» »

Kateri router?

Kateri router?

««
130 / 131
»»

bm1973 ::

Ah, to uravnavanje moči na wifi AP je že gor vsaj 25 let...

Imel si Evropo, ZDA in Japonsko...

T-2 nabija kot ponavadi, ker sp šalabajzerji. Zdaj, ko bo to Telemach, bo še slabše...

Daniel ::

Vsak ima možnost, da si zmontira svojo opremo.

Ales ::

Trubar je izjavil:

Sem se igral tudi s kanali ter nato dal nazaj na auto.

Katere kanale pa izbereta ASUS in T-2, ko ju daš na samodejno izbiro? S katerimi si poskušal ročno?

Sem imel primer, ko je imel wi-fi router za 2.4GHz nastavljen kanal 13, naprava iz tujine pa ga ni mogla videti, ker ga pri njih ni in je bila naprava skonfigurirana za tisto geografsko področje.

Sprememba nastavitev klienta je bila takrat dovolj in je kanal lahko ostal na 13. Pri kakih embedded napravah je pa to lahko težava...

wlan12m ::

Kako lahko povečam doseg? Trenutno imam v hiši nameščen telekomov G68 in še en TL-WR841N za povečanje dosega wifi. Signal je dostopen tudi nekaj m iz hiše. Rabil bi povečanje dosega, da se lahko na signal povežem iz glavne elektro omare, ki je preko dovoza en nivo pod hišo v betonski škarpi (kleti ni). Kaj je best p/p, da pridem do signala za nekih 50eur stroška?

https://ibb.co/jrWkvDw - rumeno je rob omarice. router-ja sta trenunto en v pritličju, en v nadstropju.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: wlan12m ()

joez7 ::

TL-WR841N je že kar zastarel. Vzami kakega C6 ali podobnega za 20€, ti bo sigurno bolje deloval.
Za 50€ pa vzam AX1200 ali AX2100. Za 65€ pa se lahko stegneš po AX3400. Lahko pa poskusiš z prestavijo AP na zunanjo steno. Pač probaj.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Petarda25 ::

Ima kdo idejo kaj se dogaja z routerjem - AX50. Direktna povezava na modem mi da 600-700Mbps (kabel nov 6a certificiran) povezava na router omeji na 100Mbps. Ročna nastavitev 1000Mbps Full duplex ne zanzna več wan porta. Factory reset ni pomagal in pa tudi razne QoS nastavitve ne.
Še kaj bi lahko naredil ?

Trubar ::

Ales je izjavil:

Trubar je izjavil:

Katere kanale pa izbereta ASUS in T-2, ko ju daš na samodejno izbiro? S katerimi si poskušal ročno?

Sem imel primer, ko je imel wi-fi router za 2.4GHz nastavljen kanal 13, naprava iz tujine pa ga ni mogla videti, ker ga pri njih ni in je bila naprava skonfigurirana za tisto geografsko področje.

Sprememba nastavitev klienta je bila takrat dovolj in je kanal lahko ostal na 13. Pri kakih embedded napravah je pa to lahko težava...

Asus je trenutno izbral 1. Rang ima med 1 in 13 (opcijsko lahko odstranis kanale 12 in 13). Za T-2 pa ima trenutno 11. Ali se lahko povezem na t-2 router in pogledam nastavitve? Bom malo poguglal :D
Ref exchange link:
https://www.binance.com/en/register?ref=VV7U3WUE
https://www.kucoin.com/r/rf/Hu6Rx2

Ne moreš se. Samo preko spleta.

Trubar je izjavil:

Ales je izjavil:

Trubar je izjavil:

Asus je trenutno izbral 1. Rang ima med 1 in 13 (opcijsko lahko odstranis kanale 12 in 13). Za T-2 pa ima trenutno 11. Ali se lahko povezem na t-2 router in pogledam nastavitve? Bom malo poguglal :D

Sem sel stestirat, ce modul vidi kanal 13 in ga. Torej to ni tezava. :|
Ref exchange link:

adol2 ::

wlan12m je izjavil:

Kako lahko povečam doseg? Trenutno imam v hiši nameščen telekomov G68 in še en TL-WR841N za povečanje dosega wifi. Signal je dostopen tudi nekaj m iz hiše. Rabil bi povečanje dosega, da se lahko na signal povežem iz glavne elektro omare, ki je preko dovoza en nivo pod hišo v betonski škarpi (kleti ni). Kaj je best p/p, da pridem do signala za nekih 50eur stroška?

https://ibb.co/jrWkvDw - rumeno je rob omarice. router-ja sta trenunto en v pritličju, en v nadstropju.

Dodaš zunanjo bazno postajo, kot je na primer: https://www.techtrade.si/brezzicna-dost...
In boš imel stabilen signal tam, kjer želiš... Za manj kot 50 € :)

adol2 je izjavil:

wlan12m je izjavil:

Dodaš zunanjo bazno postajo, kot je na primer: https://www.techtrade.si/brezzicna-dost...
In boš imel stabilen signal tam, kjer želiš... Za manj kot 50 € :)

Kako do 5km?! Jaz pa ne morem meti stabilnega wifija v hisi. :(

Torej bi v teoriji lahko tudi jaz postavil to zunaj pod nadstresek, ki direktno meji na okno kleti? S tem bi imel moj modul signal in tudi pred gostilno bi mi se lovil wifi. :))
Ref exchange link:

Z dobro opremo tudi 15+ km, ampak ne tako, da bi se ti na drugi strani na ta Wifi priklopil s telefonom. Mora biti ustrezna antena tudi tam.

lejko0 ::

Kateri je privzet model, ki ga Telekom daje naprej uporabnikom na FTTH letos? G92, G84, G68 ali malo mešano?

BladE_ ::

Grem iz shit Asusa na Tp-Link, seveda ciljam na mesh in glej ga zlomka mesh ne deluje preko kabla. Katastrofa!

Grem zdaj vse povezat, pretakint kable in upam, da bo vsaj stabilno in ne bo drkalo kot Asus z nekimi random menjavami IPjev in nezmožnostjo povezavnaja naprav doker ne resetiraš...
Akcija - Reakcija

BladE_ je izjavil:

Grem iz shit Asusa na Tp-Link, seveda ciljam na mesh in glej ga zlomka mesh ne deluje preko kabla. Katastrofa!

Grem zdaj vse povezat, pretakint kable in upam, da bo vsaj stabilno in ne bo drkalo kot Asus z nekimi random menjavami IPjev in nezmožnostjo povezavnaja naprav doker ne resetiraš...

Pri katerem TP-Link modelu ti mesh ne deluje preko kabla? Je FW posodobljen?

BladE_ ::

Posodobljen, AX 55.
Akcija - Reakcija

BladE_ je izjavil:

Posodobljen, AX 55.

Še eden, men tudi Mesh preko kabla pade, AX55 in AX55pro. MA gdo rešitev.
Trenutno mam enega kot mastra, drugega pa kot AP - povezava preko kabla.

damirj79 ::

BladE_ je izjavil:

afaik, mesh preko kabla po definiciji nima veze z wifi meshom :) Enkrat ko vtakneš LAN kabel v AP, potem govorimo tu o wired backhaulu in če le imaš možnost, je to boljša izbira.

korodani ::

Vprašanje 1 : v hiši imam spodaj optični modem od TS, ki ima tudi wifi signal. Ta signal spodaj bi rad ojačal. Priporočate router ali access point ?

Vprašanje 2 : v zgornje nadstropje imam pripeljan kabel, ki gre v switch. Iz switcha pa 4 kabli, vsak v svojo sobo. Tukaj zgoraj bi tudi rad imel wifi. Tukaj zgoraj je torej smiselno vzeti router, kajne?

In predvsem me zanima kaj točno priporočate. Skupen budget kakšnih 130€. Hitrost ni pomembna, pomemben je samo domet in da se preprosto nastavi.

bm1973 ::

1. Kupi access point
2. Kupi switch z več porti (8), in access point.

Namesto access pointa lahko tudi router, in ga uporabi kot access point, saj je to včasih cenejše.

damirj79 je izjavil:

BladE_ je izjavil:

afaik, mesh preko kabla po definiciji nima veze z wifi meshom :) Enkrat ko vtakneš LAN kabel v AP, potem govorimo tu o wired backhaulu in če le imaš možnost, je to boljša izbira.

Me lahko razsvetliš? Wired backhaul? Rad bi mel isti SSID, žično povezavo med routarjema - mi se sfiži, ko priklopim kabel. Mam pa AX55pro - AX55.

krop ::

Kupi 2x mesh ruter nastavi kot ap pa si zmagal.

krop je izjavil:

Saj mam tako. Prvi je glavni in drugi je AP (vsak svoj SSID). Povezava je žična.
Če dam na obeh isti SSID so klienti zmedeni, občasno nedosegljivi. Če pa dam v mesh - ne smem priklop kabla - nekaj delam narobe.

joez7 je izjavil:

krop je izjavil:

Saj mam tako. Prvi je glavni in drugi je AP (vsak svoj SSID). Povezava je žična.
Če dam na obeh isti SSID so klienti zmedeni, občasno nedosegljivi. Če pa dam v mesh - ne smem priklop kabla - nekaj delam narobe.

Po moje, da ni odgovarjal tebi pač pa @korodani.

Poglej na TP-Link forum ali so prijavljene kake težave pri teh routerjih glede wired oz. ethernet backhaul povezave.

Na prvo žogo za AX55 najdem: https://community.tp-link.com/en/home/f...

Preveri, ali je še aktualno to.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

Zgleda, da sam beta 1.2.6, pa še ta je trenutno zaprt(potekel).
https://community.tp-link.com/en/home/f...
bo treba počakat, da se nas usmilijo z novim FW. Hvala za namig.

JA hvala še enkrat. Je zunaj že 1.3.3
https://www.tp-link.com/en/support/down... AX55

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

joez7 je izjavil:

damirj79 je izjavil:

BladE_ je izjavil:

Me lahko razsvetliš? Wired backhaul? Rad bi mel isti SSID, žično povezavo med routarjema - mi se sfiži, ko priklopim kabel. Mam pa AX55pro - AX55.

Če povežeš dva routerja med sabo preko kabla in to na LAN priključke, se ti sfiži zato, ker imaš na obeh zelo verjetno delujoč DHCP server. Prvega. oz. tistega ki ima WAN povezavo pusti kot je, drugega pa nastavi v AP način, če to omogoča. Če pa ne omogoča, potem na drugem izklopi najprej DHCP server.

TP-Link ima v vmesniku opcijo, da s vklopi mesh in tam se nastavi, kateri bo glavni in kateri bodo slave. Od tu naprej se vse se nastavlja le skozi vmesnik prvega.

Ni možno, da bi se pri taki konfiguraciji DHCP stežniki tepli med sabo, niti ni več kaj nastavljati na drugih... Vse, tudi nadgradnje, se sprožijo skozi vmesnik glavnega.

Priporočam, da se na vseh najprej ponastavijo tovarniške nastavitve, potem pa na vseh vklopi mesh (izbere se glavni in podrejeni), preden se nastavlja karkoli drugega.

Ales je izjavil:

TP-Link ima v vmesniku opcijo, da s vklopi mesh in tam se nastavi, kateri bo glavni in kateri bodo slave. Od tu naprej se vse se nastavlja le skozi vmesnik prvega.

Ni možno, da bi se pri taki konfiguraciji DHCP stežniki tepli med sabo, niti ni več kaj nastavljati na drugih... Vse, tudi nadgradnje, se sprožijo skozi vmesnik glavnega.

Priporočam, da se na vseh najprej ponastavijo tovarniške nastavitve, potem pa na vseh vklopi mesh (izbere se glavni in podrejeni), preden se nastavlja karkoli drugega.

Izgleda X55Pro ne podpira:

damirj79 je izjavil:

Ales je izjavil:

Ja, zgleda da bo to. Moram počakat še novejši FW za AX55 pro, ali pa zamenjat routarja med samo (bo treba spet na podstrešje plezat).

joez7 je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Ja, zgleda da bo to. Moram počakat še novejši FW za AX55 pro, ali pa zamenjat routarja med samo (bo treba spet na podstrešje plezat).

Katero HW verzijo TP-Link AX55 Pro pa imaš?

Za V2 novejših FW še ni.

Za V1 pa obstaja nov firmware, ki podpira ethernet backhaul:
https://www.tp-link.com/en/support/down...

Archer AX55 Pro(EU)_V1_1.3.1 Build 20240426
Published Date: 2024-07-17

Modifications:
1.Add support for EasyMesh Network via Ethernet Backhaul;
...

Kako ugotoviti, katera HW verzija naprave je:
https://www.tp-link.com/en/support/faq/...

Mam AX55 pro HW 1.0 FW 1.3.1 In mi blackhaul ne deluje.
Lahko vzpostavim mesh preko wifija, deluje, ko pa priklopim kabel se sesuje. Podrejeni router mi resetira na tovarniške. Glede na forume (tp-link) nisem edini.
Rešili so že za kombinacijo AX55 + AX55. Pri AX55 pro pa se zatakne. Bom pač počakal na nov FW za AX55 pro, ali pa ostal na obstoječi Master + Ap. Pro prav tako še nima Doh, tak da v bližnji prihodnosti...

tebodi ::

Mmimogrede, če clienti prekinjajo povezavo oz. so občasno nedostopni, pa tudi sicer, je smiselno fiksirati IP na MAC posamezne naprave. Potem vedno veš, kje je katera naprava, lahko tudi ping-aš in preveriš.

zmelkoow ::

LP!

Zanima me, če poleg Tende, še kakšni drugi novejši routerji podpirajo "WISP" način;na vikendu imam dostop preko sosedovega WIFIja in bi rad, da je v njegovo omrežje vlkljuen samo moj router, ostale naprave pa bi imel priključene v svoj IP segment....

Vsak Mikrotik.

zmelkoow ::

Za Mikrotik se mi je dozdevalo; kako zahtevna pa je konfiguracija take zadeve?

Če prvič delaš tole boš malo zašvical zraven :)

Wifi vmesnik, s katerim se boš povezoval k sosedu moraš odstraniti iz Bridge, nato pri tem istem vmesniku narediš konfiguracijo, torej SSID, geslo in station način. V DHCP client nastaviš ta wifi vmesnik namesto ether1 in v interface list dodaš ta vmesnik kot wan, da prične delati masquarade.

Mogoče sem kaj pozabil, to je sedaj tako na hitro iz glave, ker sem na njivi.

A ne omogočajo Wifi client načina delovanja praktično vsi routerji?

zavajon ::

Niti ni tako težko. V bistvu je to kot če narediš Guest WLAN. Imaš ne netu navodila, kako se to naredi.
V osnovi narediš nov nov profil in nov interface ter zanj nov dhcp server z ločenim IP poolom.

Zakaj bi delal ločen DHCP, če se želi zgolj priklopiti na sosedov Wifi?

Seveda ne. Želel sem mu le predlagati, da se lahko ravna po navodilih za vzpostavitev guest WLAN, ki jih bo lažje našel.
Predvidevam namreč, da ni tako zelo domač v mikrotiku, da bi z lahkoto popolnoma razumel razumel tvoja navodila. Lahko pa se seveda motim.

Čisto možno. Se spomnim mojih začetkov s tem, pojma nisem imel kaj naj bi počel s toliko opcijami in meniji. K sreči se kar izboljšujejo in obstaja ogromno zapisanih vodičev, pa tudi YT je poln navodil.

Ja, res se izboljšujejo. Nedavno sem moral po 10 letih reflashat firmware (zaradi moje napake) in je router z default nastavitvami praktično začel delati. Se spomnim, da sem se takrat, ko sem ga kupil, ful namučil, da sem ga uspel spraviti v stanje, da sem sploh šel na internet, kjer sem dobil navodila za nastavitve.

Opkow ::

Mesec nazaj sem kupil Mikrotik hap ax3 in je bil na T2 optiki plug&play, če ne rabiš nič specifičnega. Obvezen vnos novega gesla za dostop in update RouterOSa. Yotube ni nič mrknil, ko sem se preklapljal s starega na nov router.
Sem pa bral dobro leto stare vodiče, kaj vse je treba nastavljat in se psihično pripravljal na kravžlanje možganov. :]

no comment ::

Opkow je izjavil:

Sem pa bral dobro leto stare vodiče...

Upam, da nisi pozabil kakšne vejice in to ne pomeni, da si dobro leto bral stare vodiče ;)

Se ravno spravljam kupit novi router (sicer nič posebnega glede konfiguracije domačega LANa, razen spravit čez Neo box in postavit vpn server). Trenutno imam Netgear R7000, ki pa že nekaj časa ne preživi reboota (npr. zmanjka elektrike), vedno moram potem narediti hard reset in ponovno skonfigurirati vse oz. naložiti shranjeno konfiguracijo (če me ni doma so otroci in žena potem malo tečni).

Hmm... čeprav, sedaj vidim, da mogoče nimam zadnjega firmwarea (baje web vmesnik ni zanesljiv glede preverjanja ali obstaja nova verzija firwarea). Bom probal najprej še to...

Opkow ::

To se pa zgodi, ko nekaj na hitro natipkaš in ne preberaš za sabo.
In, ne, nisem jih toliko časa bral. :]

no comment ::

Opkow je izjavil:

Saj si pravilno napisal. Samo preverjam, če mogoče hAP ax3 vseeno mogoče ni zame. Mikrotiki zgledajo kot good value in omogočajo "osebnostno" rast, če ti kdaj zagrabi. Ampak nisem pa mazohist in me skrbi, da vseeno nisem dovolj "velik" za Mirotike. Nazadnje sem linux kište za routerje/firewalle postavljal pred skoraj 30 leti... :(

Zgodovina sprememb…

Karen ::

Mislim da imava podoben problem: Mikrotik ni DD-WRT ali pa Openwrt na Linksys-u, daleč od tega, se boš kar ukvarjal z njim za nastavitev. Jaz če ne bi imel precejo bolj kompleksne rešitve (pa vlan-e ...) bi najraje vzel kaj bolj enostavnega za konfiguracijo.

no comment je izjavil:

Opkow je izjavil:

Saj si pravilno napisal. Samo preverjam, če mogoče hAP ax3 vseeno mogoče ni zame. Mikrotiki zgledajo kot good value in omogočajo "osebnostno" rast, če ti kdaj zagrabi. Ampak nisem pa mazohist in me skrbi, da vseeno nisem dovolj "velik" za Mirotike. Nazadnje sem linux kište za routerje/firewalle postavljal pred skoraj 30 leti... :(

Čisto odvisno. Imaš demo na katerega se priklopiš z Winbox aplikacijo, pa malo preletiš zadeve.

demo.mt.lv up. ime: admin

Drugače osnovne stvari sedaj lahko skoraj vse nastaviš preko Quickset, ko te zagrabi, se pa lahko potopiš v ekosistem.

trololololo ::

Če imate radi sebe in bi radi ostali izven Ljubljana Polje ali izgubili ogromno časa, vam namesto Mikrotika priporočam, da si ogledate tudi izdelke podjetja Grandstream: https://www.grandstream.com/products/ne...

Alternativa je tudi serija Ubiquiti Cloud Gateway Max in Ultra.

Pri Mikrotiku se mi zdi, da je namenoma narejeno tako, da moraš plačati izobraževanja, da se znajdeš. Nasploh se mi zdi, da jih uporablja čezdalje manj ljudi (po začetnem hypu), ker so preprosto rečeno čisti mazohizem (ne govorim o basic konfiguraciji, ampak vse kar je več od tega).

Video povezava za Grandstream kaj zmore:

Ne vem no, sam si nisem plačeval nobenega izobraževanja. Ko že omenjaš Ubiquiti je res, da je zadeva precej spolirana kar se izgleda tiče, ko pa želiš spraviti Telekomov VLAN3999 čez njega pa se situacija zaplete drastično bolj, kot pri Mikrotiku.

Tudi kar se VPNa tiče, ne vem, če kdo v potrošniški robi ponuja toliko opcij VPNa, kot jih najdeš na Mikrotiku.

Seveda pa marsikdo vseh teh opcij ne rabi, meni je pa recimo zelo fino, ko se lahko na drugi lokaciji priklopim na Wifi in dobim ip iz domačega omrežja, kot tudi dostop do vseh lokalnih naprav (EoIP).

Ali pa recimo ko samo določene zahtevke pošlješ preko VPN, ostale podatke pa lokalno. V zadnjih verzijah je celo omogočeno nalaganje adliste (sicer zadeva rabi še nekaj časa, da bo dodelana ampak osnovno delovanje je).

Sicer ta Grandstream izgleda zanimiv, me pa zanima, kje sploh lahko to zadevo kupiš in kakšna je podpora zanj (forumi, tehnična podpora)?
««
130 / 131
»»