» »

Kateri router?

Kateri router?

««
131 / 131
»
»»

psychoshorty ::

Ubiquiti sedaj ne kupujte.

Sam imam sicer trenutno vse na Unifi ekosistemu, a to zato, ker vlagam dosti casa v eksperimentiranje in potrpljenje. Ubiquiti ima problem, da sicer prodaja dobre stvari, a so totalno za casom, kaj se tice sw -ja, sploh njihovega sistema posodobitev.

Vsi smo eni betatesterji, saj ce nimas Early Access programa, tudi nimas vseh funkcij. Tako so "napizdovali" z U7 pro AP-ji, da bo MLO podpora prisla kmalu. To so napisali v zacetku tega leta. Komaj pred tremi tedni, so prisli prvi Firmware-ji, ki to podpirajo. Walda napol delujoce.

IoT je trenutno tudi velika tema, kjer bodo naredili radikalni makeover AP-jev, ki bodo uporabljali posebej chipset za 2,4 Ghz. Trenutno je pri skoraj vseh to nedelujoce, kjer z drugimi znamkami deluje vse stabilno. Blesavi so tudi zato, ker "prikrijejo", da imajo recimo U7 pro AP-ji vgrajene ventilatorje.

Imam UCG-MAX z noctuinim ventilatorjem na sami zadevi. Zakaj? Ker v idlanju stvar doseze vec kot 80 stopinj in je na otip vrela. In potem trdijo, da je to normalen parameter delovanja. Tudi Ap-ji so vroci za popizdit. In vse tlacijo v tole prekleto plastiko, namesto, da bi naredili kvalitetne metal housinge, kot je recimo Mikrotikov RB5009, katerega si tudi lastim.

Podpora je v organu, ampak naceloma, ko pa vse deluje, dela lepo. Dobra lasnost je tudi, da out of the box pridobiva stvar vedno vec funkcionalnosti in bo cez nekaj casa lepo konkurirala drugim, ce bodo le uspeli zrihtati stabilnost in releasanje firmware-jov.

SasoS ::

Karen je izjavil:

Mislim da imava podoben problem: Mikrotik ni DD-WRT ali pa Openwrt na Linksys-u, daleč od tega, se boš kar ukvarjal z njim za nastavitev. Jaz če ne bi imel precejo bolj kompleksne rešitve (pa vlan-e ...) bi najraje vzel kaj bolj enostavnega za konfiguracijo.

Meni je OpenWRT najbolj enostaven za konfigurirat. Je pa res da sem domač v linuxu in če greš v konzolo pač lahko nastaviš karkoli hočeš.
Tistim ki sem sicer kazal Luci web interface niso nič rekli da bi kaj zaostajal za ostalimi (web rešitvami).

Trenutno top varianta je najbrž Asus RT-AX59U, AX wifi (nima pa še wifi6e), quad core, 512 rama in 128mb fleša...tok ni mel niti moj prvi linux server:))

krefi ::

zdravo,
potrebujem nasvet kako urediti omrežje in sicer gre se za domače omrežje dvo etažne hiše spodaj so starši do kjer je pripeljana optika in tam je tudi telekomov modem. Iz tega modema imam v svojo etažo pripeljan Lan kabel na katerega je trenutno priklopjen Xiaomi wifi router 3. Sedaj me pa zanima kako bi to bilo najbolj smiselno storiti? imam pa v zgornjem stanovanju tudi switch saj ima od xiomija router samo 2 lan porta potrebujem pa 4 zato če bi menjal router zgorej bi vzel enega z 4 porti. Sedaj pa kaj bo priklopjeno na omrežje spodaj kjer je telekomov modem je priklopjen en računalnik in en tv nič zahtevnega v etaži višje kjer je seda xiaomi pa je priklopjeno preko LAN: video nadzor, računalnik trenutno eden v prihodnosti vsaj še eden, homeassist RPI 3 preko WIFI: tiskalnik, naprave za pametno stanovanje, telefoni, prenosniki zato bi rad tudi mal bolšo pokritost Wifija. Razmišljam tudi o pociji da bi imel zgoraj samo swtich ter AP.
e3 1231v3|asus gtx 970 strix OC edition|2x8gb kingston|
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s

sbawe64 ::

Slo projekt 10 gbit routerja (wifi nima), kjer je cpu utilizacija 0% gre proti koncu
Sedaj se odloča, ali dati notri 1.6/1.8 Gz cpu in 4/8 gb rama.

10 Gb/s throughput without using CPU cores? ? Check.
Tomaž Zaman
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Vanadium ::

Spremljam njegov youtube. Na koncu bo vse odvisno od cene ... Za nas plebejce se bo vse začelo končalo in končalo pri ceni. Drugače pa pohvalno.

Ales ::

No ja, v prvih minutah videa slišimo, da bo tole vsebovalo closed source out of tree kernel crap pod NDA in še user space closed source crap pod NDA.

Pojavi se dvom, ali tole sploh spoštuje licenco kernela in licence user space komponent.

Drugo, obtičali bodo s tistim, kar jim ponudnik da, kar je po mojih izkušnjah omejeno na določen kernel in user space, naprej se pa lahko človek jebe. Možnost dejanskega vzdrževanja in nadgradenj je torej blizu nule.

Hard pass.

Lahko pa recimo tisti, ki ste gledali in bi tole imeli, poveste, koliko bi dali za ta slepoulični izdelek, če se že pogovarjamo.

80 EUR +DDV? >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

Vanadium ::

Jaz sem si rekel Max 150-200 € z DDV, preden sem se podučil okoli closed source zadev. Je pa ta cena po moje neizvedljiva z alu ohišjem. Bi skoraj raje videl neki podobno rack ohišju, da se naredi.

Opkow ::

Če se ne motim, je ohišje z CNCjem izrezano iz enga bloka aluminija, kar ne bo poceni.

Že njegov prejšnji projekt za tipkovnico MONO je 900 EUR, brez stikal in tipk. :]

starfotr ::

Odvisno s čim primerjaš. Če je to mikrotik za 200-500 eur, potem bo tole zagotovo dražje.

Če je trg za tak izdelek, potem super.

bciciban ::

Model komplicira. SW routing na enem x86 jedru zmore 10Gbps brez da bi resno zašvical.

Jaz raje vržem malo več HW-ja v ta problem in koristim fleksibilnost linux ekostitema, kot pa da se umejujem na nek specialni HW in binary blobe.

SasoS ::

Ne vidim ravno use case-a.
10Gbps je preveč za home use, tudi za wan visoko. VLAN L2 in enostavnejši L3 filtering bo delal vsak malo naprednejši switch na wire hitrosti. Če pa imaš potrebo da več filtriraš, potem ti pa hw offload itak ne koristi. In vsak ki rabi kaj resnega ne bo gledal v budgetu za nekaj 10 ali 100 eur...

HW offload znajo delat vsi "home" routerji odkar so šli na DSA arhitekturo brez binary blobov. LAN-WAN routing že pri prejšnji generaciji ni bil problem. CPU trenutno kuri VPN, tuneli, enkripcija in podobno...kjer ti hw offload nič ne pomaga. Začenjajo kapljati routerji z 2.5Gbps porti, čez leto ali dve se bo dobilo 2.5/5Gbps, Wifi7 quad core router za 100 EUR, več pa najbrž za naslednjih 10 let ne rabiš. Meni večina zadev še zadovoljivo laufa na ath79 single-core routerjih iz 2015...

damirj79 ::

SasoS je izjavil:

CPU trenutno kuri VPN, tuneli, enkripcija in podobno...kjer ti hw offload nič ne pomaga.

Pomaga, če imaš primeren HW. Sicer si potem omejen z naborom kriptograskih ključev, ampak pomaga pa.
««
131 / 131
»
»»