» »

Albert Camus - Kuga

Albert Camus - Kuga

Hojzz ::

Pri slovenščini smo brali Kugo, zdaj pa moramo napisati esej.
Če ima kdo kakšno idejo o čem naj pišem, naj mi prosim pove :))

PaX_MaN ::

O metujčkih in čebelicah.

donfilipo ::

Aha Pax_Man ne podpira plonkanja. Edino pravilno.

Ampak glede na to, da nadebudne mladce v rani mladosti, ko bi morali veliko več pozornosti posvečati DOBRIM teorijam uspešnega približevanja..tako nasprotnemu spolu, kot avtoriteti,...mučijo z Camus-i, je prav da ga obravnavamo promašeni slučaji, kjer večja škoda ne bo povzročena! In da ga lažje učiteljici 'slovenšne cele':) vtaknete pod pajsho8-) Če boste seveda malce butnili s slamnjačo v zid in razmislili odkod in zakaj za vraga, zdaj neki Camus v vaši rani mladosti. (in meni na jesen:)

Torej meljemo....nadaljevanje sledi!
:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Alencica ::

Preberi še Andrea Gida in potem piši o vplivu Gidea na pisanje Camusa. Naredil boš mega vtis, takšnega eseja bi se veselili tudi na FF.

donfilipo ::

Nej gre nej gre je zajla kaput, majster:))

Tole bi bilo jamranje iz prejšnjega življenja mojega. Ampak zdaj pa....

Dobro sam sem si nakopal na grbo.

Velja. Tempo ne bo bliskovit. Kvalitete ne zagotavljam. Bom pa svojo praznino v glavi in vsakdanje banalne skrbi skušal obrniti na to, kaj je point teh dveh francozov.

Včasih morda tudi komu uspe8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Tako za vogonski transport v druge čase in drugo vesolje. Ven iz našega vrta, kjer so predsodki do mnogih drugačnosti ZAKON:) Nemilosrdni, popolnoma tajni in celo nelegitimni, pa vendar.....

Andre Gide. Kaj je narobe, če je deček v šoli zaloten da masturbira? Da so mu všeč drugi fantje namesto deklic. Da težko najde sovrstnike za igro, edini sovrstnik s katerim se čuti bližnjega v nekem obdobju, je bled, bolehen dečko, s katerim se nemo sprehaja okoli hiše in kasneje izve, da je ta oslepel in ga ne bo več videl?

Ja zelo težko boste kaj takega našli med slovenskimi avtorji. Da strelja s spomini in samoizpovedjo. Morda med žrtvami prebitih s koli, od poldebilnih idiotov in tako zgodaj, da se jim pisati še ni udejanilo dobro8-)

Pomeni v svetu in kolonialni Franciji se liberalizacija že davno bojuje na par hujših frontah kot pri nas, kjer smo jo na koncu pa kar na brzino sprejeli, ker so tako gospoda rekli.

Bo pa težka tale. Ni to kot bi rekli zaenkrat ravno moj boj. Morda pa je dobro da malce potolčem po lastnih predsodkih. Ah šiht. Muka. Tlaka8-)

Pa naj še kdo reče, da ni ubadanje z literaturo muka?
:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Ali se vam kdaj zgodi, da se v šoli zbutajo in stalno tepejo pristaši Manusina Jerusalima, ki priznavajo sveti četrtek in Manusina Jeruzalema, ki slavijo petek? Pa se vam to zdi malce butasto? In šolo zasovražite?

E tu vam bo pa Gide sorodna duša. V njegovem primeru so bili katoliki in protestanti. Prava mala vojna. In mladi Andre, ki mu je medtem umrl oče, s katerim sta bila nekakšna bojna tovariša, mama pa avtoriteta, (naj vas to ne zavede v Freudliche sklepanje o vzroku homoerotičnosti, ker se ne izide pri puncah:)...dobi ošpice in škrlatinko. Krasne počitnice, ....pa bi rad podaljšal. In začne malo simulirati in hipohondrirati.

Glej vraga dohtarji 'sodobnih' časov imajo vse sorte zdravila. Če je puščanje krvi demode, je tu kopanje in masiranje z ledeno mrzlimi kopelmi. Diagnoza je namreč terciarni sifilis, ki ni bil tako redek v veseli Franciji...ampak za 12 letnega poba pa vseeno???? In da je zadeva še bolj ziher, je tu bromid in kloral hidrat. Kot nalašč za tako mlade možgane. Pa naj še kdo reče, da učeni možje niso od hudiča:))

Nauk? Simuliranje četudi v izogib brezvezni fronti, zna biti hudičevo nevarna zadeva!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Puberteta vrlega Gideja?

Spozna krščansko ljubezen agape. V podobi starejše sestrične Madelaine. Ali kot pravijo drugače danes, platonsko. Čisto. Brez vezave na golo spolnost. To ga potegne v svet vere, neke sorte religioznosti... brez da bi se popolnoma predal običajni poti slehernika, to je institucionalni religiji.

Če lahko neko bitje ljubimo tako čisto, potem je to esenca božje ljubezni in morda religije?

Ali pa je vse skupaj en trik, da bi zamaskirali in poveličali lastne nizke gonske interese?

Modna muha romantike, patetičnega romantičnega viteštva in precej izven mode uveljavjanje interesov?

Ali v principu edini pravi odnos med soljudmi?

Iz teh obrisov lastne biografije, ki jo kar pridno popisuje v več danes in meni, ne ravno na rit metajočih spisih8-), lahko že slutite, da iz tega nastane lahko ena borba s simboličnim redom tistega časa, tudi današnjega časa, obilo materije za psihologe in njihova Freudijanska mikastenja prazne slame, pa tudi kak zelo relevanten družbeno-kritičen point.

In res je. Gide je danes pojem legebitre, gre za nekakšno stanovsko zvestobo borcu, ki se JE JAVNO izpostavil in uprl za te in tudi sorodne probleme. Večina uglednejših homoerotično čutečih tistega časa to skriva, kar neke posledice seveda ima, pa tudi danes ni bistveno bolje. On ne. On se izpostavi na piedestal vsem razmišljajočim, ki imamo predsodke v vsakem žepu na poteg, pa eni priznamo drugi ne, ...izpostavil se je deloma tudi bolj nevarnim, takim, ki kar hitro naščuvajo samo z migom očesa biriče da se koga lotijo, ...lahko po zakonu vrlih pravnikov, ...ker pa so ti siromaki tako učeni in zaposleni>:D, ....pa kot vsi vemo, veliko češče, po tako imenovanem skritem kodu, ko zapojejo kiji, mesarice, pokajo lobanjice in na koncu pravega krivca seveda ne najdejo.

In nekako mu pokončna drža uspeva.

Celo prve edicije mladega umetnika, ki se trudi prodati 700 kosov svojih spisov:) in svet še ne ve, ali je pisec, ali zgolj razmišlja, se pojavijo, pa ne prodajajo dobro...potem pa nastopi eno tako križišče s faustom in mefistofelesom praktično pol pomembne svetovnih prelomnih kulturnih smeri.
Malarme. Simbolizem, Dadaizem, Surealizem, in Futurizem.

In hiter švenk na našo vas v tem času. Alpinizem8-)

Se pa stvari kot vidimo malce popravljajo, tako da se vsaj trudimo doumeti, kaj tako silovito učenega, moralnega in nemoralnega je v teh za tiste časih novostih, stilih in priredbah. V Parizu se namreč še tako odbita stvar nekako zna prijeti, ker poznajo hedonizem v pestri paleti, paralelno z duhovniki, ki nosijo plašnice in so dobro hranjeni. Odtod taka koncentracija kulturne elite tam. Danes parirajo NY, London in Berlin...pa morda še kakšno mesto:)

Malarme ga pohvali, da je ujel bistvo simbolizma. Izpoved med vrsticami.
Pri nas (pri povprečnih slovenskih hillbillyih, ki ni nujno, da so ravno gorenjci:) se to sliši, kot da bi nekdo rad plačal z edino še preostalim vonjem po denarju (ker denarja pač ni več:) ...ampak evo na filozofski in drugih fakultetah, pa vas poučijo kako je s tem drugače, da se lažje razvrstimo za hostijo, ki niti ni tako draga ..konec koncev...ker hillbillyi imajo denar;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

In hiter švenk na našo vas v tem času. Alpinizem


No ni čisto ravno tako seveda. Cankar kot simbol moderne, je le 7 let mlajši od Gideja in čeravno ni udarno liberalističen na polju seksualnosti, narcisizma in dekadence, je pa zato precej udaren na polju socializma, socialne kritike, kar po eni strani pomeni zlo (pomeni da naša gospoda nemara bolj butasto udriha z bičem kot francoska:), na drugi strani dobro. Pri relativno mali naciji, če je pisal dobro, ni ravno stradal. In to od lastne prodaje literarnih izdelkov, brez kulturne subvencije, h kateri se je naša kulturna cerkev, glede na majhnost naroda, nemara kar upravičeno kasneje zatekla. Da pa ne deluje vedno smiselno in ne nagradi pravilno svojih paradnih konjev primerno, je pa že pokazal Miha Mazzini v svojih kolumnah.

Mislec, se oblikuje precej bolj spontano kot pisec. Tudi mislece ne gre tolči v tla in zabijati kot pilote v močvirje:), dobre pisatelje, kar je pa potem res umetnost in veliko šole in rutine!, pa bi moral vsak narod na nek način povzdigovati. Če je nacija taka kot ameriška, je nemara že trg dovolj, problem je, ali je narod dojemljiv....če pa je nacija majhna kot slovenska, pa velja upoštevati še kakšno reč zraven. Nikakor pa ne povsem zavreti trga in jasno pokazanih želj bralcev!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Naj tu dodam še en tak osebni OT kot pojasnilo, da rabim malce razmisleka in pavzice.

Del dekadence je tudi nezdrav odnos do drog. Pretiravanje. Propad. Iskanje novih užitkov okusov. Zaman. Tanatos.

Pred par dnevi je tako šla ena meni (in ne samo meni!) najljubših pevk popa in soula Whitney Huston. Ženska ki je bila izreden talent, winner, ON TOP in praktično že dosmrtna legenda. Le nekaj več sreče z drogami, dilerji in morda v ljubezenskem življenju bi morala imeti. Z dekadenco8-)
Ker jo pač ni imela, je šla. Pomemben del nje, njeno delo in del duše, pa bo za vekomaj ostal z nami. Zaenkrat zamrznjen, ni pa rečeno da bo vedno tako...da ne porečete da sem dosadno krščanski8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

In ja. S krščansko etiko se je zanimivo ubadal in bodel tudi Gide.

Zdaj pa že prehajam iz stopnje, ko se da s par kliki potegniti z neta esenco oziroma vitalne podatke o tem piscu, na stopnjo, ki jo zahtevajo poznavalci.

Se pravi stopnjo, kjer iz homoerotika in precej nenavadno izoblikovanega edinčka dominantne in stroge, skope matere,..nastane pisec, ki človeštvu podaja svoje misli.

Gide namreč je v zbirki 100 romanov in v praktično vseh pomembnejših kurikulumih literature. Pomeni JE podal par pomembnih kombinacij misli in življenja.

A to nikakor ni tako enostavno razvozljati iz njegovih prvih esejev in novel, ki so izhajale v kolonialni Franciji v nakladah 300 izvodov. Kar sem se doslej dajal z originali, ki so po mučnem brskanju in včlanjevanju v francoske akademije:), z malo beračenja in poštene naivnosti vendarle dostopni.

Problem je, ker potem samo šumi in dela plik, plik in bumf bumf...in je treba napadati znova in znova te tekste, zraven pa prebirati številne kritike in biografe Gideja. Osebno nima zame drugega smisla kot spopad s francoščino in to hard, no ja malo pa tudi z google translate-om, ki pa začuda, se zdi, v angleščino iz vseh indoevropskih variant deluje solidno.

Alenčica je rek(e)l-a, da se to gredo na FF.
Ima to nek smisel. Zadnjič dem poslušal Štrajna (ja liberalna akademija:) in zlomek je res načitan, da bi mu kar človek zavidal. Načitan in ZELO razgledan v tem literarnem svetu. Hudo pa zna biti, ker se mi zdi, da ni rečeno da mu povezave in to bujno zafrenkljane in razpredene, potem delujejo tudi na realnost.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Ulala:)

En kratke insert.
Bogat homoseksualec, edinček izredno premožne, ugledne a tudi stroge in skope matere, nendodma začne hropsti in krehati. Jetika? V tistih časih, je to pomenilo podobno, kot danes rak! Ali še bolj smrtonosno.

In gre na pot v Afriko, tam spozna homoerotiko z lokalnimi fanti v živo, za krvav kašelj mu zdravnik predpiše travico:), preizkusi tudi lokalne lepe prostitutke, ki imajo v praksi prostitucijo, za par let do poroke, da si naberejo dovolj denarja za doto in poroko.... in.....'uf'.... po pravici povem, ni to za zagovornika proletariata.

'Ma crkn pederčina zmaličena', je edino kar ti hodi po glavi, če si bil vzgajan v edinem poštenem, a diktatorskem sistemu;((

A mož je vendarle zastopnik nečesa. Pomembno je verjetno to, da je znal pisati. Stilsko. Imel je izraz. Pomembno je to, da ga je mama in sloj rešila od siceršnjega pada na smrtonosne margine. Bil je nek višji sloj.

In kot nek dokaz za to so številna pisma, ohranjena do danes, ki so si jih ta elita pošiljali.

Ne spomnim se, da bi uspel kdaj zadržati tako visoko tematiko, nikoli mi ni uspelo priti do tako visokega stila pisanja...skratka po svojih pismih sodeč, sem trotel, preleter8-)

In da bo jasno. Tu ni govora samo o pisanju Gideja. Tu omenjam tudi pisma namenjena njemu, recimo mme.Gide. Matere.

Skratka če kaj, mož je živel v inkubatorju umetnosti, do najmanj 30 leta, medtem ko je vrli proleter v socializmu, do takrat spoznal kramp, kopato, ansambel SRP in kladivo:) In vedno večje in bolj nevarne variante seveda.

Potem pa ni čudno.

Morda je prav, da se v naše visoke glave povrne nekaj v socializmu izgubljene gosposkosti.

Prav je tudi, da se filozofi srečajo s tako kontroverznimi pojavami kot je Gide...verjetno.

In morda se bom na koncu tudi sam sprijaznil s prebiranjem Gideja namesto kakega res kvalitetnega znanstvenika, ali poljudne znanosti8-)

Do takrat pa:

drugovi i drugarice, to što vas siluju na FF sa ovakvim kreaturama, znak je dekadentnosti kapitalizma, koji skreče pažnju iz klasne borbe, na intimnu borbu izopačenih maštanja nekih buržuaznih pojedinaca:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Bi rekli, glede na prejšnje izkušnje, bo mož nekako skeptik do dohtarjev? Saj se spomnite. Diagnoza sifilisa pri 12h in tablete za ubit vola? Travca za kašljanje in sum jetike?

No v glavnem zdravniki so posumili, da je verjetno mož hipohonder...in to premožen in da z boleznimi protestira proti.....

Zato mu tudi zdravnik predpiše, da se poroči. Saj veste. Agape...platonska ljubezen do sestrične. A glej zlomka, ko dohtarju pove pomislek, da so mu v jedru všeč bolj moški, ta v poroki (in mastnem računu za diagnozo:) vidi rešitev. Sveta obveza mu bo odgnala muhaste misli in razvade. Kršen matiček.

In potem potujejo, pa potujejo dokler žena ne zboli, naš pisec pa postane gay tako, da je poleg Oscarja Wilda, za katerega bi moral to plat še enkrat pogledati, ker so nam jo v časih partije seveda nekako zamolčali (kdo bi pa bral pedra malomeščanskega:)))...torej tako open gay, da je ravno zaradi tega kresal slavo in prodaje, ki so bile famozne. 800 izvodov, 359 izvodov.....

Če bi še koga zadavil, bi bil pa superhit izgleda>:D

Torej vrli slovenski poeti, ne izgubite upanja:) 350 prodanih izvodov, ni sram prijaviti kolonialnemu francoskemu poetu klasiku.

Prihodnjič pa malo o tem, kakšna je bila njegova veza z Oscarjem Wildom, (ko je ta prišel iz zapora:) in podobne.

Še en detajl.

Afera Zola-Drejfuss, njegovo pismo J'accuse, antisemitizem?

Gide podpira Zola-ja, se pridruži boju zoper semitizem, kar bi pomenilo, da vsaj homokonzerva ni, ker ti pa po mojem zlahka stlačijo borce ala jure za malo malico v margino, jih naredijo povsem nepomembne in v jedru vodijo svet8-) Na nek način.
Bemti paranoja.

Ajde grem raje mal brat J'accuse, Wilda in kar je okoli. To me spominja še na čase optimizma, ko nismo vedeli niti približno sprijene pasti življenja, Tito je bil namestnik boga na zemlji, sprijenost je bila dejansko prepovedana in ni smela imeti advokatov, kvečjemu psihiatre, takele zadeve pa smo ali spregledali, ali pa je učiteljica s sopranom zapela 'slovenec sem' in smo tako naredili en prešeren ovinek okoli8-) Zlati časi.
Ampak lucifer je neizprosen. Vse pedrovje nas je nekje za vogalom vztrajno čakalo.
Kar pa seveda s čisto homoerotiko nima nobene veze!!!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

GoodSatanist ::

Dude, you're talking to yourself.8-O

donfilipo ::

Pa šta. Kakim desetim ne bo treba ritopika brat, 30 jih ravno zaradi tega bo in čez leta bom lahko pogledal, kako se menja moje lastno stališče glede na prebrano.

Nimaš boljšega!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Lahko gledaš zadevo tudi kot dnevnik pacienta. Le bralec bo lahko vsakdo in ne le dežurna sestra (ker dohtar psihiater bere samo Playboy:)

Nikoli nisem zanikal homofobije in se delal francoza, ker zdaj ko je pa to moderno, pa udri brate na veselje, pred 25 leto še s pendrekom, danes pa smo elegantni zagovorniki, nežni da kar škriplje:))

Če ne drugega za eni tri člane foruma vem, da bi znali doumeti, verjetno berejo in naj malce razmislijo, kako se taka privzgojena napaka, kot je homofobija, ni mogla izgubiti čez noč....in da tam kjer tako izgleda, lahko tiči preoblečena v nekaj še dosti hujšega.

Ostali pa kar veselo mimo. Berem da je en nov tablet, ki ima 12megalojzov prenosa in drži 2 deci šnopsa v ohišju:O.

E to vidiš, smo pa dali začasno na stran;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

GoodSatanist ::

donfilipo je izjavil:

Lahko gledaš zadevo tudi kot dnevnik pacienta. Le bralec bo lahko vsakdo in ne le dežurna sestra (ker dohtar psihiater bere samo Playboy:)



:)):))

donfilipo ::

Ja ja. Je drhteče zagrabil za vrata kljuke.

Pa ne Gide. To je iz mojega romana: 'Eno poglavje mate dost banda'.

In kaj se dogaja z Gidejem?

Zelo kratko, ker je v soseščini spas života.
Denarja ima dovolj. Je buržuazija. In v glavnem ta, skupaj z situirano inteligenco, si je dekadenco lahko tudi privoščila.

Ampak skrivala.
Hide pa objavi L'Imoraliste. Svojo homoerotično odisejado, kjer so liki preomenovani, a prepoznavni. Priredbe je hudičevo malo. In svet, ki ga pozna, ga prepozna. Finta?

Ja tudi širne mase, ki ga ne poznajo sploh, matra firbec in ga spoznajo. Obenem je to tudi prvi njegov toliko obsežen tekst, da mu lahko rečemo novela. Dost mate za dons8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ivan cankar (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
598507 (5986) LitralSM
»

Gorsko kolo do 500€

Oddelek: Na cesti
122848 (2605) komar88
»

Šola o donosnem projektu - ali kaj je delodajalec pripravljen plačati dobro

Oddelek: Šola
212674 (2144) donfilipo
»

SLO navodila za uporabo!?!?!

Oddelek: Strojna oprema
183172 (2917) STASI
»

Spam stane Američane milijarde

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
123097 (2677) BBB

Več podobnih tem