» »

Študij - kaj kupiti prenosnik ali nov namizni računalnik?

Študij - kaj kupiti prenosnik ali nov namizni računalnik?

urbancek22 ::

LP. Letos bom končal 4. letnik in se vpisal naprej na faks, doma sem iz manjšega kraja kar pomeni, da se bom moral voziti na študij vsaj 1 uro in pol in bom seveda tam ostal cel teden v študntskem domu. Sem velik ljubitelj igric in kupujem nov računalnik, vendar se ne morem odločiti kaj naj kupim. Prenosnik ali namizni računalnik. Gamerski prenosniki se mi zdijo zelo dragi in mi je škoda vreči toliko denarja zanj. Zanima me kakšna je vaša izkušnja s tem ? Hvala

Lonsarg ::

Moja izkušnja je taka, da sm za foro kolegici inštaliral Skyrim na prenosnika, ki ni bil kaj dosti čez 500€, lohk vprašam kir točn model, je pa Mobility 6300 serija če se prav spomnim notri.

In sem bil začuden, ko je zadeve delala na high teksture in medium večina ostalo. Tak da morda boš presenečen, kok ugodno se da dandanes za igranje spodoben laptop dobit, ni tko k včasih, če si hotu sploh kaj poganjat, ko si moral 1000 in 1500 dajat.

Oziroma še vedno velja, da daš za laptop x2-x3 glede na desktop za isto zmoglivost. Sam fora je, da zahtevnost iger že nekaj časa ne gre gor in dobiš za slabih 400€ desktop, kjer ti dela vse na high.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

TehDucky ::

Najboljše je da poveš koliko si pripravljen odšteti za računalnik ? Tako ti najlažje pomagamo pri izbiri. Za solidno kišto se rabi recimo okoli 800€+še vsa oprema, če bi jo imel tam drugo kot doma. Medtem ko za prenosnik sem dal pa jaz 900€ za 17'' toshibo, ki mi solidno poganja novejše COD streljačine na polni resoluciji mislim, da pri okoli medium nastavitvah. Imam polno kolegov, ki so redno v študentskih in imajo vsi malo boljše prenosnike kot pa desktope.

My 5 cents...

Edit: @Asgard, ja je res da se da za male pare že dobit vredu računalnik, jaz pravim za nek običen gamerskih računalnik, ki se ga dandanes sestavlja. Možno pa da je tvoja cena prenizka, moja previsoka in je realnost nekje v sredini.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TehDucky ()

@nny ::

Upam, da boš tudi kaj študiral, ne samo igral. :)
Hitro pride do tega, do je treba iti s kompom v knjižnico, ker si ne moreš izposoditi gradiva ali imaš predstavitev v letniku v PP, če ne drugega,gotovo te čaka zagovor diplome. :)
Prenosnik ti lahko stoji na mizi, namiznega pa ne moreš stlačiti v torbo.

urbancek22 ::

Razmišlov sem da bi kupil prenosnika nekje do 1300 evrov ali seveda manj, sam tu pri nam so cene še kar "nore" glede na USA. Kje bi se dalo dobit najceneje prenosnik z poštnino vred?

rezator ::

Ti priporočam, da med študijem ne igraš igric. Sam sem kupil na koncu 4. letnika toshibo tecro za 1200 e. Igrica ni delala skoraj nobena, ker ima računalnik v pizdi grafično kartico. Drugo pa vse vrhunsko. Če bi mi igrice delale zdaj nebi bil v 4. letniku v to sem skoraj 100%. Doma sem čez vikende samo nabijal igrice. Nekaj časa sem mislil, da sem se pošteno zaj***, ker mi niso za ta denar delale igrice. Vendar zdaj vidim da je tecra prava stvar zame, saj je neuničljiva. 3x mi je letel iz mize, 2x odprt direktno na ekran, enkrat zaprt, računalniku čisto nič. Če ne rabiš tako dobrega računalnika, je škoda dajat toliko denarja za en računalnik. Še šreča, da sem kupil tecro, ker to je računalnik za na teren ali pa za nerode kot sem jaz :) Da še enkrat kupujem nebi dal več kot 700 e, z preostankom denarja za 1200 e, bi šel z punco v Pariz ali pa z kolegi v Maroko, rajši ;)
Some people feel the rain. Others just get wet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rezator ()

šernk ::

Eh igrice in facebook, družabno življenje pa umira po študentskih iz leta v leto.

mojih 5 centov ontopic: nabavi si prenosnika, pa čeprav je na 95% faxov nepotreben, pride pa izjemno prav ko se dela kakšno skupinsko seminarsko...aja ne sej se prek facebooka vse zmeniš, pol imaš pa goloba na strehi 12ur preden je treba oddat seminarsko in jo dokončaš 2 uri pred oddajo ob 7 zjutraj...

če misliš, da boš igral igrice na faxu, škoda da si sploh se nanj vpisal (no odvisno na katerega si se) ampak večina faxov sedaj ko je bolonjc ti dnevno nabije tolk enega dela, da ne boš na igrice mel sploh čas razmišljat (sam sem prve 14 dni na strojnem faxu naredil več za šolo, da sem sploh lahko naredil vaje, kot prej v celem življenju) in še delanje seminarske na dveh PCjih je mučno...sej obstajajo sinhronizacije in vse...ampak eno stvar pustiš nesinhronizirano, pa ti stoji seminarska cel vikend. Tako da malce razmisli tudi glede uporabnosti prenosnika, ne le na igrice tudi če boš moral kakšno na low gnati te ne bo konec.(v končni fazi, te znajo celo miniti ko prideš enkrat v LJ, nikoli ne reci nikoli, ker poznam več hudih primerov, tudi sam sem doma večinoma za PCjem, v LJ sem pa vsak dan bil po max pol ure na prenosniku, zadnje pol leta pa še to ne).
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

rezator ::

Nič ne umira družabno študentsko življenje, če le sam nočeš. Vsak dan se kje dogaja, lahk bi vsak dan kje biu, ga žurau, ampak kdo ma pa cajt ne? Še preveč se dogaja.
Some people feel the rain. Others just get wet.

mr1two ::

IMO kupiš za 700 desktop pc, za igre bo čisto vredu, potem pa še za 500 en prenosnik, da ga imaš samo za delo. Tko mam jaz, pa se obnese.
LP

naturelle55 ::

Mene zanima kakšnja je "najboljša" rešitev glede računalnika na študiju/študentskem domu, glede na to da čez vikend greš domov (mogoče še prej). Računalnik bi bil za igre/programiranje.

Lonsarg ::

To si pa staro temo našel:)

No cajti so se spremenili, zdaj se pojavlja nova opcija za "gamer studente". mITX desktop kištice, ki gredo v ruzak. Monitorja sicer se vedno rabiš dva, da ni preveč komplicirano...

Fajna opcija je sicer tudi gaming komp samo doma, kjer studiraš pa soliden prenosnik, ki še vedno kak LOL zmore.

katimm ::

http://www.computeruniverse.net/product...

Kej podobnega mas vrh glave za moje pojme :) pa za solidno ceno..

naturelle55 ::

Lonsarg je izjavil:

To si pa staro temo našel:)

No cajti so se spremenili, zdaj se pojavlja nova opcija za "gamer studente". mITX desktop kištice, ki gredo v ruzak. Monitorja sicer se vedno rabiš dva, da ni preveč komplicirano...

Fajna opcija je sicer tudi gaming komp samo doma, kjer studiraš pa soliden prenosnik, ki še vedno kak LOL zmore.


Kako pa je z prenašanjem teh mITX so komponente varne pri vsem tem (sploh grafična,hladilnik) ?

shadeX ::

S prve roke ker si kakšen teden lastim Asus N750JK (QuadCore 2.5Ghz, 8GB RAM, Nvidia GTX 850M) - brez SSD (zaenkrat), ti povem da današnje igre delajo na tem prenosniku kar dobro. Seveda sem ga kupil za delo, ampak zvečer rad vržem kak špil. Torej dosedaj sem sprobal:

-Guild Wars 2 (MAX Settings) - 50FPS
-Need For Speed Rivals (MAX Settings) - 30FPS (ampak je zaklenjena na 30).
-Hearthstone (Nimam FPS metra, ampak na MAX Settings deluje popolnoma brez zatikanja)
-Watch Dogs (Medium Settings - 40 FPS), (Ultra settings, 25-35FPS).

Sedaj downloadam še Battlefield 3, ker ga imam kupljenega ampak glede na to da watch dogs, deluje na MAX skoraj brez problema, pričakujem battlefield vsaj 45-55FPS na ULTRA.

Je pa res da bo ta prenosnik za igre čez leto, ene same jajca :)


EDIT: V vseh pogledih nese mojega prejšnega stacionarca:

-Q6600 - 2.4Ghz
-GTX 570
-4GB RAM

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

Lonsarg ::

Načeloma lih tolk kot pri laptopu. Ampak ja, če upoštevaš ceno dveh ekranov nisi kaj dosti pridobil, ker so gaming laptopi toliko cenejši. Čeprav jaz sem ravnokar v prehodu 27" na 34" elran in ni sans da programiram ali spilam na laptop ekranu:)

Jest bi pač mel en ornh ekran doma+mITX PC za prenašat+en cheap 22" ekran za v studentu.

naturelle55 ::

Kakšen bi pa zdaj bil kakšen build ? Cena gre lahko nekje do 700-800€ glede na to da bi rabil še monitor kupit.

Lonsarg ::

Jah načeloma praktično isto kot za navaden ATX build z izjemo napajalnika, kište in matične(vsako za vsaj 10EUR dražje od ATX variant)

Drugače sem si jaz komaj mesec dni nazaj gaming ITX sestavil na podlagi Silverstone SG06 ter Be Quiet 400W, kar zadošča za 150-200W grafike. Če hočeš bolj ziher ali že zdaj kaj močnejšega, potem dobiš v kompletu Silverstona njihov 450W, ki ima 8pin+6pin in tudi ampere, ki dejansko zmorejo 250W grafe. Boš pa z SG06 omejen na 10" izvedbe, grafe nad 150EUR pa so zelo pogosto daljše. Se pa dobi recimo tudi rang 350EUR grafična GTX 970, ki gre v SG06(mislim da Zotac varianta), pa še Be Quiet 400W bi jo napajala lahko, tako da jaz sem brez skrbi za morebitni upgrade grafične v prihodnosti:)

Za daljše grafike, oziroma praktično brez omejitev je tu nekoliko daljši SG07, ampak jaz sem raje izbral SG06, pa bom malce pazil pri nakupu grafika v zameno. Cenejši in manjši:)

Ima pa tudi konkurenca marsikaj od ITX ohišij, ampak SG06 si upam reči da je najmanjše gaming ITX ohišje, ampak pač z 10" omejitvijo. Jaz sem recimo sestavljal zadevo za dobrih 600EUR in sem dal notri R9 270X. (+klasika 256GB SSD,8GB RAM, Core i5)

Pa ko rečem da gre v ruzak mislim tak mal bolj konkreten ruzak, ne take tanke za laptope, da ne boš preveč pričakoval od mITX. Ultra mala mITX so samo taka brez grafičnih;) Tut tehta za 3 laptope zadeva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

sebek1 ::

Pride tudi novo itx ohišje februarja, silverstone sg13, nekje velikosti sg06 vendar z možnostjo ATX napajalnika in grafičnih do 10.5.

Lonsarg ::

Pa z dvojno ceno najbrž;) Medtem ko SG06 je borih 50€.

sebek1 ::

Naj bi bil okoli 50 evrov bomo videli.

naturelle55 ::

Kako pa je z prenašanjem,predvsem mislim glede možnosti poškodb komponent in težo ?

Lonsarg ::

Ob isti sili udarca je stvar trpežna čist lih tolk kot laptop, saj je oboje računalnik...

Pri padcu pa če je stvar težja za faktor 3 imaš isto silo udarca ob tla pri recimo 2-krat nižji višini, tak da za metat na tla to ni:)

naturelle55 ::

Lonsarg je izjavil:

Ob isti sili udarca je stvar trpežna čist lih tolk kot laptop, saj je oboje računalnik...

Pri padcu pa če je stvar težja za faktor 3 imaš isto silo udarca ob tla pri recimo 2-krat nižji višini, tak da za metat na tla to ni:)


Ja,bolj sem mislil med hojo z nahrbtnikom,pač če se grafična nemore "odlomit" ipd. ?

Lonsarg ::

Med hojo ne a si nor:) Ljudje z vso silo brcajo v računalnike pa ni nič. Mi sploh na pamet ni prišlo, da bi me pri miTX vs laptop skrbele poškodbe. Fokusiraj se na dejanske praktične probleme, kot recimo to, da potem za mobilno napravo rabiš kak tablet, če si brez laptopa(meni se namreč zdi da je telefon kot edina mobilna naprava premalo recimo), ter da če ta tablet ni kak resni Windows potem rabiš nujno biti blizu ekrana za delo. mITX ne boš nosil v knjižnico ali na faks recimo...

naturelle55 ::

Lonsarg je izjavil:

Med hojo ne a si nor:) Ljudje z vso silo brcajo v računalnike pa ni nič. Mi sploh na pamet ni prišlo, da bi me pri miTX vs laptop skrbele poškodbe. Fokusiraj se na dejanske praktične probleme, kot recimo to, da potem za mobilno napravo rabiš kak tablet, če si brez laptopa(meni se namreč zdi da je telefon kot edina mobilna naprava premalo recimo), ter da če ta tablet ni kak resni Windows potem rabiš nujno biti blizu ekrana za delo. mITX ne boš nosil v knjižnico ali na faks recimo...

Sicer je to zdaj nekoliko off,ampak koliko se pa rabijo tableti/laptopi na univerzah (računalniška)?

Lonsarg ::

Jah za skupno delo, sploh kakih računalniških nalog. Če bi jaz še studiral bi svoj tablet z stylusom nesel zraven recimo;)

oemdzi ::

Za tisti denar, ki ga imaš na voljo si kupi oboje; namizni računalnik + čim cenejši čungalunga prenosnik za v knjižnico in podobne zadeve, kjer misliš, da bi nujno potreboval prenosnik.

Ne vem zakaj bi kupoval gamerski prenosnik, če lahko kupiš osnovnega in razliko v denarju vložiš v boljši namizni PC. Razen če nimaš prostora, to je pa druga...
Vsaj jaz bi tako naredil v tvoji situaciji.
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: oemdzi ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mini-ITX "gaming" komponente

Oddelek: Kaj kupiti
345266 (3419) PredatroX
»

Ohišje miniITX

Oddelek: Kaj kupiti
193333 (2573) kuglvinkl
»

mini ITX gaming comp

Oddelek: Kaj kupiti
142355 (2031) zmaugy
»

Embedded računalnik z minimalno porabo

Oddelek: Strojna oprema
162384 (1826) jeryslo
»

kišta izključno za net (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9718203 (16714) Aljaz1980

Več podobnih tem