» »

PS/2 port problem

PS/2 port problem

agrudi ::

Imam proble s tipkovnico. Namreč pri zaganjanju računalnika mi že BIOS ne prepozna tipkovnice oziroma izgleda kot da ne dela PS/2 port. Res je da sem zamenjal ohišje, ki je sedaj iz pleksija, ampak pri demontaži in ponovni montaži osnovne plošče in ostalih komponent sem bi zalo pazljiv. Med vaskovrstnim poskušanjem je včeraj med enim vklopom tipkovnica celo delovala, ko se pa jo odlopil in ponovno vklopil pa spet ni delovala. Ali ima kodo kakšno idejo kaj bi lahko bilo narobe?

Hvala in lep pozdrav.

Duhec ::

Mogoče si jo vtaknil v port, ki je namenjena miški.:D

agrudi ::

Sej res da vse to delam ljubiteljsko. Ampak za tazga amaterja me pa ne met.

Sydk ::

jo pa spet priklapljaj in odklapljaj in ko bo delala je ne odklapljaj več>:D večja verjetnost pa je da je fuč tipkovnica kot pa ps/2

Trubadur ::

Ne odklapljaj ko je računalnik prižgan.Ugasn pc iztakn vn pa vklop nazaj notr.Port ni kriv niti tipkovnica.Če pa to nau delal pa si kup USB tipkovnico.

agrudi ::

Tipkovnica se sigurno v redu, ker sem jo preizkusil na drugem računalniku, probal pa sem tudi drugo tipkovnico, ki sigurno dela.
USB tipkovnico že lahko kupim, ampak sploh ne morem v BIOS setup, da bi nastavu BIOS tako, da bi prepoznal USB tipkovnico. Tudi CMOS clear sem naredu. Ali ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko naredi oz. kaj bi lahko bilo narobe?

Trubadur ::

Resetiri bios še enkrat,prižgi računalnik in pejt takoj v bios.Dela samo ko prvič prižgeš pc po resetiranju

Duhec ::

Agrudi, nisem mislil tako slabo kot si zastopil. Glej, tipkovnica je stalno pod napetostjo tudi , če imaš PC 'ugasnjen' preko shutdown procedure. Namreč ATX napajalniki in ATX plošča (v večini primerov) napajajo PS/2 port tudi, ko so v stanju 'izklopa'. Da iztakneš ali vtakneš tipkovnico na PS/2 portu, pa je toplo priporočeno, da iz napajalnika izpuliš 220V kabel (ali izklopiš stikalo na napajalniku, če obstaja) ter za nameček stisneš še tipko za vklop. S tem popolnoma razelektriš napajalnik in kondenzatorje na osnovni plošči.Le tako se bosta plata in tipkovnica pravilno sporazumela(sinhronizirala) ob vklopu ali resetu.Vse ostalo je slučajnost in kaj rado se zgodi, ko vtakneš tipkovnico, da na plati(nekaterih) crkne varovalka ali upor, ki ščiti PS/2 vhod.Toliko iz izkušenj. Lahko pa imaš starejši (počasnejši) model tipkovnice, ki imajo nepredvidljivo stanje ob vklopu. Enkrat delajo drugič ne.
8-)

agrudi ::

Problem je rešen po naskončno proizkusih. Ni bil problem niti v ozemljitvi osnovne plošče niti v razelektritvi, ampak je bil problem v jumperju. Za razliko od "default" nastavitve (tako je blo od novega računalnika) sem moral jumper "PS/2 Wake on" premakniti iz pozicije 1-2 na 2-3. Pojma nimam zakaj, ampkak od takrat zadeva dela.
Hvala vsem za sodelovanje v reševanju problema.

Duhec ::

Lepo, da si povedal odgovor, ker me je že pošteno mučilo, kaj za vraga bi blo lohk še fouš...:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Imam zanimiv problem z racunalnikom

Oddelek: Pomoč in nasveti
71531 (1134) t-zonaz
»

Nov računalnik se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
261320 (983) seba-beba
»

Težave po resetu

Oddelek: Pomoč in nasveti
6779 (717) Duhec
»

No Keyboard detected pri vklopu

Oddelek: Pomoč in nasveti
72476 (2476) k4vz0024
»

na plati sta crknila oba ps/2 priklopa

Oddelek: Pomoč in nasveti
61126 (1030) dejansan

Več podobnih tem