Forum » Elektrotehnika in elektronika » Dva ali več kondenzatorjev zaporedno
Dva ali več kondenzatorjev zaporedno
einstein :P ::
Pozdravljeni
Zanima me, če imam npr. dva kondenzatorja ki imata vsak maksimalno napetost 400V in če oba od njiju napolnim vsakega posebej na 300V in ju šele potem skupaj zvežem zaporedno in ustvarim kratek stik ali je možno, da bi katerega od kondenzatorjev razneslo ali pa oba? Napetost je potem sicer 600V ampak ker imata vsak svojih 300V ali ju to vseeno lahko poškoduje? Pa tudi, če bi ponovno vsakega posebej napolnil na 300V in bi enako naredil z desetimi kondenzatorji in bi bila napetost 3000V ali jih to lahko uniči, ker so samo za 400V? Po tem, da lahko recimo 10 baterij ali več skupaj vežeš pa jim ni nič bi sklepal, da bodo tudi kondenzatorji ostali celi? Se motim?
Hvala za odgovore.
Zanima me, če imam npr. dva kondenzatorja ki imata vsak maksimalno napetost 400V in če oba od njiju napolnim vsakega posebej na 300V in ju šele potem skupaj zvežem zaporedno in ustvarim kratek stik ali je možno, da bi katerega od kondenzatorjev razneslo ali pa oba? Napetost je potem sicer 600V ampak ker imata vsak svojih 300V ali ju to vseeno lahko poškoduje? Pa tudi, če bi ponovno vsakega posebej napolnil na 300V in bi enako naredil z desetimi kondenzatorji in bi bila napetost 3000V ali jih to lahko uniči, ker so samo za 400V? Po tem, da lahko recimo 10 baterij ali več skupaj vežeš pa jim ni nič bi sklepal, da bodo tudi kondenzatorji ostali celi? Se motim?
Hvala za odgovore.
STAY OUT OF MY TERRITORY!
Invictus ::
Poskusi ...
Odvisno od kapacitete. Lahko povzročiš kar lep kratek stik z večjimi. Mi smo prebijali železne plošče s par miliFaradi kondenzatorji.
Odvisno od kapacitete. Lahko povzročiš kar lep kratek stik z večjimi. Mi smo prebijali železne plošče s par miliFaradi kondenzatorji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
einstein :P ::
Ja no, saj zato pa sprašujem preden kaj poskusim... Me pa zanima tudi, če je kakšna posebna razlika, če vežem kondenzatorje z različno kapaciteto?
STAY OUT OF MY TERRITORY!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje glede kondenzatorjevOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6837 (4170) | mirator |
» | Frekvenčni pretvornikOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 14327 (6184) | gumby |
» | Namenski transformator (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6072 (5564) | Pyr0Beast |
» | tagan spustu dimOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3134 (2236) | Pyr0Beast |
» | Stroboskop -> mocnejsi stroboskop (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6972 (6015) | DimmniBurek |