» »

Zamenjava ventilatorjev na CM Silencio 550

Zamenjava ventilatorjev na CM Silencio 550

theBill ::

Pozdrav,

na svojem Cooler Master Silencio 550 bom najverjetneje zamenjal originalne 2 x 120mm 800 rpm. ventilatorje. Ob igranju novejših špilov, kateri ob ultra nastavitvah porabljajo grafo na polno (BF Bad Company 2, Battlefiled 3, CoD MW3) se kišta hudo pregreva (Grafa 80'C, procesor in plata cca. 50'C), tako da jih za zihr igram brez stranice - grafična je tako hladnejša za cca. 15'C, procesor in plata pa za 10'C. V mirovanju imajo te tri komponente nekje 30-35'C.

Moj sistem je:
ohišje CM Silencio 550 http://www.coolermaster.com/product.php...
Core i5 2500K (ni navit)
MSI GTX560 ti Twin Frozr
Scythe Mugen 3 Rev. B
AsRock Extreme 3 Gen3

Kolikor sem gledal, imajo 120 mm 800 RPM ventilatorji pretok cca. 68 m3/h, in toliko imajo verjetno tudi stock ventilatorji, kateri so prišli z ohišjem (v bistvu podatka, koliko pretoka imajo originalni ventilatorji, nisem nikjer našel, povsod piše samo, da imajo 800 RPM).

Razmišljam, da bi jih zamenjal s 120 mm 1600 RPM (pretok 150 m3/h)
http://www.mlacom.si/scythe-slip-stream...

ali pa celo 120 mm 1900 RPM (pretok 187 m3/h)
http://www.mlacom.si/ventilatorji-in-pr...

Regulator za ventilatorje imam tako ali tako na matični plošči, tako da bi delali na polno le ob polni gamer obremenitvi sistema. Imel pa bi le ta 2 ventilatorja, sicer imam opcijo za montiranje dveh "intake" ventilatorjev spredaj, ampak mi to nič ne pomaga, ker sem omejen z exhaustom, kjer pa je mesto le za en 120 mm ventilator.

Torej, kaj priporočate, 1900 RPM ali pa je 1600 RPM dovolj?
  • spremenil: theBill ()

kuglvinkl ::

airflow maš poštiman?

theBill ::

Airflow je tak kot je originalno, torej prednji ventilator vsesava zrak, zadnji pa ga piha ven. Kabli so tudi pospravljeni (kišta ima cable management), odstranjen HDD cage za boljši pretok zraka - razen če misliš pod airflow kaj drugega?

kuglvinkl ::

ne, točno to sem mislil.

Sam bi vzel zunanji kontroler ventilatorjev, kej ultra cheap in ultra učinkovito od Sunbeama. Sam ga imam že kosr 10 let in dela bp.

POleg tega, če vent ne dela 24/7 oz. non stop, ne rabi bit najdražji. Ko pa se vrti, ti ga pa tako in tako preglasi zvok iz špila.

Zgodovina sprememb…

DragonHeart ::

čim manjši rpm in čim večji pretok.

Če ventilator priklopiš na matično in nadziraš s speedfanom ne rabiš zunanjega kontrolerja. Avtomatski nadzor s speedfanom je pomojem najboljša izbira...lepo ga povežeš s temperaturo procesorja in grafične in dela avtomatsko:)

Kar se tiče ventilatorjev pa...ali imaš mogoče možnost vgradnje 14 cm ventilatorjev?
edit.: sem preveril na uradni strani proizvajalca in ne, na žalost nimaš te možnosti. škoda.


če zadevo nadziraš s fan controllerjem je vseeno če vzameš tistega z visokim RPM. Moraš pa se zavedati da bo ta zadeva grozno glasna.

Zgodovina sprememb…

theBill ::

Kontroler imam na matični plati, in sicer preko Axtu - AsRock Extreme tuner. Edino malo čudno mi je, da je najnižja nastavitev za temperaturo procesorja 45'C ??!

Glede glasnosti ni panike, itak bosta ventilatorja glasna samo med igrami, pri ne-igranju pa bosta nekje na 800 obratov.

Ja spredaj je opcija za 140 mm ventilator, samo bi dal kar dva identična, da se ne zajebavam s tem, da je potem naenkrat preveč/premalo zraka, ki hoče v oziroma ven iz kište.

@DragonHeart: A obstaja kakšen program za nadziranje hitrosti ventilatorjev, ker tale Axtu je bolj tko - premalo možnosti nastavitev ima.

Torej bi šlo 1900 RPM? Ma tkole ko gledam, se mi mal blesav zdi, razlika v ceni je minimalna, še vedno lahko 1900 RPM nastaviš, da dela na 1600 RPM, medtem ko 1600 RPM ne moreš spravit na 1900 RPM, če bi slučajno rabil.

DragonHeart ::

zamenjaj termalno pasto med procesorjem in hladilnikom, bo temperatura verjetno malenkost padla.

Daleč najboljši program za nadziranje hitrosti ventilatorjev je speedfan.

1900 rpm res lahko nastaviš da dela na 1600 rpm, to je povsem res. Vendar meni je pomembna tudi minimalna vrednost, na kateri se ventilator še vrti..ko je moj računalnik v idle imam tako vse ventilatorje nastavljene na minimalno možno vrednost, ko se ventilator še vrti...ko pa temperature naraščajo, pa počasi naraščajo tudi rpm.

Glede pritiska v ohišju se načeloma strinjam vendar moraš upoštevati tudi zrak ki ga mogoče grafična piha ven iz ohišja (če imaš tako grafično) in mogoče zrak ki ga napajalnik piha ven iz ohišja (če ga imaš tako obrnjenega da srka zrak iz ohišja).

dela ::

Ta test bi lahko bil precej relevanten za izbiro. SH verzija (1900 rpm) se, presenetljivo, lahko vrti bolj počasi in tišje od H verzije. Glede zračnega pretoka in tišine je med tema dvema SH no-brainer. Ampak SH požre več kot 6 W, če se ne motim, pa veliko plošč in regulatorjev podpira samo 5 W.

theBill ::

Termalna pasta je že v redu, saj sem napisal da je v idle temperatura procesorja 30-35'C, pod obremnitvijo ob odprti stranici (ker je zaradi počasnih ventilatorjev airflow v kišti preslab) pa nekje 40-45'C, s stranico gor pa nekje ~50'C.

Bolj je problem temperatura grafične, ki je po mojem glavni krivec za visoko temperaturo.

DragonHeart je izjavil:

Glede pritiska v ohišju se načeloma strinjam vendar moraš upoštevati tudi zrak ki ga mogoče grafična piha ven iz ohišja (če imaš tako grafično) in mogoče zrak ki ga napajalnik piha ven iz ohišja (če ga imaš tako obrnjenega da srka zrak iz ohišja).


Glede grafične ne vem, ali MSI GTX560 ti Twin Frozr piha zrak iz ohišja - glede na temperature, ki jih dosega, bi rekel, da ne. Napajalnik je spodaj, zrak srka izven ohišja čez odprtino spodaj in ga piha ven na zadnji strani, tako da nima veze z airflowom.

@Falcon: a lahko po slovensko? Hočeš rečt, da bo treba priklopit ventilatorja direktno na napajalnik, ker sta premočna za priklop na matično plato? Matična je AsRock Extreme3 Gen3, napajalnik pa XFX Core Edition Pro 750W.

A 1600 rpm bi se pa dal priklopit na matično?

DragonHeart ::

nisem prepričan vendar sem mnenja da tudi če ne ventilator preveč požrešen, se ga lahko priklopi na nek priklop, ki ima manjšo moč. Pač ventilator potem nikoli ne bo delal s tisto maksimalno močjo. vendar kot sem rekel, nisem prepričan.

Pač kupi, če bo problem pa lahko kasneje še vedno dokupiš mehanski fan controler za 15 eur:)

Če se motim pa naj me nekdo popravi, da theBill ne bo česa skuril:D

Zgodovina sprememb…

dela ::

theBill je izjavil:


@Falcon: a lahko po slovensko? Hočeš rečt, da bo treba priklopit ventilatorja direktno na napajalnik, ker sta premočna za priklop na matično plato? Matična je AsRock Extreme3 Gen3, napajalnik pa XFX Core Edition Pro 750W.

A 1600 rpm bi se pa dal priklopit na matično?


Ja, tako nekako. Za svojo ploščo preveri v navodilih (ponavadi kaj piše tam, kjer so opisani vsi notranji priključki), ker je različno. In prej sem narobe napisal - pri veliko ploščah in regulatorjih je bilo 6 W, ne 5 (slipstream SH gre še vedno malce čez). Zelo verjetno ne bi bilo nič narobe tudi z direktno priklopljenim SH slipstreamom, ampak nikoli ne veš.

@DragonHeart: Ne drži. Enako kot se požrešna grafična kartica ali procesor ne prilagodita švoh napajalniku in zato ne delata s pol moči, ampak vse skupaj crkne (in, če imaš nesrečo, še skuri napajalnik).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

theBill ::

Sem preveril navodila, pa nič pametnega ne piše o max amperaži, samo kako priključiti ventilatorje za ohišje in ventilatorje za procesor.

Kolikor sem gledal malo po netu, naj bi bila 1A neka meja, koliko ventilatorjev se lahko priključi na matično ploščo. Zdaj pa ne vem, a se prišteje tudi ventilator od hladinika procesorja?

Drugače ima 1900 rpm ventilator največ 0,53A , 1600 rpm ventilator pa 0,41A - torej bi 2 x 1600 rpm lahko komot priključil na matično?

To tudi še nisem izvedel, a lahko recimo 2 x 1900 rpm ventilatorja priključim direktno na moj napajlnik in jih ročno upravljam s potenciometrom?

dela ::

Zelo različne številke krožijo, pri Gigabyte pravijo, da tudi do 3A. Če ni podatkov v navodilih, je najbolje, da poskusiš vprašati direktno na AsRock.

Direktno na napajalnik seveda lahko priključiš. Če imaš kak potenciometer oz. regulator vmes, pa mora biti ta dovolj močan. Npr. fan mate 2 naj bi prenesel 0.5 A, nekateri pa precej več.

theBill ::

Hja, pa ravno 2 kom. Zalman fan mate 2 imam doma. Če prav razumem, se 1900 rpm ventilator ne bo vrtel do najvišjih obratov, ker mu regulator da max. 0,5 A, ne bi pa smelo skurit regulatorja.

Na Tom's hardware sem sicer dobil odgovor, da bo matična z lahkoto furala 2 x 1900 rpm ventilator, nič pa o max amperaži ventilatorjev, kar se sicer meni zdi tko nek odgovor čez palec.

Sem v rahli dilemi, verjetno bom vprašal kar direktno na AsRock, kako je s tem.

Hvala vsem za odgovore.

dela ::

Ne, ventilator bo vedno potegnil toliko toka, kot ga potrebuje, in če elementi vmes ne zdržijo tega toka, jih skuri.

Je pa tako, da če regulatorja nikoli ne daš na minimum (pri FM2 je to 5 V), ta ne bo maksimalno obremenjen. Verjetno je tudi pri ratingu FM2 še nekaj tolerance navzgor, pri ratingu ventilatorja nekaj navzdol (ne napišejo ravno čistega maksimuma, ki ga regulator zdrži in čistega minimuma, ki ga ventilator potegne). Pa tudi če ne - FM2 stane 4 evre, tako da bi z njimi (direktno preko napajalnika) vsekakor "tvegal". Za ploščo pa je le dobro vprašati.

theBill ::

Včeraj priklopil 2 ventilatorja Scythe 120mm 1900 RPM (in dodal še eno GTX 560 ti), ventilatorja delata odlično, priklopljena sta direktno na matično, ampak zdaj me nastavljanje hitrosti ventilatorjev jebe.

Z AsRock extreme tuner-jem (AXTU) lahko ventilatorju maksimalno znižam obrate iz 2000 RPM na ~1500 RPM, nižje ne gre, pa čeprav je nastavljeno na najnižjo stopnjo. Rad bi znižal obrate na ~1000 RPM ali celo manj, pač kolikor je minimalno potrebno za hlajenje računalnika v mirovanju.

Naložil sem si program speedfan, samo mi ne uspe spremenit števila RPM ventilatorjev, sem šel po nekaj vodičih na Youtube čez, nastavil ciljne temperature, probal nastavit ročne nastavitve ventilatorjev, pa ne jebe 5 postov (je pa res, da ni nikjer enih dobrih navodil za program speedfan in za moje pojme je za povprečnega uporabnika računalnika čisto preveč komplicirana zadeva)

Je možno, da mu AXTU ne dovoli, da bi spreminjal hitrosti ventilatorjev? Tudi če AXTU ugasnem, še vedno ventilatorji ne reagirajo na program speedfan. Nekaj sem bral, da je včasih težava v BIOS-u, ki ne dovoli spreminjanja števila vrtljajev ventilatorjev, samo se mi ne zdi, da bi bil tu problem, ker se preko AXTU da znižati število RPM.

Ima kdo podobne težave? Kakršenkoli nasvet in trik bo dobrodošel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Menjava ventilatorja v napajalniku

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
466826 (3549) radmannsdorf
»

Kateri ventilator kupiti za procesor?

Oddelek: Kaj kupiti
141569 (1281) Tydek
»

Računalnik po komponentah

Oddelek: Kaj kupiti
232509 (2056) Gutjerez
»

Nasvet za hlajenje in utišanje PCja... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
10029073 (27118) kuglvinkl
»

Super tih hladilnik za procesor (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
506063 (4918) TOP

Več podobnih tem