Forum » Zvok in slika » Bass reflex cev
Bass reflex cev
einstein :P ::
Pozdravljeni,
ko sem pred kratkim zvočnike vzel ven iz zaprte škatle in prižgal glasbo, ko so bili zvočniki zunaj škatle, sem opazil, da precej močneje nihajo zunaj škatle že pri manjši glasnosti, kar je seveda logično, saj se zrak prosto giblje, v škatli pa ni imel kam iti in so posledično zvočniki tudi manj nihali. Zanima pa me, če bi mogoče potreboval kakšno bass reflexno cev, da bi zvočniki lažje nihali. Ampak nisem siguren, če je to dobra ideja, ker ne vem ali to lahko zvočnikom škoduje, namreč, če bi dodal še cev in malo bolj navil bi verjetno že hotelo pometati stožce ven iz košare medtem, ko pa so škatle zaprte skoraj ne nihajo pri isti glasnosti. Torej po moje ni dobro ne eno in ne drugo in bi morala biti ena ravno prav velika cev. Če preveč nihajo ni dobro, ker lahko vse potrga ali pa uniči tuljavico, ki tolče po železnem jedru, če pa premalo niha, se pa verjetno tudi preveč segreva. Prosil bi za kakšen nasvet glede tega.
L.p., hvala za odgovore
ko sem pred kratkim zvočnike vzel ven iz zaprte škatle in prižgal glasbo, ko so bili zvočniki zunaj škatle, sem opazil, da precej močneje nihajo zunaj škatle že pri manjši glasnosti, kar je seveda logično, saj se zrak prosto giblje, v škatli pa ni imel kam iti in so posledično zvočniki tudi manj nihali. Zanima pa me, če bi mogoče potreboval kakšno bass reflexno cev, da bi zvočniki lažje nihali. Ampak nisem siguren, če je to dobra ideja, ker ne vem ali to lahko zvočnikom škoduje, namreč, če bi dodal še cev in malo bolj navil bi verjetno že hotelo pometati stožce ven iz košare medtem, ko pa so škatle zaprte skoraj ne nihajo pri isti glasnosti. Torej po moje ni dobro ne eno in ne drugo in bi morala biti ena ravno prav velika cev. Če preveč nihajo ni dobro, ker lahko vse potrga ali pa uniči tuljavico, ki tolče po železnem jedru, če pa premalo niha, se pa verjetno tudi preveč segreva. Prosil bi za kakšen nasvet glede tega.
L.p., hvala za odgovore
STAY OUT OF MY TERRITORY!
Janac ::
Ce se zvocniki oz. membrana malo giblje pomeni da imajo zvocniki se veliko moci ce bi to bilo potrebno
L.P
L.P
Aha se pravi, da se moč v bistvu zmanjša, če je cev prevelika?
AlienRR ::
Večjo kot boš/bi dal bass refleks cev tem nižje frekvence bi ojačal. Seveda so še drugi pogoji..
You can override the laws of thermodynamics with sufficient sudo access.
Večjo kot boš/bi dal bass refleks cev tem nižje frekvence bi ojačal. Seveda so še drugi pogoji..
Hvala, zanima me pa še če se splača dajati cev ali ne, ker do zdaj je ni bilo pa ni membrana skoraj nič nihala, ko pa je zvočnik na prostem (enako, kot če bi imel luknjo v škatli) pa močno niha in me skrbi, da če bi naredil še luknjo, da bi stvar že pri majhni moči premočno nihala in bi se zvočnik pokvaril. Kako pa je s tem?
lp, hvala
dottor ::
Jaz sem imel tudi zaprt box pa so mi vsi svetovali (poznam kar nekaj ljudi ki se s tem ukvarja) naj dam not 20cm cev za kanalizacijo (tista siva) 110mm in se full pozna. Sub da od sebe res dosti več, pa še nizki toni pridejo dosti več do izraza. Kar se tiče nihanja, ko imaš nizkotonec v boxu boš takoj slišal kdaj si ga navil preveč, ker začne oddajat "neprijeten" zvok. Pač ne razbija ampak bolj ruži in takrat obvezno čim prej znižat.
AlienRR ::
Predvidevam, v kolikor to ni DIY, so z namenom naredili brez bass refleksa (ter vrjetno temu prilagodili ostali sistem).
Sicer s tem ko bi dodal bass refleks bi si (vrjetno) naredil kup dodatnih problemov.
Namreč je pomemben volumen box-a, oblika/presek/dolžina bass refleks cevi, pozicija bass refleks cevi, nenazadnje tudi tip zvočnika, vpliva tudi sam material box-a, itd.. Mogoče pa se ti bi kar v prvo "vsralo" pa bi bil z zvokom zadovoljen. Žal so takšne napovedi daleč izven mojega znanja. Ima pa zaprta "škatla" tudi svoje prednosti.
Torej, sam bi sicer pustil ko je, če ti je do DIY pa poskusi.
Sicer s tem ko bi dodal bass refleks bi si (vrjetno) naredil kup dodatnih problemov.
Namreč je pomemben volumen box-a, oblika/presek/dolžina bass refleks cevi, pozicija bass refleks cevi, nenazadnje tudi tip zvočnika, vpliva tudi sam material box-a, itd.. Mogoče pa se ti bi kar v prvo "vsralo" pa bi bil z zvokom zadovoljen. Žal so takšne napovedi daleč izven mojega znanja. Ima pa zaprta "škatla" tudi svoje prednosti.
Torej, sam bi sicer pustil ko je, če ti je do DIY pa poskusi.
You can override the laws of thermodynamics with sufficient sudo access.
mihec87 ::
Ne vem kaj točno bi rad dosegel
Pusti tako kot je..Če ne veš kaj delaš ob napačnem ohišju zvočnik uničiš-saj narobe ohišje lahko dovoljuje da ima membrana več hoda kot pa bi smela...Če hočeš narediti bassreflex kot se zagre moreš vedeti parametre zvočnika in potem narediti ohišje iz nule..
Glede hoda membrane ima pa pri vsakem zvočniku različno hoda-membrana nima hoda zato da bi se zvočnik hladil.
Pusti tako kot je..Če ne veš kaj delaš ob napačnem ohišju zvočnik uničiš-saj narobe ohišje lahko dovoljuje da ima membrana več hoda kot pa bi smela...Če hočeš narediti bassreflex kot se zagre moreš vedeti parametre zvočnika in potem narediti ohišje iz nule..
Glede hoda membrane ima pa pri vsakem zvočniku različno hoda-membrana nima hoda zato da bi se zvočnik hladil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihec87 ()
Je DIY, a mogoče kdo pozna kakšen kalkulator za velikost cevi/škatle?
einstein :P je izjavil:
Je DIY, a mogoče kdo pozna kakšen kalkulator za velikost cevi/škatle?
Tule
Hvala. :D
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Domača izdelava zvočnika :-> (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Zvok in slika | 37543 (21002) | čuhalev |
» | ZvočnikiOddelek: Zvok in slika | 2189 (1927) | krompir |
» | Računanje moči pri zvočnikih 2Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6900 (6498) | einstein :P |
» | izdelava nizkotonskega zvočnikaOddelek: Zvok in slika | 2987 (2425) | Keyser Soze |
» | Nakup zvočnikov (za montažo v škatlo)Oddelek: Kaj kupiti | 1394 (1279) | jest10 |