišeš ročno in mora uporabnik to torej skladno z navodili tudi storiti.

To pa je vedno nekoliko težje, kot torej samodejna nastavitev, kjer vpišeš le podatek za poštni račun in geslo in je to to.

Rewrite je rewrite.


Nihče ni šel Gecko pogona prenašati v JS tako da ne ne gre za "rewrite" in nič se ni vrglo stran, ker Thunderbird in Lightning še naprej uporabljaš, kot si ju uporabljal torej doslej.

C/C++ pa JavaScript sta dovolj razlicna jezika, da so paradigme razvoja popolnoma drugacne.


Tukaj bi še samo dodal, da tudi na primer Andorid in Firefox OS ne moremo enačiti z vidika kakšne aplikacije poganjata, kvečjemu te za Firefox OS se predvideva, da bodo delovale tudi na Android!

Kar pomeni, da vse napake ponovno zafukas, se posebaj, ker je ocitno neko kodo pisalo veliko ljudi par let. Tega ti noben nakljucen imap-js lib ne resi. Tudi ti ne resi problema, da si skozi leta uspel debuggirat tisoce buggy IMAP/POP3 serverjev, kar bos z rewritom glede na specifikacijo zavrgel. To se mi zdi norost.


1.) Nič torej nisi zavrgel, ker boš še naprej to uporabljal.
2.) Spletno aplikacijo, ki si jo spisal za Firefox OS bi naj imel možnost uporabljati tudi v (mobilnem in na namizju) Firefox/Chrome/Chromium/Opera/IE/Safari... in tukaj se zgodba torej tudi konča/začne.

Vse ostalo je pa potem praksa in bomo torej videli, kaj se bo uporabilo in že obstaja in kaj bo spisano na novo, torej prvič. Kaj naj drugega še rečem, ker se nekoliko ponavljam opažam in tega niti ne počnem preveč na mojo željo. ;)

Zgodovina sprememb…

BaToCarx ::

Ha torej Mozilla dela direkt konkurenco windows 8, ki ma svoj metro in prenosljivost programov na tablete, telefone in tako dalje? Pa "easy coding" praktično virtualna mašina fura, podobno kot ta Firefox OS in .js? in to bo revolucija ki bo hitrejša? Bučke.
Vso srečo mozili samo vs Microsoft nima za burek tako pač je, prej bo folk šel na ubuntu, mac osx, ali nekaj tretjega, kot pa na Firefox OS. Pa da ne pozabim google še dela svoj "chrome OS" al kaj je že?

Hype is not good for you. TM
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mozilla popustila; prihodnje verzije Firefoxa bodo vključevale Adobe Access DRM (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
7123653 (19090) Mipe
»

Mozilla zaključuje z razvojem Thunderbirda (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
12530849 (26795) Icematxyz
»

Mozilla in Google obnovila sodelovanje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
185531 (4007) trnvpeti
»

Mozilla Firefox 0.8, Thunderbird 0.5, in prenovljen portal MozillaZine

Oddelek: Novice / Brskalniki
405632 (5632) MrStein

Več podobnih tem