» »

Kateri router?

Kateri router?

««
60 / 134
»»

Odjava ::

Zaradi nepopolnega poznavanja terminologije sem kljub siceršnjemu razumevanju delovanja VPN storitve verjetno kaj bolj štorasto napisal. Za to se opravičujem. Vseeno pa o smislu uporabe vpnja ne bi. Pustimo to za kakšno drugo debato ali pa le lastni odločitvi.

Torej če prav razumem, sem zamešal dve varianti. V primeru, da imam VPN program naložen na PCju (in drugih napravah), kjer se podatki enkriptajo in taki po "tunelu" pošiljajo k VPN odjemalcu, ni router nič bolj obremenjen, ko bi bil ob navadni uporabi interneta. Drugače bi pa bilo, če prav razumem, če bi imel v nastavitvah routerja vklopljen openVPN. V tem primeru bi bil procesor routerja tisti, ki bi delal enkripcijo. (za tak primer pa verjetno pravilno sklepam, da je procesorska moč routerja v igri). Vsaj tako tudi drugje pišejo "a CPU that's good for a router and a CPU that's good for OpenVPN are two fairly different things from a cost perspective".
Je torej možno, da mi router počepuje ne glede na vpn? Res je že stara škatlica.
Evo, samo toliko za občutek, da ne boš mislil, da jamram zaradi vpnja: ravno izmerjeno z vpnjem: ping 9ms, 85/9mbps. Ni slabo. Vpn sploh ni opazen. Ravno zato sklepam, da router počepuje. No, hvala razlagi sedaj vidim, da ne glede na vpn.

SeMiNeSanja ::

Nedosegljivost in neodzivnost spletnih strani je neredko posledica neoptimalnega razreševanja DNS zahtevkov. Lahko imaš ping 1ms, pa te lahko DNS zafrkne, da se ti stran nalaga celo večnost...ali pa sploh ne.

Pri tem ne smeš pozabiti, da ena malo bolj kompleksna portalska stran pošlje ven tudi po 50 in več različnih DNS zahtevkov. Če pri vsakem izgubiš par milisekund, se na koncu zna nabrati tudi po več sekund, predenj se je sploh odposlal zahtevek proti spletnemu strežniku, na koncu pa moraš počakati še na njegov odgovor.

Skratka: ni vse v pingu!

Glede procesiranja VPN povezave pa si pravilno ugotovil, da vse dokler router ni "VPN Gateway" oz. VPN prehod (OpenVPN namreč ni edini tip VPN-ov, ki jih routerji znajo poganjati) procesor na routerju ne igra bistvene vloge. Zaradi enkapsulacije prometa v VPN je običajno za malenkost več prometa, kot bi ga bilo brez VPN (pa še to ni nujno, če VPN uporablja kompresijo podatkov). Vendar se ta 'malenkost več' praktično ne pozna.

Bistveno pa se pozna kakšen imaš procesor, če je router VPN prehod. Dražje rešitve imajo zato posebna kripto vezja ali pa procesorje z integrirano strojno podporo kriptiranju.

Hvala za info.
Še eno vprašanje. Je zaporedna vezava T2 modem (tist bel) - tplink router (z wifi) - PC sploh potrebna? Bi bilo dovolj, če Optiko vključim direkt v tplink router in potem samo kabel v PC? Ali morata biti v uporabi obe škatlici?

edit: vidim da ne gre, ker tplink nima vhoda za optični kabel. Ga ima kak drug router?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Odjava ()

Odjava je izjavil:

Hvala za info.
Še eno vprašanje. Je zaporedna vezava T2 modem (tist bel) - tplink router (z wifi) - PC sploh potrebna? Bi bilo dovolj, če Optiko vključim direkt v tplink router in potem samo kabel v PC? Ali morata biti v uporabi obe škatlici?

edit: vidim da ne gre, ker tplink nima vhoda za optični kabel. Ga ima kak drug router?

Takšno osnovno reč ne veš. Veš pa, da moraš imeti 'NordVPN'. Wau. Res, WAU!
Noben drug komentar ni več potreben.

Wau, hvala za tvojo "wau" pomoč.

Bobr123 ::

Pozdravljeni vsi,

Za 100/10 T-2 optiko sem vzel v BigBangu - Asus RT-N12+ - router.

Hitrost prebavlja kot se spodobi, a imam en problem. Hitrost je ok samo po restartu routerja, potem pa konstantno pada, vse do ponovnega reseta. Resetirati ga moram vsaj 2x dnevno, ko postane že tako počasna linija, da je zelo moteča.

Ali se da kaj narediti s tole napravo, ali je bolje da nabavim novo? Ali je Xiaomi Mi 3 router ok oz. ali priporočate kaj drugega?

Hvala za pomoč!

Han ::

Omenjeni Asus je šrot. Kolikor toliko dobri routerji se začnejo pri 50+ eur. Glej takšne, ki imajo večjedrni procesor in vsaj 128 MB RAM.

Han je izjavil:

Omenjeni Asus je šrot. Kolikor toliko dobri routerji se začnejo pri 50+ eur. Glej takšne, ki imajo večjedrni procesor in vsaj 128 MB RAM.

Hvala :)

MrStein ::

Že cena je sumljiva...
Probaj zamenjat za kaj boljšega v BB. Ali pa denar nazaj, samo to včasih komplicirajo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

Kaj menite o temu Xiaomi MI 3g?

MT7621A processor, 128MB SLC Nand Flash ROM, 256MB DDR3-1200.

Hvala

Specifikacije so ok, kako se obnese v praksi, pa guglaj model routerja + beseda review oziroma izlušči bistvo iz mnenj kupcev na povezavi... Google translate je tvoj prijatelj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

OvCa77 ::

Han je izjavil:

Specifikacije so ok, kako se obnese v praksi, pa guglaj model routerja + beseda review oziroma izlušči bistvo iz mnenj kupcev na povezavi... Google translate je tvoj prijatelj.

Ga imam, deluje dobro, moraš pa namestiti Padavan, drugače so samo kitajske pismenke.
Laptop: Probook 440 G3 | i5-6200U | 12GB DDR3L | SSD Plus 240GB
Desktop: Ryzen 1600X | Gigabyte AX370 K3 | 8GB DDR4 | MX100 256GB

OvCa77 je izjavil:

Han je izjavil:

Ga imam, deluje dobro, moraš pa namestiti Padavan, drugače so samo kitajske pismenke.

Top, hvala obema. Bom kar tega naročil.

starfotr ::

Jaz ga ne bi. Kupi nekaj za 50€ tu pri nas, boš dobil takoj ne pa čez 1 mesec, imaš garancijo, menu v angleščini, podpora za 4 ethernete, IPv6 ...

Tp linka 1043 vzemi raje za ta denar.

TOP ::

Jaz ne vem kaj kupujete,tale šrot Kitajsko potle ša bo še stotisoč uprašanj.

Motion ::

Jst bi tudi raj kupu nekaj z podporo LEDE/OpenWRT, jst mam C7 v4 in stvar dela brez problema. (In to niti z končano verzijo OpenWrtja. Mam eno dnevno sliko z gita kr je bla tisti dan nazadnje popravljena )

OvCa77 ::

starfotr je izjavil:

Jaz ga ne bi. Kupi nekaj za 50€ tu pri nas, boš dobil takoj ne pa čez 1 mesec, imaš garancijo, menu v angleščini, podpora za 4 ethernete, IPv6 ...

Tp linka 1043 vzemi raje za ta denar.

Razlika do tp-linka je dual core procesor, več rama, USB 3.0. podpira pa tudi lede in padavan, meni deluje brez prekinitev že več kot mesec.
Laptop: Probook 440 G3 | i5-6200U | 12GB DDR3L | SSD Plus 240GB
Desktop: Ryzen 1600X | Gigabyte AX370 K3 | 8GB DDR4 | MX100 256GB

dkulcar ::

Nekaj let že uporabljam TP-Link TL-WR1043ND 300Mbps. Domet ni nevem kaj. Kaj priporočate za zamenjavo. Vsaj malenkost večji domet in višja hitrost. Kaj naj vzamem tu pri nas?

Jaz sem ga zamenjal z ASUS RT-AC58U in sem zadovoljen.

Če imaš €€€, vzameš RT-AC68U, ki je še za dva razreda boljši.

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

Odjava je izjavil:

Hvala za info.

Dosti je takih, ki ima opcijo priklopa optike. Recimo Mikrotik. :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

cordoba ::

Koliko ima ta asus RT-AC68U na 5 mhz kaj dometa wireless?

AC58U ima ca. 10 metrov, AC68U pa še vsaj enkrat toliko, brez ovir seveda.

Zgodovina sprememb…

Huh? Brez ovir gre tudi 100 m.
Misliš "navadne" zidove?
Motiti se je človeško.

Imel sem doma Asus AC68U skozi zidove do 10m na 5mhz raje manj,bez ovir je pa čez 10m ja okrog 20m.

5 GHz pa je res občutljiv.

Zdaj sicer vidim, da je že bilo napisano "5 mhz", če bi bilo pravilno, bi prej opazil...
Motiti se je človeško.

Zgodovina sprememb…

5 GHz signal odjemalec verjetno zazna tudi na 30 m, a ni uporaben, ker je prešibak. Če so vmes zidovi, kaj več kot 10 m dometa ni za pričakovati.

strumf666 ::

Odvisno kaj imaš v zidovih? Pri mojem AC87U se mobitel poveže oz. ostane povezan tudi, če grem ven iz hiše (dvojček z nadstropjem, ruter je v nadstropju). Ni pa najbolj stabilna povezava, kmalu preklopi na 2,4GHz, ki ima opazno večji domet.
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

Zgodovina sprememb…

Han je izjavil:

Jaz sem ga zamenjal z ASUS RT-AC58U in sem zadovoljen.

Če imaš €€€, vzameš RT-AC68U, ki je še za dva razreda boljši.

Ima kaj večji domet?

Ima možnost Bridge ali Repeater?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dkulcar ()

Ima, tudi zaradi MIMO tehnologije. Bridge ali Repeater funkcija deluje takole:

Bridge (or named WDS - Wireless Distribution System) function allows your RT-AC58U to connect to an access point wirelessly. WDS may also be considered a repeater mode. But with this method, the devices connected to the access point will only be able to use half of the access point's original wireless speed.

Tisto MIMO tehnologija je bolj marketinška fora,če nimaš naprav katere to podpirajo,bo pa nekoč verjetno prav prišla,zaenkrat ne.Najbolše je,da daš kot AP točko in je zmaga,res pa je da rabiš kabel,do AP točke.

MIMO in repeater funkciji sta si čisto neodvisni.
Motiti se je človeško.

fujtajksel ::

TOP je izjavil:

Tisto MIMO tehnologija je bolj marketinška fora,če nimaš naprav katere to podpirajo,bo pa nekoč verjetno prav prišla,zaenkrat ne.Najbolše je,da daš kot AP točko in je zmaga,res pa je da rabiš kabel,do AP točke.

Navaden MIMO mislim da naj bi kar deloval. Novejši MU-MIMO je tisti vapourware ki pomaga pri redkokateri zvezi, zna pa tudi škodovat. Pa za "beamforming" mi ni jasno če je res kaj od njega.

fujtajksel je izjavil:

TOP je izjavil:

Navaden MIMO mislim da naj bi kar deloval. Novejši MU-MIMO je tisti vapourware ki pomaga pri redkokateri zvezi, zna pa tudi škodovat. Pa za "beamforming" mi ni jasno če je res kaj od njega.

E, pa nije žvaka za seljaka!

MU-MIMO pride do izraza takrat, ko imaš kup odjemalcev v bližini (kakšna predavalnica, ipd.).
Tu pa itak vsi bluzite o kilometrskem dometu za enega uporabnika. Tu vam vse te 'novotarije' ne koristijo nič.

fujtajksel je izjavil:

TOP je izjavil:

beamforming je le drugo ime za (MU-)MIMO.

Glede (ne)delovanja, pa je bilo nekaj člankov (na smallnetbuilder.com če se ne motim), da je boljše izklopiti, ker ni v praksi koristi.
Motiti se je človeško.

Zgodovina sprememb…

SeMiNeSanja je izjavil:

fujtajksel je izjavil:

TOP je izjavil:

E, pa nije žvaka za seljaka!

MU-MIMO pride do izraza takrat, ko imaš kup odjemalcev v bližini (kakšna predavalnica, ipd.).
Tu pa itak vsi bluzite o kilometrskem dometu za enega uporabnika. Tu vam vse te 'novotarije' ne koristijo nič.

Jaz nisem bluzil o MU-MIMO in dometu in ne žvečim. Gre za to da je bilo že dolgo oglaševano kako da to pomaga pri kupu odjemalcev. Testi pa v glavnem tega dolgo niso potrdili, še zdej ko se že skor vsi hvalijo z MU-MIMO najbrž redko da deluje kot oglaševano
https://www.smallnetbuilder.com/wireles...

MrStein je izjavil:

fujtajksel je izjavil:

TOP je izjavil:

beamforming je le drugo ime za (MU-)MIMO.

Glede (ne)delovanja, pa je bilo nekaj člankov (na smallnetbuilder.com če se ne motim), da je boljše izklopiti, ker ni v praksi koristi.

Kolikor mi je znano ne gre za isto stvar, čeprav je ponavadi oglaševano skupej. Beamforming je reklamiran za povečanje dosega z uporabo diversity anten. Ampak mu je skupno to, da v praksi efektov glede povečanja dometa ni zelo videt.

Imaš prav. Beamforming je lahko en sam tok, a ojačan (vsota več signalov iz več anten, interferenca itd...).
Motiti se je človeško.

Sem kupil ASUS RT-AC58 in zelo razočaran nad signalom. Stari tp-link 1043nd ima večji domet.

Pri meni je ravno obratno. Kjer z 1043ND praktično ni bilo signala in je zato ves čas prekinjalo, z AC58 ni težav.

dkulcar je izjavil:

Sem kupil ASUS RT-AC58 in zelo razočaran nad signalom. Stari tp-link 1043nd ima večji domet.

Ja to je možno,ker spet je odvisno kake stene imaš koliko in kako so grajene.Pa malo odvisno tud kam si postavu ruter.Če pa gledaš samo dolžino zaznave signala neboš opazu neke razlike.

morosito ::

Asus je samo znamka..notri hw je iz druge svetovne. Tudi firmware..ce pride enkrat na 5 let.
Konkurenca izdaja FW vsak teden (beta)

mat xxl ::

Morosito, vidim, da nimaš pojma, pa kaj je konkurenca res tako zelo zanič, da rabi nove fw vsak teden, da sproti razhroščujejo zadeve.....

Asus ima nove FW tam nekje na mesec do dva, so eni redkih, ki z svojo opremo ponujajo tudi sprotno zaščito pri prenašanju čudnih failov, obisku čudnih strani ....... ja , ti pa veš, da je v Asusih še vse verjetno na lampe one velike, verjetno niti tranzistorjev še niso osvojili ....vse iz 2. svetovne, kot ti govoričiš....

Če ne poznaš zadev, bolje kdaj ostati tiho !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mat xxl ()

Razmišljam, da ga pošljem nazaj in vzamem novejši TL-WR1043N N450 in še ddwrt lahko gor dam s katerim do zdaj nisem imel problemov. Kaj pravite?
Za vsak slučaj pa še vzamem en brezžični ojačevalec.

Motion ::

dkulcar je izjavil:

Razmišljam, da ga pošljem nazaj in vzamem novejši TL-WR1043N N450 in še ddwrt lahko gor dam s katerim do zdaj nisem imel problemov. Kaj pravite?
Za vsak slučaj pa še vzamem en brezžični ojačevalec.

Stegni se vsaj do kakega C7, ti nebo žal.

Je kaj bolje, če izklopiš 5G na RT-AC58U?

gregor ::

Ali je že kdo morda bral to novico za xiaomi router:

https://www.gizchina.com/2018/07/18/xia...

Kaj pravite na to zadevo, brezveze...?

LP

floyd1 ::

Zdravo.
Iščem router, ki bi mi boljše pokril pritličje ter nadstropje (2x80m2) in gledam mašince okrog 100 EUR. Trenutno imam starega Linksysa E3200, ki je bil včasih (za stanovanje) prva liga, zdaj pa že malo kaže svoja leta. Verjetno ga tu najbolj tepejo notranje antene.

Zahteve so:
- stabilno delovanje
- zunanje antene, dobra pokritost
- "giga" prikljčki za kable
- AC
- alternativni FW - ni pa nujno

Gledal sem npr. D-link DIR-878, ki je dokaj poceni, razen USB mu (na papirju) ne manjka nič. Sem kaj spregledal? Ima kdo to mašino doma in lahko pove kaj več?

Za mnenja poglej npr. na newegg.com. Če se še malo stegneš, dobiš precej boljši RT-AC68U.

Han je izjavil:

Je kaj bolje, če izklopiš 5G na RT-AC58U?

Nič boljše. Danes ga pošljem nazaj in se potem odločim kaj vzamem, čeprav sem v dvomih, ker nevem, kako bo spet kateri drugi deloval.

floyd1 ::

Han je izjavil:

Za mnenja poglej npr. na newegg.com. Če se še malo stegneš, dobiš precej boljši RT-AC68U.

Sem že malo bral mnenja, pa so precej različna... Tudi DDWRT zanj še izpopolnjujejo. Zato sem mislil, da mi lahko kdo tu tudi iz prve roke malo poroča. Drugače je na smallnetbuilder ta router po večini testov med boljšimi, cena pa je "normalna". Manjko USBja me ne moti (imam NAS).
Sicer pa tudi za ASUSe marsikdo piše, da jim nekatere funkcije še ne delajo tako kot bi pričakoval. Ravno na zgoraj omenjeni strani je o tem kar veliko napisanega.
««
60 / 134
»»