» »

kapaciteta baterije vedno manjša

kapaciteta baterije vedno manjša

jurre ::

Pozdravljeni,
pred 2 tedni sem kupil nov prenosnik Acer Aspire 7750g. Iz firbca sem nalozil program za baterijo BatteryCare, da vidim kapaciteto baterije, opozorilo kdaj je polna ipd.. Prenosnik sem prvic napolnil do konca, nato izklopil od elektrike in spraznil do opozorila (7%), spet napolnil... parkrat pa sem pustil napolnjenega na elektriko z baterijo notri.
Zdaj pa mi ni jasno, zakaj mi program cisto vsakic ko napolnil prenosnik, kaze nekje 50-100mWh manj kapacitete baterije?

Kot je vidno iz te slike, je bila polna kapaciteta baterije 47520mWh. Po 13 spraznjenjih je samo se 45922, kar kaze na 3,36% obrabljenost. Je to normalno?



Drugace sem prebral ze kar nekaj tem o baterijah, tale opis na stran battery care pa mi je se vedno malo cudno vse skupaj. Npr s kolegom sva imela enaka prenosnika dell vostro (kupljena isti cas), oba stalno na elektriki - z baterijo notri, redko izpraznjen baterija, njemu je po dobrem letu baterija drzala samo se 5min, meni pa se 1h do nekje 2,5 leta, nato pa pol ure. Oce ima ze nekje 4 leta HP prenosnik, vedno doma na elektrike, greje se tudi kar (ga bo treba spet ocistit), pa mu baterija drzi se 2h:O (sem mu nalozil batteryCare pa ima 1000mWh manj kapacitete od originalne, meni ze vec manjka v 14 dneh).:|

Kaksna mnenja? Je to normalno? naj reklamiram baterijo? Cakam se nekaj ciklov, da bom naredil rekalibracijo po navodilih na battery care, vendar tam pise da je normalno da potem kaze se vecjo obrabljenost...verjetno ne bo slo na manj?

shinko ::

Li-ion baterije imajo življensko dobo približno 300 ciklov. To pomeni, da ko jo 300x sprazniš in napolniš njena kapaciteta pade na 50% in takrat proizvajalec smatra da je fuč.

Novejši prenosniki imajo funkcijo, da če je baterija polna in ga imaš priklopljenega na elektriko to zazna in potem ne polni baterije ampak prenosnik deluje na napajanje iz elektrike. Starejši prenosniki tega nimajo in se zato prirporoča, da če je baterija polna in ga imaš vseeno priključenega na elektriko, vzameš baterijo ven saj jo v nasprotne primeru celi čas polni-prazni, kar pa šteje cikle in zaradi tega pride do tega da tvojemu prijatelju sedaj baterija drži bistveno manj...

Na HP izobraževanju nam je bilo tudi rečeno, da je HP pred kratkim razvil baterijo, ki zdži 500 ciklov, amapak mislim da so samo v Eveny seriji zaenkrat...

LP

jest10 ::

shinko je izjavil:

.

Na HP izobraževanju nam je bilo tudi rečeno, da je HP pred kratkim razvil baterijo, ki zdži 500 ciklov, amapak mislim da so samo v Eveny seriji zaenkrat...

LP

No HP zihr ni razvil baterije>:D Le dobavili so kvalitetnejše celice

Havq ::

Zdravo,

da ne odperam nove teme.ali je Wear level: 10.09% veliko izgube?


Starejši prenosniki tega nimajo in se zato prirporoča, da če je baterija polna in ga imaš vseeno priključenega na elektriko, vzameš baterijo ven saj jo v nasprotne primeru celi čas polni-prazni, kar pa šteje cikle in zaradi tega pride do tega da tvojemu prijatelju sedaj baterija drži bistveno manj...


Imam model Asus N71JV-TY013,ali spada pod novejše ali starejše prenosnike?
Ali bolje da dam baterijo ven, ko ga imam priključenega na A/C,se pravi na elektriko??

hvala za odgovore

nomad_soul ::

 bat

bat


>:D

Havq ::

Nekje sem bral,da so dal eni baterijo v hladilnik.

Ali mi lahko kdo pove,kaj se takrat naredi in ali je kakšna škoda????

lp

jest10 ::

Pri nižjih temperaturah imaš manjši padec kapacitete. Jasno pa ne smeš baterije zmrzniti.

Havq ::

sepravi ce baterijo dam v plasticno vrecko in za 5min v hladilnik, enkrat dnevno,ki ima 5-8 stopinj,bi bilo vredu?se bo poznalo na porabi?
hvala

blackbfm ::

to je podobno kot da bi imel poleti 5 minut klimo prižgano in pričakoval da bo cel dan hladno:))

Kaksna mnenja? Je to normalno? naj reklamiram baterijo?


in kaj točno boš reklamiral? da ti nek 3rd party program kaže 3% obrabljenost? če bi bilo z baterijo kaj narobe ti verjetno komp sploh ne bi delal

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

jurre ::

@nomad_soul
koliko stara baterija?

@blackclw
ja, saj vem, samo pac cudno se mi zdi da se tako hitro povecuje obraba.

Zdaj ce prenosnik res ne polni vec baterije, ko je polna pa spet ne morem vedeti. Kolega je zacela na acerju baterija hecati po nekje 1,5 leta - se je napolnila samo do 30, 40%. Ce je prenosnik odklopil, ko je bila baterija polna in ga da polnit praznega se je napolnila vec %, kot ce je bil stalno v elektriki.
Zdaj je kupil neoriginal baterijo za polovico cene originalne, pa ima v 1 mesecu se 0% obrabe - pa precej veckrat spraznjeno kot jaz. Bomo pa videli koliko casa jo bo imel.

No, ocitno se bom nehal sekirat, pa ko bo crknila bo crknila:))

blackbfm ::

Počekiraj čez 3 mesce, pa čez pol leta..saj lahko da je baterija res defektna ampak vseeno se mi zdi da prehitro prihajaš do zaključkov.

Poglej starost in vročina najbolj uničujeta baterijo. Ostalo ima recimo zanemarljiv vpliv.

Havq ::

Kaj pa naj naredim??dam za polure noter?

sprašujem ker ni bi bil rad ob baterijo.

lp

jest10 ::

In pol ure bo pomagalo kaj:8)
A ti res ne razumeš, da se tukaj ne govori o čudežni ohladitvi za 5min? Ampak o dolgotrajnejši shranitvi baterije. Ko baterije recimo 1 mesec ne potrebuješ in jo deponiraš.

Optimalno za hranjenje baterije je okoli 40% napolnjenost, ter temperatura malo nad nulo. Tako se najpočasneje stara. Vse ostalo ima za posledico hitrejšo izgubo kapacitete.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

Havq ::

zdaj razumem.tako bi lahko že prej povedal.

jurre ::

no vceraj sem za foro nastavil, da gre prenosnik v hibernacijo pri 3% namesto pri 7% in ga pustil (prej sem ga dal zmeraj polnit ob 8-10%).
Zdaj imam baterijo vecje kapacitete kot original :D

clix ::

Samo morš vedet, da bateriji še posebaj škodujejo te nizke izpraznitve. Kar pusti na 7%.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Še o težavah z novim iPadom (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
15131642 (25093) Owe-
»

Baterija v prenosniku - delovanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
162303 (1926) domenc
»

Kako ravnati z litij-ionskimi baterijami (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6020148 (16775) MrStein
»

Baterije prenosnikov

Oddelek: Strojna oprema
425053 (4039) WyattEarp
»

Prenosnik kot stacionar,baterija notr Yes or No ?

Oddelek: Strojna oprema
243624 (2593) Pyr0Beast

Več podobnih tem