» »

'Girls around me' letel iz AppStora, Foursquara

'Girls around me' letel iz AppStora, Foursquara

Zemljevid. Tap to zoom in on target.

vir: Cult of Mac

Target acquired, loading briefing ...

vir: Cult of Mac
Cult of Mac - Vsake toliko časa nas preseneti ta ali ona zgodba, češ kokoliko skrajno zasebnih informacij prostovoljno objavljamo na socialnih omrežjih, na strašno veselje prijateljev, neprijateljev, oglaševalcev, tatov, policijskih ter varnostno-obveščevalnih služb in najbrž še koga. Lani spomladi je denimo dvojica raziskovalcev postavila "art projekt" v obliki online dating strani z 250.000 pokradenimi javnimi profili z Facebooka, oktobra je avstrijski študent prava Facebook zaprosil za izpisek vseh podatkov, ki jih imajo o njem (pravica po 38. členu ustave oz. 30. členu ZVOP-1), in ugotovil, da to v natisnjeni obliki presega 1200 strani oz. več, kot je imela nekdanja vzhodnonemška tajna policija STASI podatkov tudi o nadpovprečno aktivnih političnih disidentih. Uporabniki so rekli, "ja dobro, bomo pa brisali stare podatke", potem pa se letos februarja izkaže, da Facebook izbrisanih fotk v resnici niti ne briše, tako da je dostop še vedno mogoč, če poznaš direktni URL. Precej sveža je tudi novica iz začetka marca, ko smo izvedeli, da je Twitter oglaševalcem prodal večletni arhiv vseh twittov. Informacijska pooblaščenka je morebitnim slovenskih kupcem napovedala visoko globo, čeprav gre za več kot očitno javno objavljene podatke, katerih prodajo so uporabniki pošteno dovolili s sprejemom Twitterjevih pogojev uporabe. No, ta jeza je v vseh primerih trajala dan, dva, teden dni, potem pa vsi spet nazaj na Instagram, Facebook, Twitter, Foursquare metat zasebnost skozi okno.

John Brownlee, ameriški novinar in urednik spletnega časnika Cult of Mac, je predvčerajšnjim objavil še eno tako zgodbo, in sicer o ruski mobilni aplikaciji Girls around me, ki naj bi bila še posebej creepy in vsiljiva. Aplikacija deluje na zelo preprost, a hrakti učinkovit način - pobere vašo lokacijo, nato pa na geolokacijskem omrežju Foursquare poišče osebe (nasprotnega) spola, ki so se pred kratkim oglasile (check in) kje v vaši bližini. Prikaže jih na zemljevidu (prva slika), hkrati pa poišče o njih še čimveč podatkov na drugih socialnih omrežjih, posebej Facebooku. Vse te informacije - profilna slika, všečkani (liked) filmi, serije in blagovne znamke, v primeru bolj odprtih profilov pa tudi fotke (druga slika), so tako na voljo ob stisku prsta. Kot je Brownlee razložil okoli sebe zbrani druščini prijateljev, na vsesplošno navdušenje moškega spola in na na zgražanje mejoče odzive gospodičen, je z rabo aplikacije mogoče hitro in elegantno dobiti vse potrebne informacije za "zapecat" to in to punco. "Uporabnik ve, kje se gospodična mudi ('A.B. checked in into Club Top 20 minutes ago'), ve njene za interese, ve, kam je hodila v šolo, kam je nedavno potovala - več kot dovolj za začetek in nadaljevanje pogovora. Četudi mu ne uspe, ima v neposredni bližini še ducat drugih kandidatk" (prev.p.). Nekje na tej točki je bil primoran odnehati, ker je bila v druščini tudi njegova punca, zdaj že vidno razjarjena.

Aplikacije je zastonj (mogoče je dokupiti določene storitve - ti. freemium oz. free + premium poslovni model) in le ena mnogih, ki jih Brownlee redni testira in opisuje za revijo. Kot je dodal, ji sprva ni mislil posvečati pretirane pozornosti, vendar se je zaradi odziva svojih prijateljev spremenil stališče in napisal omenjeni sestavek, predvsem v opozorilo uporabnikom socialnih omrežij.

In odziv je bil. Foursquare je razvijalcu le nekaj ur kasneje odvzel API dostop do svoje baze (bojda kršijo pogoje), dan potem pa jih je Apple vrgel iz Appstora (najbrž zato, ker kršijo pogoje). Facebook za zdaj še molči (najbrž še iščejo pogoje, ki bi jih kršil razvijalec, a ne hkrati tudi oni). So se pa odzvali ruski razvijalci I-Free, z lepo napisano in dobro obrazloženo izjavo, da prvič gre izključno za javno dostopne podatke (do katerih se lahko dovolj zavzeta oseba itak prebije), drugič aplikacija ne omogoča sledenja specifične osebe in tretjič, da je še niso začeli agresivno promovirati, ker preverjajo vse možne implikacije za zasebnost uporabnikov socialnih omrežij. Četudi najbrž niso nedolžni, bi bilo hkrati težko reči, da so česa posebnega krivi -- če že, gotovo ne toliko kot uporabniki, ki te informacije širokogrudno delijo, oz. ponudniki socialnih omrežij, ki jim to deljenje neizmerno olajšujejo, s spretnimi prijemi vzpodbujajo, a hkrati s predstavitvami "novih možnosti za upravljanje zasebnosti" ustvarjajo iluzijo, da slednja zares obstaja. Njihov cekin se ustvari pretežno iz oglaševalskih prihodkov in brez dvoma so oglaševalci pripravljeni plačati več, če dobijo dostop do čim širšega spektra uporabniških podatkov. Kaj zmorejo z njimi narediti, je pred kratkim pokazal ameriški Target (napovedovanje napredka nosečnosti na podlagi nakupov - še ena zgodba, ki je potonila tako hitro kot se pojavila, z dodatnim twistom glede kraje članka) oz. ameriška vlada, ki je nedavno razpisala natečaj za razvoj novih metod analize ogromnih podatkovnih setov.

Obče sprejeti standard zasebnosti je trenutno ti. "razumno pričakovana zasebnost" (Katz proti ZDA), ki pravi, da smo državljani upravičeni do zasebnosti v vseh situacijah, kjer jo (1) pričakujemo (npr. v slačilnici trgovine z oblačili, v javni telefonski govorilnici, na službenem telefonu, ne pa "in plain view"), če je (2) to naše pričakovanje "razumno" tudi skozi sodbo povprečnega, "razumnega" državljana. Standard je izjemno pomemben, ker je razširil koncept zasebnosti čez ozko domeno domače spalnice (ti. trespass doktrina, ki pa kljub temu še vedno velja) in s tem pripoznal, da je tehnološki razvoj prinesel mnogoštevilne nove možnosti za posege v posameznikovo zasebnost. Štirideset let prej, v zadevi Olmstead, večina sodnikov še ni tako razmišljala, zato so razsodili, da telefonsko prisluškovanje tihotapcu alkohola (prohibicija) brez vsakršnega naloga ali časovnih in vsebinskih omejitev ne predstavlja preiskave in zato ne rabi biti omejeno. Seveda tudi kasnejša odločitev v Katzu ni prišla kar tako, ampak v veliki meri kot začasen in presežen odziv na dejanje zasebnega detektiva Harryja Lipseta, ki je s skritim mikrofonom znotraj olive v martini kozarcu posnel kongresno zaslišanje in ga potem pošteno zaprepaščenim poslancem zavrtel nazaj. Na tisti točki je FBI že več desetletij aktivno prisluškoval celemu spektru "zločincev" in za vohunsko opremo zapravljal več deset milijonov letno, sploh odkar je Shockleyeva iznajdba tranzistorja omogočila mnogo manjše in zato bolj prikrite mikrofone. To je bilo štirideset let nazaj, danes imamo internet. Hkrati pa test r.p.z. velja v razmerju do državnih organov v okviru uradnih postopkov. Zasebne organizacije lahko posegajo v našo zasebnost predvsem na podlagi našega dovoljenja, in z objavljanjem na socialnih omrežjih jim to dovoljenje več kot očitno dajemo v najširši možni obliki. Ali je to za nas dobro ali slabo (in ni nujno slabo, ker lahko dejansko vodi do boljše in bolj individualizirane ponudbe posameznemu potrošniku), se moramo odločiti sami. Problem za nekatere, ki so se odločili za slabo in zdaj ždijo na Diaspori, Identi.ci ali podobnem servisu z bolj prijazno politiko varovanja zasebnosti, je, da pomalem že veljajo za "čudne" (diablo iii) in zato ne nek način "izločene" (friend zone), celo "sumljive" (lvl asian).

58 komentarjev

«
1
2

FrizzleFry ::

@Mandi - spet odlično napisano:) btw - počasi zmanjkuje ljudi, ki o tem toliko vedo, s tem pa se bo počasi zvedelo, kdo je vrli elokventni pisec Mandi. Anyway, keep up the good work:)

Manu ::

Ali je to za nas dobro ali slabo (in ni nujno slabo, ker lahko dejansko vodi do boljše in bolj individualizirane ponudbe posameznemu potrošniku)


Ampak jaz nočem individualizirane ponudbe, zato jaz ne vidim v tem nič dobrega. Jaz sam zase vem kaj hočem in kaj potrebujem. Nočem, da nekdo drug razmišlja (ali me profilira) namesto mene in mi nekaj ponuja.

Enako tako, kot si ne želimo, da nam trgovski potniki zvonijo doma in nam prodajajo izdelke, ampak raje gremo v trgovino in si sami ogledamo stvari na policah.

Marketing vedno zavzame najbolj agresivno pozo in če bi mi bili tiho, bi oni zlezli vse do naše spalnice.

Namen socialnih omrežij (in to je kako si jaz razlagam zakaj jih ljudje uporabljajo) je druženje, spoznavanje, komuniciranje - ne glede ali v pozitivni ali negativni obliki. Marketing se pač obesi na vsako človeško dejavnost in ga izkoristi za pridobivanje pozornosti, da bo več profita. To področje bo treba urediti. Zasebnosti (kar se tiče marketinga) ne dam kar tako.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

morbo ::

Pedobear approves this App.

Samo še zmeraj so krivi tisti ki svoje podatke dajo v javnost, ne tisti ki to izkoristijo.

antonija ::

Jaz se pa kar strinjam s takilemi aplikacijami. Ce si dovolj glup da vse o sebi dajes na net, potem je edino prav da te prodajo, izkoristijo, sprostituirajo in zmarketizirajo dokler ne pogruntas da mogoce ni tolk fino to pocetje kot se je zdelo pri 13ih letih.

Sam uvedejo naj kazni za objavljane zasebnih podatkov tretjih oseb (za uporabnike omrezij se razume, ne za pisce software-a ki samo agregira obstojece podatke) pa bom happy camper! 8-)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

RejZoR ::

morbo je izjavil:

Pedobear approves this App.

Samo še zmeraj so krivi tisti ki svoje podatke dajo v javnost, ne tisti ki to izkoristijo.


Problem je da veliko podatkov leaka naokoli pa če ti je prav ali ne. Lahko recimo sam nimaš Facebooka niti ne limaš okoli svojih slik, pa bo nekdo drug, ki se je mogoče slikal s tabo zalepil sliko gor brez da bi te vprašal in celo napisal zraven tvoje osebne podatke (kamor za moje pojme spada že ime in priimek).
Do not like. Ampak folk se tega krepko premalo zaveda in gor postajo vse živo. Nisem nek težek paranoik ampak vse to bo folk še grdo teplo enkrat. Zelo. Neko zdravo mero varovanja svojih in tujih podatkov je treba vzdrževat.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

MrStein ::

promoviti?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

antonija ::

Problem je da veliko podatkov leaka naokoli pa če ti je prav ali ne. Lahko recimo sam nimaš Facebooka niti ne limaš okoli svojih slik, pa bo nekdo drug, ki se je mogoče slikal s tabo zalepil sliko gor brez da bi te vprašal in celo napisal zraven tvoje osebne podatke (kamor za moje pojme spada že ime in priimek).
Se boljse je ce te kdo slika in ga lepo prosis naj slik s tabo ne objavlja na spletu, nazaj pa dobis odgovor "zakva pa ne? sej je moja slika!".

Zato je pa prav da se neumne uporabnike izkoristi do amena, zdraven se jih nej pa se kaznuje za neumnost ce so v drek potunkali koga drugega (ki v to ni privolil).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

morbo ::

Zdej odvisno kakšna je tvoja klapa. Od razumnih ljudi jaz pričakujem da nikamor ne dajejo mojih podatkov (tj. slik v povezavi z imeni in kraji), brez mojega predhodnega dovoljenja. Še za posredovanje telefonske pričakujem da se me prej vpraša.

Je pa res da je današnja mulčad (oz. vsi s tem mentalnim nivojem) praktično obsojena na sramotilni steber, imenovan "socialna" omrežja, če hoče ali ne. Kaj pa se niso rodili v 80ih, klinci mozoljasti :)

Mogoče bo treba razmišljat o uvedbi tovrstnega pouka v šole. Kako uro manj zamorjene slovenske književnosti, v korist izobrazbi o pasteh interneta.

Looooooka ::

Ce se pustis slikati v javnosti je to javna slika.
Ce da kdo gor tvojo sliko iz privatnega zemljisca/okolja/eventa je to zloraba in se lahko kaznuje.
Najbolj mi je zanimivo, da se vecina ljudi prvega sploh ne zaveda in misli, da lahko napizdeva fotografe na ulici :)

Zgodovina sprememb…

ikeman ::

"hypocrisy at its finest" : kao Mi(par izbrancev) lahko Vi(raja) pa ne ;)

Tip ni naredil nič spornega s svojo aplikacijo. Je pa dobro, da se je dvignilo toliko "prahu".
1. misel, ki mi pade na pamet je R.Stallman-ova glede Appla/Jobsa: "Jail made cool" ;)

Samo predstavljajte si kako bi bilo, če uporabniki ne bi bili tako priklenjeni v svojih "ječah".
Marsikatero "socialno omreženo" podjetje bi zlahka potisnili v kot.

Uporabniki imajo/imamo vedno vse ključe v svojih rokah, problem je v tem, da se jih tako rado razdaja.

kuglvinkl ::

Manu je izjavil:

Namen socialnih omrežij (in to je kako si jaz razlagam zakaj jih ljudje uporabljajo) je druženje, spoznavanje, komuniciranje - ne glede ali v pozitivni ali negativni obliki. Marketing se pač obesi na vsako človeško dejavnost in ga izkoristi za pridobivanje pozornosti, da bo več profita. To področje bo treba urediti. Zasebnosti (kar se tiče marketinga) ne dam kar tako.


Lej ga Petra Pana. SN obstajajo _izključno_ kot tool za služenje denarja. V tem primeru marketinga.

Spoznavanje, komuniciranje hehe :)

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Ce se pustis slikati v javnosti je to javna slika.


Nope. Še vedno lahko zahtevaš od fotografa, da je ne objavi. In ukrepaš, če jo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Manu ::

kuglvinkl je izjavil:

Manu je izjavil:

Namen socialnih omrežij (in to je kako si jaz razlagam zakaj jih ljudje uporabljajo) je druženje, spoznavanje, komuniciranje - ne glede ali v pozitivni ali negativni obliki. Marketing se pač obesi na vsako človeško dejavnost in ga izkoristi za pridobivanje pozornosti, da bo več profita. To področje bo treba urediti. Zasebnosti (kar se tiče marketinga) ne dam kar tako.


Lej ga Petra Pana. SN obstajajo _izključno_ kot tool za služenje denarja. V tem primeru marketinga.

Spoznavanje, komuniciranje hehe :)

Vem kakšen je namen podjetij ko ponujajo storitev kot je Facebook, Twitter itd...

Vem pa tudi, zakaj ljudje to uporabljajo. Čisto iz drugih namenov.

Zakonsko bi se moral omejit agresiven marketing in ostala pridobivanja podatkov, ki se dajo zlorabit. Ne glede kaj uporabljaš na internetu, se s tvojimi podatki ne bi smelo ravnat na način, da ti rine v zasebnost (kot v tem primeru).

Vedno imamo dve plati medalje. Ena so uporabniki in njihova naivnost, druga pa agresivna podjetja, ki nimajo nobenih etičnih manir.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

kuglvinkl ::

Pred časom je bila karikatura, na kateri sta se dva pujsa pogovarjala, kako je fino, ker imata streho nad rilcema in hrano, vse zastonj" Seveda, ker sta produkta. In takšne novice kažejo ravno na to. Uporabniki FB so ready made target za trgovce.

Front-end FB je seveda social network, back-end po domače, pa služi skoraj izključno nižanju stroškov oglaševanja ponudnikom blaga in storitev. S toliko podatki znajo namreč zelo dobro oceniti, kaj rabim.

Zgodovina sprememb…

SuperVeloce ::

Daedalus je izjavil:

Ce se pustis slikati v javnosti je to javna slika.


Nope. Še vedno lahko zahtevaš od fotografa, da je ne objavi. In ukrepaš, če jo.

To sploh ni res, razen ce dokazes da jo bo uporabil za komercialne namene.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

antonija ::

Ce se pustis slikati v javnosti je to javna slika.
Kako tocno se pa "ne pustis slikati v javnosti"??

Predvsem pa: kje tocno je meja med javnostjo in zasebnim? Je privat ozemlje kjer lahko vsak gre cez (neograjeno) javno ali ne?

Pa ce pustimo tehnikalije ob strani... od kje ta fetis objavljanja vseh moznih podatkov (svojih in tujih) na netu?

To sploh ni res, razen ce dokazes da jo bo uporabil za komercialne namene.
FB obstaja (samo) za komercialne namene.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

SuperVeloce ::

To, kaj midva mislima o facebooku nima veze. Sodnik bo rekel, da je bila slika objavljena na socialnem omrezju na osebnem profilu nekoga in ne na topshop skupini med izdelki. Bo potrebno se veliko sodne prakse, da se bo vsakrsno objavljanje na facebooku oznacilo kot komercialno zaradi moznosti prodaje ali zbiranja podatkov
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

morbo ::

antonija je izjavil:

od kje ta fetis objavljanja vseh moznih podatkov (svojih in tujih) na netu?

Nizka samopodoba mainstream brezveznikov, ki sicer nimajo kaj pokazat, zato (deloma vsiljeno) potrebo po pozornosti poskušajo zadovoljiti z vsem kar pride pod roke.

Ustvarjalni ljudje pišejo bloge, sodelujejo pri projektih, programirajo, rišejo, modelirajo, delajo muziko... ostala masa pa si na Fejsbuku lajka straniščne fotke.

guest #44 ::

morbo je izjavil:

antonija je izjavil:

od kje ta fetis objavljanja vseh moznih podatkov (svojih in tujih) na netu?

Nizka samopodoba mainstream brezveznikov, ki sicer nimajo kaj pokazat, zato (deloma vsiljeno) potrebo po pozornosti poskušajo zadovoljiti z vsem kar pride pod roke.

Ustvarjalni ljudje pišejo bloge, sodelujejo pri projektih, programirajo, rišejo, modelirajo, delajo muziko... ostala masa pa si na Fejsbuku lajka straniščne fotke.


+10

Še najboljša razlaga. Večina ljudi, ki niso kreativni v življenju in znajo samo še pit alkohol in koketirat na okoli uporabljajo FB kot edini ego boost. Zato vsak dan pišejo "mega žurka to soboto", "šoti so bli hudi", "moja nova pričeska", "sexy oblačilce"...

Pač, povprečneži.

SkipEU ::

morbo je izjavil:

Samo še zmeraj so krivi tisti ki svoje podatke dajo v javnost, ne tisti ki to izkoristijo.


To pa je neki novi pristop. Torej po tvoje je kriv tisti, ki pusti denarnico na brisači na plaži, ne tisti, ki jo ukrade s te brisače? Kriva je razgaljena ženska v javnosti, ne tisti, ki jo posili?

Na splošno pa se na veliko pretirava s tem strahom pred javnostjo nekih podatkov. Ljudje v splošnem nočejo biti anonimni, hočejo biti prepoznavni, posebej če so uspešni. Seveda obstajajo tudi paranoiki in zlobe, ki te podatke zlorabljajo in ki se znašajo nad ljudmi, ampak to je zelo majhna manjšina, kot pri vsaki zadevi glede zlorab. To ne pomeni, da zdaj začneš z zakonodajo posegati v vse - ampak preganjaš roparja, ki ukrade denarnico z brisače, ne pa tistega, ki jo je tam pustil. Prvo povzroča škodo, drugo pač ne.

SuperVeloce ::

Ob plaži znak "za osebne predmete ne odgovarjamo", ti pa naivno pustiš vso premoženje vsem na očeh. Bo lasnik plaže prevzel krivo, ker ni bilo paznika in ker se lopova ne bo našlo? Ne. Tako se facebooku fučka za security. Domači ti bodo pa rekli: "kaj ti je bilo treba sončiti bankovce?" Je razlika, če mora lopov sam brskati za premoženjem ali pa mu ga vržeš pred oči kar sam. To ni domača spalnica, ampak javno okolje.

Seveda ne opravičujem kraje in izkoriščanja in ne pravim da tisti ki izkoristi, pa ni kriv...
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

SuperVeloce je izjavil:

Ob plaži znak "za osebne predmete ne odgovarjamo", ti pa naivno pustiš vso premoženje vsem na očeh. Bo lasnik plaže prevzel krivo, ker ni bilo paznika in ker se lopova ne bo našlo? Ne. Tako se facebooku fučka za security. Domači ti bodo pa rekli: "kaj ti je bilo treba sončiti bankovce?" Je razlika, če mora lopov sam brskati za premoženjem ali pa mu ga vržeš pred oči kar sam. To ni domača spalnica, ampak javno okolje.

Seveda ne opravičujem kraje in izkoriščanja in ne pravim da tisti ki izkoristi, pa ni kriv...


A ni dost jasno? Kar pa še ne pomeni, da boš lahko na plažo odnesel MP4 player od frenda in ne boš nič odgovarjal, če ti ga sunejo zato ker si ga kar pustil tam na vidnem mestu. Če ukradejo tebi ker nisi pravilno delal s podatki si sam bebec. Če pa leakaš podatke nekoga drugega brez njihiove vednosti pa si spet bebec. Mislim, a ste pred socialnimi omrežji tud limal svoje slike in osebne podatke po ircu, forumih itd kar tja v tri dni!? Folk je pravzaprav zanimiv fenomen. Dokler so bili forumi edino socialno orodje na netu kjer so podatki permanentno ostajali je bil folk zadržan in je pazil na osebne podatke. Zdej s socialnimi omrežji pa so na to čist pozabili. Weird...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Daedalus ::

To sploh ni res, razen ce dokazes da jo bo uporabil za komercialne namene.


Še enkrat - če opazim fotografa, ki me fotografira na javnem mestu, pa stopim do njega in mu lepo razložim, da te fotke ne sme objaviti, pol fotke ne sme objaviti. Iz istega razloga se na javno objavljenih web kamerah ne sme prepoznati posameznika ali razbrati registrske tablice avtomobila. Če se nahajaš na javnem prostoru, to še ne pomeni, da si na voljo za razne snemalce in/ali fotografe.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

ahac ::

Še enkrat - če opazim fotografa, ki me fotografira na javnem mestu, pa stopim do njega in mu lepo razložim, da te fotke ne sme objaviti, pol fotke ne sme objaviti.

Kako pa potem, da obstajajo revije, ki objavljajo slike slavnih, ki se sigurno niso strinjal, da se tisto objavi? 8-O
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

morbo ::

SkipEU je izjavil:

morbo je izjavil:

Samo še zmeraj so krivi tisti ki svoje podatke dajo v javnost, ne tisti ki to izkoristijo.


To pa je neki novi pristop. Torej po tvoje je kriv tisti, ki pusti denarnico na brisači na plaži, ne tisti, ki jo ukrade s te brisače? Kriva je razgaljena ženska v javnosti, ne tisti, ki jo posili?

Ok, zamenjaj "krivi" z "odgovorni". Če malomarno puščaš denarnico vsem na očeh, nisi kriv za dejansko tatvino kot so-storilec, si pa v dobršni meri odgovoren zanjo, saj si jo olajšal. S posilstvom pa tega nebi primerjal, saj je s posiljevalci imo že nekaj v štartu narobe, torej so njihova dejanja neodvisna od količine odkrite ženske kože.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: morbo ()

antonija ::

Torej po tvoje je kriv tisti, ki pusti denarnico na brisači na plaži, ne tisti, ki jo ukrade s te brisače?
Tisti ki jo je vzel je krsil zakon. Tisti ki jo je pustil je pa neumen in je sam kriv da mu jo je nekdo vzel. Je razlika med zdravo pametjo in zakonodajo, in v vecini primerov ta razlika ni majhna.

Ce ti nekdo zaradi posta na FB vdre v stanovanje in ukrade tvoj novi 100" super-duper TV (ker je pac na FBju videl da is ga kupil in ve da ga ne bo problem prodat za pol cene) potem spet lopov krsi zakon, ti si pa se vedno "kriv" neumnosti da si korajzno reklamiral "top job" za lokalne zlikovce. Zakon ni nadomestilo za zdravo pamet in nikoli ne bo (ceprav je danasnja mladina prepricana da ce obstaja zakon razmisljanje ni vec potrebno).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Reycis ::

Objavlanje tuje slike same po sebi se ni sporno. Mi pa je sporno taganje z imenom in objava se drugih osebnih podatkov.

Markoff ::

Smo zagovorniki zasebnosti še vedno paranoiki? Ja, tudi prav, a ne.

Odličen članek, bravo. Navedba dejstev in konkretnih referenc na imena in podjetja. Kaj še hočeš drugega.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

BlueRunner ::

Morda samo to, da bi več ljudi razumelo kakšni vložki so v "igri zasebnosti".

MrStein ::

antonija je izjavil:

Torej po tvoje je kriv tisti, ki pusti denarnico na brisači na plaži, ne tisti, ki jo ukrade s te brisače?
Tisti ki jo je vzel je krsil zakon

... in je tudi kriv. Pika.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

antonija ::

Krsenja zakona, ja. Se vedno je pa bebec tisti ki je denarnico pustil na plazi vsem vidno in zrelo za krajo. Se enkrat: zakon ni nadomestilo za common sense. Try using it sometimes (common sense that is). ;)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MrStein ::

Oh, a voham ad hominem? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

antonija ::

To se tebi zdi logical fallacy?? Da zakonodaja ne nadomesti zdrave pameti??? :|

Hudica, potem pa veselo cez prehod za pesce pri zeleni luci tudi ce vidis da proti tebi drvi slepar s 100/uro. Sej se mora po zakonu ustavit, pa ce so mu crknile bremze al pa ne. Navsezadnje bo on na koncu kriv (ti pa pac mrtev, ampak hej, se vedno bos nedolzen!)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BlueRunner ::

antonija je izjavil:

Krsenja zakona, ja. Se vedno je pa bebec tisti ki je denarnico pustil na plazi vsem vidno in zrelo za krajo. Se enkrat: zakon ni nadomestilo za common sense. Try using it sometimes (common sense that is). ;)

Imaš dve zadevi...

Eno je to, da če si sam delaš škodo, ti ta škoda ne bo povrnjena. Npr. zavarovalnica ti ne bo izplačala police, če si pustil avto odklenjen in ključe notri.

Drugo je to, da so kazniva dejanja vedno kazniva dejanja. To pomeni, da bo šel avtomobilski tat za isto let v zapor in pod enakimi pogoji, ne glede na to, če je v avto vlomil, ali pa je videl ključe v ključavnici.

Tko...

MrStein ::

antonija je izjavil:

To se tebi zdi logical fallacy?? Da zakonodaja ne nadomesti zdrave pameti??? :|

Hudica, potem pa veselo cez prehod za pesce pri zeleni luci tudi ce vidis da proti tebi drvi slepar s 100/uro. Sej se mora po zakonu ustavit, pa ce so mu crknile bremze al pa ne. Navsezadnje bo on na koncu kriv (ti pa pac mrtev, ampak hej, se vedno bos nedolzen!)

----> common sense. Try using it sometimes
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Iatromantis ::

Kaj pa ObscuraCam, mogoče se bo pa prijelo?

antonija ::

----> common sense. Try using it sometimes
Se moram naucit nehat futrat trolle :8) Touche.

Drugo je to, da so kazniva dejanja vedno kazniva dejanja. To pomeni, da bo šel avtomobilski tat za isto let v zapor in pod enakimi pogoji, ne glede na to, če je v avto vlomil, ali pa je videl ključe v ključavnici.
Ne vem al je res vsem v veliko zadovoljstvo to, da nekoga mogoce ujamejo in mu dokazejo krivdo, ampak se vedno si ti tisti ki je najebal. Ce ti je v uteho to, da nisi pri tem preksil nobenega zakona, super!

Po drugi strani pa tudi ce bi mickeno premislil in nebi pustil kljucev v vzigu od avta, ali pa ne pustil denarnice na plazi, potem nebi rabil klicarit policije, vzet taksija domov, preklicat vseh dokumentov in narocat novih, menjat kerditne kartice in svicat ce bo v 24 urah kdo kaj kupil na njih, pa upat ce bo nasim vrlim organom uspelo uloviti nepridiprava. Pa se vedno nebi prekrsil nobenega zakona.

Ce mam izbiro raje vzamem opcijo 2. Tista taprva, kjer si zaradi lastne neumnosti/lenobe nakopljem en kup dela in skrbi, mi je manj vsec. To, ali prekrsim zakone ali ne se mi ne zdi prva prioriteta. (They're more like guidelines anyway)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BlueRunner ::

antonija je izjavil:

----> common sense. Try using it sometimes
Se moram naucit nehat futrat trolle :8) Touche.

Drugo je to, da so kazniva dejanja vedno kazniva dejanja. To pomeni, da bo šel avtomobilski tat za isto let v zapor in pod enakimi pogoji, ne glede na to, če je v avto vlomil, ali pa je videl ključe v ključavnici.
Ne vem al je res vsem v veliko zadovoljstvo to, da nekoga mogoce ujamejo in mu dokazejo krivdo, ampak se vedno si ti tisti ki je najebal. Ce ti je v uteho to, da nisi pri tem preksil nobenega zakona, super!

Če ne razumeš, potem pač ne razumeš. Daj malo vklopi pamet.

antonija ::

Kaj tocno ti pomaga da gre (mogoce) avtomobilski tat v zapor? Ali pa tat denarnice ki vmes se sprazni tvoj racun? Od kje tako zadovoljstvo pri tem da si ti se vedno brez dnarja oz avta, da imas en kup dodatnega dela in skrbi? Tega pa res ne razumem... please enlighten me.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

digitalcek ::

morbo je izjavil:


Mogoče bo treba razmišljat o uvedbi tovrstnega pouka v šole. Kako uro manj zamorjene slovenske književnosti, v korist izobrazbi o pasteh interneta.

A da so na internetu tudi pasti? Pa ne, da imam v svojem odporu do interneta kdaj v čem tudi kaj prav?

antonija je izjavil:


Pa ce pustimo tehnikalije ob strani... od kje ta fetis objavljanja vseh moznih podatkov (svojih in tujih) na netu?

Amaterski detektivi, amaterski kriminalisti, neke vrste "raziskovalci"? Patološki primerki? Izmečki?

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

antonija je izjavil:

Kaj tocno ti pomaga da gre (mogoce) avtomobilski tat v zapor? Ali pa tat denarnice ki vmes se sprazni tvoj racun? Od kje tako zadovoljstvo pri tem da si ti se vedno brez dnarja oz avta, da imas en kup dodatnega dela in skrbi? Tega pa res ne razumem... please enlighten me.

Kazen in kaznovanje ni namenjeno potešitvi tvoje želje po maščevanju. Odklone od družbeno sprejemljivega ravnanja (kot je npr. tatvina) se omejuje na različne načine, od katerih je kaznovalna politika en način.

To, kako bi ti rad bila (bila?) potešena ali kompenzirana pri prepovedi tatvin vozil nima nič, kot tudi nima nič pri morebitni prihodnji prepovedi agregiranja osebnih podatkov in podobno.

digitalcek ::

guest #44 je izjavil:


Še najboljša razlaga. Večina ljudi, ki niso kreativni v življenju in znajo samo še pit alkohol in koketirat na okoli uporabljajo FB kot edini ego boost. Zato vsak dan pišejo "mega žurka to soboto", "šoti so bli hudi", "moja nova pričeska", "sexy oblačilce"...


Ravno od tu izvira podzavestno sovraštvo do avtorjev, do njihovih del, do tega, da dober avtor, sicer izjemoma, včasih le z enim delom (karkoli pač) zasluži v mesecu dni recimo 10.000 evrov...
Ker jim uspešni avtorji nastavljajo ogledalo, v katerem taki zelo dobro vidijo, kako nekreativni so.

Niso kreativni. Tudi NIKOLI ne bodo. Tudi nikoli ne bodo zaslužili več kot 1000 evrov mesečno. Glede na njihovo rutinsko delo, recesijo in ostalo (sicer počasi, vendar zanesljivo) brez dvoma še manj.
Vsaka podrobnost z slovensko državno upravo pa je: NAMERNA!

antonija ::

Odklone od družbeno sprejemljivega ravnanja (kot je npr. tatvina) se omejuje na različne načine, od katerih je kaznovalna politika en način.
Ja, vecinoma vsak pazi na svoje stvari (osebni podatki included) in daje drugim cim manj moznosti za izvedbo grdobij. Razen sodelujocih v tej temi kot opazam...

To, kako bi ti rad bila (bila?) potešena ali kompenzirana pri prepovedi tatvin vozil nima nič, kot tudi nima nič pri morebitni prihodnji prepovedi agregiranja osebnih podatkov in podobno.
Neglede na moje tendence kako bi jad rad bila (?) kompenzirana pri prepovedi tatvin vozila, ti prepoved agregiranja osebnoih podatkov pomaga glih priblizno nic ko bo tvoj otrok spoznal prijetnega pedobeara pred vrtcem in bosta sla na eno voznjo. Takrat ti mantra "pa sej zakon to prepoveduje!!!" ne bo cisto nic koristila. Bos pa zgleda mirno spal z vedenjem, da obstaja zakon, ki tako pocetje omejuje...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

digitalcek ::

ahac je izjavil:

Še enkrat - če opazim fotografa, ki me fotografira na javnem mestu, pa stopim do njega in mu lepo razložim, da te fotke ne sme objaviti, pol fotke ne sme objaviti.

Kako pa potem, da obstajajo revije, ki objavljajo slike slavnih, ki se sigurno niso strinjal, da se tisto objavi? 8-O


Te revije potem tudi mastno plačajo, ker so PRAVILOMA tožene in PRAVILOMA izgubijo.
Ampak zaradi fotografij gole (ali dol se dajoče) zvezdnice imajo lahko potem (Anglija) lahko celih 100.000 izvodov več naklade.

Včasih pa zvezdniki ali "zvezdniki" v Sloveniji tudi sami primesejo v urednoštvo svoje polgole ali gole fotke (bivša članica Atomik Harmonik slikana na Malem Lošinju zgoraj brez).

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

antonija je izjavil:

Neglede na moje tendence kako bi jad rad bila (?) kompenzirana pri prepovedi tatvin vozila, ti prepoved agregiranja osebnoih podatkov pomaga glih priblizno nic ko bo tvoj otrok spoznal prijetnega pedobeara pred vrtcem in bosta sla na eno voznjo. Takrat ti mantra "pa sej zakon to prepoveduje!!!" ne bo cisto nic koristila. Bos pa zgleda mirno spal z vedenjem, da obstaja zakon, ki tako pocetje omejuje...

Začuda je na svetu cel kup ljudi, ki spijo mnogo bolje, ker vedno, da tudi, če so pozabili ključ v ključavnici, to še ne pomeni, da bo lahko kar vsak mimoidoči dobil gratis avto samo zato, ker so bili pozabljivi in malomarni.

To, da zakon nekaj kazuje ali opredeli kot kaznivo dejanje je bistveno. Brez tega tvojem fiktivnem pedobearu ne bi smel nihce skriviti niti laska na glavi. Morda to tebi osebno ne pomaga, bo pa to pomagalo družbi kot celoti.

Pač moraš pogledati malo širšo sliko, preden ti potegne. Je pa res, da če se non-stop obešaš na "jaz, jaz, jaz in samo jaz", teh stvari pač niti pod razno doumeti.

antonija ::

Začuda je na svetu cel kup ljudi, ki spijo mnogo bolje, ker vedno, da tudi, če so pozabili ključ v ključavnici, to še ne pomeni, da bo lahko kar vsak mimoidoči dobil gratis avto samo zato, ker so bili pozabljivi in malomarni.
Takih pa ne poznam veliko... vecina bi, ko bi se spomnila kaj so naredili, vstala in sla iskat kljuc, ker se bojo raje zjutraj peljali z avtom v sluzbo, kot pa do poldneva urejali fromalnosti s policijo in zavarovalnico.
Predvsem pa ne rabis _vsakega_ mimoidocega da ukrade avto, _en_ je ze vec kot dovolj.

To, da zakon nekaj kazuje ali opredeli kot kaznivo dejanje je bistveno. Brez tega tvojem fiktivnem pedobearu ne bi smel nihce skriviti niti laska na glavi. Morda to tebi osebno ne pomaga, bo pa to pomagalo družbi kot celoti.
Brez srednje sole se tud ne mores vpisat na faks, pa vsi vidimo kam nas to pripelje ;)

Zakone pise elita. Pisejo jih za svojo rit (ce se le da, vcasih je raja preglasna in je treba mickeno popustit, recimo pri SOPI). Zakone jemat kot nekaj neizpodbitnega oz. kot logicno dejstvo je neumnost. Kar ne pomeni da zakonov ne potrebujemo (kar si verjetno hotel sklepati iz napisanega), ampak pomeni da je vseeno fino premislit kaj pocnemo, pa ce imamo izgovor v zakonu ali pa ne. Hence: common sense. Try using it sometimes
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BlueRunner ::

Predvsem pa ne rabis _vsakega_ mimoidocega da ukrade avto, _en_ je ze vec kot dovolj.

Poanta je, da bo ta en ujet, preden bo prisel do tvojega avta. Če pa se stvari iztečejo tako, da bo tvoj prvi, pa verjamem, da ti to ne bo ravno tolažba. Zato ti pa pravim ... če vidiš sebe in samo sebe (torej si egocentrik), potem seveda ne moreš razumeti večje slike iz zornega kota družbene koristi.

ampak pomeni da je vseeno fino premislit kaj pocnemo, pa ce imamo izgovor v zakonu ali pa ne

Zakoni niso "izgovori". Zakon so način urejanja razmerij med različnimi stranmi. Predvsem pa so zakoni zato, da se omejuje samovoljo tistih, ki bi jo lahko uveljavili ne glede na tvoje zadržke ali pokončno držo.

Hence: common sense. Try using it sometimes

Da, to je nekaj, kar ti res toplo priporočam.

Zgodovina sprememb…

jype ::

digitalcek> A da so na internetu tudi pasti? Pa ne, da imam v svojem odporu do interneta kdaj v čem tudi kaj prav?

Nimaš. Nobenih pasti ni. Internet je popolnoma varen. Tako kot se na avtocestah ne morejo zgoditi nesreče, se na internetu nikoli ne zgodi nič slabega.

antonija ::

Poanta je, da bo ta en ujet, preden bo prisel do tvojega avta.
Uf, pol je pa vse vredu. To kar je po TVju in cajtngih se ubistvu ne dogaja, ker vse ze prej ujamejo. Jst silly person se pa sekiram za brezveze...

Zakon so način urejanja razmerij med različnimi stranmi. Predvsem pa so zakoni zato, da se omejuje samovoljo tistih, ki bi jo lahko uveljavili ne glede na tvoje zadržke ali pokončno držo.
Tale je pa ena od mocnejsih... Zakoni so zato, da lahko tisti bolj enaki uveljavijo samovoljo. Zakaj hudica bi pa potem narod masovno protestiral rpoti sprejetju zakonov?? Sej so menda ja zato, da bojo bolj varni, k'nede?

Vedno znova dobim obcutek, da hodis naokrog in si ves cas potihem govoris "zakoni so uber alles". Ker v to tako slepo verjames, si si ustvaril se realnost, kjer so zakoni pisani za zascito posameznikov. Mogoce bi moral premisliti svoje mantre, ker ko bos pogruntal da zakoni niso vsemogocni in da v marsikaterm primeru nicemer ne sluzijo (vsaj navadnemu smrtniku ne), bos moral spremeniti svoje mnenje (ker drugih argumentov ne bos vec imel).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook tone še globlje

Oddelek: Novice / Zasebnost
4513988 (7648) Jarno
»

Wikileaks saga: kateri podatki s Facebooka so na voljo policiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8320013 (13890) mailer
»

Prvi alfa test Diaspore

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
245617 (3808) lebang1
»

Nova funkcionalnost na Slo-Techu: socialna omrežja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Obvestila
15732760 (25697) CaqKa
»

Diaspora pokazala kodo

Oddelek: Novice / Zasebnost
309219 (7583) Jst

Več podobnih tem