» »

Matematika na FNM MB

Matematika na FNM MB

vichy ::

Avgusta se nameravam vpisati na FNM MB, smer matematika, vendar me zanima, kaksna je dejanska razlika med splosno in uporabno matematiko. Predmetnik je pri obeh v 1. in 2. letniku isti, do sprememb pride sele v 3. letniku. Ali moja izbira tocne smeri zdaj kaj pretirano vpliva na to, kaksno matematiko bi na FNM delala na drugi stopnji (potem izbiram med splosno, financno in racunalnisko matematiko)?

Prav tako imam se vedno nekaj dvomov glede moje izbire studija, glede na to kako nekateri znajo strasiti, predvsem glede studija MAT na FMF v LJ (nikoli nic ne slisim o studiju v MB?). Matematika me sicer ze od nekdaj zanima in se mi je ni problem uciti, prav tako sem vsa 4 leta na splosni gimnaziji brez problemov in pretiranega ucenja matematiko speljala s petkami, se pa vseeno bojim, da me potem na faksu caka pades na trda tla.

Ima kdo torej kake izkusnje s studijem na FNM?

Volta ::

Jaz študiram splošno smer matematike na FNM v MB (za smer se odločiš na koncu 1. letnika.) Razlika med splošno in uporabno matematiko je v tem, da se uporabna bolj posveča dejanski uporabi matematike, sploh v računalništvu in programiranju, splošna pa je tako kot že samo ime pove usmerjena bolj v to, da spoznaš več raznolike snovi. Splošna smer je bolj namenjena bodočim profesorjem, uporabna pa tistim, ki bi hoteli delati v računalništvu, programiranju oz. na konkretnih stvareh v industriji. Če končaš recimo splošno smer in hočeš nadaljevat na 2. stopnji računalniško matematiko, je treba opraviti dodatne izpite in to je to. Precej stvari pa je na obeh programih podobnih.

Glede študija v LJ je tako, da je vsekakor malenkost težji (vsaj tako pravijo študentje) in diploma malenkost več "velja". Ampak študij v MB je popolnoma na nivoju, profesorji in asistenti so res prijazni in pomagajo, tako da ti vsekakor priporočam študij tukaj. Nenazadnje je vse odvisno od tega koliko si pripravljena sama delat.

Te pa moram opozorit na eno stvar. Tudi jaz sem delal matematiko večinoma z levo roko s petkami na gimnaziji, pa je faks čisto nekaj drugega. Predvsem bolj abstraktno je vse in prehod zna bit kr težek. Ampak s pridnim delom se da čisto lepo stvar zdelat - tu imam jaz kr probleme, ker nimam pravih delovnih navad. Sama brihtnost ne pomaga kaj dosti.

Upam da sem ti s tem kaj pomagal. Pa pametno se odloči! :)

LP, Danijel

Nekako me (v prihodnosti) bolj vlece na racunalnisko matematiko, ker sem se tudi sicer odlocala med studijem racunalnistva na FERI in matematiko na FNM, pa se mi vseeno zdi, da imam za matematiko nekoliko vec podlage. Sla sem na informativni dan na FMF, za FNM pa mi je na zalost zmanjkalo casa, tako da sem na koncu ostala s par neodgovorjenimi vprasanji o tamkajsnjem studiju.

Se zavedam, da je matematika potem dosti bolj abstraktna, ampak si zdajle se tezko predstavljam do kaksne mere :) Se mi pa zdi, da se malo bojim (sicer verjetno povsem neupraviceno), da bodo na faksu sami izjemni matematicni brihtnezi, ki bodo faks zdelovali z levo roko, jaz bom pa tacala tam nekje za njimi. Ampak kot sem ze rekla, mislim, da se mi matematiko ni problem uciti in imam lahko v tem pogledu dosti samodiscipline, medtem ko bi verjetno pri kaksnem studiju slovenscine koncala kot najhujsi luftar, ker me stvar enostavno ne bi zanimala.

Sicer si mi pa dosti pomagal, se mogoce spomnim se kaksnega vprasanja, hehe. :)

Koliko casa na dan pa povprecno porabis za ucenje? Pa koliko pred posameznimi izpiti? In od kod vse se ucis (zapiski, skripte...)?

"Se mi pa zdi, da se malo bojim (sicer verjetno povsem neupraviceno), da bodo na faksu sami izjemni matematicni brihtnezi, ki bodo faks zdelovali z levo roko, jaz bom pa tacala tam nekje za njimi."

Jaz sem že kr lep čas na faksu pa mislim, da še nisem srečal nekega uber brihtneža :) So taki, ki so sicer pametni, ampak so povrh vsega tudi zelo pridni (čeprav večina tega noče priznat hehe). Če si pridna ne rabiš bit genij, da to izdelaš, tako da se ti sploh ni treba bat. Večinoma je na tem faksu precej družabn folk, ki ne sedi cele dneve za knjigami, daleč od tega ;)

Koliko ur na dan? :) Dovolj je recimo da začneš 1 teden pred kolokvijem, pa vsak dan par ur, seveda če si vsaj približno sledila vajam. Ne rabiš se nekaj dosti učit vmes, če sploh kaj. Odvisno tudi od tega kako hitro ti bo šlo v glavo. Učenje iz zapiskov je več kot dovolj, ne potrebuješ nobenih knjig ali dodatne literature. Pa še za učit se je dosti manj kot na drugih faksih. Pozabi debele knjige s po 500 stranmi, tega tukaj ni.

Skratka - če imaš samo matematiko raje kot računalništvo, pridi na FNM - ti ne bo žal :) In če si pridna, ti bo faks šel lepo skoz. Veliko uspeha in dobro odločitev želim!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Volta ()

Evo, nekaj takega vzpodbudnega sem hotela slisat :) Ker sicer prihajam iz druzine samih pravnikov, kjer jim je samoumevno se ucit po 8 ur dnevno od oktobra dalje, jaz pa nisem glih iz taksnega testa :D

Niti predstavljat si ne znam, da bi imel jaz same pravnike v familiji :O No, mislim da ti bo tukaj na FNM zelo všeč! :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Volta ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466361913 (24105) nejc_nejc
»

ljubljanski FMF ali mariborski FNM

133543 (2344) Apollinaris
»

Vpis na fakulteto

314147 (3318) deltacqb
»

FMF-razlika med čisto in praktično mat. (strani: 1 2 )

7216398 (13366) žana
»

FKKT LJ ali FMF (strani: 1 2 )

6420095 (17563) foxigirl

Več podobnih tem