» »

Konfiguracija Sambe (tako preprost problem pa tako je lesena)

Konfiguracija Sambe (tako preprost problem pa tako je lesena)

eVro ::

Torej, na serverju, ki ima Ubuntu (Desktop verzijo) mi ne uspe skonfigurirati Sambe tako da bi:

- v /home/user direktoriju (se pravi unix userja "user") potrebujem 2 različna shara
- do prvega shara mora imeti dostop samba user "User1"
- do drugega shara pa morata imeti dostop 2 samba userja, ponovno "User1", ter še "User2".

Torej potrebujem 2 samba userja ("User1", "User2"), ki se oba 'prevedeta' na istega unix userja ("user"). To pa zato, ker na samem boxu ne želim multiuser kompliciranja, samo pri Sambi pa potrebujem 2 različna shara, do katerih lahko dostopajo različni uporabniki. In Samba tega zgleda ne zna, ker ne najdem nič pametnega na to temo.

Trenutna rešitev je taka, da sem dodal še enega unix userja in se vsak samba user prevede na svojega, ampak seveda so potem skos problemi s permissioni, raje se ne bi spuščal v detajle. Sicer bi se dalo to konfiguracijo izpopolniti, ampak mi je že sedaj prekomplicirana za tako simpl problem in ne bi rad nadaljeval po tej poti. Na boxu želim imeti le enega unix userja, lahko z aliasi, nikakor pa dveh različnih, ker ju ne potrebujem.

Poskusil sem tudi narediti še enega unix userja z enakim IDjem kot obstoječi "user", se pravi da bi imel 2 aliasa za enakega unix userja in bi se pač vsak samba user prevedel na svojega, v bistvu pa bi do datotek vedno dostopal en in isti UID, vendar ne deluje, go figure...
  • spremenil: eVro ()

Brane2 ::

ne štekamkaj ti dela probleme.

Na shareu lahko določiš kateri userji imajo dostop, kateri lahko pišejo in kateri je efektivni user, v čigar imenu se bodo njihovi dostopi izvajali.

tega efektivnega userja nastaviš IIRC s "force user XYZ"
On the journey of life, I chose the psycho path.

eVro ::

Oh, fuck. :D

To vse zarad napol narejenega GUI-ja, ki ne pusti dodati samba userja, brez da ga povežeš s sistemskim. In od tod sem potem mislil da to pač je tako, ena na ena. Vse ostalo sem pa v CLI-ju naredu, seveda nikjer problemov in vse lavfa 100%. Šola za drugič :)

Icematxyz ::

To vse zarad napol narejenega GUI-ja, ki ne pusti dodati samba userja, brez da ga povežeš s sistemskim.

GUI za "user shares" je čisto OK in služi svojem namenu. Se pravi z nekaj kliki na miško ustrezno (namesto uporabnika) nastavi souporabo mape, to je njegov namen.

Morda manjka nastavitev za "workgroup", kjer pa spet privzeta nastavitev deluje, če se to ni ročno spreminjalo.

Rešitev, ki ti jo je podal uporabnik @Brane2 in še nešteto drugih za samba, pa vprašanje, kako bi bilo vse to spraviti v "GUI"! ;)

Zgodovina sprememb…

Gapi ::

sudo apt-get install swat
sudo wget http://blabla.com/webmin-blabla.deb

za gui
No person is rich enough,to buy back his past.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samba

Oddelek: Programska oprema
242428 (1720) kiFni
»

Kako najlaže rešiti problem z unix permissioni

Oddelek: Pomoč in nasveti
161860 (1607) eVro
»