Forum » Kaj kupiti » Kateri router?
Kateri router?
Reaper ::
Lahko prosim samo tole komando poženeš na routerju in prilepiš, kaj ti vrne? iw list | grep "Supported interface modes" -A 9
Dobiti bi moral nekaj v tem stilu:
...
Supported interface modes:
* IBSS
* managed
* AP
* AP/VLAN
* WDS
* monitor
* mesh point
* P2P-client
* P2P-GO
Tu me zanima tale mesh point.
OK, glede flashanja sem tudi sam imel to v mislih. Imam tudi neke stare usb-ttl pretvornike ampak mi nazadnje že v Win10 niso delali in sem potem Arduino uporabil za ta namen, upam da bo šlo tudi tule.
Navodila oz. postopek flashanja sem pa bral na OpenWrt Wiki-ju, mislim da bo ratalo drugače te pa še tu vprašam. Edino tale tftp mi ni čisto jasen, bom videl, ko dobim routerje in se lotim zadeve.
Dobiti bi moral nekaj v tem stilu:
...
Supported interface modes:
* IBSS
* managed
* AP
* AP/VLAN
* WDS
* monitor
* mesh point
* P2P-client
* P2P-GO
Tu me zanima tale mesh point.
OK, glede flashanja sem tudi sam imel to v mislih. Imam tudi neke stare usb-ttl pretvornike ampak mi nazadnje že v Win10 niso delali in sem potem Arduino uporabil za ta namen, upam da bo šlo tudi tule.
Navodila oz. postopek flashanja sem pa bral na OpenWrt Wiki-ju, mislim da bo ratalo drugače te pa še tu vprašam. Edino tale tftp mi ni čisto jasen, bom videl, ko dobim routerje in se lotim zadeve.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Reaper ()
hojnikb ::
snames dol tfptd64, pointas v mapo, kjer mas fajle potegnjene in si bo potem bootloader sam zloadal.
tole dobim pa z komando
tole dobim pa z komando
Supported interface modes: * IBSS * managed * AP * AP/VLAN * monitor * mesh point * P2P-client * P2P-GO Band 2: -- Supported interface modes: * IBSS * managed * AP * AP/VLAN * monitor * mesh point * P2P-client * P2P-GO Band 1:
#brezpodpisa
Joseph033 ::
Pozdravljeni mi lahko kdo pove kaj je bolje kupiti AX Router ali AX Mesh zadevo sprašujem predvsem zato ker želim v dveh stavbah imeti enako WIFI hitrost in se ne spoznam preveč na te zadeve.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Joseph033 ()
dve stavbi Eno je hiša drugi objekt pa je garaža in prostori nad gražao. Glavni vir interneta prihaja iz hiše dnevni prostor kjer se sedaj nahaja modem in en star router,ker pa bi sedaj rad z internetom pokril tudi to drugo stavbo sem seveda vprašal za mnenje kaj se mi bolj splača vzeti ali vzeti samo AX Router mogoče samo kakšno AX Mesh napravico,ali je bolje vzeti oboje.
če sta ti dve stavbi povezani na isti električni stevec, lahko uporabis tudi powerline adapterje za bridganje teh dveh stavb...
#brezpodpisa
Vanadium ::
Kakor je rekel hojnik je to ena rešitev, druga je če imaš cev za štrom od bajte do garaže probaj potegniti utp kabel do tja in potsm od tam nadaljuješ.
Hvala obema za odgovor vendar ta prva možnost ni na voljo kar se pa druge zadeve z kablom tiče pa je kabel že potegnjen v en prostor nad garažo vendar pa je sama hitrost porazna ter prav tako sta hitros in singal preko wifi zelo slaba, zato sem razmišljal o nakupu AX Wifi Routerja in pa dveh Wifi Mesh napravicah
Hvala obema za odgovor vendar ta prva možnost ni na voljo kar se pa druge zadeve z kablom tiče pa je kabel že potegnjen v en prostor nad garažo vendar pa je sama hitrost porazna ter prav tako sta hitros in singal preko wifi zelo slaba, zato sem razmišljal o nakupu AX Wifi Routerja in pa dveh Wifi Mesh napravicah
kakšn kabel je potegnjen?
In ne pričakovat nekih blaznih hitrosti tudi z wifi ax, če so zgradbe daleč narazn in bojo wifi oddajniki znotraj...
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
kabel za internet je potegnjen v sobo nad garažo in ta kabel bi priklopil v Mesh naprvo drugo bi pa imel da pokrije mrtvo točko v drugem prostoru sobi nad garažo in ja vem,da blaznih hitrosti ne pričakujem je pa res,da bi stem pridobil hitro večjo kot jo dobim sedaj ki pride do 100Mbps
Zako ::
kabel za internet je potegnjen v sobo nad garažo in ta kabel bi priklopil v Mesh naprvo drugo bi pa imel da pokrije mrtvo točko v drugem prostoru sobi nad garažo in ja vem,da blaznih hitrosti ne pričakujem je pa res,da bi stem pridobil hitro večjo kot jo dobim sedaj ki pride do 100Mbps
Preberi na kablu, kaj pise. CAT5E, CAT6,...
mrezni kabel je verjetno tipa UTP, ali je mogoce celo zasciten proti elektricnim motnjem (STP)?
Pa verjetno ima gor ze rj45 konektro ali pa mogoce celo ce je speljav v dozo in tam lahko potem vstekas mrezni kabel iz racunlanika oz. prenosnika. Vstekaj gor prenosnik preveri ce dobi IP naslov in naredi test prenosa podatkov in ping response, tako da pingas router/modem in drugi napravo (raculanik v hisi). Kopiraj se neko datoteko ce lahko. Kaksen prenos podatkov med kopiranjem dobis?
Zako je zakon!!!
scythe ::
dve stavbi Eno je hiša drugi objekt pa je garaža in prostori nad gražao. Glavni vir interneta prihaja iz hiše dnevni prostor kjer se sedaj nahaja modem in en star router,ker pa bi sedaj rad z internetom pokril tudi to drugo stavbo sem seveda vprašal za mnenje kaj se mi bolj splača vzeti ali vzeti samo AX Router mogoče samo kakšno AX Mesh napravico,ali je bolje vzeti oboje.
Jaz sem imel podobno dilemo, samo da sem imel 2 objekta.
Sam sem rešil tako problem, hiša(Router Mikrotik hAp AX3) + CPE 510 zunanja enota, objekt 1 CPE510 zunanja enota + Dahua snemalnik(6 IP kamer), objekt 2 CPE510 + router TP-Link C80( 1x IP TV gor + Wifi za brskanje po internetu). Razdalja med objekti 12-20m, dela že 3 lete brez problema in brez izpadov.
Zakaj nisem vlekel UTP kabla? Nisem hotel razkopavati dvorišča in ostalih stvari.
X870 | 9800X3D | 2x32Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|
Tadys ::
Zdravo mi lahko kdo pove je možno priklopiti uporabiti Namprimer Tp link Router in Mesh napravo od drugega proizvajalca ali ni priporočljivo
Daniel ::
Če TpLink nima vlopljenega wifi je povsem vseeno. Za wifi mesh potem pač skrbijo naprave drugega proizvajalca, TpLink pa bo samo usmerjevalnik in DHCP strežnik.
Vanadium ::
@Joseph033: preveri kabel kaki tip je, cat5e b.p. dela gbit na 100m razdalje. Možno je da so konektorji slabo krimpani.
Ales ::
Govora je o https://www.tp-link.com/us/home-network... in pa seveda https://www.cudy.com/de-de/products/m30...
Na tole sem naletel ko sem gledal Cudy "This model supports cloud remote control and local control via the Cudy App." in sem po tem zaprl stran.
Ne kupujte dreka, ki ne dela brez "oblaka" ali aplikacije na zunanji napravi, pa če zgleda še tako shiny in fensi in ne vem kaj. Moje mnenje seveda, vsak pa naj se sam odloči...
Ne kupujte dreka, ki ne dela brez "oblaka" ali aplikacije na zunanji napravi, pa če zgleda še tako shiny in fensi in ne vem kaj. Moje mnenje seveda, vsak pa naj se sam odloči...
mihec87 ::
Na tole sem naletel ko sem gledal Cudy "This model supports cloud remote control and local control via the Cudy App." in sem po tem zaprl stran.
Točno to... samo kaj ko začenjajo ta cloud drek rinat vsepovsod(malo še pa bo v wc papir dispenserju)
Hvala ti za odgovor Ales bom verjetno rešil zadevo tako,da kupim samo Router TP Link AX55 Pro
Klemenn ::
Zvezdica27 ::
piše, da je mesh, torej bi moralo delati OK - samo poveži med sabo s kablom. Lahko pa uporabiš tudi kot klasičem AP (ne vem zakaj bi sicer...)
zz
zz
Da povzamem kako klavrno se je vse (vsaj za zdaj) končalo.
Postavitev:
T2 modem, bridge mode. Router 'TP-LINK Archer AX72 Pro AX5400' ima statično vpisan IP in deluje kot usmerjevalnik. Ker imam več kot 4 naprave imam še TP-LINK TL-SG1024 V16.
Skonfiguriran ločen 24ghz in 5ghz network (torej brez 'Smart connect), fiksiran 24ghz na kanalu 1 (ker na 6 in 11 je nekaj/več prometa). Router ima dejansko 'Easymesh' tab (btw, demo gui-ja se lahko ogleda tule, kar nice). Priklopim TP-LINK Range Extender RE705 preko kabla (vzpostavi se 1gbit povezava tko da...). Router dejansko skonfigurira range extender kar sam...in zgleda da stvar 'dela'. Range extender je priklopljen na switch.
Kaj se pa v resnici zgodi? Sedim 10cm stran od range extenderja z mobitelom, vklopim wifi in mobitel se na nobeno (24ghz in 5ghz) omrežje ne poveže. No, potem, sčasoma, nekako se. Povezava je sicer up vendar paketki kar zginjajo itd.... Hec pa je, da se enako začne dogajat klientom na kablu! Do te mere da browsanje praktično ni možno. Z računalnika, ki je povezan s kablom, testiram ping do usmerjevalnika - 100ms, 200ms, timeout... Dobesedno, ko izklopim range extender, je vse bp.
Kaj vraga...nimam pojma. Testiral bi le še, da bi range extender vklopil direktno v usmerjevalnik (mimo switcha) čeprav ne mislim, da bi to kaj spremenilo. Vsaj kolikor jaz razumem network
Signal (tega) usmerjevalnika je sicer tak, da wifi deluje tudi tam, kjer sem mislil da ne bo. Problema s pokritostjo tako ni. Mislim pa, da usmerjevalnik tale extender auto-skonfigurira tako, da v bistvu wifi signal pošilja naprej - in ne prek kabla (zakaj ne, če je pa povezana naprava s kablom?). Škoda, ker si nisem naredil več screenshotov...
Postavitev:
T2 modem, bridge mode. Router 'TP-LINK Archer AX72 Pro AX5400' ima statično vpisan IP in deluje kot usmerjevalnik. Ker imam več kot 4 naprave imam še TP-LINK TL-SG1024 V16.
Skonfiguriran ločen 24ghz in 5ghz network (torej brez 'Smart connect), fiksiran 24ghz na kanalu 1 (ker na 6 in 11 je nekaj/več prometa). Router ima dejansko 'Easymesh' tab (btw, demo gui-ja se lahko ogleda tule, kar nice). Priklopim TP-LINK Range Extender RE705 preko kabla (vzpostavi se 1gbit povezava tko da...). Router dejansko skonfigurira range extender kar sam...in zgleda da stvar 'dela'. Range extender je priklopljen na switch.
Kaj se pa v resnici zgodi? Sedim 10cm stran od range extenderja z mobitelom, vklopim wifi in mobitel se na nobeno (24ghz in 5ghz) omrežje ne poveže. No, potem, sčasoma, nekako se. Povezava je sicer up vendar paketki kar zginjajo itd.... Hec pa je, da se enako začne dogajat klientom na kablu! Do te mere da browsanje praktično ni možno. Z računalnika, ki je povezan s kablom, testiram ping do usmerjevalnika - 100ms, 200ms, timeout... Dobesedno, ko izklopim range extender, je vse bp.
Kaj vraga...nimam pojma. Testiral bi le še, da bi range extender vklopil direktno v usmerjevalnik (mimo switcha) čeprav ne mislim, da bi to kaj spremenilo. Vsaj kolikor jaz razumem network
Signal (tega) usmerjevalnika je sicer tak, da wifi deluje tudi tam, kjer sem mislil da ne bo. Problema s pokritostjo tako ni. Mislim pa, da usmerjevalnik tale extender auto-skonfigurira tako, da v bistvu wifi signal pošilja naprej - in ne prek kabla (zakaj ne, če je pa povezana naprava s kablom?). Škoda, ker si nisem naredil več screenshotov...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Klemenn ()
Da povzamem kako klavrno se je vse (vsaj za zdaj) končalo.
Postavitev:
T2 modem, bridge mode. Router 'TP-LINK Archer AX72 Pro AX5400'
...
Priklopim TP-LINK Range Extender RE705...
Se bojim, da ta Range Extender (zaenkrat?) ne podpira mesh povezave preko kabla, torej "Ethernet backhaul". Poglej recimo tu: EasyMesh Range Extenders Start Supporting Building a EasyMesh Network via Ethernet Backhaul.
Sem bolj na hitro pogledal za 705-ko, preveri mogoče sam še enkrat po njihovem forumu, kaj pravijo... ampak se mi zdi, da ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()
BlaY0 ::
Ja, saj imaš na osnovni strani range extenderja ki si jo linkal vse lepo opisano... ETH port je samo za AP način.
Jaz ne bi ne vem kako kompliciral, enostavno bi nastavil range extender v AP način, poleg tega bi na obeh nastavil 2,4GHz na AUTO, se bosta že sama postavila tja kjer je manj prometa. Če imaš možnost pa pač vrni ta range extender.
Jaz ne bi ne vem kako kompliciral, enostavno bi nastavil range extender v AP način, poleg tega bi na obeh nastavil 2,4GHz na AUTO, se bosta že sama postavila tja kjer je manj prometa. Če imaš možnost pa pač vrni ta range extender.
blackbfm ::
Router ima dejansko 'Easymesh' tab (btw, demo gui-ja se lahko ogleda tule, kar nice)
a si se mal zmotu, router ti podpira onemesh, kar ni isto kot easymesh.. mislim v osnovi gre za "enako" rešitev, ampak onemesh je lastna tplinkova rešitev, medtem ko je easymesh univerzalnejši standard .. lahko ga to zmede
@BlaY0
Ja, glede na situacijo, imaš prav.
@blackbfm
Hja, tkole je. Tule imaš demo gui-ja. Različica firmware sicer ni najnovejša (1.0.2). Ampak - tale ima zavihek Onemesh. Tudi lepo piše: "Connect OneMesh devices to create a mesh network for seamless Wi-Fi coverage and centralized management.".
Jaz pa imam novejši firmware (različica 1.3.1). Tu pa se ta 'Onemesh' zavihek spremeni v 'Easymesh' zavihek in piše: "Connect EasyMesh and OneMesh devices to create a mesh network for seamless Wi-Fi coverage and centralized management." In ni nobene dodatne konfiguracije možne (v smislu izbiranja onemesh/easymesh) razen on/off (easymesh). Ko najde extender pa se tudi vse automagically zgodi - konfiguracija, da extenda wifi preko wifija.
Saj, je jasno, da tako pač to dela - zaenkrat.
Ja, glede na situacijo, imaš prav.
@blackbfm
Hja, tkole je. Tule imaš demo gui-ja. Različica firmware sicer ni najnovejša (1.0.2). Ampak - tale ima zavihek Onemesh. Tudi lepo piše: "Connect OneMesh devices to create a mesh network for seamless Wi-Fi coverage and centralized management.".
Jaz pa imam novejši firmware (različica 1.3.1). Tu pa se ta 'Onemesh' zavihek spremeni v 'Easymesh' zavihek in piše: "Connect EasyMesh and OneMesh devices to create a mesh network for seamless Wi-Fi coverage and centralized management." In ni nobene dodatne konfiguracije možne (v smislu izbiranja onemesh/easymesh) razen on/off (easymesh). Ko najde extender pa se tudi vse automagically zgodi - konfiguracija, da extenda wifi preko wifija.
Saj, je jasno, da tako pač to dela - zaenkrat.
DR0N ::
Potrebujem pomoč / nasvet.
Trenutno imam aususa rt ax55.
Pokriva le 1/3 bajte.
Dodal bi nek mesh sistem.Mora biti nujno asus mesh?
Ali bi deloval z tplink m4?
Se lahko povežeta z wifi, ali mora biti ena enota žično iz routerja v mesh enoto, ostale pa potem wifi?
Hvala
Nihče?
Ali raje kaj kupit od asusa?
Trenutno imam aususa rt ax55.
Pokriva le 1/3 bajte.
Dodal bi nek mesh sistem.Mora biti nujno asus mesh?
Ali bi deloval z tplink m4?
Se lahko povežeta z wifi, ali mora biti ena enota žično iz routerja v mesh enoto, ostale pa potem wifi?
Hvala
Nihče?
Ali raje kaj kupit od asusa?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DR0N ()
Pezdicek ::
Lahko povežeš katerikoli mesh na obstoječi router. Vendar žično na prvo enoto na ostale pa wifi.
krop ::
Na asusa gre asus, če bi rad obstoječi router vključil v mesh. Jz mam naprimer 3x asus router. Lahko pa kupiš namesko zadevo
blackbfm ::
okej če ne deluje v meshu bi pa vseeno moral delat kot kot klasičen repeater, postavljen na dobro lokacijo bi mogla bit izkušnja skor ista kot bi imel mesh
BlaY0 ::
On nuca v bistvu fast roaming glede na to da ima zajlo do repeaterja. Mesh (802.11s) je več WiFi AP-jev med sabo brezžično povezanih na L2 nivoju (za lažjo predstavo, mesh je v bistvu wireless switch). Če imaš WiFi AP-je med sabo povezane prek zajle ne rabiš mesh-a ampak fast roaming (recimo 802.11r). Mesh v širšem kontekstu ni nič drugega kot buzzword, zato vendorji enostavno vse skupaj imenujejo kot mesh čeprav to ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
tomzzi ::
TP-Link Archer AX73
ali
Asus RT-AX88U?
Pri AX73 vidim prednost v več antenah (boljša pokritost?).
Drugače pa ne vem kaj bi se bolj splačalo.
ali
Asus RT-AX88U?
Pri AX73 vidim prednost v več antenah (boljša pokritost?).
Drugače pa ne vem kaj bi se bolj splačalo.
Ja logično je ni pa nujno.
Imam ta dva na izbiro. Hint: skoraj zastonj dobim enega ali drugega.
Torej? Asus ali TpLink?
Imam ta dva na izbiro. Hint: skoraj zastonj dobim enega ali drugega.
Torej? Asus ali TpLink?
mtosev ::
Mel en tp link pa mi je crknil po 2.5 letih.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Saj bo verjetno Asus ja.
Pol pa vržem gor Merlin firmware in je to to.
Ima le verjetno boljši hardware.
Hvala.
Pol pa vržem gor Merlin firmware in je to to.
Ima le verjetno boljši hardware.
Hvala.