» »

Vlada 2012 -

Vlada 2012 -

Temo vidijo: vsi
««
251 / 264
»»

Invictus ::

dstr17_ je izjavil:

Kako tipično za neuspešne zakompleksane desničarje: teorije zarote par excellence.

Ko ni več argumentov, potem pljuvamo po ljudeh. Na srečo sem dovolj uspešen da si krijem mesečne in letne stroške. pa upam še na več ...

To da me pa žališ s desničarjem, me je pa res prizadelo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

oldguy ::

dstr17_ je izjavil:

Zato ker se je pač odločil za prodajanje storitev na trgu. Ti pa zmotno misliš, da je lahko zgolj eno ali zgolj drugo. Ampak kot sem že rekel: flawed logic.

V resnici seveda nisem rekel nič podobnega. Nasprotno sem celo večkrat poudaril, da so motivi zlahka lahko večplastni. Ampak ti trdiš, da dobiček pri nobenem izmed tvojih primerov "dobrega podjetnika" ni bil eden izmed važnejših motivov, temveč zgolj ena postranska komponenta, kar je pa idiotizem, glede na obliko udejstvovanja na trgu, ki sta jo oba tvoja primera izbrala.

Obenem se vtikam še v tvoj oksimoron o tem, kako je le dober človek menda lahko dober podjetnik.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oldguy ()

dstr17_ ::

Invictus je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Kako tipično za neuspešne zakompleksane desničarje: teorije zarote par excellence.

Ko ni več argumentov, potem pljuvamo po ljudeh. Na srečo sem dovolj uspešen da si krijem mesečne in letne stroške. pa upam še na več ...

To da me pa žališ s desničarjem, me je pa res prizadelo.

Na teorije zarote jaz pač ne pristajam. Musk in Branson sta povsem jasno povedala kakšno motivacijo imata za svoje početje, tebi pa toplo priporočam da nehaš napletati teorije zarote.

oldguy je izjavil:

V resnici seveda nisem rekel nič podobnega. Nasprotno sem celo večkrat poudaril, da so motivi zlahka lahko večplastni. Ampak ti trdiš, da dobiček pri nobenem izmed tvojih primerov "dobrega podjetnika" ni bil eden izmed važnejših motivov, temveč zgolj ena postranska komponenta, kar je pa idiotizem, glede na obliko udejstvovanja na trgu, ki sta jo oba tvoja primera izbrala.
Očitno boš težko presegel tvojo nazadnjaško logiko hiše Mati Terezije. Realnost gre svojo pot: v tem, da nekdo ustanovi svojo firmo, in da njegova motivacija ni grabljenje denarja, ni popolnoma nič problematičnega.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dstr17_ ()

ZaphodBB ::

dstr17_ je izjavil:

oldguy je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Utter bullshit je to, da sta Musk in Branson ustanovila firmo (firme) z namenom grabljenja denarja.

Je zgolj ena od stvari, ki so potrebne za normalno funkcioniranje firme. Niti približno pa to ni smisel ali gonilo, tako kot neuspešni zahojenci mislijo.

Meh. Ti si en zahojenec. Kako da PayPal ne laufa kot Wikipedija, z donacijami npr., ko pa je bil dobiček po tvoje menda zgolj eno nepomembno sranje? Kako to, da Virgin records ni plat talal zastonj oziroma brez marže, ko pa se jim je šlo za vse ostalo, le za dobiček ne?
Zato ker se je pač odločil za prodajanje storitev na trgu. Ti pa zmotno misliš, da je lahko zgolj eno ali zgolj drugo. Ampak kot sem že rekel: flawed logic.

Razumem. Torej bi bil Elon Musk ravno tako velik frajer, če bi delal v kakšnem zavodu in za potrebe svoje kreativnosti cuzal tuj denar?

@Invictus: Če Musku rata pocenit transport do orbite in firmam kot so Planetary Resources omogočiti dostop do cenejših surovin bodo za človeštvo naredili več kot vsi komunisti in revolucionarji skupaj. Da se bodo lahko potem enkrat eni sindikalisti po prsih tolkli kaj vse so dosegli njihovi predniki.

Razumem. Torej bi bil Elon Musk ravno tako velik frajer, če bi delal v kakšnem zavodu in za potrebe svoje kreativnosti cuzal tuj denar?
Da. In takšni frajerji, ki so ogromno prispevali k napredku človeštva, zaposleni pa so bili izključno v javnih zavodih, tudi zares obstajajo: Albert Einstein, Richard Feynman, Steven Weinberg,..

Zgodovina sprememb…

dstr17_ je izjavil:

oldguy je izjavil:

Očitno boš težko presegel tvojo nazadnjaško logiko hiše Mati Terezije. Realnost gre svojo pot: v tem, da nekdo ustanovi svojo firmo, in da njegova motivacija ni grabljenje denarja, ni popolnoma nič problematičnega.

Realnost je takšna, da si očitno poleg tega, da imaš povsem zmešane pojme o tem, kaj naj bi bilo podjetništvo, tudi funkcionalno nepismen. V nasprotnem primeru boš hitro priznal, da si spet napisal nekaj, kar nihče ni trdil. No, sicer pa že iz drugih debat vem, da si trše glave, zato na tem mestu debato s teboj zaključujem.

dstr17_ je izjavil:

Da. In takšni frajerji, ki so ogromno prispevali k napredku človeštva, zaposleni pa so bili izključno v javnih zavodih, tudi zares obstajajo: Albert Einstein, Richard Feynman, Steven Weinberg,..

Pa nihče ne reče, "Tale Albert, tale je pa bil enaA podjetnik, prav zares!".

Zgodovina sprememb…

Mr.B ::

Dejte nehat. Še vedno je in ostaja gonilna sila PEHANJE po Denarju. To tako na s filozofijo ne boš kar ukinil, je del človeške narave verjetno od kar se beleži zgodovina.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

celada ::

Mr.B je izjavil:

Dejte nehat. Še vedno je in ostaja gonilna sila PEHANJE po Denarju. To tako na s filozofijo ne boš kar ukinil, je del človeške narave verjetno od kar se beleži zgodovina.

Do določene meje, ko ljudje začnejo služit več kot dovolj za normalno življenje jim denar neha biti primarni motivator.

jype ::

Mr.B> Dejte nehat. Še vedno je in ostaja gonilna sila PEHANJE po Denarju. To tako na s filozofijo ne boš kar ukinil, je del človeške narave verjetno od kar se beleži zgodovina.

To je neumnost.

Elon Musk, ne glede na to kaj si mislijo ljudje, Paypala ni ustanovil zato, da bi zaslužil gore denarja, temveč zato, ker je moral rešiti problem, za katerega je bil prepričan, da ga nima edini.

Tako kot ostalih 95% tehnoloških podjetij je tudi on moral investitorjem obljubiti marsikaj, kar se mu je morda zdelo nepotrebno za njegov cilj, a je bilo pomembno zanje.

Glede na to da očitno ne poznate skoraj nobenega obsceno bogatega uspešnega podjetnika, investitorja, angela ali VCja, postavljate kar precej absolutne sodbe o tem, kaj naj bi najuspešnejše gnalo, da ustanavljajo in vodijo najdonosnejša podjetja na svetu.

Lahko bi rekli, da ste še vedno v prejšnjem stoletju, pa da še niso nastopila sedemdeseta in osemdeseta.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Okapi ::

Kaj češ, fantje tule v glavnem mislijo, da postaneš podjetnik zato, ker ne dobiš službe za nedoločen čas in rabiš denar, da se lahko odseliš od staršev.:))

O.

Okapi je izjavil:

Kaj češ, fantje tule v glavnem mislijo, da postaneš podjetnik zato, ker ne dobiš službe za nedoločen čas in rabiš denar, da se lahko odseliš od staršev.:))

Ja, eni očitno res tako mislijo. Nič ni narobe s tem motivom. Eni drugi spet mislijo, da je gonja za dobičkom manj vreden motiv kot kak drugi. Da je podjetje predvsem ena ustanova, ki je tu zato, da se jo molze in da služi neki nedefinirani dobrobiti človeštva. Da je dobiček zgolj ena postranska stvar, brez katere je firma kamot lahko uspešna na trgu. Da je businessman drugo ime za mati Terezo. Skratka, da so osnovne definicije ekonomske teorije zgrešene.

No, taki so (ste?) popolnoma zblojeni. Dober podjetnik samo tisti, ki je tudi dober človek? Heh...

jype: Skratka, praviš, da je Musk, tako kot ostalih 95% tehnoloških podjetij, uspel tudi zaradi gonje po dobičku, ne pa navkljub njej? Se seveda strinjam.

Zgodovina sprememb…

jype, boš vprašal delničarje. Ali pa boš razmišljal, kako nekateri plačajo razvoj, in še kaj... ČE gledamo s stališča tehnoloških podjetij, me zelo zanima, kaj žene razna top NASDAQ kotirana podjetja, naprej, s takimi profiti. Me res zanima, koliko je kak Apple investiral v zadnjih letih za primer kvalitete "Kitajcev". Pa da ne bo kdo kaj bil pameten, naj pomisli, kaj je bilo pred kratkim objavljeno na temo otrok, in nekih standardov, ki jih...

Enako velja za Medicino, sploh tisti del ko rečemo kurativa...

Lahko pa se spustimo čisto na nivo Slovenije, pa recimo rečemo najprej Štalca pol pa kravca, če veš kam provociram...

jype, je pa res s katerega konca gledaš, bogastvo != kvalitete življenja.

Daedalus ::

Kaj češ, fantje tule v glavnem mislijo, da postaneš podjetnik zato, ker ne dobiš službe za nedoločen čas in rabiš denar, da se lahko odseliš od staršev.

Ne boš verjel... ampak poboldan del je pri nas v zadnjem času eden glavnih motivatorjev.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Daedalus je izjavil:

poboldan del je pri nas v zadnjem času eden glavnih motivatorjev.

Da, predvsem zaradi povsem zgrešeno urejenega trga dela pod pretvezo "zaščite delavcev", pa jih le-ta v resnici rine v še bolj nemogoč položaj. Sem so nas pripeljale predvsem takšne "dobrohotne" utvare raznih domnov in Fritzev, ki živijo v zablodi, da je dobiček ena marginalna in nepomembna zadeva, firme zgolj sredstvo za pridobivanje plač, pohlep pa nekaj, česar se je za sramovat.

Mr.B> ČE gledamo s stališča tehnoloških podjetij, me zelo zanima, kaj žene razna top NASDAQ kotirana podjetja, naprej, s takimi profiti.

To so ogromni konglomerati, ki nimajo nikakršne zveze s podjetji, ki ustvarijo veliko večino bruto družbenega proizvoda.

oldguy> jype: Skratka, praviš, da je Musk, tako kot ostalih 95% tehnoloških podjetij, uspel tudi zaradi gonje po dobičku, ne pa navkljub njej? Se seveda strinjam.

Mislim, da mu je bilo vseeno, kakšni bodo dobički, dokler bo podjetje lahko normalno poslovalo in bo rešil problem. Seveda se dobička nihče ne brani, ampak ves čas premlevati številke in se navduševati nad dobički v prihodnosti je absurdno in kontraproduktivno (in sem že videl, kako lahko popolnoma demotivira sicer odlične teame).

Mr.B> Lahko pa se spustimo čisto na nivo Slovenije, pa recimo rečemo najprej Štalca pol pa kravca, če veš kam provociram...

Mi imamo že oboje, samo še naučit se moramo molzt.

Zgodovina sprememb…

Da, predvsem zaradi povsem zgrešeno urejenega trga dela pod pretvezo "zaščite delavcev", pa jih le-ta v resnici rine v še bolj nemogoč položaj.

Tako nekak. Pri nas je trg delovne sile pač urejen čist mim... in ni videt, da bi se urejal na kak bolj normalen način.
[J.P.Sartre]

jype, ok potem so te preveliki. Pa pojdi na cesto vprašati, kaj bi radi... zelo redki bodo končali na nekih eksistenčnih nivojih. Sicer pa ali nisi ti enkrat govoril, daj se ti sploh spraviš delat, če ni najmanj $$$$ ? "mislim da si ti enkrat dal tak komentar"
Imamo neko temo kapitalizma, no zadeva se bo zrušila takrat, ko bodo ljudje končali z nabiralništvom. Kaj si pa predstavljaš z nabiralništvom v letu 2013 je verjetno nekaj drugega kot pred 10,000 BC. Govorimo pa o isti stvari.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

Daedalus> Tako nekak. Pri nas je trg delovne sile pač urejen čist mim... in ni videt, da bi se urejal na kak bolj normalen način.

"Štartat z nule."

Vemo, da mora zakon omogočati ravnotežje, ki najprej kar se da olajša zaposlovanje, šele potem pa kar se da oteži zlorabo asimetrije med delodajalci in delojemalci.

S socialno varnostjo naj se ukvarja drug zakon, ki naj poskrbi za tiste, ki bi jih delodajalec rad izkoriščal, oni pa tega nočejo.

Mr.B> Sicer pa ali nisi ti enkrat govoril, daj se ti sploh spraviš delat, če ni najmanj $$$$

Seveda. Šele ko bo moja materialna eksistenca zagotovljena, bom lahko delal zastonj. Nikakor pa ne bom za denar hodil preko trupel - to si pa že zdaj lahko privoščim.

Zgodovina sprememb…

oldguy je izjavil:

Eni drugi spet mislijo, da je gonja za dobičkom manj vreden motiv kot kak drugi.
Ja. Problematičen je zato, ker se s tem motivom začne zavajanje strank in izkoriščanje zaposlenih.
Da je dobiček zgolj ena postranska stvar, brez katere je firma kamot lahko uspešna na trgu.
Tega nikoli nisem rekel. Rekel sem, da je dobiček ena od stvari, ki so potrebne, da podjetje lahko normalno funkcionira, ampak da to ni smisel ali gonilo dobrega podjetništva.
Da je businessman drugo ime za mati Terezo.
Tudi tega nisem rekel. Dobrodelne in neprofitne organizacije funkcionirajo drugače kot podjetja in podjetniki, ampak to še ne pomeni, da morajo imeti tudi drugačno motivacijo in vizijo. Gre se pač za drugačen način udejstvovanja v družbi.

domen_> Ja. Problematičen je zato, ker se s tem motivom začne zavajanje strank in izkoriščanje zaposlenih.

To ni res.

Ja. Problematičen je zato, ker se s tem motivom začne zavajanje strank in izkoriščanje zaposlenih.

Oh, moj bog (in to pravi ateist)... Dobiček je pozitivna razlika med stroški in prihodki. Če ni pozitivna, nimaš od česa živet. Ne ti, ne tvoji zaposleni. Daj probaj to razumet...
[J.P.Sartre]

oldguy je izjavil:

Da, predvsem zaradi povsem zgrešeno urejenega trga dela pod pretvezo "zaščite delavcev", pa jih le-ta v resnici rine v še bolj nemogoč položaj. Sem so nas pripeljale predvsem takšne "dobrohotne" utvare raznih domnov in Fritzev, ki živijo v zablodi, da je dobiček ena marginalna in nepomembna zadeva, firme zgolj sredstvo za pridobivanje plač, pohlep pa nekaj, česar se je za sramovat.
Utvara je predvsem to, da bodo delavci v boljšem položaju, če se jim bo pravice odvzelo. Vedno znova sem fasciniran nad tem kako zelo gibljiva je človeška pamet, da nekateri ljudje takim stvarem dejansko verjamejo.

O pohlepu pa nima smisla govoriti kot o sramovanju, ker to nima nobene veze. Veze ima zgolj to, da je pohlepnost nerazumno in škodljivo početje.

jype je izjavil:

domen_> Ja. Problematičen je zato, ker se s tem motivom začne zavajanje strank in izkoriščanje zaposlenih.

To ni res.
Ja, je.

Daedalus je izjavil:

Oh, moj bog (in to pravi ateist)... Dobiček je pozitivna razlika med stroški in prihodki. Če ni pozitivna, nimaš od česa živet. Ne ti, ne tvoji zaposleni. Daj probaj to razumet...
V tistem stavku nisem govoril o dobičku kot takem, ampak o motivu gonje za dobičkom.

Zgodovina sprememb…

Motiv gonje za dobičkom je v prvi vrsti točno ta, kot sem ga opisal. Od nečesa je potrebno živet. Tudi če delaš nekaj zastonj, je za tem računica.
[J.P.Sartre]

domen_> Ja, je.

Ne, ni.

Motiv gonje za dobičkom je v prvi vrsti točno ta, kot sem ga opisal. Od nečesa je potrebno živet. Tudi če delaš nekaj zastonj, je za tem računica.
Jah računica računica.. tudi kvantni mehanizmi so računice informacij. A je potem tvoj pojem dobička/računice raztegljiv tudi na kvantne procese?

Jaz sem imel v mislih to, da nekdo zaradi profita zakolje odvečne stare konje in jih zmeša v drugo meso, kar potem prodaja kot govejo lazanjo. To je gonja za profitom, in to je škodljivo.

Afera konjsko meso

Zgodovina sprememb…

dstr17_ je izjavil:

oldguy je izjavil:

Eni drugi spet mislijo, da je gonja za dobičkom manj vreden motiv kot kak drugi.

To sklepanje je popolnoma brez vsake osnove in takorekoč tvoja temeljna zabloda.

dstr17_ je izjavil:

Da je dobiček zgolj ena postranska stvar, brez katere je firma kamot lahko uspešna na trgu.
Tega nikoli nisem rekel. Rekel sem, da je dobiček ena od stvari, ki so potrebne, da podjetje lahko normalno funkcionira, ampak da to ni smisel ali gonilo dobrega podjetništva.

Dobiček pomeni maksimizacijo outputa glede na vložen imput. Gledan s tega stališča je takorekoč nujen za uspešno poslovanje podjetja.

dstr17_ je izjavil:

Da je businessman drugo ime za mati Terezo.
Tudi tega nisem rekel. Dobrodelne in neprofitne organizacije funkcionirajo drugače kot podjetja in podjetniki, ampak to še ne pomeni, da morajo imeti tudi drugačno motivacijo in vizijo. Gre se pač za drugačen način udejstvovanja v družbi.

Rekel si, da je zgolj dober človek lahko dober podjetnik. To je sicer lepo in prav, a ima z definicijo dobrega podjetnika opraviti ravno toliko kot Einstein.

dstr17_ je izjavil:

Utvara je predvsem to, da bodo delavci v boljšem položaju, če se jim bo pravice odvzelo. Vedno znova sem fasciniran nad tem kako zelo gibljiva je človeška pamet, da nekateri ljudje takim stvarem dejansko verjamejo.

Jaz pa sem vedno znova fasciniran predvsem nad tem, da nekateri še vedno razmišljajo o delavcu kot o zaščiteni vrsti, ki jo je treba braniti pred izkoriščevalskim delodajalcem, obenem pa priročno pozabijo na dejstvo, da je večina delovne sile tudi zaradi nerazumnega vztrajanja pri vzorcih s prejšnjega stoletja potisnjena ob rob preživetja brez vsakršnih pravic, za katere se menda tako borijo, saj delodajalec preprosto nima iniciative stopati v zanj in za podjetje škodljivo razmerje.

dstr17_ je izjavil:

O pohlepu pa nima smisla govoriti kot o sramovanju, ker to nima nobene veze. Veze ima zgolj to, da je pohlepnost nerazumno in škodljivo početje.

Ponovno popolna neumnost. Pohlep je nekaj povsem naravnega in kot tak še zdaleč ne nujno škodljiv, ampak v določenih primerih celo povsem razumen in dobrodošel.

Po drugi strani pa je idealizem, kot se ga greš ti, ki izvira iz vere in ne iz dejstev, zares zelo škodljiva zadeva...

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

In če delaš samo za preživetje, je znak da delaš nekaj narobe (ker rabiš kapital za nadaljnje investicije v razvoj itd.) in je samo vprašanje časa, kdaj boš zaprl vrata družbe (najboljše da kar čim prej in delavce pravočasno opozoriš na to; ne pa da še kakšnih 10 do 20 let životariš na račun državnih subvencij v imenu socialnega miru, potem se pa naenkrat znajde nekaj tisoč delavce na cesti, ki niso prejeli že nekaj mesecev plač ter poleg tega še noben ni plačeval socialnih prispevkov zanje).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

dstr17_ je izjavil:

Jaz sem imel v mislih to, da nekdo zaradi profita zakolje odvečne stare konje in jih zmeša v drugo meso, kar potem prodaja kot govejo lazanjo. To je gonja za profitom, in to je škodljivo.

To ni gonja za profitom, ampak predvsem kršenje zakonov.

domen_> Jaz sem imel v mislih to, da nekdo zaradi profita zakolje odvečne stare konje in jih zmeša v drugo meso, kar potem prodaja kot govejo lazanjo. To je gonja za profitom, in to je škodljivo.

Fino, jaz sem pa imel v mislih nekaj drugega: Trenutno se močno ženemo za profitom ker bi radi ogromno zaslužili zaradi:
- Zaposlovanja novih inženirjev in prodajnikov, ki jih potrebujemo,
- razširitve prostora za startupe v Ljubljani,
- in ker bi radi eventuelno tudi investirali v svoja nova podjetja, ki bi se ukvarjala z vsem živim in zaposlovala vse živo.

Morda je nekje v tem skrit tudi kakšen nakup kakšne igrače za dušo, nikjer pa ne vidim nobenega zavajanja, izkoriščanja, ali drugih zlobnih namer.

oldguy je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Aha, neplačevanje prispevkov, večmesečno zamujanje s plačami, izsiljevanje s pozicije moči,... to tudi nima ničesar veze z gonjo za profitom?

To popolno sprenevedanje nekaterih me vedno znova preseneča.

domen_> Aha, neplačevanje prispevkov, večmesečno zamujanje s plačami, izsiljevanje s pozicije moči,... to tudi nima ničesar veze z gonjo za profitom?

Nič bolj kot moj primer zgoraj, ki s tem nima nobene zveze.

A je potem tvoj pojem dobička/računice raztegljiv tudi na kvantne procese?

Seveda je. Kaj pa misliš, da poganja tale svet naprej? Definitivno nič takega, kar ne bi bilo podvrženo low level fiziki.
[J.P.Sartre]

jype je izjavil:

domen_> Aha, neplačevanje prispevkov, večmesečno zamujanje s plačami, izsiljevanje s pozicije moči,... to tudi nima ničesar veze z gonjo za profitom?

Nič bolj kot moj primer zgoraj, ki s tem nima nobene zveze.
To kar si zgoraj napisal se meni ne zdi gonja za profitom. Gonja za profitom se začne takrat, ko inženirjem in prodajnikom začneš zniževati plače in jih odpuščati, ker bi rad imel več profita.

vostok_1 ::

tako da se bomo glede na politične razmere težko zadolžili po sprejemljivih pogojih.

http://www.siol.net/novice/slovenija/20...

Great!

Sicer pa:
Ne poznam podjetnikov, ki ne bi želeli povečati prihodek podjetja. Profit vsaj za preudarne ljudi pomeni varnost.

dstr17_ je izjavil:

oldguy je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Aha, neplačevanje prispevkov, večmesečno zamujanje s plačami, izsiljevanje s pozicije moči,... to tudi nima ničesar veze z gonjo za profitom?

Trdiš, da so očitno zato, ker je ena krava črna, zagotovo prav vse krave črne. Logika ti očitno že ni najmočnejša plat.

oldguy je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

oldguy je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Trdiš, da so očitno zato, ker je ena krava črna, zagotovo prav vse krave črne. Logika ti očitno že ni najmočnejša plat.
Saj tudi so vse krave črne. Prav vsi, ki počnejo tiste stvari (mešanje konjskega mesa, neplačevanje prispevkov,...) to počnejo iz enega samega vzroka: pohlepa, gonje po profitu.

jype, definiraj mejo :
Seveda. Šele ko bo moja materialna eksistenca zagotovljena, bom lahko delal zastonj

Za primer, ali rabiš na vsake pet let novi TV, ali rabiš nov telefon. PS pa vem da boš rekel nekaj na temo rabim za svoje delo, itd
ŠEle ko se boš odpovedal moderni obliki nabiralništva, se boš lahko hvalil delam zastonj. Do takrat pa mora celotna družba, narediti preskok nabiralništvu...

dstr17_ je izjavil:

Saj tudi so vse krave črne. Prav vsi, ki počnejo tiste stvari (mešanje konjskega mesa, neplačevanje prispevkov,...) to počnejo iz enega samega vzroka: pohlepa, gonje po profitu.

No, sej stvar je jasna: če gradiš na tako zelo napačnih osnovnih predpostavkah, ni čudno, da vlečeš ven popolnoma napačne zaključke.

Zgodovina sprememb…

Fritz ::

domen je zablodel, kar je škoda za argument.

Dobiček in pohlep nista isto, sta pa ozko povezana. Npr. ko se izgubi neposredna zveza z ustvarjanjem vrednosti in npr. postanemo 'last' delničarjev, katerim je maksimiziranje vložka edini interes, potem je tudi tisto kar oldguy omenja kot kršenje zakonov, sprejemljivo, dokler je dobiček večji od izgube.

Drugi primer smo imeli z Googlom in Appleom, oba podjetja bi imela dobiček tudi če bi v ZDA plačala vse davke, pa jih nista temveč sta se temu izognila, ker ni dovolj nekaj milijard, jih je treba biti še nekaj več in več in več...

Pohlep je, ko si pripravljen iti čez trupla zaradi maksimiranja dobička. Ko si pripravljen lobirati, podkupovati in zavajati, da bi 'dobil' zakonodajo, ki bo tebi v prid in vsem drugim v škodo. Pohlep je, ko odkupiš patente, ki bi omogočali tehnološki preboj ter jih zapreš v sef, ker ogrožajo tvojo industrijo. Pohlep je, ko svojo vlado prepričaš, da gre v vojno, v kateri boš tolkel fine dobičke. Pohlep je, ko smetem daješ oceno AAA, ker je to dobro za posel in se ti pozna pri plači itn.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Mr.B> Za primer, ali rabiš na vsake pet let novi TV, ali rabiš nov telefon. PS pa vem da boš rekel nekaj na temo rabim za svoje delo, itd

Ja, za delo potrebujem dobro opremo. TVja nimam, telefone imam običajno vse tiste, za katere razvijam programje.

Mr.B> ŠEle ko se boš odpovedal moderni obliki nabiralništva, se boš lahko hvalil delam zastonj. Do takrat pa mora celotna družba, narediti preskok nabiralništvu...

Moderni obliki nabiralništva sem se odpovedal takoj ko sem prihranil dovolj za svoj sanjski avto in ga nisem kupil, ker avtomobila ne potrebujem.

Fritz je izjavil:

domen je zablodel, kar je škoda za argument.

Dobiček in pohlep nista isto, sta pa ozko povezana.

Ne razumem vas najbolje, kaj bi sploh radi povedali? Ko vložiš vse svoje prihranke v firmo zato, da boš nabavil novo mašino, s katero upaš, da ti bo prinesla desetkratnik vložka nazaj, je to pohlep in je slabo? Ko preračunljivo daš svoj denar Elonu Musku zato, da ti iz miljona naredi miljardo, je to tudi pohlep? Ko ugotoviš, da boš z menjavo računovodje državi legalno plačal pol manj davka, in ga seveda zamenjaš, je to pohlep? In vse je anomalija, zavrženo dejanje, vredno vsakršne graje?

Glede tega:

Fritz je izjavil:

Dobiček in pohlep nista isto, sta pa ozko povezana. Npr. ko se izgubi neposredna zveza z ustvarjanjem vrednosti in npr. postanemo 'last' delničarjev, katerim je maksimiziranje vložka edini interes, potem je tudi tisto kar oldguy omenja kot kršenje zakonov, sprejemljivo, dokler je dobiček večji od izgube.

Seveda. Taka je preprosto narava ljudi :) Malone naivno se je slepit, da v idealnem svetu vsi ravnamo nesebično - če bi bilo zares tako, zakonov sploh rabili ne bi. Pa očitno ni, zato roparju zagrozimo s takšno kaznijo, da se večini ne "splača" ropat. In sistem nekako deluje.

Rešitev za problem, ki ga navajaš, torej ni v spreminjanju narave človeka, ampak v regulativi.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

je to pohlep in je slabo?
Ne - pohlep in slabo je, ko svojim delavcem ne daš 13. plače, zato da lahko sebi kupiš avto za 100 jurjev.

O.

Taka je preprosto narava ljudi :) Malone naivno se je slepit, da v idealnem svetu vsi ravnamo nesebično - če bi bilo zares tako, zakonov sploh rabili ne bi.
Nekateri živijo v popolni zablodi. Če že kaj, potem so ravno altruistična dejanja sestavni del fiziologije človeka. To je biološko dejstvo, ki ga je moč opaziti tudi pri mnogih drugih sesalcih, ne le človeku. Pohlep pa ni.

Izvor sebičnih dejanj, ki so v škodo sočloveka, pa je samo en: to je stanje pomanjkanja najbolj osnovnih življenjskih potrebščin in občutka varnosti. Nazadnjaška neoliberalna politika pa proizvaja ravno takšno stanje, zato je tako zelo zgrešena.

Zgodovina sprememb…

dstr17_ je izjavil:

Nekateri živijo v popolni zablodi.

No, vidiš, vsaj z eno tvojo izjavo se strinjam. :)

Vsi ostali tvoji sklepi so pa žal popolnoma in v fundamentu napačni.

Popolnoma v ničemer niso napačni. Napačna je zgolj tvoja predstava, da v človeku obstaja neka domnevno naravna težnja po pohlepu. Take naravne težnje ni.

donfilipo ::

Napačna je zgolj tvoja predstava, da v človeku obstaja neka domnevno naravna težnja po pohlepu

O morda pač8-)

Imaš dva racmana (mala otroka:) brata po krvi, mami in rodu (ata je tako vedno pitanje:) in jima daš nekaj bombonov 'to fight for'. Dokler ju mama ne poduči o primernosti 'sharinga' imaš zanimive slike. No včasih poduči tudi čisto naravno sorazmerje in smisel sile. Rekli bi nek pranagon morda, da ubijati se tu morda ne izplača, ni pa to še pravi altruizem.

Ego, egoizem in v zadnji fazi Ayn Rand niso čisto iz trte zrasle banane8-).
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

In to kako si postavimo etiko in kakšna morala iz tega zraste:), pomeni na koncu tudi nek uspeh družbe. Nam je 'sharing po kolektivu' ravno dobro razpadel in marjanci nam veselo sponzorirajo Randizem na vseh vogalih. Zakaj se da videti.

NI pa to edina maša. Kitajci kot vse kaže, so v teh altruizmih, dejansko nekako povsem drugačni od nas in marjancev...kar pa zna biti že težji problem!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: donfilipo ()

dstr17_ je izjavil:

Popolnoma v ničemer niso napačni. Napačna je zgolj tvoja predstava, da v človeku obstaja neka domnevno naravna težnja po pohlepu. Take naravne težnje ni.

Seveda so. Če ti trdiš, da niso, še ni nujno res. Bi ti šel razlagat, zakaj, pa se mi, roko na srce, niti ne da. Je precej resnega materiala o takih osnovah kot je ta, zakaj je altruizem vsaj toliko naraven kot pohlep, povsod dovolj, le najti ga moraš.

Obenem pa donfilipo precej bolj slikovito razlaga kot pa jaz...že zato se ni vredno truditi...:)

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

Buggy je izjavil:

Halooo tebi!!! ...in tisti ki so eno leto od takih podjetnickov cakali na place so si tudi sami krivi, ker niso sli stran? In tisti v Zbilskem gaju, ki so kupili hise so si tudi sami krivi, ker so zaupali domenjenu...pa taki, ki v stiskah posojajo denar z drobnim tiskom neukim revezom so tudi sami dobrotniki?

Res, taki in tebi podobni se mi gnjusite s tem razmisljanjem, da je bolj ze tesko. Zaradih takih lakomnih pezdetov, ki so prijateljske kredite dobivali, obubozali in nato oslasninili podjetja, spet drugi genijalni podjetniki pa prisesani preko javnih narocil izcrpavali proracun z aneksi, in spet tretjih nesposobnezov, ki so imeli se par nizjih stopnic podizvajalcev in so prodajali ter prepakirali zgolj njihove usluge, potem jih pa ne placali. Ja tudi zaradi takih "iznajdlivih podjetnickov" imamo sedaj jebo tako v bankah kot tudi v celotnem gospodarstvu.
Taki pohlepni pezdetki, preprodajalcki brez nacel in resnicnega zananja, so zelo dosti prispevali k trenutni situaciji pri nas. En se ne naredi skode...ko pa se jih zgrne malo morje pa imamo kar imamo.

Čaki, čaki. Slovenski podjetniki pa res niso takšni. Tole je pomoje čista izmišljotina. Če pa že, je pa takšnih minorni del, ki nima vpliva na ravni države. Vpraš Mazzinija če je verjameš. Zavist neuspešnežev je tole naumila! Slovenceljni, al kaj so že.

P.S.: Pa mentaliteta iskanja lukenj v predpisih je tud čist domena moralno dozorele osebe.

P.P.S.: Kaj bi se trudil karkoli razlagat. Folk je tolk tumpast, da širše slike ne zmore uvideti. Za njih je osebna korist. To, da delujejo znotraj družbe, ki jim to omogoča, je nekaj samoumevnega. Kot zrak, ki ga dihajo. Če bi tega zmanjkalo, bi verjetno šekasto zjali naokoli zakaj morajo umret. Ker to je pa ja samoumevno, da je zrak omnipresenten. K't sveti oče.8-O
OM, F, G!

hruske ::

Dobiček je zgolj eden izmed kriterijev uspešnosti podjetja. Je predpogoj, da podjetje preživi, še zdaleč pa ni edini potrebni pogoj, da je podjetje uspešno. Ko boste to razumeli, lahko gremo naprej.

"Gonja za dobičkom" že po definiciji (zaradi uporabe besede "gonja") namiguje na patološki odnos do dobička, kar tipično pomeni, da je dobiček edino merilo. Analog gonje za dobičkom na spletu je gonja za ogledi strani, kliki, lajki, ipd. Gre v resnici za to, da je kazalnik relativno enostavno meriti, zato marsikdo zmotno zamenja merjenje uspeha z merjenjem kazalnika brez kakršne koli interpretacije.

Tega pa je v Sloveniji veliko, sploh tam, kjer vodje nimajo vizije. Ker je takih brez vizije veliko, postane edini kriterij dobiček, posledično pa se pri takih podjetjih ne moremo znebiti občutka, da so nategunska.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
««
251 / 264
»»