» »

Switch ali Gateway?

Switch ali Gateway?

AnyOne ::

Mam ADSL in imam 2 PC-ja (oba WinXP Pro) k bi jih rad povezu v mrezo (CAT5 kable imam ze povlecene), s tem da bi oba imela dostop do interneta. En ima mrezno kartico 10 mb/s drugi 100 mb/s. Ali moram 10 mb/s mrezno zamenjati z 100 m/s ce hocem imeti Fast Ethernet connection? Obcasno bi rad prikljucil tudi notebook. Ali bo tudi ta imel lahko dostop do interneta (sploh ce se odlocim za switch)? Imam dinamicni IP. Kokr vem je zdej mozno prkljuct 4 na enga uporabnika.

Odlocam se med 3Com-ovim OfficeConnect Gateway in OfficeConnect Switch, ker imata na http://nakupi.siol.net/ADSL oba isto ceno me zanima kaksne so razlike med njima in kerga se mi splaca kupit.

V kolksnem cajtu ponavad dobavjo pa montirajo?

SasoS ::

Nič od tega. Kupi en poceni hub (lahko tudi switch...) za katerega ne odštej več kot 10K (100Mbit, 8 port switch more bit tam okoli 12-13K). Tako boš lahko imel na dinamičnem ip-ju (ne-študentski paket) neodvisno 4 računalnike, v skrajnem primeru pa na enemu skonfiguriraš ICS in jih daš gor še poljubno več.

Ja, če hočeš imeti med računalniki 100Mbit povezavo, potem rabiš imet 100Mbit mrežne, ane :D. Drugače, pa če kupiš switch, imaš gor lahko priklopljene tudi 10Mbit mrežne...pa bo med 100Mbit karticami delal 100Mbit, ostale pa 10...

AnyOne ::

Thanx za odgovor ce se ze odlocm za drug switch kerga nej kupm rajs placam tud vec sam da bo kvalitetn in da mi bo dobr delal. To bo moja prva mreza in me zanima kolk tezko jo je postavt ker ce kupm switch kr nikje (ne na SiOL-u) pol mi ga noben ne bo montiral. Pa a so mozni kaksni problemi z uporabo kerih portov al pa programov?
Nimam pa studenskega tko da do 4 bo ok.
BTW kva gateway drgac dela?

Tomi ::

SasoS: 100 Mbit 8 portni switch je nekje 9500 sit. Jaz ga imam na faksu, in dela prav lepo, popolnoma brez težav.
metrodusa.blogspot.com

koyotee ::

Internet usmerjevalnik proizvajalca Digitus je primeren za vse, ki imajo ADSL ali kabelski dostop do interneta, posebej primeren pa je za manjše pisarne saj usmerjevalnik omogoča priklop štirih osebnih računalnikov naenkrat, z dodatnim koncentratorjem (hubom) tudi več. Usmerjevalnik ima vključen tudi požarni zid (firewall), ki poskrbi za učinkovito zaščito pred vdori. Dodan pa je tudi print server, ki Vam omogoča priklop tiskalnika na usmerjevalnik, tako dobite možnost tiskanja iz vseh računalnikov, ki so priključeni na usmerjevalnik.
Digitusov usmerjevalnik je idealna rešitev, za Vaše podjetje ali dom, saj z nakupom usmerjevalnika zmanjšate mesečne stroške dostopa do interneta, v kolikor sedaj dostopate do interneta z večimi osebnimi računalniki posamezno.
Skratka, gre za izjemno kvaliteten usmerjevalnik, za zelo ugodno ceno!

Glavne tehnične lastnosti:
- internet usmerjevalnik
- število vrat: 4x LAN (4xPC enota), 1x WAN (priklop na internet)
- samodejna detekcija hitrosti
- LED indikator stanja
- omogoča VPN povezavo
- vgrajen print server- možnost tiskanja iz vseh računalnikov hkrati, ki so priključeni na usmerjevalnik
- vgrajen požarni zid
- enostavna instalacija

cena 24.680 sit najdes ga na www.gambit.si:D :D

koyotee ::

Prehod 3Com OfficeConnect malim podjetjem in domačim uporabnikom omogoča dostop do interneta iz več osebnih račnalnikov preko enega ADSL priključka. Prehod vsebuje ena ethernet vrata za povezavo z vašim ADSL modemom na eni strani in Etherenet/Fast Ethernet LAN stikalo s štirimi vrati na drugi strani. Uporabniki lahko do interneta dostopajo neposredno preko teh vrat ali pa jih uporabijo za povezavo obstoječega lokalnega omrežja. Prehod 3Com OfficeConnect združuje cenovno dostopnost in enostavnost pri funkcijah, ki jih srečate v usmerjevalnikih.Omogoča uporabo DHCP strežnika, NAT translacije naslovov ter vsebuje mehanizme, ki varujejo notranje omrežje pred zunanjimi napadi.
V paketu dobite še: napajalnik 14 W, povezovalni kabel ter CD z uporabniškim priročnikom.

Glavne tehnične lastnosti:
- število vrat : 4 x LAN,1 x WAN
- samodejna detekcja hitrosti : vsa LAN vrata (10Mbit/s ali 100Mbit/s)
- vmesniki : LAN :10/100BASE-TX,RJ-45
WAN : 10BASE-T
- podprti protokoli : PPPoE,IP multicast/NAT, PAP,CHAP,DHCP strežnik,...
- LED indikator stanja
- upravljanje : WEB vmesnik
- dimenzije : 24 x 220 x 135 mm
- masa : 535 g

cena 31.285 sit www.gambit.si

AnyOne ::

Hvala za rekalmo koyotee

SasoS ::

switch dela na ethernet layerju in ne tcpip (za razliko od routerja)...paketov nič ne spreminja samo posreduje naprej. Router rabiš samo v primeru če hočeš pakete tudi spreminjat (address translation, firewall, qos...) kar pa za do 4 mašine pri siol adsl ni nujno. Switch inštalacija ne more bit lažja, saj vse kar rabiš je da vklopiš v štrom in pa vsako mašino na svoj port :D

Tomi: še tolk bolje :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

AnyOne ::

Hvala SasoS se mi zdi da to bi mi pa clo ratal :D. A zravn switcha dobim tud kaksn kabl? Ker jest mam iz zgornga stuka v spodnga (tuki bo switch) povlecene kable nimam pa kabla k bi sou iz spodnga pc-ja v switch pa tud unih RJ-45 connectorjev nimam a te tud zravn dobim?
Ce teh stvari ni zravn kje jih dobim pa ce mi lohk napises tocno kaj kupt?

SasoS ::

Torej...za vsak računalnik (ali adsl modem) ki ga želiš povezati rabiš kabel do switcha. Kable lahko nabaviš v isti štacuni kot switch (po vsej verjetnosti imajo). Na izbiro imaš vnaprej izdelane kable določenih dolžin (katerih cene so vse prej kot nizke), dočim lahko v nekaterih trgovinah (recimo TechTrade v LJ) kupiš posebej kabel (manj kot 100 SIT/meter) in pa konektorje, prijazni prodajalec pa ti te konektorje še stisne gor, kar te skoraj v vsakem primeru pride manj kot prej omenjeni kabel v vrečici.

AnyOne ::

Thanx za odgovore mam pa se en vprasanje kaksn je kej Intellinet/Level-A 10/100 XRJ45 8 port switch? A je za kej? A ga kdo ma? Sm prpravljen tud vec placat kokr stane tale switch sam da bo dobr delal. Rad bi pa uporablju tud WOL a ta swithc to omogoca, sm naredu search po forumu pa sm najdu edin eno temo o luckah na tem switchu.
Ce ne ta switch kerga pa, pa kje ga dobim :)

SasoS ::

lej...switch je dokaj neumna zadeva (ok...malce pametnejša od huba - od njega se razlikuje samo v tem da drži buffer MAC address in pošilja pakete samo na določen port ne na vse) saj vse kar dela je da posreduje pakete naprej. Cena načeloma ni tolk znak kvalitete kot prestiža (3Coma recimo 3x preplačaš pa zato ne dela nič bolje kot kak Genious). Razen če imaš smolo bo vsak switch dovolj dober in bo podpiral vse kar rabiš :D.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

profesionalni hardware za networking (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
817841 (5111) Poldi112
»

Gigabitni switch

Oddelek: Omrežja in internet
302810 (2264) ender
»

24 portni switch

Oddelek: Kaj kupiti
171368 (1239) MRtwister
»

ADSL router

Oddelek: Kaj kupiti
212231 (1521) koyotee
»

SiOL ADSL tools Trgovina

Oddelek: Omrežja in internet
121323 (892) |GrEgOr|

Več podobnih tem