» »

Kako biti del vesoljskega pionirstva?

Kako biti del vesoljskega pionirstva?

Mipe ::

S svojim trenutnim življenjem nisem preveč zadovoljen. Preprosto ne zadovoljuje me. Zato doslej nisem imel motivacije do plezanja po lojtri navzgor, vseeno mi je za tekmovalnost v že ustaljenem okolju.

Vendar me je vedno in še vedno me vleče na horizont človeštva. Vse te novice o SpaceX, Virgin Galactics in Planetary Resources podžigajo ogenj v meni. V meni raste nepotešljiva želja biti del vsega tega, biti del vesoljskega pionirstva. Vseeno mi je, če bom rudaril na asteroidih z kladivom in dletom, vseeno mi je, če bom imel krajšo življenjsko dobo zaradi nevarnega življenja v vesolju, pomembno mi je samo to, da sem del nečesa novega, družbe v nastajanju in razvijanju. Samo da sem daleč stran od te stagnirajoče družbe, da zrem nazven in da s svojimi dejanji prispevam k razvoju človeštva.

Žal pa sem že blizu Kristusovim letom, nimam omembe vrednega znanja - dvomim, da iščejo razvijalce spletnih strani in nadebudne pisatelje. Kako naj torej postanem del vsega tega, kako naj pridem v prve vrste pionirjev vesoljskega razvoja?

Počekiral sem vse to:
SpaceX ter SpaceX Careers
Planetary Resources, Careers, Opportunities
Virgin Galactic Careers

Kolikor vidim, iščejo samo talentiran kader s strokovno izobrazbo in izkušnjami. Inženirje, znanstvenike, menedžerje, skratka ljudi, ki lahko prispevajo. Kaj lahko jaz prispevam? Najbrž samo fizično delo. Da bi sploh prišel na kako vesoljsko ladjo ali postajo, bi se moral izučiti za astronavta, to pa vključuje najmanj deset različnih programov - vse od telesne pripravljenosti do pilotiranja. Bojim se, da sem ta vlak že malo zamudil.

Tako mi najbrž preostane samo to, da se odločim za študij inženirstva na kaki od priznanih univerz ter se zaposlim v enem od teh podjetij, od koder bi podpiral prave pionirje tam gori. Ne navsezadnje je potrebna cela vojska strokovnjakov.

Hkrati se sprašujem, kakšne možnosti so glede tega v Sloveniji. Vem, da nekaj podjetij sodeluje pri vesoljskih programih, vendar ostane zgolj pri sodelovanju. Pač izdelamo nekaj sestavnih delov, napišemo par programov in vse to. To ni to.

Več glav več ve. Gotovo je med vami na ST-ju dosti sanjačev, ki bi radi postali del nečesa nepozabnega. Kakšne šanse imamo? Katere poti so nam na voljo? In kaj vse smo pripravljeni žrtvovati za uresničitev naših sanj?
  • predlagal izbris: KoMar- ()

opeter ::

Šanse imamo dosti. Za to, da se zapišeš v zgodovino ne rabiš nič drugega, le doma narediti kakšno bombo in jo uporabiti. En primer: Anders Behring Breivik je postal nesmrten. Ni ga medija, kjer ne bi še vedno o njem pisali mesečno vsaj enkrat.

Dosti težje prideš v zgodovino z ustvarjanjem kot pa z uničenjem.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

innerspace ::

@OP

Same here:)
Pred par tedni sem brskal po linkih, ki si jih prilepil..
Vedno me je mikalo doprinesti k ti veji razvoja, torej space exploration in vse kar sodi zraven.
A s stojece postaje se zdi mimoivozeci vlak skoraj prehiter, da bi si upal kar skocit nanj.

Bo potrebno poskusit, saj zgolj fantaziranje nikoli ni obrodilo sadov.
Razmisljam o studijskih smereh*, ki bi lahko pomenile primerno odskocno desko, torej fizik(tehnik ali teoretik), inzenir, elektronik, kaj pa vem... any ideas?
Druga perspektiva je biotehnologija, a to je offtopic.

*na UL seveda, tujina zahteva precej vec financ
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

jype ::

Možnosti imamo ogromno, le vse so obsceno težke (in zahtevajo ogromno samoodpovedovanja - jaz ne bi imel družine, če bi se držal svoje sanjske kariere).

Mipe ::

Astrogeologija oziroma eksogeologija bi se splačala. Mislim, da tega ni na UL. Seveda pa v vesolje ne prideš brez telesne kondicije, fizike, matematike in kar vse je še potrebnega.

jype ::

Mipe> Astrogeologija oziroma eksogeologija bi se splačala. Mislim, da tega ni na UL.

Če z odliko diplomiraš iz astronomije na FMF, ti ziher kdo omogoči nadaljevanje študija.

Mipe> Seveda pa v vesolje ne prideš brez telesne kondicije, fizike, matematike in kar vse je še potrebnega.

Ja, ampak mnogi najbolj znani itak ne grejo v vesolje in mnogi najbolj zaslužni nikoli ne postanejo znani.

Mipe ::

Richart Garriott. Ampak on si je itak pot v vesolje kupil.

Hm, to je še ena pot v vesolje: obogateti na svoj naslov in nato kupiti karto oziroma ustanovit lastno vesoljsko podjetje (v tem primeru Virgin Galactic).

Heh, prej bi diplomiral iz astrologije kot pa uspel kot Lord British.

Okapi ::

Ko bom velik, bom bil astronavt ... ali pa vsaj pilot ... ali pa vsaj šofer kamiona.>:D

V vesolje trenutno vodijo tri poti.
1) Pilotsko-tehnična. Narediš pilotski izpit in nato nadaljuješ pilotsko kariero in specializacijo v smeri astronavtike.

2) Znanstvena. Narediš doktorat iz katere od znanosti, ki izvaja poskuse v vesolju. Fizika, biologija, kemija, astronomija, nanotehnologija ... Specializiraš se za tisto vejo znanosti, ki se dogaja tudi v vesolju in si prizadevaš priti na Mednarodno vesoljsko postajo kot znanstvenik.

3) Turistična. Z razvojem spletnih strani (ali česarkoli) zaslužiš 20 milijonov evrov in v Rusiji kupiš nekajdnevno bivanje na Mednarodni vesoljski postaji.

No, tu je še utopična. Nekateri upajo na singularnost in upload do leta 2030, max 2040 in potem bomo šli lahko vsi raziskovat Jupiter.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Mipe ::

Pozabil si še eno pot. V vesolje lahko prideš tudi v žari. :D

Dobro, lahko računamo na to, da bo kdo odprl fabriko v vesolju in bo iskal sposoben delavski kader. Breztežnost in mikrogravitacija imata svoje čare. Vprašanje je le, kdo bo prvi izkoristil možnost industrijske proizvodnje v breztežnostnem okolju. Vendar do tega še dolgo ne bo prišlo, vsaj dokler si z izkoriščanjem asteroidov ne zagotovimo večjih količin materiala za gradnjo tovarn v orbiti. Najprej rafinerija vode (gorivo, kisik), potem talilnica in šele nato vse drugo.

Rudarstvo je tako rekoč prva večja postaja za vse, ki si želijo življenja in dela v vesolju.

jype ::

Mipe> Pozabil si še eno pot. V vesolje lahko prideš tudi v žari. :D

To moraš pa kar izjemnega fuzbalerja najet :)

Okapi ::

Ne bi te rad v štartu razočaral, ampak tovarn v vesolju ne bo še najmanj 50 let. Pa je to optimistična ocena, ker jih verjetno še sto let ne bo.

Ja, ko sem kot mali na tv gledal prvi prenos z Meseca, je bil cel svet prepričan, da bomo sedaj, 40+ let kasneje, že zdavnaj osvojili Mars, na Luno bomo pa hodili na počitnice. Pa trenutno še nazaj na Luno nismo sposobni priti.

Osvajanje vesolja je sicer romantično, ampak zaenkrat gospodarsko popolnoma nezanimivo (razen satelitov, jasno). In tudi nič ne kaže, da bi se to v naslednjih 50 letih spremenilo.

O.

jype ::

Predvsem zato, ker smo do zdaj zavrtali največ 12km (al kok že) v lasten planet.

Ko bo surovin na planetu _resnično_ začelo primanjkovat bo šele vesolje postalo industrijsko zanimivo.

Okapi ::

Se bojim, da niti takrat ne. Takrat se bomo samo v strašnih težavah znašli, ker ne bo nihče imel dovolj denarja, da bi si privoščil železo z asteroidov. Če bo železo po tisoč evrov kila, nam ne bo nič pomagalo, da bo tistega z asteroidov dovolj na voljo.

O.

Mipe ::

Sploh ker v asteroide ne bo treba vrtat tako globoko... Je ruda enakomerno razporejena po celem asteroidu. Ciljajo predvsem na asteroide, bogate z vodo; en tak 500 metrski asteroid bi celo pri 1% izkoristku proizvedel dovolj vode za celotno gorivo, ki smo ga porabili doslej za raziskovanje vesolja. Planetary Resources predvideva 50 milijardno vrednost enega takega asteroida pri 1% izkoristku. V bližini Zemlje jih je tisoče in vsak teden odkrijejo nove.

Samo nekdo mora narediti prvi korak in postaviti začetno infrastrukturo. Potem pa... snowball efekt.

Res pa je, da je nerealno pričakovati, da se bo ta infrastruktura pojavila v manj kot nekaj desetletjih...

innerspace ::

Vesoljski program vkljucuje vse prej kot rudarstvo, to je zdaj postalo popularna ideja.

Za moje pojme lahko posameznik bistveno vec doprinese k panogi, ce raziskuje ali razvije napravo, ki jo bo kdo tam gori(ISS) uporabljal. Magari WC*:)

Studij astronomije je najbolj mamljiva opcija, a za odliko bi bilo potrebna popolna posvetitev, kar zna bit zelo problematicno.

*as seen on tv
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Okapi ::

Magari WC
Čeprav malo dvomim, da bi izumitelju vesoljskega skreta dovolili (beri: plačali), da bi ga sam testiral v vesolju.;)

Drugače pa jasno, zadeve se lahko lotiš tudi tako, da preštudiraš, s čim vse imajo gor težave in potem začneš iskati rešitve in tako posredno sodeluješ pri osvajanju vesolja. Bodisi za učinkovitejši wc, za boljšo hrano (tako, ki se ne drobi recimo - z drobtinami imajo hude težave), boljše sončne celice, boljša oblačila ...

Studij astronomije je najbolj mamljiva opcija, a za odliko bi bilo potrebna popolna posvetitev, kar zna bit zelo problematicno.
Po mojem je bolj perspektivna mikrobiologija, nanotehnologija ... Vse, kar zahteva breztežnost. Astronomi sedaj sedijo doma za računalnikom in prek interneta obračajo teleskope na drugem koncu sveta ali v vesolju.;)

O.

jype ::

Če bi radi šli v vesolje, potem astronomija resnično ni pametna odločitev za študij. Za biti slaven pionir pa je, ogromno reči je še za dokončat na tem področju, ki v resnici zahtevajo predvsem mozganje (pa nič vesoljskih sprehodov).

innerspace ::

Okapi je izjavil:

Astronomi sedaj sedijo doma za računalnikom in prek interneta obračajo teleskope na drugem koncu sveta ali v vesolju.;)

O.


Which is great! :)

Tako bi lahko kontrolirali rudarske robotke, ki bi kopali namesto nas. Zakaj bi s krampom rinil v void??


jype> Če bi radi šli v vesolje, potem astronomija resnično ni pametna odločitev za študij. Za biti slaven pionir pa je, ogromno reči je še za dokončat na tem področju, ki v resnici zahtevajo predvsem mozganje (pa nič vesoljskih sprehodov).

Prit na ISS ali astaroid mi ni prioriteta, sploh.
Zame so pravi pionirji znanstveniki in inzenirji, ne astronavti.

Slednji so predvsem operativci in vcasih celo ikone.

Okapi je izjavil:

Po mojem je bolj perspektivna mikrobiologija, nanotehnologija ... Vse, kar zahteva breztežnost.

O.


Zelo verjetno, tudi to me rajca.

Car!
http://www.newscientist.com/blogs/onepe...
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Zgodovina sprememb…

tx-z ::

Mogoče preveč široko gledaš. Odpri recimo "Društvo raziskovalcev vesolja". Mal se izuč, zber ljudi s podobnimi interesi. Ne rabš niti odpirat društva, dost da se dobite. Začni s kšnimi projekti; js osebno bi rad naredil kej tazga kokr uni k so balon poslal na skor 30km: ..Če maš par ljudi, ne pride denarno velik na osebo. Pa ni nujno da je lih ista stvar, dodaš kšne druge možnosti, spremljaš kšne stvari med tem podvigom,... Mogoče začneš razvijat kšne rakete. Vse to se da z navadnim budgetom ...Mogoče ne boš prispevu k nekim novim svetovnim znanjem, boš pa zihr velik bl srečn in pridobil dost izkušn, da potem lažje kje drgje štartaš...Ne vem, mogoče ni najbolša ideja, je pa ideja ;)
tx-z

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tx-z ()

opeter ::

Zelo rad sem gledal razne filme z znastveno-fantastičnimi elementi, bral stripe, knjige ipd. in sem si vedno predstavljal, da bi lahko bil pilot neke vojaške/bojnega plovila v vesolju in sodeloval v vojni, sestrelil druge vesoljske ladje ...

Potem se je ta ideja spremenila, en čas sem želel postati pilot vojaškega letala (to je bilo po ogledu filma Top Gun).

No na koncu nisem postal nič od tega. Komaj pred sedmimi leti sem prvič v življenju letel z letalom.
Občutek ni bil ravno prijeten. Tukaj mislim predvsem na vzlet in pristanek.

Sicer pa sem si tudi jaz - tako kot Okapi - predstavljal, da bomo čez ne vem, 40-50 let hodili na Luno, pa na druge planete na počitnice, imeli leteče/lebdeče avtomobile itn. Zdaj pa vidim, da sem se prezgodaj rodil. :8)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

innerspace ::

tx-z je izjavil:

Mogoče preveč široko gledaš...


Absolutno, to mi vsak rece:)

Drustvo se mi zdi malo mimo, bolj za hobi. Kar me zanima je way beyond.
Tudi posiljlanje telefona ali cesa podobnega v luft mi je sicer zanimivo a hkrati pointless.

Ce smo ze pri tem, raje bi imel floto balonov s senzorji, ki bi merili koncentracije plinov* in raznih sevanj na razlicnih visinah v atmosferi...samo to je spet.. presiroko.

*Lahko bi meril sestave izpuhov spricajocih letal, kemtrejlerjev;)


IMO perspektivni studiji - mikro in nanorobotika, biotehnologija(molekularna nanotehnologija), inzenirstvo, fizika ter razvoj softwerja.

Which one to pick? 8)
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

tx-z ::

Tisto, kar si prvo omenu. Začni kšno knjigo na to temo brat, pa boš takoj vidu a je sam prbližn zanimiv al ful zanimiv. K te mine, probi drugo:D
tx-z

guest #44 ::

Space sucks, raje se posveti ustvarjanju AI.

Bellatrix ::

Problem je v tem, da se človek težko odpove nečemu. Posledica tega je, da bo mogoče še 1 ali 2 generacije živele OK tretja bo pa poginila. Zato bi mogli pozabit na posran dobiček in lastno zadovoljstvo in gradit za prihodnost, ne za ušivo penzijo. Namesto v vojsko bi mogli vlagat v razvoj, magar raziskovanje vesolja (kar bi me veselilo). Dokler problem vojske in bank ne bo rešen, do takrat bomo nazadovali. Če ne spremenimo smeri plovbe, nas v max. 100 letih čaka en velik slap prek katerega bomo zdrsnili v pogubo. Že zdej nas vleče vse prehitro tja. Zato je odgovor na vprašanje kako biti del vesoljskega pionirstva predvsem v splošnem zavedanju tega, da svet ne more furat s takimi obrati v neskončnost. Prvo moraš odstranit vojsko in bankirje ter vse tiste, ki jim je pomembnejših 20 let svoje penzije kot napredek človeštva, potem lahko razmišljaš o veselem udejstvovanju v medplanetarnih raziskavah.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

terryww ::

http://www.part-time-scientists.com/

in si poglej predavanje, kjer opisuje kaj dejansko delajo, kdo so, kako delajo ipd.
http://wesfaler.wordpress.com/2011/12/3...

edit: in ja, iščejo tudi web developerje
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: terryww ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Milijarde v vesolju: Luksemburg bo začel rudariti po asteroidih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12224575 (20090) BigWhale
»

Boeing in SpaceX bosta vozila ljudi v vesolje, prvi tudi turiste

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
188098 (5944) BigWhale
»

Rusija ob izstrelitvi izgubila tri satelite Glonass (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12130212 (25830) CaqKa
»

Prvo zasebno plovilo SpaceX poletelo proti ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
348892 (7089) Malajlo
»

Do leta 2017 komercialno potovanje do Meseca

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4912252 (10442) offline

Več podobnih tem