» »

Skupina bodočih študentov in d.o.o.

Skupina bodočih študentov in d.o.o.

an0nimn1 ::

Lepo pozdravljeni!

Imam kar nekaj vprašanj, zato prosim za vašo strpnost! Trenutno smo dijaki in radi bi ustanovili d.o.o., da bi olajšali finančni pritisk na naše starše in si s tem olajšali študij, ki nas čaka v oktobru. Možnost ustanovitve s.p. - katerekoli oblike smo že izključili, saj če bi ustanovili "popoldanski" ali "študentski" s.p. izgubili možnost do subvencionirane prehrane (sami veste, da je hrana dandanes dokaj draga) in bi se radi temu na vsak način izognili. Odpade tudi, da bi bila ustanovitelj kakšna tretja oseba, saj je odgovorna z lastnim premoženjem.

1) Ali lahko ustanovimo d.o.o., v katerem dejansko ne bi bil noben zaposlen, tako, da nam bi še vedno ostala pravica do subvencionirane prehrane?

2) Ker smo malo skeptični, da je to možno (kot bodoči "lastniki" podjetja), razmišljamo, ali je možno, da X podjetje d.o.o. ustanovi novo podjetje d.o.o., v katerem bi bil formalni lastnik podjetja X podjetje, le dobiček bi izplačalo fizični osebi (ne naši skupini) in bi ta fizična oseba nato "svoj" dobiček izplačala nam?

3) V primeru, da je možno, da X podjetje ustanovi (naše) novo podjetje, je možno, da nas (naše) novo podjetje "pooblasti", da opravljamo vse nakupe/prodajo in ostale razne zadeve "honorarno"?

4) V primeru, da je odgovor na vprašanje 3 negativen - ali lahko (naše) novo podjetje izda napotnico preko študentskega servisa, v katerem najame točno nas (neformalne investitorje/ustanovitelje)?

Da povzamem, zanima me, ali je lahko X podjetje lastnik "našega" podjetja, le da si mi izplačamo dobiček preko osebe X?

St235 ::

1. D.o.o. je lahko brez zaposlenih. Samo mislim, da kot ustanovitelji boste vseeno ostali brez subvencionirane prehrane, enako kot pri popoldanskem s.p.

2. Teoretično je možno, samo ptoem vam ta fizična oseba X izplačuje denar na roko, kar pomeni da gre efektivno za delo na črno.

3. Seveda pač skleneš pogodbo, vendar potem spet odpadejo določeni bonusi kot je subvencionirana prehrana

4. d.o.o. lahko najame kogarkoli želi preko študenstke napotnice

Zakaj sploh ustanavljat nov d.o.o.? Če je oseba X pripravljena ustanovit slamno podjetje in vam na črno izplačevat denar na roko, zakaj potem preprosto ne opravljate dela v imenu podjetja X, ki vas potem plača preko napotnice? Definitvino manj sporno tako za podjetje x kot za osebo x.

Seveda ne pozabit, da v primeru kot ga opisuješ v točki 2. treba plačat davek na dobiček, ker gre denar fizični osebi, fizična oseba mora potem plačat dohodnino, na koncu pa je vse delo orpavljeno na črno.

Opcija je tudi da ustanovite eno osebno družbo (d.o.o., s.p.=, ostale pa se izplačuje preko študentske napotnice. Tako ostane brez subvencije samo eden. Je pa ers da to zahteva precej zaupanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

an0nimn1 ::

Torej d.o.o. je lahko brez zaposlenih. Zakaj pa bi ti recimo odpadla pravica do sub. prehrane, če nisi dejansko nikjer "zaposlen", si le delni lastnik podjetja - razlagam si na primeru da imam jaz recimo 10000 delnic Petrola in sem delni lastnik podjetja - ali mi v tem primeru tudi odpade pravica do sub. prehrane? Po moje ne - kje točno piše, da ti ta pravica odpadE?

Slamnato podjetje ne bi ustvarili samo zaradi tega, da bi si preusmerjali dobiček - dejansko samo ne bi radi ostali brez subvencije (saj se nam ne gre za tisoče in tisoče evrov dobička na osebo, ampak toliko da si delno pokrijemo stroške - bivanja, hrane, zabav, ipd.). Res je, da bi samo eden ostal brez subvencije, ampak to ne bo šlo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: an0nimn1 ()

black ice ::

Avtorska pogodba odpade?

St235 ::

Obrni se na data d.o.o. oziroma katro drugo VEM točko, tam ti bodo znal bolj natančno odgovorit.

Brez prispevkov kot je meni znano ostaneš iz enakega razloga kot pri s.p. Pač ne gre, da opravljaš pridobitno dejavnost in služiš denarce, zraven pa še uživaš polne bonitete kot študent. Pač ne gre.

Za štidente je rpedvideno študentsko delo, medtem ko kakršnokoli ustanavljanje podjetja pomeni zmanjševanje študetskih privilegijev.

Samo, kot že rečeno. Bolj konkretno ti bodo stvari znali razložiti na Vem točkah.

mal sem brskal in zgleda da je razlika ali je stanik samo eden (tajrat se plačuje prispevke in se zgubi bonitete), če pa je lastnikov več pa tega rpoblema ni. Sam to je vse rekla kazala. Preveri na dati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Ice-Heki ::

Npr. oče odpre podjetje in vsem svojim trem sinovom da 30%. Sam je 10% lastnik podjetja. Zakaj bi sinovi izgubili subvencionirano prehrano v šoli / ostale stvari, če pa jim je oče podaril 30% podjetja? Oz. lahko bi podjetje po starših tudi podedovali ... Pomoje, če nisi zaposlen, vse te stvari obdržiš. Je pa za preverit.

Blinder ::

še jih niste linčali?
1. lenobe grejo študirat namesto da bi šli kopat jarke
2. kot da jim ni dovolj dobit 4€ na uro bruto hočejo še neki privarčevat na davkariji
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

St235 ::

Ice-Heki je izjavil:

Npr. oče odpre podjetje in vsem svojim trem sinovom da 30%. Sam je 10% lastnik podjetja. Zakaj bi sinovi izgubili subvencionirano prehrano v šoli / ostale stvari, če pa jim je oče podaril 30% podjetja? Oz. lahko bi podjetje po starših tudi podedovali ... Pomoje, če nisi zaposlen, vse te stvari obdržiš. Je pa za preverit.


Kot sem ti že napisal, lastnišvo podjetja in s tem seveda tudi udeležba pri dobičku vpliva na bonitete, ki jih dobiš. Namen subvencij in podobnega šmorna za študente je da, ker študirajo imajo določene življenske stroške nižje. Ne pa v tem, da lastnikom d.o.o. nudijo nepošteno konkurenčn prednost zaradi nižjih stroškov. Oboje pač ne gre. Kako točno je urejejo pri večlastniških d.o.o.jih pa nevem. Za s.p. 100% zgubiš pravico do subvencionirane prehrane.

jernejl ::

ZSŠP:
III. UPRAVIČENCI DO SUBVENCIONIRANE ŠTUDENTSKE PREHRANE

6. člen

Upravičenci do subvencionirane študentske prehrane so vse osebe s statusom študenta, ki se izobražujejo na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih v Republiki Sloveniji ter niso zaposlene, ta status pa izkažejo s študentsko izkaznico, indeksom ali s potrdilom o vpisu, skupaj z osebnim dokumentom s fotografijo.

Upravičenci do subvencionirane študentske prehrane so tudi vsi študentje tujih univerz, ki v okviru mednarodnih izmenjalnih programov v Republiki Sloveniji opravljajo študijske obveznosti, ob pogoju recipročnosti.

dolenc ::

1 subvencija je 2,63eur, maš jih cca 22 na mesec, torej slabih 60eur. Za doo rabite že v štartu vsaj 7.5k kapitala, ki stoji + stroški vodenja ki so nekaj 100eur(cca300-500) + delo je bolj obdavčeno kot študensko.

Koker kolk obrneš je subvencionirana prehrana plunek v morje proti stroškom vodenja podjetja, tudi če vas je več.

Vice ::

Celotna zadeva sploh ni logična... Odpirate podjetje in gledate, da boste prihranili par 10€ na leto. Potem sklepam, da promet, ki ga boste naredili, ne bo niti za kritje stroškov, če vam teh par 10€ toliko pomeni in boste še večje "breme". Zato, zakaj sploh odpirate podjetje?

Apple ::

Živijo,

Možno je ustanoviti podjetje brez zaposlenih.

Tistih 7.500 EUR ustanovitvenega kapitala bo nekomu oz. več vam (odvisno od deleža) zabeležno kot kapitalski delež v bazi CSDja.
LP, Apple

kogledom ::

Ustanovite večosebni d.o.o. s tem, da nihče od vas ne bo lastnik (mogoče dva izmed stršev ali več). 7500€ ustanovnega kapitala je res potrebno vplačati na začetku, vendar ga lahko firma tudi takoj "posodi" povezani osebi, npr. poslovodji ali lastniku. Tako torej rabiš 7500€ samo za kakšen teden, potem pa "si vrneš" npr. 7000€ nazaj, 500 pa obdržiš za tekoče poslovanje.
Delajte preko študentske napotnice. Tako obdržite pravico do bonov.
V aktu o ustanovitvi se lahko tudi zapiše, da je eden izmed vas poslovodna oseba - podpiše pogodbo o poslovodenju z lastniki. Izplačilo na podlagi te pogodbe je na koncu leta še cenejše (6% pavšal za PIZ + 25% akontacija dohodnine) kot študentsko delo (efektivno 16,8% - res, da med letom ne rabiš plačevat akontacije dohodnine, če na napotnico ne izplačaš več kot 400€, moraš pa zato konec leta plačat razliko; ki pa jo v primeru dela preko pogodbe o poslovodenju dobiš nazaj - seveda glede na dohodninsko lestvico).
Se je potrebno zavedati, da si na podlagi pogodbe o poslovodenju lahko izplačaš malico, potne stroške in ostalo samo za namen poslovodenja, za ostli del si moraš izplačat preko napotnice za študentsko delo. Tukaj nastopi "kreativno poslovodstvo".

Glede fiksnih mesečnih stroškov - nič ni nujno, vse lahko delate sami. Vendar vam tega ne priporočam, poiščite kakšen dober računovodski servis, ki vam bo svetoval še pred odprtjem podjetja ter na začetku, ko se boste najbolj lovili. Strokovni računovodski servis lahko dobite za okoli 50€ mesečno (govorim za do 10 izdanih/prejetih računov). Seveda se pa najdejo tudi cenejši.

PS: pozabil sem dodati, da ko boste izbirali banko, pri kateri boste odprli račun, se splača pogledat malo naokoli in primerjati. Razlike v stroških za prvo leto so lahko ogromne, nekatere banke so tudi po več kot 3x dražje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kogledom ()

VelikiTun ::

Kot je že izpostavil Vice. Zakaj točno ustanovitev d.o.o. za prihranek par € ali pa celo izgubo?

kogledom ::

Nikjer niso povedali za kolikšne zneske gre.
Kje je problem, če bi radi jedli na bone? Iščejo legalne možnosti, saj kdo pa jih ne?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Smisel študentskega dela?

Oddelek: Loža
388585 (6930) Phantomeye
»

informacije glede ustanovitve podjetja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10619304 (16841) wind
»

s.p. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7013400 (8888) Vikking
»

Delo s statusom študenta?

Oddelek: Loža
7874 (716) LapD

Več podobnih tem