» »

Dober cloud backup

Dober cloud backup

«
1
2

Netrunner ::

Odločam se pri katerem providerju vzet online backup za moje podatke, pa bi mi prišel prav kakšen nasvet.

Najraje bi imel Dropbox, vendar je absolutno predrag, tako da sem se skoraj že odločil za Carbonite backup ki ti za cca. 50€ na leto nudi neomejen prostor. Zdaj je prišla še opcija google drive ki ti za podobno ceno kot carbonite nudi 100gb prostora ...

Imam cca. 65 GB podatkov za spravit na varno in nevem ali bi raje vzel googlovo rešitev ali Carbonite.

Kakpno pripročilo ali pomoč ? ... kakšne izkušnje ?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

SLO_Matej ::

Če že imaš Windows Lie račun (če si ga kdaj prej ustvaril), potem si lahko v SkyDrivu zahtevaš svojih brezplačnih 25 GB nazaj na naslednji povezavi (namreč sedaj so s prenovo SkyDriva spremenili tudi osnovni brezplačni prostor, ki znaša 7 GB, sicer vedno sicer največ): https://skydrive.live.com/ManageStorage Je tudi možnost nadgradnje prostora do dodatnih 100 GB, kar znese 50 dolarjev letno.

Novi SkyDrive aplikaciji, ki sta na voljo za Windows in Mac pa delujeta po podobnem principu kot Googlov Drive in Dropbox, torej z virtualno mapo: https://apps.live.com/skydrive

Sicer pa tudi Google Drive ni slaba izbira. Važno, da je tudi možnost pregleda datotek znotraj brskalnika. :)

Gavran ::

Adrive?
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Netrunner ::

SLO_Matej => hja skydrive je nazadnje imel čuden vmesnik, pa če se ne motim ga lahko uporabljaš samo z Windows sistemi.

Gavran => ponudnikov je malo morje .. kakšen komentar in primerjava na hitro bi prav prišla ... bom pa pogledal zakaj se gre.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

MaTTe ::

the-uros kako pomembne pa so dejansko te datoteke? Ker najbolj preprosta rešitev bi bila, da bi kupil in naložil datoteke na zunanji disk. Ker, da ti crkne oboje, računalnik in disk, naenkrat je res malo možnosti. Razen v primeru, da ti stanovanje zgori .... ampak še enkrat, ne vem kako pomembne so datoteke + malo pazi kaj nalagaš na te cloud stvari. Stvari se naložijo na strežnik in ti lahko nekdo potem pregleda vse kar imaš gor. Vem, sem včasih preveč paranoičen za svoje dobro ampak dejansko ti lahko :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MaTTe ()

Netrunner ::

Backupiral bi rad predvsem družinske slike, kar sem načeloma poskrbel da jih imam na dveh računalnikih + zunanjem disku, vendar vseeno gledam možnost backupa online. Kar se tiče občutljivih informacij pa jih zakodiram z trueCryptom preden jih dam kamorkoli online.

Rad bi predvsem prebral kakšno mnenje od uporabnikov teh online zadev.. zato tu sprašujem
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Gavran ::

Uporabljam Adrive in Box, drugega predvsem zaradi povezave z Androidom. Arhiviram pa fotke, na obeh da imam dvojni backup. Iz Boxa lahko fotke prikazujem na Androidu z originalno aplikacijo.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

MaTTe ::

the-uros in zakaj misliš, da slike, ki so na dveh računalnikih + zunanjem disku niso dovolj varne? Meni se zdi potrata denarja ampak če res misliš, da ni dovolj ti pa priporočam, da uporabiš čim več zastonjskih alternatih. Poskusi malo grupirati slike v manjše skupine in potem za vsako skupino napraviš račun (seveda ustrezno poimenuješ) na eni cloud storitvi ... SkyDrive ima recimo 25GB prostora, če imaš Live račun že od prej, drugače ima pa 7GB prostora ...

Netrunner ::

3 kopije podatkov je načeloma dovolj varno, vendar je vse skupaj na eni lokaciji kar mi ni ok. V primeru ropa, požara ali kaj podobnega ti ne pomaga več kopij, zato iščem eno boljšo rešitev.

Imeti več accountov in imet podatke razpršene okoli ni ravno dobra rešitev, pa tudi kaj pa je 50€ na leto da imaš podatke na varnem.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

MaTTe ::

ADrive si že pogledal? Je zastonj do 50GB ampak je catch v tem, da je omejitev pri velikosti datotek, in sicer pri 2GB. Narediš dva računa in je problem rešen :)

Netrunner ::

Ta adrive je videt kar zanimiv, pa tudi 2gb omejitev mi ne predstavlja problema.

Največ težav je v temu da vsi ti ponudniki se predstavijo kot da so super :) .... pa 50gb free mi je sumljivo .. kaj imajo oni od tega ... nekako če plačam imam občutek da bolj poskrbijo zame kot pa če je free ..mogoče se motim
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

kogledom ::

Ja, to kar je zastonj, je sumljivo iz tega vidika, da jih lahko naslednji mesec več ni na sceni. Saj ne, da je kaj drugače, če bi plačal, samo imaš vsaj boljši občutek...
Bo potrebno redno spremjlat, pa vsake toliko časa tudi poskusit podatke nazaj povlečt, da ne bo presenečenj, ko boš dejansko potreboval.

SLO_Matej ::

Netrunner je izjavil:

SLO_Matej => hja skydrive je nazadnje imel čuden vmesnik, pa če se ne motim ga lahko uporabljaš samo z Windows sistemi.

O ja, se motiš. Microsoft je prenovil SkyDrive in aplikacije zanj, ki sedaj delujejo nekoliko drugače. So pa uradne na voljo za namizna sistema Windows in Mac OS X ter mobilna Windows Phone in iOS. So pa na voljo tudi neuradne aplikacije za Android. Več si poglej tukaj: https://apps.live.com/skydrive

Vmesnik pa je čisto normalen:
 SkyDrive - uporabniški vmesnik

SkyDrive - uporabniški vmesnik



Več o SkyDriveu si lahko prebereš tukaj: http://dne.enaa.com/Internet-in-program...

Nekaj o večjih takih storitvah (SkyDrive, Google Drive, Dropbox) pa tukaj: http://tehnik.mobitel.si/pazi-se-dropbo...

Netrunner ::

Skoraj sem se že odločil za google drive, vendar njihov privacy policy je kar nekaj ... ta MS skydrive mi je zdaj še najbolj mikaven. Bom malo testiral njihov klient kako deluje.

hvala za info
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Karen ::

Kaj pa če reskiraš en spindle (25 komadov) DVD-jev pa narediš dva backupa na DVD-je, pa potem en izvod kopij k staršem, drugega pa v službo, tisto kar imaš pa na dveh mašinah in zunanjem disku pa ostane? Recimo da fašeš virus, ga boš fasal tako na računalnikih kot na disku, pa ti recimo vse pobriše. Nasty. Ali pa imaš požar in ti uniči obe mašini in še prenosni disk ki je priklopljen na enega. Ti praktično nimaš backupa oz. še slabše, misliš da ga imaš. Pol se pa še z online zadevami igraj, ampak za ta denar kot boš dal letno za cloud dobiš že spindle DVD-jev z enoto za zapisovanje vred (ki jo gotovo že imaš), pa ne samo za eno leto, ampak recimo da bi morali DVDji če so zdajle zapečeni (recimo v dveh izvodih na dveh različnih proizvajalcih medijev) držati vsaj 15 let - itak jih ne gledaš ampak jih samo varno shraniš - uporabljaš pač verzijo na HDDju. Po 15 letih pa na medij ki bo takrat aktualen (ziher sem da bo namesto 10 DVDjev en sam medij, karkoli bo že), pa si dober za naslednjih 15 let. Bolj v to smer razmišljaj, po mojem ceneje in pod črto bolj varno (razen v primeru disasterja, ki bi pogoltnil celo Slovenijo - ampak potem dvomim da boš še potreboval fotke).

mcgeek ::

Jaz uporabljam Mozy Home (mozy.com).

Prvih 2GB je zastonj, ostalo je plačljivo - vendar dovolj poceni.
Podatki se za razliko od Dropboxa in ostalih sync orodij, kriptirajo na računalniku preden se hranijo na internet.

Na voljo so tudi aplikacije za mobilne naprave.

Poleg backupa ima mozy tudi možnost sinhronizacije enega imenika, podobno kot dropbox.

Netrunner ::

Karen je izjavil:

Kaj pa če reskiraš ..... še potreboval fotke).


Eh pa ne mi z backupom na DVDjih... imam slabe izkušnje z CD/DVD mediji ... 15 letna življenska doba gor ali dol. Če hočeš imeti backup kot je treba moraš snemati na kvalitetne medije z počasno hitrostjo in seveda naredit več kopij ... kar pa je zelo zamudno in nepraktično. Za fotografije bi še šlo, vendar imam tudi druge podatke ki se spreminjajo in dopolnjujejo.

Res je da z ceno letne naročnine bi nakupil dovolj medijev za posnet vse... vendar če že, potem bi za to ceno raje vsako leto kupil nov disk kot pa DVDje, saj je bolj zanesljiv medij (disk seveda ne bi bil priključen na PC ampak shranjen na varni lokaciji)

Kakorkoli .. žalostno je da v današnjem času ni nekega dovolj zanesljivega medija .. zato pa se obračam na cloud backupe.

Iščem neko moderno in zanesljivo rešitev... kar se pa virusa tiče ti boljši providerji omogočajo bobiti prejšnje verzije datotek.

Malo gledam tudi plac na amazonu, saj v bistvu stalne sinhronizacije kot jo ima dropbox ipd ne potrebujem ... ampak samo plac na v sloudu na katerega po potrebi kopiram datoteke gor ali dol.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Lonsarg ::

Če se osredotočim na velike bolj znane 3(Dropbox,Skydrive,GDrive).

Kliente se zdaj dobi brez problema za vse.

Privacy policy sem bral članek ko je en pravnik razčlenil vso zadevo(iz pravniškega besedila v kmečkega prevedl) za vse 3 storitve. In zaključek je bil, da imajo bolj ali manj vsi isto, za neke malenkosti je imel Google celo bolj uporabniku prijazno spisano. Je pa imel google najbolj "pravniško" zadevo spisano, torej najgrše izgleda povprečnemu bralcu, navidezno deluje kot najmanj prijazna uporabniku.

V bistvu prideš bolj ali manj do cene. Eni imamo srečo, ker imamo Gdrive še po googlovih tastarih cenah(že od prej zakupljen prostor), ki so najcenejše od vseh. Eni mamo tut srečo da imamo 25GB zastonj pri Skydrive. Za vse ostale pa bi bil najbolša izbira, v kolikor rabijo več kot cirka 5GB placa Skydrive, ker je najcenejši, mislim da je 10 dolarjev letno za dodatnih 20GB.

Netrunner ::

ja skydrive mi je trenutno še najbolj optimalen .. še malo amazon moram preverit ker tam če se ne motim plačaš samo kolikor imaš .. nimaš fixnih cen
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Karen ::

Se strinjam da je žalsotno da ni pametnega backupa. Ampak diski kot stalno vrteča se zadeva definitivno ne gredo skupaj z izrazom Backup. Eni imajo zato tračne enote, sem imel tudi sam, samo tisti SW zraven... zato sem ti predlagal DVD-je. So zamudni, ampak samo enkrat. Pa nekajkrat bolj zanesljivi od diskov, saj se vrtijo samo ko jih daš v enoto. Meni enostavno ne diši imet svoje fotke nekje v indiji... ja ja, šifriranje. Pol pa še to vmes. Enkrat čez 10 let bom moral pa dešifrirat vse skupaj, z neko 10 let staro verzijo nekega programa, na Windowsih 12, v emulaciji WinXP po možnosti. Nein, danke.

joze67 ::

Tračne enote so super za backup. Za restore pa ne več tako zelo.

Netrunner ::

Kar se tiče backupa na diskih sem omenil da ga imaš spravljenega in ne stalno priklopljenega. Marsikdo uporablja diske za backup ... kupiš disk .. skopiraš gor .. spraviš na varno v omaro. KAr se šifriranja tiče pa dvomim da bi bil problem. Sam uporabljam truecrypt že več let brez problema odpiram stare zakriptirane podatke kljub temu da je prišlo že malo morje novih verzij truecrypta...

res pa je da nevem kako je če se ti kak fajl kaj uniči ...kako potem odkriptiraš oz. rešiš podatke ..potem sem na istem kot da bi posnel na DVD :) ...eh te moderne tehnologije

no kakorkoli .. vsak način ima svoje prednosti in slabosti .. dobitinajbolj optimalno je težko :)

zaenkrat se še nisem za nič odločil.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Lonsarg ::

Delanje backupa z arhivom je kvečjemu dodatni backup. Primarni se ima ponavadi takega, ki se AVTOMATSKO dela dnevno ali kaj takega. Zanesljivost povačaš z številom backupov. Men se recimo dela avtomatsko backup vsega na Skypedrive + vsega na moj vedno prižgani datotečni strežnik v hiši. Dodatno sem zavarovan tudi proti pritiskom na delete, ker ta backup na strežnik samo nove stvari kopira, starih pa ne briše.

Stvari, ki jih imam zakriptirane je dokaj malo in jih bolj ali manj nikoli ne odpiram. Navadni uporabnik se ne rabi z tem ubadat, magari da občutljive zadeve na USB, ponavadi pa se sploh nima takih stvari, ki jih je treba kriptirat.

jype ::

kmetek ::

je upload v dropbbox vedno tako počasen? 100kb/s ?

Okapi ::

Točne cifre nisem nikoli gledal, ampak je precej počasen, ja.

O.

Looooooka ::

googla se ne pipnem...skydrive leti...plus ne vem a je bla ta mesec ze ena tema al je nekdo od vas vmes v tej temi odgovor spremenil.Ampak nekdo je pejstal link do enga clouda, ki je mel kar poceni ceno(60 dolarjev al eur na leto?)...tist je tud dobr zgledal.
V isti temi je nekdo(could be jype) pejstal nek cloud backup, ki ze na klientovi strani kriptira vsebino.No...tist njihov software(vsaj na windows x64) je en drek.Mal klikas med tem ko kopiras velik datotek na "drive" pa fases blue screen.Mogoce je na x86 stabilno.Dela pa ok ce tako kot skydrive skopiras eno velko datoteko...
Tko da je rar pa kopiranje na skydrive...hmm..ene 20x hitrej.
Tale backblaze zgleda cheap.A ga ma kdo?...a je za kj?(predvsem hitrost).

Zgodovina sprememb…

Goody ::

Looooooka je izjavil:

googla se ne pipnem...skydrive leti...plus ne vem a je bla ta mesec ze ena tema al je nekdo od vas vmes v tej temi odgovor spremenil.Ampak nekdo je pejstal link do enga clouda, ki je mel kar poceni ceno(60 dolarjev al eur na leto?)...tist je tud dobr zgledal.
V isti temi je nekdo(could be jype) pejstal nek cloud backup, ki ze na klientovi strani kriptira vsebino.No...tist njihov software(vsaj na windows x64) je en drek.Mal klikas med tem ko kopiras velik datotek na "drive" pa fases blue screen.Mogoce je na x86 stabilno.Dela pa ok ce tako kot skydrive skopiras eno velko datoteko...
Tko da je rar pa kopiranje na skydrive...hmm..ene 20x hitrej.
Tale backblaze zgleda cheap.A ga ma kdo?...a je za kj?(predvsem hitrost).



Kaj Wuala ti je blue screenala w7? Še komu? Meni dela bp.

kmetek ::

Zakaj skydrive ne omogoča uploadanje več datotek naenkrat v zaporedju, ne eno po eno?

Looooooka ::

cink44...ja ko probas iz vecih lokacij ful mejhnih fajlov kopirat.crkne :)
ko recem ful mejhnih mislim 1000+.
zararano dela brez problema.

Netrunner ::

eh .. sem se skoraj že odločil za MS skydrive vendar nimajo file versininga .. zdaj se mi zdi da bo ta google drive še najbolj optimalen ... prvo se mi ni dopadel njihov privacy policy ker je izpadlo kot da vse kar daš v njihov cloud si oni lastijo .. vendar po podrobnem pregledu si lastijo toliko da lahko nudijo vse storitve .. vsi drugi ponudniki imajo podobno politiko .... kakorkoli zaslike bo ok .. za občutljivejše podatke pa bom uporabil truecrypt in bo ...

teh ponudnikov je preveč .. zato raje izberem neko firmo za katero se ve da je zanesljiva .. recimo ... kot je pač MS ali Google ..
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

MaTTe ::

the-uros preden plačaš za cloud poskusi še tole:
http://forum.xda-developers.com/showthr...

Shkorc ::

Box razočara s PC klientom, za uporabo le-tega je potrebno nadgraditi račun na business (15USD/mesec) ali enterprise. Dajo ti 50GB prostora, ki pa ga lahko praktično koristiš samo s telefona - zame neuporabno.

SLO_Matej ::

Netrunner je izjavil:

eh .. sem se skoraj že odločil za MS skydrive vendar nimajo file versininga

Misliš za beleženje zgodovine različic dokumenta? To Microsoftov SkyDrive ima, vendar samo za dokumente (, ki jih urejaš kar znotraj brskalnika).

_Denny_ ::

še moje izkušnje:

box.com - 50gb prostora se sliši lepo, samo je stvar daleč od tega. Največja velikost datoteke je 100mb, download je omejen na 1 po 1 (še zdaj me bolijo prsti zaradi 3 dnevnega downloada 5000 slik...), upload preko java vmesnika je max 80kb/s (preko drag & drop nisem opazil neke omejitve, se pa browser rad sesuje pri velikih datotekah), poleg tega je še nadležen mesečni limit 10gb prenosa. Skratka, personal (free) account ne priporočam za kaj več kot nadomestek Rapidshara ipd., ker nima omejitve hitrosti downloada.

dropbox.com - ne bom opisoval, ker ga večina pozna; zelo uporabna stvar, všeč mi je njihov sync program. Edini minus je počasen upload.

skydrive.com - 25gb prostora, 300mb filesize limit preko browserja, 2gb limit preko sync programa, nisem opazil omejitve hitrosti. Skydrive je moj trenutni favorit.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

kmetek ::

sem dal preko 4shared...skydrive mi je dal 7gb, od kje vam 25?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kmetek ()

GeForce ::

Če imaš že od prej hotmail account, lahko tam kjer kupiš veš prostora, zahtevaš svojih 25GB. Če pa si na novo naredil account, imaš na voljo le 7GB.

kmetek ::

od prej imam hotmail da....

_Denny_ ::

Tu si aktiviraj brezplačnih 25gb - https://skydrive.live.com/ManageStorage
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Netrunner ::

SLO_Matej => ja za dokumente ima, potreboval bi pa za vse.

Skydrive bi bil super če bi imel starejše verzije vseh datotek saj klient dela ok, hitrost je ok, ponudnik je zanesljiv in cena je ugodna.

Dropbox ima en velik minus in to je pretirana cena ... drugače vse ostalo pa je zakon.

Google je cenovno ugoden, klient je videt ok, hitrost zadovoljiva kar sem testiral .. tako da je trenutno moj favorit

Carbonite backup ima ugodno ceno in klient je tudi ok. Hitrost je bila sicer malo počasna, vendar zadovoljiva... težko bi pa izbral ker te firme ne poznam .. kar tudi mnogo drugih ne .. zato me bolj mikajo kakšne velike ki naj bi bl ezaneslive :)
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

kmetek ::

denny ne gre....ne ponudi nič.

Sentret ::

Se mi zdi, da je bilo to povečanje iz 7 na 25 časovno omejeno.

nanoleet ::

Je časovno omejeno, ampak "akcija" še traja - sem pravkar aktiviral.

Netrunner ::

znotraj svojega profila lahko vklopiš 25gb na skydrive-u .. seveda če imaš star MSN account
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

dunda ::

Sam uporabljam SugarSync - največja zamera je, da nima klienta za Linux.
https://www.kacnje.eu

SLO_Matej ::

kmetek je izjavil:

denny ne gre....ne ponudi nič.

Tukaj bi se to moralo dati storiti: https://skydrive.live.com/ManageStorage Ampak, kot so že povedali, samo če imaš že dalj časa Windows Live račun (češ, zvestim uporabnikom so omogočili, da si pridobijo svojih 25 GB nazaj). Je pa bilo časovno omejeno, ja. Ne vem, če se še da.

Netrunner ::

Jaz sem si vklopil 25gb kak teden nazaj, tako da po moje ni časovno omejeno. Ko sem se prijavil na njihovi strani sem v svojem profilu imel nekje na levi strani bolj spodaj svetel napis "claim your 25gb" ali nekaj takega .. sem kliknil gor in se mi je vklopilo.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

dope1337 ::

Jz mam pa za občutljive podatke Wuala (5GB free), ker si dejansko sam generiraš geslo s katerim dostopaš do svojih podatkov (ni insighta od zaposljenih npr.).

Za neobčutljive pa Dropbox.

P.S. Ne preuč komplicirat xD Smo včasih tud FileZilla na pune uporabljal (smo mel pač svoj strežnik doma nekje), pa je blo počasn pa vse to ... sam je služl svojmu namenu.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Lonsarg ::

kmetek je izjavil:

denny ne gre....ne ponudi nič.


Enako tudi ni šlo pri moji punci in brato. Kar sem ugotovil je, da si moral pred 24.4. Skydrive dejansko uporabiti(še ne vem če je dosti da si se vsaj prijavil enkrat), ni samo dovolj da imaš hotmail račun.

SLO_Matej ::

Hm, prijatelj si je na svojem Windows Live računu zagotovil 25 GB nazaj samo zato, ker pač lahko, kljub temu, da pred tem nikoli ni uporabljal SkyDriva, Windows Live računa pa že nekaj mesecev ne več. Je pa to storil kakšen teden ali dva nazaj.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri free cloud storage uporabljate?

Oddelek: Programska oprema
416764 (2110) KTr1sk
»

Microsoft preobrazil SkyDrive v OneDrive (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5316430 (13430) LJ4L
»

Dropbox vs. SkyDrive vs. Google drive vs. Ubuntu one

Oddelek: Omrežja in internet
182626 (2124) Tody
»

Free cloud backup program

Oddelek: Programska oprema
144063 (3475) dunda
»

Google Drive je tu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
6226636 (21994) bond007

Več podobnih tem