» »

Težave z windowsi

Težave z windowsi

brezimni ::

Imam težave z Windowsi 98 SE.
Zadnje čase opažam, da se mi sistem pogosto obeša (ni overlockan), in da skoraj se skoraj vedno obesi ko mu z kombinacijo ctrl + alt + del zaprem kakšen program. Prej tega ni bilo. Sem že na novo inštaliral windowse pa nič ne pomaga. Včasi se mu čisto zmeša in pozabi katere gonilnike za grafično kartico ima itd...

Pri tiskanju se je tudi reč zataknila. Prej je tiskal brez problema, a zdaj javlja da mu manjka neki fajl za printanje, če mu na novo inštaliram gonilnik za printer ga zavrne. Pregledal sem za virusi a ni nobenega našel, a je možno da je kaki črv v mojem sistemu, ali kaj še bi lahko bilo. (xp dela brez problema, razen kaj mi isto noče tiskati), printer dela in kabelj tudi sem sprobal na drugem peceju.

Če se kdo še kaj spomni naj napiše, ali bi se to popravilo če bi nadgradil windowse 98 z kakimi popravki. (moja mašina pa je: Duron 850 60 G Hdd, Geforce 440 Mx 256 Sdram 133 mhz, plata pa Qudi (biose je najnovejši gor)

Sid Izprijeni ::

Ok, nisem strokovnjak za W98SE, vendar pa imam splošen nasvet, ki se je meni obrestoval. Poizkusi z Windows 2000 Pro. So namreč na videz podobni W98SE, vendar so zgrajeni na popolnoma drugem jedru. Zelo pomembno pa je pri vzpostavitvi novega sistema sledeče (če pa to že veš, se pa kesam za soljenje pameti :D; morda pa za koga drugega):
- naredi spisek vseh komponent, ki tvorijo tvoj sistem in poišči na netu vse najnovejše gonilnike RAZEN!-
- razen BIOSa. Seveda najdeš tudi novejšo verzijo BIOSa, vendar če ti je stara do sedaj delovala, ti menjavo odsvetujejo tudi stručkoti, ker je tovrstna operacija lahko precej delikatna in v primeru napake lahko tudi prirediš žalno slovesnost za mamaplato
- naloži Windows 2000, prej pa v setupu sformatiraj disk, NTFS file system
- ko se prebiješ čez setup, DEFRAGMENTIRAJ. Nasploh defragmentiraj vedno, preden nalagaš razne sistemske gonilnike ipd.
- naloži Service Pack 3 za Windows 2000
- defragmentiraj
- naloži gonilnike za sistemski nabor oz. čipset driverje
- defrag
- z vmesnim defragmentiranjem naloži še ostale gonilnike. Mislim, da zaporedje tu ne igra posebne vloge, se pa jaz držim načela, da grem od bolj ključnih do manj ključnih. Torej od grafike, muzike do printerja, monitorja, skenerja, glodalca...

Če je vse prav zloženo, naj bi delovalo kot urca. Meni deluje, sesuje se pa praktično nikoli, pa če računalnik še tako mučim. CTRL + ALT + DEL pa sploh zmeraj prime in dela. Za fine nastavitve in kasnejše delo pa glej druge forume.

Upam, da bo moja izkušnja komu koristila...

LP

SkIDiver ::

Tko je. 2k dej gor pa mir. Jz jih mam na pentium 1 200 za ljubi mir in delajo čist lepo z 64mb rama. V začetku seveda mal melje, da jih naloži ampak pol dela taman odlično in super.

AngelOfDeath ::

reinštal

Aspirinix ::

Morti se mu pa ne da reinštalirati. Kaj če bi najprej probal počistiti register? Na primer z registry cleanerom?
Vsekakor pa se inštal splača.

AngelOfDeath ::

kaj pa na xpjih pravi zakaj noče printati ?
Kaj maš fat ali ntfs ?

brezimni ::

Imam fat 32. S tiskalnikom je stvar sledeča v 98 mi vsak program (word, notepad, corel) javi da ima težave sam s seboj, če mu dam kaj za tiskat, v xpjih pa programi naradijo kot da se stvar tiska, ampak ne pride do tiskalnika. Imam pa še lexmarka z11, windowsi ga sami najdejo in inštalirajo, ta deluje pravilno vendar imam kartušo prazno, v ta prvem pa imam novo (sem že probal premenjat kartuši samo ne deluje). Trenutno pa sem na XP prešaltal, ker je vsaj malo bolj stabilen kot 98. Mogoče bom pa še linux gor dal.

AngelOfDeath ::

WinXP se najbolje odnesejo z ntfs kaj si že mel kako preverjanje scandiska na ztačetku ?
Je našel kakšne koščke podatkov ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 95 dve desetletji pozneje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11732492 (25963) Spajky
»

Gonilniki za USB na Windows 98

Oddelek: Operacijski sistemi
312714 (2155) SuperVeloce
»

Kateri Windows naložiti?? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
514304 (3040) reto88
»

Windows XP noče umreti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12314570 (9291) Lawler_
»

Operacijski sistemi[splosne izkusnje] (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
606284 (5178) LordWorm

Več podobnih tem