» »

EPUB vs PDF na tablicah, prodaja e-knjig

EPUB vs PDF na tablicah, prodaja e-knjig

celk ::

Za začetek malo uvoda, da bo vprašanje bolj jasno.

Vsi, ki se ukvarjate (spoznavate) e-knjige, ste verjetno že opazili, da večina uveljavljenih večjih spletnih knjigarn e-knjig prodaja vsebino v formatu EPUB (B&N, Kobo, Sony, iBooks ...). Amazon uporablja sicer svoj MOBI format, a je tehnično gledano zelo soroden EPUB-u.

Poglavitna značilnost formata EPUB (MOBI) je, da omogoča reflowable (lebdečo? kaj je uveljavljen slovenski prevod?) oblikovanje. Kar je zelo smiselno, saj je večina namenskih bralnikov, še posebej tistih, ki temeljijo na tehnologiji e-papiraja, majhnih. Besedilo in slike se tako prilagajajo velikosti napravice in uporabniškim nastavitvam glede velikosti fonta. Slabost takšnega pristopa pa je seveda, da so možnosti oblikovanja skrčene na minimum (naslovi, besedilo, seznami, krepko, ležeče, osnovna podpora slikam, zamiki). Pri večini leposlovnih del to sicer popolnoma zadostuje, pri neleposlovju (znastvena in poljudnoznastvena besedeila) pa zadeva zelo konkretno odpoveduje.

S prihodom tablic, ki ponujajo večje zaslone, z zadnjim iPadom tudi v skoraj tisku primerljivi ločljivosti, sem nekako pričakoval, da bodo na začetku omenjeni ponudniki, začeli prodajati vsebine tudi v PDF formatu, ki se ga da na tablicah (z zaslonom cc 10 palcev) zelo dobro ogledovati in brati. A to se (še) ni zgodilo. Prav hecno je pravzaprav, da na iPadu lahko na svojo knjižno polico brez problemov uvozimo lasten PDF in ga pregledovalnik tudi lepo prikazuje, knjige v takšni obliki pa na iKarkoli trgovini ne moremo kupiti. Situacija je pravi izziv za založnike znanstvene in poljudnoznanstvene literature, ki morajo vložiti ogromno naporov, da publikacijo predelajo iz PDF v EPUB format tako, da ostane vsaj za silo uporabna.

Sedaj pa vprašanji:

1. Amazon in Apple sicer uvajata nove formate (KF8 in nekakšen 'iEPUB'), kar je načeloma čisto OK, saj knjige postajajo ineraktivne, a zakaj ni univerzalne podpore (tudi pri možnosti prodaje!) PDF formatu vsaj pri tablicah? Spet se pojavlja zapiranje v lastniške, slabo dokumentirane formate ... Grrr. Eden izmed izgovorov je slaba povezava DRM in PDF. A problem je preprosto rešljiv z ovojnico (tako kot pri epub in mobi formatu).

2. Ali kdo pozna svetovno uveljavljeno knjigarno, ki ima napravljene aplikacije za platforme Android, iOS in PC, kjer je mogoče prodajati svoje knjige preprosto tako, da jim pošlješ PDF, oni ga zaprejo v nekakšno DRM ovojnico in ponudijo uporabnikom? Torej, da ni predelave PDF-ja v drug format? Založniki imajo namreč na 'tone' PDF-jev, ki so popolnoma primerni za branje na tablicah, a svojih lastnih sistemov prodaje in aplikacij ne želijo razvijati.

Upam, da nisem bil predolg. In hvala za odgovore. Še posebej za konkretne rešitve.

Gandalfar ::

1. PDF ti ne omogoca reflowa in sploh ni zasnovan za taksno delo. Ne vem zakaj ga tlacis zraven v to debato.

2. http://www.lulu.com/ npr. Sicer ti pa Amazon to tudi omogoca. Sicer pa se vedno ne vem zakaj na vsak nacin hoces imet PDF. Namrec:

This file format, created by Adobe Systems in 1993, is used for representing documents in a manner independent of application software, hardware, and operating systems.[2] Each PDF file encapsulates a complete description of a fixed-layout flat document, including the text, fonts, graphics, and other information needed to display it.


Vsi ti zalozniki so PDF naredili z 'txt' datoteke, kar pomeni da ce imajo zeljo so cisto mirno sposobni narediti epub.

celk ::

Uf, verjamem da si dobronameren, hvala za odgovor, ampak kot kaže: ali jaz nisem dobro razložil problematike ali pa nisi razumel kaj in zakaj sprašujem. Zato morda samo to še enkrat bistvo vprašanja: PDF-ji že obstajajo, zakaj sploh pretvarjati, če se na tablicah že v osnovi dobro pokažejo? Zakaj se ne omogoči prodaja PDF-jev neposredno, brez pretvorb, zgolj z dodanimi možnosti zaščite pred nedovoljenim kopiranjem? Sedaj so tablice zadosti zmogljive ... Ponovna predelava vsebine v epub ni zastonj in ni enostavna!

St235 ::

Problem je v tem, da nisi razumel v čem je sploh pomen reflowa in v čem so prednosti ebralnikov.. Namreč bistvena prednost ebralnikov je ravno v temu, da le velikost lahko prilagaja vsakemu uporabniku posebej. Želiš večje črke - nič lažjega, ti bol jsede drug font - dva klika. Ravno tako je irelevantna velikost zaslona. Toretično lahko bereš na 10 x 2 cm

Pdf pa je popolnoma druge sorte žival. Velikost lista je zaklenjena na velikost lista, kar poemni, da bi moral izdelat PDF za vsako napravo posebej, pa za vsak font posebej itd. Oziroma prikaz pdf omejit glede na napravo. Kar spet pomeni kup zoomiranja ali nečitljiv tekst. Dodatko se zakomplicira še pri nevektorskih vsebiah, ki krčenje in širjenje ne preživijo najbolje.

Predelava v epub (teksta) je popolnoma enostavna in zastonj. Pri amazonu si pdf preprosto pošlješ na email in se ti avtomatično po wifi ali 3g(plačljivo) prenese na kindla. Vse težave, ki se pri tem pojavijo pa so posledica ravno pomanjljivosti pdfa.

Sam mislim, da si z tem ko si ipad tlačil med ebralnike vse povedal.

Situacija je pravi izziv za založnike znanstvene in poljudnoznanstvene literature, ki morajo vložiti ogromno naporov, da publikacijo predelajo iz PDF v EPUB format tako, da ostane vsaj za silo uporabna.


LOL, ker vsi delajo direktno v PDFu in potem rpedelujejo v druge formate?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

kixs ::

Js berem samo PDF-je, razni reflowi me sploh ne zanimajo, ker zelim gledat/brat tako kot je bilo zamisljeno. Imam 10" tablico.

lp

St235 ::

potem ali ne veš kaj zamujaš, ali pa ne bereš tekstovnih knjig.

celk ::

Zelo dobro razumem pomen reflowa in vse sem pojasnil. Imam Kindle, Nook, iPad, testiram, pretvarjam ... in res vem o čem govorim in ne govorim na pamet! Ampak v epubu preprosto ni mogoče izvesti nekaterih stvari, ki jih tiskane knjige ponujajo in jih ponuja tudi PDF format. In ne razumem zakaj e-knjig ni možno prodajati/kupovati v formatu PDF, če ima uporabnik tablico. Ja, včasih je pomembno gledati stvari tako kot so bile postavljene ... in zakaj ne imeti te možnosti, če je napravica zadosti tehnično zmogljiva? Hvala kixs ker štekaš o čem govorim!

nejcek74 ::

Se strinjam (z odgovori, ne OP), dostikrat prisiljen uporabljati pdf in se sprašujem za kaj se še vsi silijo v uporabo tega formata, ki je povsem neprimeren za uporabo na različnih prikazovalnikih, sam moram z istim dokumentom migrirat od 30 do 8 inčev diagonale. Uporabnost pdf-ja je samo in edino kot slikovna kopija tiskanih brošur.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

St235 ::

Ampak v epubu preprosto ni mogoče izvesti nekaterih stvari, ki jih tiskane knjige ponujajo in jih ponuja tudi PDF format.
Kaj konkretno (razen grafike) epub ne omogoča in kako boš v PDFju rešil problem s spremembo velikosti in oblike fonta?

In ne razumem zakaj e-knjig ni možno prodajati/kupovati v formatu PDF, če ima uporabnik tablico.
Jaz pa ne razumem, kako lahko ob vseh samooklicanih izkušnjah postalvjaš take trditve? Številne knjige lahko kupiš v PDF formatu (še posebej tehnično lietraturo). Je pa izbira precej večja v epub/mobi obliki, kar je edino logično, ker za je za branje zveznega teksta ta format svetlobna leta pred pdf.

kixs ::

St235 je izjavil:

potem ali ne veš kaj zamujaš, ali pa ne bereš tekstovnih knjig.


Tekstovnih knjig ne berem. Vecinoma kaksne revije in knjige, ki vsebujejo dosti slik.

lp

celk ::

St235 je izjavil:

Ampak v epubu preprosto ni mogoče izvesti nekaterih stvari, ki jih tiskane knjige ponujajo in jih ponuja tudi PDF format.
Kaj konkretno (razen grafike) epub ne omogoča in kako boš v PDFju rešil problem s spremembo velikosti in oblike fonta?
No tukaj si povedal, da epub formata ne poznaš prav dobro ... In seveda vprašanje: Ali pri navadni t-knjigi lahko spreminjaš velikost fonta? Seveda ne, založnik in oblikovalec sta glede na velikost medija določila velikost in obliko fonta ampak s tem pridobila tudi možnost podajanja vsebine na vizualno raznolik, privlačen, logičen način (preveri kaj vse vključuje oblikovanje). Tablice so na zgornjem koncu vse okrog 10 palcev velike, torej je velikost medija določena. Česa ne razumeš?

In ne razumem zakaj e-knjig ni možno prodajati/kupovati v formatu PDF, če ima uporabnik tablico.
Jaz pa ne razumem, kako lahko ob vseh samooklicanih izkušnjah postalvjaš take trditve? Številne knjige lahko kupiš v PDF formatu (še posebej tehnično lietraturo). Je pa izbira precej večja v epub/mobi obliki, kar je edino logično, ker za je za branje zveznega teksta ta format svetlobna leta pred pdf.

V mnogočem se strinjam s tabo in ne vem od kje se ti zdi da postavljam neke trditve, ki jih ne?
Kje lahko kupim vse te številne knjige v PDF formatu?
Je nakup tako primerljivo eleganten kot pri nakupu na Amazonu, pri Applu, pri B&N?

Še enkrat. Ne nasprotujem epubu! Super je, za marsikaj! A ne za vse! Zakaj ne moreta sobivati?

St235 ::

Saj sobivata: http://www.ebooks.com/

Je pa neumesno pričakovat, da bodo klasične tekstovne knjige masovno izadne v inferiornem formatu kot je pdf. Tudi če greš v knjigarno boš našel bore malo knjig na papirusih in glinenih ploščah.

celk ::

Hvala vsem, zelo ste mi v pomoč, morda moram samo drugače ubesediti vprašanje ... torej:

Formata EPUB (izumljen za bralnike, majhen, spremenljiv format medija) in PDF (izumljen za tisk, fiksen format medija) sta si različna. PDF v oblikovalskem smislu omogoča več kot EPUB. Na tablicah sta pa uporabna oba. Vprašanje: Zakaj Amazon in Apple ne prodajata e-knjig tudi v PDF formatu (vsaj strokovnih, s kompleksnimi grafičnimi elementi, ki so v epubu neizvedljivi)? Sicer pa oba izumljata svoje nove formate, ki ... da uganili ste ... predvidevajo tudi fiksen layout!

Hvala vsem do sedaj in vsem vnaprej, zelo ste mi v pomoč!

harvey ::

>PDF v oblikovalskem smislu omogoča več kot EPUB.

Ja in ne.

>vsaj strokovnih, s kompleksnimi grafičnimi elementi, ki so v epubu neizvedljivi)?
Ne vem zakaj ne bi bili izvedljivi. Samo je potrebno ločeno pripraviti elemente za namen ePuba. Nič ne gre avtomatsko, da bi kar prosto save as dal.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

St235 ::

Primarno se odgovor skriva predvsem v licenčninah. Sekundarno pa v tem, da je pdf zastarel format, ki je primeren zgolj za nišno ponudbo (tehnične knjige).

Del odgovora pa se skriva tudi v tem kar si že sam ugotovil. PDF je priamrno namenjen pripravi na tisk torej reprezentaciji fiksne podobe na zaslonu. Oblikovno PDF dopušča več v smislu postavitve strani, grafike itd. Ponuja pa precej manj v pogledu prilagodljivosti (velikost zaslona, fonti). Torej imamo format, ki je namenjen besedilom in bralnike, ki so usmerjene v branje besedila (kinfle, nook). Edino logično je torej, da bo ta format širše podprt. Če k temu dodamo, da tablični računalniki nimajo popolnoma nobenih težav z prikazovanjem tega formata je še toliko bolj jasno za kaj prevladuje.

Pdf po drugi strani zahteva napravo, ki ima precej velik (blizu a4) ter po možnosti barven zaslon. PDF, ki so optimizirani za take naprave so praktično neuporabni na manjših tabličnih računalnikih in ebralnikih.

Torej se založnik klasične knjige lahko odloči ali izbere format, ki je gledljiv praktično na vseh napravah ali za format, ki je osko usmerjen v par procentov top end naprav in, ki ima točno nič prednosti. (ipad za 700€in kindle za 100€, pa nista v isti konkurenci). Mislim,da je hitro jasno kaj bo zbral založnik. Ob enem z mobi formatom dobiš še poln support amazona in njihove distribucijske kanale, kar vsekakor ni zanemarljivo. Lahko bi seveda izdal v obeh formatih, smoa zakaj bi nekdo pri zdravi pameti plačeval licenčnino za nekaj, kar bo kupilo par petičnežev?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Yohan del Sud ::

@ OP, so ti približno vse povedali, sam bi dodal še, da boš v pdf, četudi je standard, zelo težko naredil dokument, ki bo uporaben na vseh platformah, kamoli zaslonih, za neko normalno branje. Še epub je orenk kompromis, ampak je vsaj uporaben z nekaj pridržki v tem smislu.

Pdf bi bilo potem treba narest za vsako platformo in vsako velikost zaslona poseben dokument, za epub načeloma tega ni treba. Slikovno bogata gradiva (stripi, slikanice, atlasi, enciklopedije) gredo pri elektronskem založništvu potem raje v smeri načrtnih appov za vsakega posebej (specifika še posebej pri tablicah), kjer je smotrno.
www.strancar.com

kixs ::

PDF je bil misljen in razvit kot platform independent. Zakaj vraga bi ga moral prilagajat? PDF lahko odprem tako na PC-ju, android tablici, android telefonu, tudi na kaksnem zastarelem Sony P800, celo na PSP-ju... potrebujes zgolj pameten viewer. Ne bi ga niti imenoval zastarel. Opravlja svojo funkcijo vec kot dovolj dobro. Vecinoma je odvisno od PDF izdelovalcev kako kakovosten PDF bodo naredili. Zaradi svoje specifike je pa tudi precej zahteven.

Gandalfar ::

Ce ga ne prilagajas, pac ne mores prikazat A4 knjige na pol do cetrt manjsi tablici ane, razen ce bos mel zelo majhne crke ali pa bos pokazal samo 1/4 PDF-ja.

kixs ::

Logicno ima to svoje posledice. Kot ze receno, ne berem txt knjig in me niti ne zanimajo.

Sicer pa imajo nekateri PDF readerji na Androidu tudi moznost reflowa, txt wrap, menjavo fontov, branje texta...

Gandalfar ::

> Sicer pa imajo nekateri PDF readerji na Androidu tudi moznost reflowa, txt wrap, menjavo fontov, branje texta...

Ja, ker pomojem extractajo 'text' verzijo dokumenta. Ce le te ni ali je pa ta slaba, to ne bo delalo.

Lonsarg ::

Hm, zaenkrat so se mi še vsie downloadanie pdf-ji(no ene 5 sam) reflovali čisto lepo na Androidu, zakaj bi šel tekst shranjevat kot graphic..

Sicer pa, niti nima veze, kateri pdfji uporabljajo to text verzijo zdaj. Dejstvo je, da bi trgovina z eknjigami, ki bi ponujala pdf format to ziher uporabljala.

Povzetek, pdf čisto podpira reflow.. Reflow torej ni razlog, zakaj ne uporabljajo te trgovine PDF-ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Gandalfar ::

Vzames format, kjer je bil cel point v tem, da ima dober layouting, embedanje lastnih fontov in vse. Nato iz text formata extractas .txt datoteko in zdaj ti del re-flow. Vse kar si pa naredil je pa to, da si slabo emuliral epub.

St235 ::

Lonsarg je izjavil:

Hm, zaenkrat so se mi še vsie downloadanie pdf-ji(no ene 5 sam) reflovali čisto lepo na Androidu, zakaj bi šel tekst shranjevat kot graphic..

Sicer pa, niti nima veze, kateri pdfji uporabljajo to text verzijo zdaj. Dejstvo je, da bi trgovina z eknjigami, ki bi ponujala pdf format to ziher uporabljala.

Povzetek, pdf čisto podpira reflow.. Reflow torej ni razlog, zakaj ne uporabljajo te trgovine PDF-ja.


Reflow je ravno nasproten konceptu PDFja, ker PDF ima za namen prikazat celotno podobno. CEla ideja PDFja je v temu, da postavi celovito podobno kot je bila zmaišljena. Reflow je pa ravno obratno. Tako da vsak program, ki PDFje reflowa je skregano z konceptom, ker bi enako z manj težavami naredil v mobi / epbu.

Lonsarg ::

Kakor sem z googlanjen ugotovil je v PDF 1.7(verzija, ki ima ISO dvojnika) možno tekst lepo modularno shraniti ločeno od samega oblikovanja teksta. Nekaj podobnega kot ima html ločeno napisan tekst in ločeno oblikovanje teksta.
Vsak pameten program za delat pdf-je bo uporabil te tage, kjer bo tekst notri, ni razloga zakaj bi sploh pdfje drugače delal če vsebujejo tekst, je najbolša rešitev za karkoli, reflow je samo bonus. In kakor opažam je res to praksa.

Torej ne gre za noben dodatek, ki so ga ruknili v pdf, da se da zadevo reflowat, ampak so pdf-ji že v samem bistvu narejeni kot ločeno tekst in oblikovni del in je reflow nič drugega kot osnovna funkcija takega formata.

Ni razloga, da rabimo en format, ki je zmožen prikazovati celotno podobo in en format, z katerim bolj svobodno delaš z tekstom, če pa en format zmore oboje hkrati.

Google ti tudi pove, da se založniki ne odločajo za PDF zaradi zaščite pred kopiranjem(sem našel par forum debat) in nisem nikjer sploh reflowa videl omenjenega, logično. Ugibam da v cajtih, ko so padale odločitve ni bilo primernih extensnov za PDF DRM, drugi formati pa so tako stvar ponudili nativno v samem konceptu formata, kar PDF nativno ne bo imel dokler ne pride nova revizija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Yohan del Sud ::

PDF je (ampak ne tako dolgo) sicer odprt format, ampak vseeno pod trdo roko Adoba, morda ima to kaj veze glede njegove elastičnosti. Ampak še enkrat, kot rečeno, to je v osnovi format namenjen postavitvi tiskanih vsebin. Kot vidiš na zaslonu, tako bo na papirju. Vse ostale nadgradnje so predelave traktorja v Lamborghinija (ja, vem ja, kaj je delal Feruccio prej). EPUB je po drugi strani odprt XHTML kontejner, ki naj bi pa deloval na ama na vseh čitalnih napravah, ne glede na velikost, zmogljivost in izvor (indijske tablice za 10 eur npr.) Kak mu bo pa to šlo, bomo pa videli, ima 20 let zamika glede na pdf ... Plus, konkurenca ne škodi.
www.strancar.com

Avenger ::

Zanimivo kako nekateri vztrajno branijo PDF. Jaz ga imam zelo rad ko kaj skeniram in pošiljam komu namesto faxa, ko pa kaj berem, na zaslonu pač, je pa obupen. Ne vem če ste opazili, ampak zasloni so ležečega formata, PDFji oziroma strani v njem, pa so pokončnega formata. Tablice so (precej) manjše od A4 in je tekst dejansko manjši kot bi bil na A4 papirju. Torej se moraš malo matrat, da lahko bereš, razen če gledaš slikanice, ali pa zumiraš in znoriš ko moraš premikat kar naprej.

Mobi format oziroma epub, je pa fantazija kar se tiče prilagodljivosti.

Zakaj, PDF je namenjen printanju in zasilnem ogledu na zaslonu, da bereš dokler se ne sprinta, mobi format pa za branje na kindlih in podobnih bralnikih. Epub format ne bo nikoli postajal podoben PDFju, PDF pa očitno kaže željo postat podoben epubu - kar je skregano z logiko, če boš traktor šel predelovat v športni avto, boš zavrgel VSE dele, ki definirajo traktor.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Lonsarg ::

Gre za to, da PDF je ŽE sprejet kot standard, prednosti drugih formatov pa mi ti podajaš kot "je bolj namenjen branju knjig, pdf pa je mišljen za drugo" Mislim ne ti meni z filozofijo, ko govorimo o formatih, kaj je pri dejanskem branju iz pdfja slabše kot pri epub, povej mi?

Mene ni nič motilo, sem dobil Game of Thrones ebook v treh formatih so bili vsi približno enake velikosti, torej ne gre za velikost. In sem veselo iz mobitela prebral 2000 strani v pdf-ju z enim enostavnim klikom na reflow opcijo, torej spet enako kot bi storil, če bi kater drug format odprl. Z tem da je, ne boš verjel lažje dobiti program za braz z pdf-ja, kot pa program, ki podpira tudi epub, zato sem ostale formate tudi izbrisal in imam v zbirki samo pdf ebooke.

Torej še enkrat, ne z filozofijo o konceptu formata in traktorjih, dajmo tehnično imeti debato no... Ampak ne z zavajanjem o reflow opciji, ki očitno deluje lepo pri vseh formatih.
Nisem pa rekel, da je format bolši, sam če se gre v menjavo sprejetih formatov se gre ponavadi, ker so neke opazne razlike. Sam potem naj ima vse epub, pa bomo tudi račune in dokumente pošiljali po emailih v epub formatu, ker konec koncev mi je vseeno če zgine pdf, sam ne mislim pa se matrat z različnimi formati za ebook in za kak drug dokument z manj strani za whatever.
Ker ja ebook je daljši tekstovni dokument, ki ima neko urejeno obliko razdeljeno na strani in občasno tudi kakšno sliko notri, nič drugega kot kakšen drugi dokument za katere tako radi pdf uporabljamo trenutno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

St235 ::

Že zgoraj sem ti omenil eno zlo zlo pomembno zadevo: licenčnine, ob enem pa to pomeni soodvisnost od adoba.

Dodaten problem pa predstavlja tudi standardizacija. Namreč to, da pdf omogoča vse kar naštevaš je sicer res, ne omogoča pa tega vsak PDF. Pri epub/mobi tega pomisleka ni.

Lonsarg ::

Ja to je ena pomankljivost, pdf format dopusca da se en pdf dokument slabo pripravi ni tok strikten. Ampak to nek deal breaker problem ni, software je tisti ki bo editov pdfje in vsak spodoben software ne bo shranjeval teksta kot grafiko. In tut dvomim da pa pri epub ni mozno tekst kot grafiko isto lahko tko seras, sam pac to ne delajo ker ni potrebe.

Kar se tice licencin si pa 4 leta za cajtom. Od 2008 naprej obstaja pdf kot ISO standard. Format je torej tko odprt kot razni openoffice formati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

St235 ::

Problem, ki se bo pojavil končnemu uporabniku je sledeč: Če v kindla naložim katerikoli mobi bo delal brez težav. A lahko enako trdimo tudi za PDF?

Lonsarg ::

To je problem, ki se pojavi, ko se gre uvajat nov format. Če ta novi format povsem nadomesti prejšnega, potem program izgine, če pa obstajata oba pa sicer tudi lahko izgine, vendar težje, vse naprave morajo potem oba formata podpirati. Večji problem so naprave, ki podpirajo samo novi format, kot tiste, ki podpirajo samo starega.

St235 ::

Mobi in epub kot nova formata sta 100% skladna s tem kar pričakuješ od ebralnikov, zato tudi takšen hiter in učinkovit razvoj.

Če bi bil leta 2006 in 2007, ko se je definiralo standarde bralnikov pdf odprt format in bi omogočal vse akr se je od njega pričakovalo v ebralnikih, bi bila zgodba mogoče drugačna. ampak ni bil in stanje je takšno kot je.

Predvsem pa je popolnoma zgrešena predpostavka, da sta mobi/epub in PDF dva konkurenčna formata in da bosta morala izriniti eden drugega.

Lonsarg ::

Ampak jaz niti slučajno nočem za eknjige drugega formata kot za ostale dokumente. Razumem da se je format razvil zaradi tega, ker je bil takrat potreben. Zdaj pa naj PDF prevzame ebooke, ali pa naj epub prevzame ostale dokumente, počasi je čas za konsolidacijo.

Ebook je dokument, lep primer je seminarksa. Če je seminarska dokument naj bo PDF boš rekel in profesor jo bo pregledal na računalniku. kaj pa če bo malo bolj modern, pa bo imel mobitel/tablet/ebook reader, pa bo hotel tam pogledati mojo seminarsko? A zdaj pa je kar naenkrat seminarska eknjiga in ne več dokument in bi jo jaz moral v epub shranit?

Torej gre za isto vsebino, ampak ker bo enkrat "gledana" na ekranu naj bo v pdf, ker bo pa kdaj "brana" na tabletih naj bo pa epub, torej naj jo v obeh formatih pfroksu pošljem al kako v trenutni zmešnjavi formatov?

St235 ::

Čaki, potem treba ukinit tudi txt, pa doc, pa rtf pa.........

A tudi sedaj profesorju poleg doc pošlješ še pdf pa txt?

Sedanji bralniki nimajo nikakršnih težav z branjem PDFja tako ,da teh primerjav z seminarsko najbolj ne sledim.

Vsak format ima svoje prednosti in slabosti. Vsak format ima svoj bistven segment, ker pa se segmenti prekrivajo pa so tudi bralniki in računalniki naučeni, da oprejo več kot en format. Ergo problema ni.

knesz ::

Nimam e-bralnika, ampak kot tukaj berem, e-bralnik zna brati tako epub in mobi kot pdf.
To zna moj android telefon in tablica in to znajo (menda) tudi apple produkti (iphone in ipad).
Pač izbereš en format za izdelavo dokumenta in to je to. Ne vidim problema.

Mavrik ::

Razen tega da so taki dokumenti popolnoma neberljivi na e-bralnikih, telefonih in praktično čemerkoli, kar ni dovolj veliko za A4 po širini... res ni problema ne ;)
The truth is rarely pure and never simple.

Lonsarg ::

Kindle in še kak ebralnik ne podpira reflowa na pdf-jih(al mogoče najnovejša verzija celo že?) ker se gre vojno formatov, na resnih tabletih in telefonih to ni problem.

Gandalfar ::

Ce lahko naredis 'reflow', potem lahko tudi extractas .txt dokumenta. Pa je izdelava text verzije nakljucnega PDF-ja se zmeraj manjsi voodoo obred, ki tipicno ne uspe.

St235 ::

knesz je izjavil:

Nimam e-bralnika, ampak kot tukaj berem, e-bralnik zna brati tako epub in mobi kot pdf.
To zna moj android telefon in tablica in to znajo (menda) tudi apple produkti (iphone in ipad).
Pač izbereš en format za izdelavo dokumenta in to je to. Ne vidim problema.


Ebralnik ima svoj segment uporabnikov in niti pod razno ni mišljen kot nadomestek za pameten telefon tablico. In tudi obratno. Tablice so zelo slab nadomestek bralnika. Tako, da prvenstveno za ipada in podobne večje tablice, je pdf OK, za pure text based zadevo in ebralnike pa mobi/epub.

Za štos sem šel pregledat par pfdfjev, ki jih imam. In rezultat je tak, da jih je več kot pol tako ali tako skeniranih slik (D&D), dejansko reflow pa podpirajo trije od kakih 100. Mi pa vse tekstovne pdfje ne glede na reflow amazon pretvori v MOBI in pošlje na kindle. Kam lahko pa pošljem mobi/epub, da se mi bo pojavil na mojem telefonu v PDF obliki?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Gandalfar ::

Kam pa lahko .doc posljes, da se ti bo zgodil PDF? Naceloma ga sprintas s PDF Printerjem ane. Naredi to se z ePubom.

St235 ::

:) v življenju nisem rabil pretvorit epub/mobi v pdf tako, da na to res nisem pomislil. :) sam še vedno je to daleč od one click solution, ki ga ponuja amazon.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Gandalfar ::

To je pa nekaj kar se moras zmenit s svojim vednorjem ane in ni stvar format.

St235 ::

To je približno tako kot bi rekel, da je razširjenost *.doc stvar formata in ne vendorja. Sem mislil, da debatiramo o tem zakaj imamo mobi/epub format in ne samo pdf.

Gandalfar ::

Saj smo, potem si pa ti privlekel amazonov converter kot argument ;)

St235 ::

In stojim za tem. Prednost mobi formata je tudi v servisu, ki stoji za njim. PDF takega servica.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Gandalfar ::

Daj mi razlozi, zakaj bi bil kdo hotel, da bi .txt datoteko zapekel v PDF format?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kobo Aura one vs Kindle Oasis

Oddelek: Kaj kupiti
71593 (1461) premafx
»

e-bralnik ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15143204 (24504) AgiZ
»

Tablica ali e-bralnik

Oddelek: Kaj kupiti
112872 (1979) i33a
»

Branje elektronskih knjig

Oddelek: Pomoč in nasveti
103572 (3171) jveligov

Več podobnih tem