» »

Kateri router?

Kateri router?

««
114 / 133
»»

Tidule ::

rini je izjavil:

Hvala. Raje več plačam, pa da lahko dlje uporabljam in da je boljša zaščita. V bloku bi rad imel z signalom pokrita dva manjša (sosednja) stanovanja.

Imo bi na tvojem mestu raje v vsako stanovanje namestil ločen AP.

rini ::

Kater konkretni model predlagaš?

Ce denar ni problem unbiquity, ni pa potrebe da je LR. Je pa trenutno velik problem zaloga.

Mikrotiki te bodo prisli ca pol ceneje in bodo za stanovanje se vedno vec kot dovolj dobra izbira. Sploh ce bos umel celoten sistem mikrotikov si s tem malo olajsas administracijo.

raceboy ::

se pa strinjam...ce ne rabis routat...in ti je dovolj ponudnikov modem/roter vzemi njihov mesh wifi sistem in bos imel pokrito. ali pa vzemi recimo na pcplusi...mesh sisitem od tplinka...oz. se eneje od mercusys, ki je po testih super

rini ::

TP Link mash system se res bere, da zadosti vsem mojim potrebam po pokritju z WiFi po vsej površini.

Tidule je izjavil:

načeloma je sistem z uporabo namenskih lokalnih AP bolj učinkovit od budget routerjev kot AP. Sam po drugi strani pa je to totalen overkill za dva računalnika in 4 telefone. Nikakor pa AP ne more nadomestit primarnega routerja, ker to pač ni router.

Dejansko je z vidika price performance mikrotik v kombinaciji z 1-3 (odvisno od velikosti in materialov hiše) ubiquiti AP zmagovalna kombinacija. Bi pa osebno raje dal dva "normalna" AP kot en LR.

Pa tudi bodimo pošteni za tvoj user case bodo tudi mikrotik cAP vrh glave.

...naceloma CAp AC od Mikrotika lahko dela kot router ker ima polno funkcionalni router os.

Voluharr ::

Obstaja kaka dostopna točka v rangu 50€ s SFP portom ?
Backup, VPS, kolokacija: https://reavisys.si

Daniel ::

Dostopna točka ali usmerjevalnik? Še najbližje najbrž pride Mikrotikov HEX S, ampak so tudi težave z dobavo. Za druge proizvajalce pa bo kdo drug pokomentiral.

Router, AP ni važno.
Važno, da ima WiFi interface in SFP port.

igorpec ::

Voluharr je izjavil:

Router, AP ni važno.
Važno, da ima WiFi interface in SFP port.

Za 50 eur edino mogoče obsolete tehnologija, kakšen RB2011, pa še to se na ebay-u prodaja za več. A se tudi dejansko proda, pa težko rečem ... Imam sam enega v predalu, ampak za 50 EUR ga bom raje obržal. Za hot-swap backup je še vedno čisto dovolj.

Hex S pride okol 70 EUR, kolikor gledam ni težav z dobavljivostjo.

igorpec ::

Tidule je izjavil:

Hex S pride okol 70 EUR, kolikor gledam ni težav z dobavljivostjo.

OP rabi wifi.

Se bomo stegnili še za dodatnih par € za rabljenega Mikrotika.

wlan sat ce ima se kaj na zalogi ....tole recimo ....https://www.bolha.com/dostopne-tocke/mi... ...je pa malce drazje kot bi ti dal

clancy ::

Ker Ubiquity AP LR praktično ni možno nikjer dobiti, sploh pa za razumno ceno ne, bom verjetno naročil Tp-Link EAP245 iz Avstrije.
Kateri poe adapter bi bil primeren za ta AP? Vidim namreč, da obstajajo različne napetosti in moči...
Kakšna je sploh razlika med poe injector in pasivni poe?

Daniel ::

Pasivni je najbrž tisti, ki konstantno pošilja napajanje po paricah. Aktivni pa komunicira z napravo kakšno napajanje potrebuje. Kupi kakšen 802.3 AF 5 portni switch pa imaš zrihtano napajanje. Uporabno tudi za marsikatero kamero.

res je aktivni poe je af in je na 48V. vse naprave, ki podpiraji AF poe bojo delale

NejcSSD ::

Direkt prek njih je na voljo a ni?
https://eu.store.ui.com/

Jaz sem uzel 3 kose Unifi6 Lite za vsak štuk, od takrat naprej ne vem več kaj so wifi težave in preklapljanje naprav med točkami je smooooth.
So se pa mal podražil jaz sem dal 83+ddv

PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti

scipascapa ::

clancy je izjavil:

Ker Ubiquity AP LR praktično ni možno nikjer dobiti, sploh pa za razumno ceno ne, bom verjetno naročil Tp-Link EAP245 iz Avstrije.
Kateri poe adapter bi bil primeren za ta AP? Vidim namreč, da obstajajo različne napetosti in moči...
Kakšna je sploh razlika med poe injector in pasivni poe?

Zakaj Avstrija? kok je skupna cena?

Cena je 93€+16€ ptt tako, da se ni splačalo:P in sem raje vzel pri Enaa za 128€ s poštnino.

Je pa poe adapter že zraven in ga ni potrebno posebej kupovati.

https://b2b.elkotex.si/tp-link-eap245-a...

WHY?

110€ preko mene z lahkoto.

Ni na zalogi.

l0g1t3ch ::

Je OpenWrt še kaj aktualen ?

Kolikor sem na hitro pogledal niso nobeni novejši routerji podprti, vsaj tisto kar je dobavljivo.

Ales ::

l0g1t3ch je izjavil:

Je OpenWrt še kaj aktualen ?

Kolikor sem na hitro pogledal niso nobeni novejši routerji podprti, vsaj tisto kar je dobavljivo.

Je aktualen, seveda, aktivno se razvija. Težava so sedanji AX routerji, katerih chipseti niso prijazni do odprte kode. Več tu in pa seznam tu.

No, ni pri vseh problem. Pri kar konkretnem številu pa je.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

abazuu je izjavil:

Sploh ne vem kdaj sem nazadnje videl youtube oglas. na Kompu adblock, adblock plus. na telefonu vanced in na tv boxu smart tube next :D

Odprl sem Asus TUF-AX5400. brez problema lahko zablokiraš napravi dostop do interneta, medtem ko ima LAN access. Jutri v stanovanju stestiram še range/speed v primerjavi s Tp-Link AX73. Ima pa tudi parental control in je brezplačen za razliko od tp-linkovega 6€/mesec :O

daj povej malo več :)

abazuu ::

Evo, sem uspel stestirat samo range/speed. V primerjavi s tp linkom je počasnejši/slabši domet. ni pa neke hude razlike. Žal ga imam v stanovanju, kjer še ne živim ( gor je priklopljen zaenkrat server pametne naprave - cca 30 teh ).
Lahko rečem, da zaenkrat je zadeva stabilna in brez drop offov, kot jih je imel moj AC86U. Stanovanje je veliko 75m2 in router ni na sredini, signal pa dobim po celem stanovanju. Sicer čez betonsko steno (in tudi par tanjših) na koncu dobim 30 mbit/s, ampak mi je dovolj.
Imam tud po screenshotane primerjave s tp linkom, če koga zanima, ampak mi še ni uspel skupi vržt...
Jst sm zaenkrat z nakupom zadovoljen.

Hm ravno domet je važen, tplink zmaga potem.

https://b2b.elkotex.si/tplnc-archer-ax7...

parental control mi dol visi :)

abazuu ::

Evo, tuki pa še mal na hitr skupi vržen, da je vizualna predstava :D

https://ibb.co/DCJvJbH

Upam, da se moja kalvarija z wifi signalom končno približuje koncu8-).
V petek sem po pošti dobil EAP245 in ga zmontiral, ter preko kabla priklopil na Telekomov modem V60U.
Prednost take dostopne točke je po mojem mnenju predvsem, da jo lahko zmontiraš kamor ti paše, oziroma kjer najbolj rabiš signal. Sem hodil po hiši z 20m dolgim utp kablom in nanj priklopljeno AP, ter sprobaval različne lokacije, na stropu, stenah, stopnišču... Na koncu sem jo zmontiral na strop v mansardi, tako da je sedaj pokrito tudi dvorišče in vrt na severni strani hiše (zaradi robotske kosilnice) in tudi spodnji prostori imajo sedaj skozi AB ploščo skoraj max. signal.
Sem pa ravno prej sedel na balkonu, na J strani hiše in glej ga zlomka, na telefonu ni signala. Bom to pač rešil tako, da tudi na modemu V60U vklopim wifi in to samo 5Ghz omrežje.
Edino vprašanje je, ali naj nastavim enak SSID in geslo kot na AP, ali kako?

starfotr ::

Spet napaka, 1 (močna) točka, namesto več točk.

hojnikb ::

Seveda, ker potem bo naprava naredla avtomatski preklop na močnejsi wifi.
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

Seveda, ker potem bo naprava naredla avtomatski preklop na močnejsi wifi.

Samo če AP in klient podpirata ustrezen protokol, vsaj enega skupnega od več možnih. To ne žal dela vedno tako lepo, kot bi si človek želel.

Samo če AP in klient podpirata ustrezen protokol, vsaj enega skupnega od več možnih. To ne žal dela vedno tako lepo, kot bi si človek želel.

Nobenga protokola nerabijo, ker ta preklop dela naprava sama. Preizkušeno ze na nebroj poceni routerjih/APjih in različnih naprav.... Če ni naprava glih iz leta 2003, bo delal.
#brezpodpisa

Lepo, da vse deluje brez protokolov. :))

No, ne rabimo bit pedantni. Deluje tudi brez namenskih protokolov za load balancing na strani routerjov.
#brezpodpisa

Govorim o 802.11r ter 802.11k in 802.11v protokolih.

V idealnem svetu bi Wi-Fi klienti izvajali seamless roaming med AP-ji in vse bi bilo lepo in fajn. V praksi pa ni ravno tako. Pogosto se dogaja, da ostajajo klienti brez potrebe na dosedanjem AP-ju še ko je signal daleč preslab v primerjavi z drugim, ustreznejšim AP-jem v istem omrežju.

Teoretično je res vse odvisno od klientov, v praksi pa AP-ji izvajajo razne trike, da bi pospešili handoff trdoglavih klientov, kadar je to namen. Ravno zato so zadnje čase popularni "mesh" sistemi.

Sicer bo pa v praksi videl, kako bo v njegovem primeru.

Deluje odlično. Pri premikanju iz območja EAP245 proti območju V60U, signal na telefonu pade na 3 črtice in takoj preklopi na V60U. V obratni smeri je še bolje. Tako, da v praksi, preklopa sploh ni zaznati.
Kot sem omenil že včeraj, imam na V60U vklopljeno samo 5Ghz omrežje.

Tako da kot ste nekateri že večkrat omenili, modem od ponudnika z vklopljenim wifi-jem + dostopna točka preko utp kabla nameščena tam, kjer ni signala, je za nenaprednega uporabnika vrh glave. Tako po dosegu, kot po hitrosti prenosa.

floyd1 ::

Fajn, da tebi dela, ampak ne posploševati ali celo dajati nasvetov v tej smeri. Wifi je ena zelo nepredvidljiva "žvau" in podobna konfiguracija se lahko nekje drugje in z drugimi klienti obnese tudi veliko slabše. In potem je zelo pomembno to, kar je pisal zgoraj Ales in je v tej temi že velikokrat prediskutirano.
Jaz sem imel veliko težav v kombinacijah router-router(nastavljen kot AP) in router-AP.

starfotr ::

Če greš v nakup svojega sistema dostopnih točk, potem je na ponudnikovem modemu dobro izklopit wifi in uproabljat samo kupljen sistem.

Seveda mora biti kupljen sistem dovolj dober, ne pa samo ena dostopna točka za celo objekt, kar je spet napaka. Imeti moraš vsaj 1 dostopno točko na nadstropje.

kaiser04 ::

Iscem router. Zahteve
* dober signal za 150-200m2 (atrijska hisa)
* home office
* 3x TV, 5-10 socasnih wifi naprav
* built-in security mi je zelo pomemben (3x NUC za home-lab + database, hosting...)
* out of the box vpn je velik plus (lahko tudi en RPi za to dodam)

Katerega od teh priporocate:
ASUS RT-AX88U
Synology RT2600AC
Netgear Nighthawk X10

Mogoce kaj drugega?

Zakaj single point rešitev za 200m2? Kje je smisel tega? Da se prihrani 50 EUR?

Drugače pa imam RT2600AC in sem izjemno. Od kar je prišel 1.3 SRM pa sploh. Vmes sem ga že skoraj menjal zaradi managementa VLANOV ampak so to rešili z 1.3. SRM je IMO svetlobna leta po user expiriencu pred konkurenco. Sicer se po številu funkcij vseeno ne more primerjat s mikrotikom, mapak za home userja je funkcij več kot dovolj. Out of the box dobiš tudi DDNS in VPN. Zaradi COVIDA so omogočili tudi neomjeno število licenc za njihovo rešitev VPN+. Ima pa svojo ceno. Pri meni konkretno laufa ca 50 IOT naprev preko wifi na ločenem VLANU, home lab server, 2 računalnika, prenosnik, 4x telefoni/tablice, poe switch z 8 kamerami, par RPi in še kaj in ni nobenih težav. V 5 letih kar ga imam še nisem rabil naredit reseta (z izjemo avtomatskega reseta ob updatu).

Je pa res, da ga laufam v kombinaciji z namenskimi AP, ker ca 10m zračne linije preko plate in dveh konkretnih sten niti približno ni zadovoljivo delalo (niti tega nisem pričakoval).

Je pa zunaj tudi RT6600AX.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Zimonem ::

kaiser04 je izjavil:

Iscem router. Zahteve
* home office
* built-in security mi je zelo pomemben (3x NUC za home-lab + database, hosting...)

ASUS RT-AX88U
Synology RT2600AC
Netgear Nighthawk X10

Mogoce kaj drugega?

Eh kak opensense ali pfsense box + soliden switch + ap.

mat xxl ::

kaiser04 je izjavil:

Iscem router. Zahteve
* home office

ASUS RT-AX88U
Synology RT2600AC
Netgear Nighthawk X10

Mogoce kaj drugega?

RT-AX86U, pa samo zato, ker podpira od Merlina FW, do vseh ostalih FW opcij. Glede dometa pa ja bo treba ene 2 taka ali pa še kako AP.

Tidule je izjavil:

Drugače pa imam RT2600AC in sem izjemno. Od kar je prišel 1.3 SRM pa sploh. Vmes sem ga že skoraj menjal zaradi managementa VLANOV ampak so to rešili z 1.3. SRM je IMO svetlobna leta po user expiriencu pred konkurenco. Sicer se po številu funkcij vseeno ne more primerjat s mikrotikom, mapak za home userja je funkcij več kot dovolj. Out of the box dobiš tudi DDNS in VPN. Zaradi COVIDA so omogočili tudi neomjeno število licenc za njihovo rešitev VPN+. Ima pa svojo ceno. Pri meni konkretno laufa ca 50 IOT naprev preko wifi na ločenem VLANU, home lab server, 2 računalnika, prenosnik, 4x telefoni/tablice, poe switch z 8 kamerami, par RPi in še kaj in ni nobenih težav. V 5 letih kar ga imam še nisem rabil naredit reseta (z izjemo avtomatskega reseta ob updatu).

Je pa res, da ga laufam v kombinaciji z namenskimi AP, ker ca 10m zračne linije preko plate in dveh konkretnih sten niti približno ni zadovoljivo delalo (niti tega nisem pričakoval).

Za single point sem predvideval da bi moral zadoscat, saj bo router tocno na sredini objekta, nad knauf stropom in bo razdalja do vseh koncev hise enaka, po potrebi pa bom seveda dodal AP. Kateri AP pa uporabljas?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kaiser04 ()

MrStein ::

Tidule je izjavil:

Drugače pa imam RT2600AC in sem izjemno. Od kar je prišel 1.3 SRM pa sploh...

To ima WPS enablano po defaultu ali ne?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

damirj79 ::

kaiser04 je izjavil:

Tidule je izjavil:

Za single point sem predvideval da bi moral zadoscat, saj bo router tocno na sredini objekta, nad knauf stropom in bo razdalja do vseh koncev hise enaka, po potrebi pa bom seveda dodal AP. Kateri AP pa uporabljas?

Problem gips plošč so kovinski nosilci, tako da lokacija ni ravno perfektna. 200m2 pomeni od centra v vsako stran 7-8m in če so stene vmes, nosilni stebri ipd, potem skoraj zagotovo z eno wifi točko ne bo šlo perfektno pokrit cel tloris.

MrStein je izjavil:

Tidule je izjavil:

Drugače pa imam RT2600AC in sem izjemno. Od kar je prišel 1.3 SRM pa sploh...

To ima WPS enablano po defaultu ali ne?

Mislim, da ja. Nisem pa 100% ker je od initial setupa že precej let minilo in imam WPS sklopjen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

kaiser04 je izjavil:

Osebno se ne bi zanašal na to. Moje izkušnje so pokazale, da je škoda šparat tistih 50-100 EUR koliko stane AP. Jaz imam Unbiquity AC lite, ampak se da čisto ok zadeve rešit tudi z mikrotikovimi AP. Vsekakor boljše kot z routerji kot AP za isti denar.

Zdaj 200m2 pomeni, da bodo skrajne točke lahko več kot 6-7m stran (pač odvisno od tlorisa, ali če bi rad imel wifi tudi v bližini hiše/terasi. Hrati to lahko pomeni tudi 3 stene za katere pojma nimamo kakšne so... Tako, da IMO signal boš dobil, vprašanje pa je kako kvalitetna povezava bo. Je pa to vse ugibanje, ker samo ti veš kakšen je tloris in koliko se dejansko WIFI rabi v skrajnih točkah.

Dodatno mi je nenavadno, da govoriš, da bo router nad knauf stropom. Položaj routerja vpliva na to kako se signal širi (roture ne dela okrog sebe popolne krogle) in glede na to, da so routerji praviloma namenjeni temu, da so pri dnu prostora, ki ga pokrivajo to vsekakor lahko vpliva.

Pač stvar preferenc, meni je kvaliteten signal bil bitveno bolj pomemben kot 100 eur, zato sem raje uporabil AP več kot manj. Na AP tudi mirno lahko znižaš moč oddajanja in imaš manj intereferenc in lepše prehode med AP, čeprav moram reč da na unbiquity to deluje v nulo in je uporabnik vedno povezan na AP z močnejšim signalom.

Ok hvala vsem. Bo router ostal v tehnicni sobi in bom dodal se en AP.
««
114 / 133
»»