Forum » Programiranje » [C#] naloga iz metod
[C#] naloga iz metod
krastača ::
sem na nalogi
Napiši program, ki prebere dve celi števili, v metodi Vmes pa izpiše vsa cela števila med njima.
Najprej sem želela nastaviti program v Main metodi da vidim če deluje izid je:
Sedaj sem to želela spraviti v 2 metodi
Pa ne vem v čem je problem! Verjetno je banalen a vendar a kdo vidi napako?
Napiši program, ki prebere dve celi števili, v metodi Vmes pa izpiše vsa cela števila med njima.
Najprej sem želela nastaviti program v Main metodi da vidim če deluje izid je:
int i; Console.Write("Vnesi prvo celo število: "); int st1 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.Write("Vnesi drugo celo število: "); int st2 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.WriteLine(); i = st1 + 1; while (i <= st2) { Console.WriteLine("{0}!", i); i++; } Console.ReadKey(true);
Sedaj sem to želela spraviti v 2 metodi
static void Vmes(int st1, int st2, int i) { i = st1 + 1; while (i <= st2) { Console.WriteLine("{0}!", i); i++; } } static void Main(string[] args) { Console.Write("Vnesi prvo celo število: "); int st1 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.Write("Vnesi drugo celo število: "); int st2 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.WriteLine(); }
Pa ne vem v čem je problem! Verjetno je banalen a vendar a kdo vidi napako?
- zaklenil: Mavrik ()
celebro ::
Nikjer ne kličeš metode "Vmes". Main se vedno kliče pri vstopu v program, ostale moraš klicati sama. Poleg tega, parameter i v metodi Vmes je popolnoma nepotreben, moral bi biti lokalna spremenljivka.
Mislim, da sem jo
A je sledeč nazivu naloge rešitev dobra? In hvala celebro na nasvet in opozorilo sem komaj začela metode - so zoprne!
static void Vmes(int st1, int st2, out int i) { i = st1 + 1; while (i <= st2) { Console.WriteLine("{0}!", i); i++; } } static void Main(string[] args) { int i; Console.Write("Vnesi prvo celo število: "); int st1 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.Write("Vnesi drugo celo število: "); int st2 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.WriteLine(); Vmes(st1, st2, out i); Console.WriteLine(); Console.ReadKey(true); }
A je sledeč nazivu naloge rešitev dobra? In hvala celebro na nasvet in opozorilo sem komaj začela metode - so zoprne!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krastača ()
roba87 ::
Je dobra ja. Ampak kot že rečeno, spremenljivka i bi lahko bila lokalna v funkciji "Vmes". Probaj še s for zanko.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: roba87 ()
Spura ::
Par pomanjkljivosti:
- metoda vmes ne rabi parametra i, ker je ta lahko lokalna spremenljivka, v main metodi je pa nepotrebna spremenljivka
- ne preverjas, katero od vpisanih stevil je vecje, torej ce uporabnik vpise 10 5 ne bo izpisalo nic.
- v metodi vmes bi bila boljsa for zanka
- metoda vmes ne rabi parametra i, ker je ta lahko lokalna spremenljivka, v main metodi je pa nepotrebna spremenljivka
- ne preverjas, katero od vpisanih stevil je vecje, torej ce uporabnik vpise 10 5 ne bo izpisalo nic.
- v metodi vmes bi bila boljsa for zanka
roba87 ::
Aja, seveda. Naloga zahteva, da izpišeš števila med 2 vnešenima. Kar pa še ne pomeni, da mora bit prvo število manjše od drugega.
OMG na to niti pomislila nisem
Lolz Spura komaj sem to verzijo spravila skup
Lolz Spura komaj sem to verzijo spravila skup
Zgodovina sprememb…
Morda kaj takega
Vendar mi out nagaja
static void Vmes(int st1, int st2, out int st3) { if (st1 > st2) { st3 = st1 + 1; Console.WriteLine("{0}!", st3); st3++; } else if (st2 > st1) { st3 = st2 - 1; Console.WriteLine("{0}!", st3); st3--; } } static void Main(string[] args) { int st3; Console.Write("Vnesi prvo celo število: "); int st1 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.Write("Vnesi drugo celo število: "); int st2 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.WriteLine(); Vmes(st1, st2, out st3); Console.WriteLine(); Console.ReadKey(true); }
Vendar mi out nagaja
Marat ::
samo dva parametra rabiš, st1 in st2. Torej static void Vmes(int st1, int st2)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Marat ()
Kaj takega? vendar še vedno ne deluje
static void Vmes(int st1, int st2) { if (st1 >= st2) { st1++; Console.WriteLine("{0}!", st1); } else if (st1 <= st2) { st2--; Console.WriteLine("{0}!", st2); } } static void Main(string[] args) { Console.Write("Vnesi prvo celo število: "); int st1 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.Write("Vnesi drugo celo število: "); int st2 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.WriteLine(); Vmes(st1, st2); Console.ReadKey(true); }
znotraj metode lahko uporabiš tretjo spremenljivko tipa int (v tvojem primeru st3), samo ne je dajat kot parameter - to pomeni v tiste oklepaje pri imenu metode.
še na ta način sem probala
static void Vmes(int st1, int st2) { if (st1 <= st2) { st1 = st1+1; Console.WriteLine("{0}!", st1); st1++; } else if (st1 >= st2) { st1 = st1 - 1; st1--; Console.WriteLine("{0}!", st1); } } static void Main(string[] args) { Console.Write("Vnesi prvo celo število: "); int st1 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.Write("Vnesi drugo celo število: "); int st2 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.WriteLine(); Vmes(st1,st2); Console.ReadKey(true); }
upam da se zavedaš da spremenljivke ne rabiš imeti kot parametra, zato da jo lahko uporabiš znotraj metode...
izmišljen primer:
izmišljen primer:
public void enaMetoda(int cifra1, int cifra2) { int cifra3; cifra3 = cifra1 + cifra2; Console.WriteLine("resitev: " + cifra3); }
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Marat ()
no vem kaj misliš saj ne gre za main metodo in bi bila st3 vidna le v notranji metodi. Sem tudi to varijanto sedaj probala da bi naredi st3 = st1+1 ali st3 = st1-1. Ne razumem pa to da se zadeva ne ponavlja dokler st1 ne pride do st2 v obeh smereh mislim. Smo za eno gor in dol mi gre. a nebi ++ in -- morala ravno to delati?
Zgodovina sprememb…
dala sem for zanke notri samo - samo neboste verjeli rezulatom - programu je zmeden zgleda
static void Vmes(int st1, int st2) { for (;st1 <= st2; st1++) { st1 = st1+1; Console.WriteLine("{0}!", st1); } for (; st1 >= st2; st1-- ) { st1 = st1 - 1; Console.WriteLine("{0}!", st1); } } static void Main(string[] args) { Console.Write("Vnesi prvo celo število: "); int st1 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.Write("Vnesi drugo celo število: "); int st2 = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.WriteLine(); Vmes(st1,st2); Console.ReadKey(true); }
LeQuack ::
Z uporabo while zanke se mi zdi še najlažje:
static void Vmes(int st1, int st2) { // Spodnja in zgornja meja intervala int SpodnjaMeja = Math.Min(st1, st2); int ZgornjaMeja = Math.Max(st1, st2); // Izpis celih stevil v intervalu od (SpodnjaMeja + 1) do (ZgornjaMeja - 1) while (SpodnjaMeja < ZgornjaMeja - 1) Console.WriteLine("{0}!", ++SpodnjaMeja); } static void Main(string[] args) { // Preberi prvo stevilo Console.Write("Vnesi prvo celo število: "); int st1 = int.Parse(Console.ReadLine()); // Preberi drugo stevilo Console.Write("Vnesi drugo celo število: "); int st2 = int.Parse(Console.ReadLine()); // Klic metode za izpis stevil Vmes(st1, st2); // Press any key to exit Console.ReadKey(true); }
Quack !
Lequack - tvoja verzija je zelo dobra vendar jo sama nebi znala spraviti skupaj ker premalo poznam programiranje - bom pa si izpisala tvojo verzijo tudi
a bi mo povedal kaj bi mogla storiti pri meni da bi delovalo do sedaj imam
a bi mo povedal kaj bi mogla storiti pri meni da bi delovalo do sedaj imam
static void Vmes(int st1, int st2) { for (; st1 <= st2; ) { st1 = st1 + 1; Console.WriteLine("{0}!", st1); } for (; st1 >= st2; ) { st1 = st1 - 1; Console.WriteLine("{0}!", st1); } }
LeQuack ::
Nekako tako, kot je bilo prej (z if pogoji):
// Ce je st1 spodnja meja if(st1 < st2) // Interval od (st1 +1) do (st2 - 1) for (int i = st1 + 1; i < st2; ++i) Console.WriteLine("{0}!", i); // Ce je st2 spodnja meja else // Interval od (st2 +1) do (st1 - 1) for (int i = st2 + 1; i < st1; ++i) Console.WriteLine("{0}!", i);
Quack !
Vsem skupaj hvala za pomoč pri nalogi. Bom uporabila LeQuack verzijo ker je res najbolj enostavna.
mchaber ::
int max = st1; int min = st2; if(st1 < st2) max = st2; min = st1; // Interval od (min +1) do (max - 1) for (int i = min + 1; i < max; ++i) Console.WriteLine("{0}!", i);
.
Spura ::
int max = st1;
int min = st2;
if(st1 < st2)
max = st2;
min = st1;
// Interval od (min +1) do (max - 1)
for (int i = min + 1; i < max; ++i)
Console.WriteLine("{0}!", i);
Odlicen primer zakaj jst vedno delam zavite oklepaje tudi kadar mi jih ni treba in zakaj tezim sodelavcem, ki jih ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spura ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [C#] Input string was not in a correct format.Oddelek: Programiranje | 1076 (1013) | Cvenemir |
» | [C#] Reševanje domačih nalogOddelek: Programiranje | 3244 (2748) | krastača |
⊘ | [C#]naloga iz metod!Oddelek: Programiranje | 1645 (1478) | Ziga Dolhar |
» | [C#] razlagaOddelek: Programiranje | 1585 (1302) | krastača |
» | Naloga v C#Oddelek: Programiranje | 2606 (2106) | Hardstyle |