Forum » Programiranje » [WinForms] Three Tier Predstavitveni Sloj Problem
[WinForms] Three Tier Predstavitveni Sloj Problem
pykos ::
Živjo, zanima me kaj delam narobe pri programu(uporabniški vmesnik za knjižnico), v predstavitvenem sloju.. Program je sestavljen iz DAL(dataset z procedurami), BL(metode za pridobivanje podatkov, recimo AuthorGetAll, GetByID) in pa PL(kjer bodo povečini griview in pa neke forme za urejanje)... Se pravi, ko na formo dodam gridview in bi hotel prikazati podatke o avtorjih, mi AuthorBindingSource(binding source je naštima na class AuthorBL) ne vrne nobene metode iz BL edini metodi ki mi jih VS ponudi sta, LibraryBL.AuthorBL.Equals(); ali LibraryBL.AuthorBL.ReferenceEquals();
Problem je ker z formami še nisem kaj preveč delal, če pa recimo naredim spletno stran pa mi ObjectDataSource sam ponudi select, update, insert, delete metode in grid view tudi pravilno napolni...Kaj delam narobe? Oz delam sploh kaj pravilno?? :D
Problem je ker z formami še nisem kaj preveč delal, če pa recimo naredim spletno stran pa mi ObjectDataSource sam ponudi select, update, insert, delete metode in grid view tudi pravilno napolni...Kaj delam narobe? Oz delam sploh kaj pravilno?? :D
Da malo opišem zakaj se gre, ker zgornji post ni glih pregleden... Se pravi, delam program za knjižnico(da se naučim delati z winforms in n-tier konceptom, ker bom to potreboval kmalu v službi)... Solution je sestavljen iz treh projektov:
-Data Access Layer: tukaj imam dataset Library, ki vsebuje vse tabele iz baze in tableAdapterje za vsako tabelo... Branje, pisanje, posodabljanje in brisanje bo potekalo preko procedur, ker mi je tako najlažje :D
-Business Layer: Tukaj so implementirane vse metode, za dodajanje, brisanje... Se pravi klici metod razredov(recimo AuthorBL.GetAuthorById, GetAllAuthorBooks) vračajo DataTabele(za vsak objekt svojo)...
-Presentation Layer: GUI programa...nč posebnega,gridviewi, detailsviewi, custom forme... Problem je nastal pri dataBindu... se pravi če hočem na AuthorGridView zvezat metodo, ki mi vrača tabelo vseh avtorjev recimo:
AuthorBL author = new AuthorBL();
AuthorGV.DataSource = aurhor.GetData(); se na GridView ne zgodi nič.. na GridView ni niti stolpcev ki jih vsebuje tabela avtor... stestiral sem procedure v VS-ju in tam mi vrnejo podatke, tako da podatki v datasetu so...
Ena razlaga zakaj se to dogaja je, ORM(object relation mapping) žal pa tega še nisem uporabljal..
Kakršna koli pomoč bo zelo dobrodošla...
-Data Access Layer: tukaj imam dataset Library, ki vsebuje vse tabele iz baze in tableAdapterje za vsako tabelo... Branje, pisanje, posodabljanje in brisanje bo potekalo preko procedur, ker mi je tako najlažje :D
-Business Layer: Tukaj so implementirane vse metode, za dodajanje, brisanje... Se pravi klici metod razredov(recimo AuthorBL.GetAuthorById, GetAllAuthorBooks) vračajo DataTabele(za vsak objekt svojo)...
-Presentation Layer: GUI programa...nč posebnega,gridviewi, detailsviewi, custom forme... Problem je nastal pri dataBindu... se pravi če hočem na AuthorGridView zvezat metodo, ki mi vrača tabelo vseh avtorjev recimo:
AuthorBL author = new AuthorBL();
AuthorGV.DataSource = aurhor.GetData(); se na GridView ne zgodi nič.. na GridView ni niti stolpcev ki jih vsebuje tabela avtor... stestiral sem procedure v VS-ju in tam mi vrnejo podatke, tako da podatki v datasetu so...
Ena razlaga zakaj se to dogaja je, ORM(object relation mapping) žal pa tega še nisem uporabljal..
Kakršna koli pomoč bo zelo dobrodošla...
ok zgornji problem mi je uspelo rešiti...zdej me pa zanima, če kdo ve kako povezati dva datagrida glede na FK... se pravi imam tabelo stranka in tabelo izposoja, kako bi prikazal vse izposoje glede na označeno stranko v zgornjem datagridu?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [VB] datagridviewOddelek: Programiranje | 1930 (1313) | korenje3 |
» | [ASP.NET] Prenos podatkov iz ene spletne strani v drugoOddelek: Programiranje | 933 (792) | Cvenemir |
» | Baza & c#Oddelek: Programiranje | 4151 (3209) | xardas |
» | DataView, DataTable, DataSetOddelek: Programiranje | 1151 (902) | detroit |
» | [C#/VS] connection to DBOddelek: Programiranje | 1004 (896) | KalEl |