Forum » Kaj kupiti » Kateri router?
Kateri router?
unknown12435 ::
Prosim za mnenja.
Imamo telemach - 1000Mbps in postavljen mesh sistem (tenda mw5 in mw3). Iz modema do prvega vozla mw5 imam kabel. Na druge vozle je vse povezano prek wifi. Ce se s kablom povezem na prvi vozel potem hitrost pride do 1000Mbs. Preko drugih vozlov prav tako na kabel ali na wifi pa je povezava od 10-60Mbs. Vem, da so vozli mw3 omejeni na 100Mbs, ampak tudi to ne dosegajo, mw5 pa bi morali dati vec od sebe. V hisi imamo cca 25-30 naprav, ki se povezujejo na omrezje (tvji, telefoni, sesalci, prrnosniki, tablice, kamere its), ampak te naprave dejansko ne uporabljajo konstantno o downloada.
Napeljave nimam moznosti narediti zicno. Ali je tenda mesh krivec, ali bo s kakim drugim sistemom bolje (kateri?)? Sem probal tudi sistem nastaviti na "bridge" oz. na vse nastavitve, kar se da ampak ostaja enako..
Drugace ni problema, dokler ne delama oba od doma in malo bolj obremenima omrezja.
Hvala za nasvete.
Imamo telemach - 1000Mbps in postavljen mesh sistem (tenda mw5 in mw3). Iz modema do prvega vozla mw5 imam kabel. Na druge vozle je vse povezano prek wifi. Ce se s kablom povezem na prvi vozel potem hitrost pride do 1000Mbs. Preko drugih vozlov prav tako na kabel ali na wifi pa je povezava od 10-60Mbs. Vem, da so vozli mw3 omejeni na 100Mbs, ampak tudi to ne dosegajo, mw5 pa bi morali dati vec od sebe. V hisi imamo cca 25-30 naprav, ki se povezujejo na omrezje (tvji, telefoni, sesalci, prrnosniki, tablice, kamere its), ampak te naprave dejansko ne uporabljajo konstantno o downloada.
Napeljave nimam moznosti narediti zicno. Ali je tenda mesh krivec, ali bo s kakim drugim sistemom bolje (kateri?)? Sem probal tudi sistem nastaviti na "bridge" oz. na vse nastavitve, kar se da ampak ostaja enako..
Drugace ni problema, dokler ne delama oba od doma in malo bolj obremenima omrezja.
Hvala za nasvete.
Daniel ::
Če se ti med sabo povezujejo na 2 Ghz in potem še na končne naprave zgolj z 2 Ghz potem hitro zmanjka hitrosti. Tiste številke iz oglasa so "teoretična" hitrost.
Bo treba menjati za kaj zmogljivejšega. Opcija je tudi preko powerline, če bi se kablu rad izognil.
Bo treba menjati za kaj zmogljivejšega. Opcija je tudi preko powerline, če bi se kablu rad izognil.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Ales78 ()
mat xxl ::
Sam sem Tendin Mesh testiral, kako leto nazaj, so mi pri enem podjetju posodili Tendo in Asus . In Asus je deloval veliko bolje in močneje in manj enot za pokritje je bilo potrebnih. Na Asusu smo testirali še vse z Ax komponentami sedaj imaš że Bx in WiFi 7, ki ima dodaten 3 kamal za povezave, na netu se bere da deluje samo na WiFi brez kablov od 25 do50% bolje in hitreje .
bigbada ::
unknown12435 je izjavil:
Prosim za mnenja.
Hvala za nasvete.
Wifi je eh. Kabel napelji po kanalih itd.
Kupi en proper UniFi router + access pointe in vse poveži s kabli.
Ali pa Powerline.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bigbada ()
joez7 ::
Glej za "DoH" https://forums.tomshardware.com/threads...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Ales ::
Glej za "DoH" https://forums.tomshardware.com/threads...
Komu to odgovarjaš?
Mimogrede, zakaj misliš, da bi v Sloveniji morali uporabljati druge resolverje in ne tiste od ponudnikov dostopa do interneta? Zaradi cenzure?
Eno je blokada določenih strani zapovedana iz strani EU (ne vem točno ali imamo tudi na ravni države (torej ne zapovedane od eu) kakšne take blokade implementirane). Drugo pa je to, da se lahko s custom DNS ponudnikom brez večjih težav znebiš kupa reklam na telefonih, kar ni tako samoumevno, če uporabljaš selfhosted PiHole ali AdGuard, čeprav sta sama po sebi odlična rešitev.
Zgodovina sprememb…
kokpa ::
Zdravo,
zopet rabim vašo pomoč in nasvet kaj nabaviti po tem ko je začel asus ac86u hecati, deluje od maja 2021 in izgleda da ima težave z pomnilniki, z temperaturo ni problema. Se pa je v zadnje pol leta že 3x sesul(merlin), potrebna frišna nastavitev(zmrznil). Na njega je konektano 1TV(kabel), 2x2.4ghz kamera, ter skozi dan se nabere še 5-6 telefonov, 3d tiskalnik, 1-2 prenosnika. Glede na to da imam 3 nadstropno hišo razmišljam v mesh sistemu. Ogledujem si TP link XE75 2-pack. Ideja je da postavim glavnega v zgornje nadstropje, kjer se sedaj nahaja asus, drugi nod dam nastropje nižje(nad prvi nod). Glede na to da bi rad razširil wifi(ISP 1Gbit-Telekom Innbox V60U), mi bo mesh sistem bolj pomagal kot novi router? Prav tako bi v primeru potreb kasneje dodal še en zunanji nod na teraso. Predlagate kateri drug mesh sistem do 250eur? Za začetek bi bil povezan mesh sistem preko wifi backhaula, zato sem izbiral 3-band mesh sistem.
zopet rabim vašo pomoč in nasvet kaj nabaviti po tem ko je začel asus ac86u hecati, deluje od maja 2021 in izgleda da ima težave z pomnilniki, z temperaturo ni problema. Se pa je v zadnje pol leta že 3x sesul(merlin), potrebna frišna nastavitev(zmrznil). Na njega je konektano 1TV(kabel), 2x2.4ghz kamera, ter skozi dan se nabere še 5-6 telefonov, 3d tiskalnik, 1-2 prenosnika. Glede na to da imam 3 nadstropno hišo razmišljam v mesh sistemu. Ogledujem si TP link XE75 2-pack. Ideja je da postavim glavnega v zgornje nadstropje, kjer se sedaj nahaja asus, drugi nod dam nastropje nižje(nad prvi nod). Glede na to da bi rad razširil wifi(ISP 1Gbit-Telekom Innbox V60U), mi bo mesh sistem bolj pomagal kot novi router? Prav tako bi v primeru potreb kasneje dodal še en zunanji nod na teraso. Predlagate kateri drug mesh sistem do 250eur? Za začetek bi bil povezan mesh sistem preko wifi backhaula, zato sem izbiral 3-band mesh sistem.
Pri mesh pazi, da vzameš preverjeno rešitev. Mene je nekaj mulala kombinacija AX55 (1.41) in AX55pro (1.43). Po prehodu na oba AX55pro, je pa mir. Lahko je tut to, da mam prek 45 klientov. Povezavo med AX55pro pa kabel.
Modem pa obvezno v bridge. Sem tut gledal Deco XE75 Pro (500€) pa mi je blo predrago (2xAX55pro-120€), pač gorenc
.
Če maš tri nadstropja, daš najnižje in najvišje, srednji štuk pa brez (vsaj tak mam jaz, pa špila).
Za zunaj, pa če bo potreba (ni signala), men vleče nekje 20-30m okol bajte.
Modem pa obvezno v bridge. Sem tut gledal Deco XE75 Pro (500€) pa mi je blo predrago (2xAX55pro-120€), pač gorenc
Če maš tri nadstropja, daš najnižje in najvišje, srednji štuk pa brez (vsaj tak mam jaz, pa špila).
Za zunaj, pa če bo potreba (ni signala), men vleče nekje 20-30m okol bajte.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
NejcSSD ::
TPLink je kitajc, vzemite Ubiquiti ali kaj podobnega
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb DDR4, 2x 1TB NVME, AMD 6700XT
TPLink je kitajc, vzemite Ubiquiti ali kaj podobnega
Super, sam za domačo uporabo predrago. Če maš kak link za cost efective, se priporaočam.
Furbo ::
Bolha, tam se vedno valjajo kaki poceni rabljeni ubiquiti APji in switchi, niso zadnji krik tehnike, ponavadi ni wifi 6, ampak za doma vrh glave.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
strom_15 ::

mtosev ::
Eh jaz sem imel en tp link router, ki mi je crknil. Sedaj sem spet na Asus routerju.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()

Zimonem ::
strom_15 ::
Pa tudi Asus je imel težave (čeprav je pri meni med top znamkami): https://arstechnica.com/security/2025/0...
Mikrotik Hap Ax2 (3) ali pa preprosto
Imam tudi že take, ki so stari čez 10 let in še zmeraj dobivajo nove posodobitve. Edina stvar, ki mi je doslej na Mikrotikih odpovedala je bil 1 port na 5009. Vse ostalo dela desetletje+. Ni pa ravno za mesh, kvečjemu če daš dva ali 3 pod Capsman in si potem podajajo klienta med sabo.
Imam tudi že take, ki so stari čez 10 let in še zmeraj dobivajo nove posodobitve. Edina stvar, ki mi je doslej na Mikrotikih odpovedala je bil 1 port na 5009. Vse ostalo dela desetletje+. Ni pa ravno za mesh, kvečjemu če daš dva ali 3 pod Capsman in si potem podajajo klienta med sabo.
Zgodovina sprememb…