» »

Desetina kitajskih obdelovalnih površin zastrupljena s težkimi kovinami

1
2
3

poglejse84 ::

Mislim, da je dokumentarc The Corporation prav to problematiko obravnaval.Če se prav spomnem je majca stala okrog 1 dolar(stroški, material, delavna sila) v trgovini pa 10. Celo dokumentacijo papirja so vrgli v smeti, kjer se je vidlo dejanska cena majice.

Bibi ::

Škandal z melaminom je imel vsaj epilog.

Glavna so exekutirali in ne tako kot v Sloveniji, kjer bi jih po 15 letih pustili, ker je primer zastaral.

Sramota za Slovenijo, žal kaj se dogaja v Kitajski. Izgleda, da se bodo sesipali sami vase - oz se poskušali razpršiti na celine na katere so tako ali tako pokupili z denarjem od igračk in ostalih nesmislov.

huek111 ::

para! je izjavil:

Če so v Muri mislili, da bojo šivali obleke po isti ceni kot svetovno priznane znamke (Armani, Versace, ipd) in hkrati kaj prodali, so se pač zmotili. Marsikdo zna dobro šivat obleke (S. Oliver QS, Tailor,...), pa jim na kraj pameti ne pade, da bi njihov plašč stal 600 EUR. No, ko imaš enkrat na izbiro Armanija ali Muro za isto ceno, je menda jasno kaj boš izbral.


S. Oliver še nikoli ni bil kaj prida(je pa glede na kvaliteto precej drag), predvsem pa ga niti približno ne moreš primerjat z Muro!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: huek111 ()

DamijanD ::

mdural je izjavil:

res je, če kupuješ več poceni izdelkov tudi sam prispevaš k onesnaževanju okolja na nek način, saj boš namesto ene recimo kvalitetne stvari vzel tri in takoj imaš najmanj trikrat v teži več stvari za narediti.


Se strinjam - problem je samo v tem, da nekateri še vedno hočejo gospodarsko rast... in to so tisti, ki sprejemajo odločitve

Vikking ::

kuglvinkl je izjavil:

Ne, ne bi. Z delovno zakonodajo v EU ne moreš naredit ipada in pri tem dosegat kakršni koli dobiček. Govorim za leto 2011.

Seveda pa to zatrjujem brez podlage v številkah.

Je pa absolutno na mestu vprašanje, ali bi dosegli takšno stopnjo razvoja, ki se odraža tudi pri potrošnikih, če ne bi bili Kitajci v sužnje-lastniškem razmerju.

@Viking, sej kričijo Zasavci?


Kričimo samo tisti ki smo direktno prizadeti. Nekaj kilometrov stran, pa vsi apatični, nezainteresirani. Ko pa vidijo slike na TV-ju 10k km stran pa moralizirajo kaj bi oh in sploh. Ne vidijo pa par km izza svojega hrbta, si zatiskajo oči...
Nekateri industriji gre odlično, saj po EU-ju zapirajo tovarne oz. linije ki prekomerno onesnažujejo, saniranje okolja pa težavno in zahteva več generacij sanacije.
Hej ne rabimo iskat kitajce da moraliziramo, sami s seboj imamo pri nas konkretne iste probleme. Pa raje rešujemo v svoji glavi kitajske ekološke probleme, saj so hitro rešljivi.

WarpedGone ::

Kričimo samo tisti ki smo direktno prizadeti

Bom 'žleht' in reku, da je zgornji stavek lahko razumljen tudi v smilsu "freudean slip".

Dretje okrog cementarne ima tudi ne-ekološke plati. Žal.
Zbogom in hvala za vse ribe

SkipEU ::

Bibi je izjavil:

Škandal z melaminom je imel vsaj epilog.

Glavna so exekutirali in ne tako kot v Sloveniji, kjer bi jih po 15 letih pustili, ker je primer zastaral.


In kaj točno so Kitajci rešili z usmrtitvijo? En teden po tistem so imeli identičen primer. Zdaj nas več ti njihovi primeri medijsko ne skrbijo, ker je itak prepovedan uvoz mleka od tam.

SkipEU ::

jlpktnst je izjavil:

Torej mora samo nivo zavedanja ljudstva dvignit.

Raje bi kupil reči 3x bolj poredko in plačal 3x več.


Ravno to, za Slovenijo uradno tipično razmišljanje (ampak samo razmišljanje, ki je daleč od ljudske prakse), je bilo za Muro pogubno. Danes več nihče noče plašča za 5 let. Ali gat. Ali avtomobila. Ali mobitela. Ali paketa za mobitel. Tudi tisti, ki so najbolj pogoste stranke Armanija, ga ne kupijo za 5 let, ampak za eno sezono (pa ne, da ne bi zdržal 5 let).

Mura pa je postavila Armanijeve cene in Armanijevo kakovost, lovila pa je tiste redke stranke, ki so si dejansko kupile en plašč na 5 let. Od tega ne moreš živeti ...

digitalcek ::

opeter je izjavil:


Če ne bi bilo kitajskih izdelovalcev, dandanes ne bi mogli kupovati najnovejši Apple iPhone, Samsungove izdelke itn. Velika večina izdelkov ti. blagovnih znamk, se šiva in izdela pri rumenčkih. Če ne na Kitajskem, pa v Malaziji ali kje v bližini. Sem večkrat poslšal ekonomiste, ki ves čas govorijo, da v primeru, če se ne bi izdelovalo tam, bi bila cena izdelkom dosti-dosti višja in ti ne bi bili dosegljivi povprečnemu človeku.


Kakšnih pet let nazaj je skupina nekaterih eminentnih evropskih ekonomistov obelodanila tezo, da bi si bila Evropa (ali mogoče EU?) brez problemov brez Kitajcev in njihove pofl robe - SAMOZADOSTNA.

Seveda bi bili tehnični izdelki dražji, ampak se starejši še prav dobro spomnimo, da je imel praktično vsak EU prebivalec leta 1980 ali 1985 svoj VHS rekorder, mnogi pa še zraven po en video player za kopiranje (piratizacija.press).

In še živeče priče bodo povedale (če bodo govorile pošteno), da smo imeli 1980 (ko za Kitajce nihče še slišal ni) v gospodinjstvih tudi hladilnike, pralne stroje in tudi kakšen avto, ali dva. Vse to je bilo pri takratnih dohodkih dosegljivo POPOLNOMA BREZ PROBLEMA tudi povprečnemu državljanu.

Danes pa uporabljamo kitajska jajca, ki so tako nekvalitetna, da stežka oddelajo tistih 12 mesecev, kolikor traja garancija. In tako imam doma 5 digitalnih kamer (eno video 8, dve enočipni mini DV, eno tročipno mini DV, ter eno HD - dve od petih sta pokvarjeni!), ter seveda še dve kameri/fotoaparata na dveh mobilnih telefonih. Je to normalno? N I !

In ko se bodo dobili kitajski pralni stroji za 99 evrov (ali 49.90), bom seveda moral kupiti najmanj dva, saj bo eden več ali manj ves čas v okvari...

Zgodovina sprememb…

Iatromantis ::

SkipEU je izjavil:

Danes več nihče noče plašča za 5 let. Ali gat. Ali avtomobila. Ali mobitela. Ali paketa za mobitel. Tudi tisti, ki so najbolj pogoste stranke Armanija, ga ne kupijo za 5 let, ampak za eno sezono (pa ne, da ne bi zdržal 5 let).


Otroci tranzicije pa smo zadržali nekaj teh varčnih 'socialističnih' kvalitet in razen v primeru, kot ga navaja Digitalček, da je kvaliteta dandanes tako padla, si ne predstavljam, zakaj bi rabil kaj na manj kot 5 let. Še računalnik mi dandanes zdrži toliko bp.

Seveda, če pa imajo ljudje bolečo praznino svojega ega, napahanga z iluzijami, ki nam jih prodajajo kapitalistični marketingarji, je to pač verižna reakcija, kot je basanje s hamburgerji, ki ne zadovoljijo v 1 komadu, zato od nekod pride logika, da bodo mogoče to pri 10 kom...

Mipe ::

Še vedno nosim bundo izdelano še za časa Juge... Tu pa tam raztrgana in obledela, a še vedno dobra. Za razliko od kitajske robe, ki je po kakem letu ali dve le še za odpad.

nekikr ::

Uf, sami znalci na kubik. Kitajska roba NI v celoti slaba. Če kupiš pralni stroj za 200€ v Hoferju (made in China seveda) in se ti pokvari (kljub 5 letni garanciji), potem si pač sam kriv. Že sedaj imate na voljo poceni kitajske stvari in drage kitajske stvari, ki zdržijo ohoho let brez problema. Ne bodite omejeni, vam ne paše. Vsi kitajski izdelki pač niso slabi. Nekateri so vrhunski, samo plačati je potrebno bistveno več kot za poceni pofl. Če bi digitalček plačal spodobno ceno za HD kamero, bi bila sigurno ok vrsto let, če pa kupiš nekaj v akciji (pa je bila že redna cena smešno nizka) potem se lahko zgražaš samo nad svojo lastno neumnostjo.

Osebno se držim tistega reka, da nisem tako bogat, da bi poceni kupoval. In kupujem le najboljše ali tiste izdelke tik pod najboljšimi. Plačam bistveno več kot če bi kupoval tiste cenejše stvari ampak imam pa mir z okvarami. Se ne spomnim kdaj bi se mi nazadnje kaj pokvarilo, za kar sem plačal premium ceno. In vsi vi imate na voljo isti pristop. Če pa kupujete najslabše možno, ker je pač tako zelo uber poceni, potem morate vedeti, da taka stvar tudi če bo made in EU ne bo kvalitetna. Sem že imel nekaj made in Italy in Germany poceni izdelkov pa so šli povečini rakom žvižgat...tisti s premium ceno se pa še kar držijo.

digitalcek ::

nekikr je izjavil:

Kitajska roba NI v celoti slaba. Vsi kitajski izdelki pač niso slabi.


Lahko kakšen nasvet in kakšen link na kvalitetno kitajsko robo? Nekaj tipa Bang&Olufsen (Hi-fi), pri fotografiji nekaj kvalitete Hasselblada, ali kaj podobnega, ki je delano za 20-40 let?

Osebno za kvalitetno kitajsko robo še nisem slišal...

Se strinjam: Nisem tako bogat, da bi kupoval (čeprav poceni) ničvredno kitajsko robo! Kvaliteta in tehnologija, ki zadošča kitajskemu državljanu, je za EU kupca (Slovenec, Nemec, Avstrijec) absolutno preslaba!

Zgodovina sprememb…

Phoebus ::

digitalcek je izjavil:


...
Seveda bi bili tehnični izdelki dražji, ampak se starejši še prav dobro spomnimo, da je imel praktično vsak EU prebivalec leta 1980 ali 1985 svoj VHS rekorder, mnogi pa še zraven po en video player za kopiranje (piratizacija.press).
...


Problem EU in ZDA je drugje. Pametni ekonomisti so vso proizvodnjo selili ven, ker je cenejša- pri tem pa niso razmišljali, da bo mogoče kupna moč padla, ker naenkrat nimaš več toliko dela za ljudi. Ljudje torej ne delajo in so na sociali, delajo za manjše plače da lahko konkurirajo, ali se prezaposlijo v javni sektor in generalno gledano ima narod manj kupne moči, manj ustvari, država pa je bolj v riti.

Tako postaneš bolj odvisen od poceni robe in krog se zavrti, tudi ostalim firmam se ne splača več delati "tu", ker kupci nimajo denarja. Še več brezposelnih, še več delavcev dela za minimalce da lahko konkurirajo, še manj si lahko narod kupi, še bolj se kupuje ceneno.

Problem je, ko smo prišli tako daleč, da se kitajci temu smejijo in nas kupujejo.

enadvatri ::

huek111 je izjavil:

para! je izjavil:

Če so v Muri mislili, da bojo šivali obleke po isti ceni kot svetovno priznane znamke (Armani, Versace, ipd) in hkrati kaj prodali, so se pač zmotili. Marsikdo zna dobro šivat obleke (S. Oliver QS, Tailor,...), pa jim na kraj pameti ne pade, da bi njihov plašč stal 600 EUR. No, ko imaš enkrat na izbiro Armanija ali Muro za isto ceno, je menda jasno kaj boš izbral.


S. Oliver še nikoli ni bil kaj prida(je pa glede na kvaliteto precej drag), predvsem pa ga niti približno ne moreš primerjat z Muro!


S. Oliver prodaja smeti, cunje, ki razpadejo s pranjem in nošenjem.

nekikr ::

Kvaliteta in tehnologija, ki zadošča kitajskemu državljanu, je za EU kupca (Slovenec, Nemec, Avstrijec) absolutno preslaba!

Bravo Sherlock. Dobra ugotovitev. Na tvojem mestu bi pazil kje spim, da me ne bi ponoči ugrabili.
Lahko pa kupiš tisto kitajsko kvaliteto, ki zadošča evropejskemu državljanu in bo absolutno dovolj dobra. Samo plačal boš pa več, kar pa nočeš in ne boš. Daj povej katere so tiste kamere, ki jih imaš doma, pa ne delajo?

enadvatri ::

Bibi je izjavil:

Škandal z melaminom je imel vsaj epilog.

Glavna so exekutirali in ne tako kot v Sloveniji, kjer bi jih po 15 letih pustili, ker je primer zastaral.

Sramota za Slovenijo, žal kaj se dogaja v Kitajski. Izgleda, da se bodo sesipali sami vase - oz se poskušali razpršiti na celine na katere so tako ali tako pokupili z denarjem od igračk in ostalih nesmislov.


In ne le to. Kitajska je v letošnjem letu sklenila povečati varnost živil in pod drobnogled vzela celo panogo prehrambene industrije. Odkritja so bila grozna in tudi kaznovana. Dam primer, ki veliko pove o bedi in odnosu do (lastnih) potrošnikov. Modeli so s čistilno napravo lovili odpadna olja iz odplak (kanalizacije) jih poizkušali očistiti in prodajali kot jedilna olja! Dokler niso zašla mineralna olja vmes in je bilo nekaj mrtvih ...

SkipEU je izjavil:

jlpktnst je izjavil:

Torej mora samo nivo zavedanja ljudstva dvignit.

Raje bi kupil reči 3x bolj poredko in plačal 3x več.


Ravno to, za Slovenijo uradno tipično razmišljanje (ampak samo razmišljanje, ki je daleč od ljudske prakse), je bilo za Muro pogubno. Danes več nihče noče plašča za 5 let. Ali gat. Ali avtomobila. Ali mobitela. Ali paketa za mobitel. Tudi tisti, ki so najbolj pogoste stranke Armanija, ga ne kupijo za 5 let, ampak za eno sezono (pa ne, da ne bi zdržal 5 let).

Mura pa je postavila Armanijeve cene in Armanijevo kakovost, lovila pa je tiste redke stranke, ki so si dejansko kupile en plašč na 5 let. Od tega ne moreš živeti ...


In šivala za tuje (priznane) blagovne znamke.

Zdaj ima ponovno butike po državi, če ste morda opazili. Kako jim gre z lastno BZ, ne vem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

enadvatri ::

nekikr je izjavil:

Uf, sami znalci na kubik. Kitajska roba NI v celoti slaba. Če kupiš pralni stroj za 200€ v Hoferju (made in China seveda) in se ti pokvari (kljub 5 letni garanciji), potem si pač sam kriv. Že sedaj imate na voljo poceni kitajske stvari in drage kitajske stvari, ki zdržijo ohoho let brez problema. Ne bodite omejeni, vam ne paše. Vsi kitajski izdelki pač niso slabi. Nekateri so vrhunski, samo plačati je potrebno bistveno več kot za poceni pofl. Če bi digitalček plačal spodobno ceno za HD kamero, bi bila sigurno ok vrsto let, če pa kupiš nekaj v akciji (pa je bila že redna cena smešno nizka) potem se lahko zgražaš samo nad svojo lastno neumnostjo.

Osebno se držim tistega reka, da nisem tako bogat, da bi poceni kupoval. In kupujem le najboljše ali tiste izdelke tik pod najboljšimi. Plačam bistveno več kot če bi kupoval tiste cenejše stvari ampak imam pa mir z okvarami. Se ne spomnim kdaj bi se mi nazadnje kaj pokvarilo, za kar sem plačal premium ceno. In vsi vi imate na voljo isti pristop. Če pa kupujete najslabše možno, ker je pač tako zelo uber poceni, potem morate vedeti, da taka stvar tudi če bo made in EU ne bo kvalitetna. Sem že imel nekaj made in Italy in Germany poceni izdelkov pa so šli povečini rakom žvižgat...tisti s premium ceno se pa še kar držijo.


Deloma se strinjam, da na Kitajskem proizvedejo tudi dobre reči. Je pa to pretežno prodajano pod našimi (zahodnimi) blagovnimi znamkami, kjer običajno tudi Zahod drži nadzor kakovosti. Dobiš tudi kaj kitajskega, ki je čisto spodobno in malenkost dražje, a še vedno ceneje kot pri nas.

Dejstvo pa ostaja, da so nekatere stvari, ki so jih nekoč proizvajali pri nas, sedaj rpoizvedene na Kitajskem in nekoliko slabše.

Mimogrede, Kitajska se je zadnje čase vsmerila v pridelavo vin in letos tudi razturala (nabila ali pa se približala francoskim).

digitalcek ::

nekikr je izjavil:

Kvaliteta in tehnologija, ki zadošča kitajskemu državljanu, je za EU kupca (Slovenec, Nemec, Avstrijec) absolutno preslaba!

Lahko pa kupiš tisto kitajsko kvaliteto, ki zadošča evropejskemu državljanu in bo absolutno dovolj dobra. Samo plačal boš pa več, kar pa nočeš in ne boš. Daj povej katere so tiste kamere, ki jih imaš doma, pa ne delajo?


Tudi tebe vprašam: kje se dobi kvalitetna kitajska roba (tehnika, oblačila, čevlji)? Ki bi bila dovolj dobra evropskemu državljanu? Tudi Avstrijci namreč pravijo, da je kitajska roba pofl in tudi Avstrijec (ki je daleč bolj varčen od Slovenca) se zaveda, da ni tako bogat, da bi kupoval kitajsko robo.

Marsikateri nemški in avstijski oglas POUČI morebitnega kupca: Jaz ne prodajam poceni uvožene kitajske robe...

Profi video stativi za kamere (Sachtler, Vinten) stanejo novi od 1000 do 2500 evrov. Adekvatni kitajski (na srečo jih ne zanjo narediti) bi stali seveda 150 evrov. In bi šli v kante po desetih snemalnih dneh.
Uporabnost omenjenih stativov pa je 10-25 let... Vse jasno. Tistim, ki razmišljajo s svojo glavo...

gzibret ::

Kot so že nekateri ugotovili... je v Sloveniji odstotek države, kjer je vsebnost vsaj ene izmed kovin večja od kritične vrednosti, še večja, kot na Kitajskem. V tem pogledu je Kitajska čistejša dežela. Samo še vedno imamo v našem mempleksu, da je Slovenija neokrnjena in čista dežela. Samo ni to čisto tako. In to bi nas moralo bolj skrbeti, kot pa onesnaženje na Kitajskem.

Mislim, da je absolutni do sedaj izmerjeni rekord vsebnost Hg v enem travniku ob Idrijci, cca 10 km dolvodno od Idrije, ki presega kritično vrednost za skoraj 200x. Tudi Celje na zaostaja prav veliko. Na Kitajskem pa izmerijo 10 mg/kg kadmija in že pišejo članke. Pri nas pri 10 mg/kg kadmija še trznemo ne.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

enadvatri ::

gzibret je izjavil:

Kot so že nekateri ugotovili... je v Sloveniji odstotek države, kjer je vsebnost vsaj ene izmed kovin večja od kritične vrednosti, še večja, kot na Kitajskem. V tem pogledu je Kitajska čistejša dežela. Samo še vedno imamo v našem mempleksu, da je Slovenija neokrnjena in čista dežela. Samo ni to čisto tako. In to bi nas moralo bolj skrbeti, kot pa onesnaženje na Kitajskem.

Mislim, da je absolutni do sedaj izmerjeni rekord vsebnost Hg v enem travniku ob Idrijci, cca 10 km dolvodno od Idrije, ki presega kritično vrednost za skoraj 200x. Tudi Celje na zaostaja prav veliko. Na Kitajskem pa izmerijo 10 mg/kg kadmija in že pišejo članke. Pri nas pri 10 mg/kg kadmija še trznemo ne.


Pri nas trznemo. In tako je prav.

Je pa res, da je Idrijca že sicer polna (samorodnega) živega srebra. Dosti pa so ga izprali iz izkopanin. Ne pozabi, da to vse dobimo dol v Koper oz. celoten Tržaški zaliv po Soči.

smash ::

dejmo si že priznat, da ni vse tako slabo na kitajskem kot se piše..

pred nekaj časa so na kitajskem v otroško mleko zlivali nek drek, zadeva se je zaključila v kratkem času z smrtnimi obsodbami, pri nas bi verjetno samo odprli novo firmo z isto robo in nobenmu nič

darkolord ::

gzibret je izjavil:

Kot so že nekateri ugotovili... je v Sloveniji odstotek države, kjer je vsebnost vsaj ene izmed kovin večja od kritične vrednosti, še večja, kot na Kitajskem. V tem pogledu je Kitajska čistejša dežela. Samo še vedno imamo v našem mempleksu, da je Slovenija neokrnjena in čista dežela. Samo ni to čisto tako. In to bi nas moralo bolj skrbeti, kot pa onesnaženje na Kitajskem.

Mislim, da je absolutni do sedaj izmerjeni rekord vsebnost Hg v enem travniku ob Idrijci, cca 10 km dolvodno od Idrije, ki presega kritično vrednost za skoraj 200x. Tudi Celje na zaostaja prav veliko. Na Kitajskem pa izmerijo 10 mg/kg kadmija in že pišejo članke. Pri nas pri 10 mg/kg kadmija še trznemo ne.
Na Kitajskem imaš na tisoče takih travnikov, kjer so vrednosti težkih kovin off-the-scale. Precejkrat tam nimajo popolnoma nobene kontrole nad onesnaževanjem industrije - vse največje možne strupe (tudi take, ki jih pri nas niti ni več mogoče dobiti) zlijejo kar pred bajto / v bližnji potok. Sploh ni primerjave, kako je to pri nas bolje urejeno.

dejmo si že priznat, da ni vse tako slabo na kitajskem kot se piše..

pred nekaj časa so na kitajskem v otroško mleko zlivali nek drek, zadeva se je zaključila v kratkem času z smrtnimi obsodbami, pri nas bi verjetno samo odprli novo firmo z isto robo in nobenmu nič

Glede tega, kako Kitajska povečuje nadzor in skrbi za zdravje, to je treba vzeti z velikim kančkom rezerve - Kitajci radi prirejajo predstave za (zahodno) javnost, saj sami precej dobro vedo, da živijo pretežno od poceni umazane industrije. Enako počnejo pri ponaredkih, vsake toliko časa na veliko objavijo, kako so zaprli par obratov, kjer so proizvajali ponaredke - medtem je pa zraslo že trikrat toliko novih obratov, ki jih oblasti pustijo na miru.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

gruntfürmich ::

točno tko je kot je zapisal darklord; samo ne sami sebe farbat da je kitajcem za karkoli mar kot za denar. in ne parih smrti pripisovat ureditve stvari na takih področjih, ter da imajo samo par travnikov onesnaženih...
to so jajce zahodnih dušebrižnikov.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

nekikr ::

Tudi tebe vprašam: kje se dobi kvalitetna kitajska roba

V trgovinah, kje pa?! Če iščeš tehniko imaš v Big Bangu en kup kitajske robe ki je izredno kvalitetna, če rabiš pirotehniko (ker je ravno tak čas) imaš v BTCju trgovino s kitajsko pirotehniko, ki je izredno kvalitetna. Če rabiš oblačila greš v ne vem...Oliverja oz trgovino srednjega do visokega ranga po tvoji izbiri. Razen če si eden tistih bedakov, ki vidijo na telefonu napis Apple in potem mislijo, da je to plod striktno ameriške kvalitete (kdo pa proizvaja to? Kje? A potem res sami ne znajo take stvari narest?). Saj bi rekel da odrasti, pa je zate že prepozno :)

Plačaj pošteno in dobil boš pošteno kvaliteto. Plačaj Hofer ceno in dobil boš kar si plačal. Svet je zelo preprost. Če pa Kitajci ne izdelujejo nekega stativa in je na voljo le tisti za 150€ potem pa pa to spada v kategorijo poceni in zanič kitajskih izdelkov, ne pa dragih (o katerih govorim jaz) in izvrstnih. Ampak saj boš spet našel eno relikvijo socializma in opletal z njo, ne da bi poizkusil razumeti kaj ti hočem povedati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Filo ::

škoda, škoda da se to dogaja... zemlji ni nič mar kaj mi odlagamo na njo. Narava bo že procesirala vse škodljive snovi, medtem ko bo lokalno prebivalstvo in predvsem otroci trpeli zaradi zaslužka nekega drugega kapitalista. Predvidevam pa da managmenti rudnikov itn dol na kitajskem dobr služjo. ... če se bo pa prebivalstvo uprlo jih bodo pa itak množično odstranili.

Mogoče pa kitajci posredno razmišljajo še o omejitvi/regulaciji širjenja prebivalstva, kar pa spet ni toliko napačno za tako velik narod, mar ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Filo ()

Berserker ::

Mislim da je kitajska edina država, kjer so celo nekateri rudniki ter železniški tiri v zasebni lasti.

Sem mnenja da znajo tudi Kitajci proizvesti kvaliteten izdelek. Narodnost ne igra nobene vloge. Japonci so pred 35 leti delali hitachi televizor z vgrajenim radijem in kasetnikom, pa zadeva še danes laufa. Težava je zgolj v tem, da nikomur, razen kupcu ni v interesu da ima izdelek dolg rok uporabe. Podobno se dogaja v avtomobilski industriji, tekstilni in drugod. Da ne omenim sodobne potrošniške propagande. Se ne čudim, če me znanci postrani pogledajo, če mu povem da vozim 19 let starega AX citroena...

edit: Še vendo mi nihčer ni povedal kakšen je "plastični riž" ?

Zgodovina sprememb…

digitalcek ::

nekikr je izjavil:

Tudi tebe vprašam: kje se dobi kvalitetna kitajska roba

V trgovinah, kje pa?! Če iščeš tehniko imaš v Big Bangu en kup kitajske robe ki je izredno kvalitetna, če rabiš pirotehniko (ker je ravno tak čas) imaš v BTCju trgovino s kitajsko pirotehniko, ki je izredno kvalitetna. Če rabiš oblačila greš v ne vem...Oliverja oz trgovino srednjega do visokega ranga po tvoji izbiri. Razen če si eden tistih bedakov, ki vidijo na telefonu napis Apple in potem mislijo, da je to plod striktno ameriške kvalitete (kdo pa proizvaja to? Kje? A potem res sami ne znajo take stvari narest?). Saj bi rekel da odrasti, pa je zate že prepozno :)


Maš pa dober nick. Res: kr neki...
In ja, ti NIKOLI ne boš odrasel... S takimi lucidnimi pogledi že ne!

gzibret ::

darklord> Na Kitajskem imaš na tisoče takih travnikov, kjer so vrednosti težkih kovin off-the-scale. Precejkrat tam nimajo popolnoma nobene kontrole nad onesnaževanjem industrije - vse največje možne strupe (tudi take, ki jih pri nas niti ni več mogoče dobiti) zlijejo kar pred bajto / v bližnji potok. Sploh ni primerjave, kako je to pri nas bolje urejeno.

Tam je danes stanje takšno, kot pri nas po II svetovni vojni pa tja do osemdesetih let. In Kitajska ni osamljena. Tukaj je še Indija. V Afriki pa itak sploh niso prišli do te stopnje razvitosti, da bi lahko signifikantno onesnaževali, razen izjem, ki pa izvirajo povečini iz zahoda.
Vse je za neki dobr!

RejZoR ::

Folk drugače preveč asociira "Made in China" kot cheap crap. Dela se res tam s ceneno delovno silo ampak nadzor pa je še vedno od matične firme. Npr male gospodinsjke aparate, ki jih pri nas delajo za npr Bosch in Siemens (za naš trg so praktično vsi narejeni pri nas!) je nadzor bistveno bolj strog kot za naše lastne znamke ala Gorenje. Ne bom reku, da je Gorenje slab in da nima nadzora ampak sem prepričan, da so nemci bolj zahtevni kar se tega tiče. Ampak na izdelku pa piše Made in Slovenia in cenovno ni prav nič dražji od ostalih. Pa bi pričakoval, da bo zadeav draga, ker je kao delovna sila pri nas tud draga.

Časov, ko pa je na komponentah Atarijev in Commodorjev pisalo Made in USA pa je nekako mimo. Na ameriškem trgu mogoče še kaj, ampak verjetno je tega precej manj. Predvsem ker amerika veliko vlaga v novo mehiko, ki je za njih bližja različica kitajske.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

[D]emon ::

digitalcek je izjavil:


Maš pa dober nick. Res: kr neki...
In ja, ti NIKOLI ne boš odrasel... S takimi lucidnimi pogledi že ne!


lu·cid
adjective
1. easily understood; completely intelligible or comprehensible: a lucid explanation.
2. characterized by clear perception or understanding; rational or sane: a lucid moment in his madness.
3. shining or bright.
4. clear; pellucid; transparent.


Ce se ze poskusas spilat kot da si "nekaj vec" (in v resnici nisi, sprijazni se) potem vsaj uporabljaj izrazoslovje, ki ti je blizje, kajti tule si se prekleto ustrelil v koleno. (In ne s puscico :)))

Kar se pa tice razne kitajske in ostale robe ... mal dnarja mal muzike. ;)
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

darkolord ::

Sem mnenja da znajo tudi Kitajci proizvesti kvaliteten izdelek.
Hm, jaz bi se drugače izrazil - imajo kapacitete za to, know-howa pa ne ravno, razen seveda tistega, ki je pripeljan od zunaj.

Oz. drugače povedano:
- brand name made in China = OK
- chinese name made in China = poop

Dr_M ::

Stvari morate locit tako:
1. kitajska roba, ki jo naredijo kitajci in prodajajo kitajci
2. roba, ki jo naredijo kitajci in jo prodajajo drugi (amerika, eu, japonska..).

Velika razlika.
Komur to ni jasno, se nima o tem kaj pogovarjat.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

T-h-o-r ::

je nekaj razlike, ampak kar pa evropejci delajo in prodajajo evropejci, je še vedno bolje kot tvoji 2 točki :D
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Dr_M ::

A poste nabijas?
In kaj ima to sploh veze? Jaz sem omenil zgolj kitajsko.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

gruntfürmich ::

na kitajskem je dosti delovne sile, veliko tudi takšne, ki pride za par mesecev v tovarno, zasluži par $$ in gre naprej. takih je baje veliko kolikor sem bral.
in vsakih par mesecev učit delavca kako naj dela in to kvalitetno je malce prevelik zalogaj za vsakega delovodjo. tam pride folk ki je še za leseno žlico bil pred 1 tednom in potem nadzoruje napravo, sestavlja ali vijači za tekočim trakom skupaj... nop brate, to ni recept za kvaliteto. potem pa še dodaj slabo preverjanje kvalitete, tudi iz razloga varčevanja in iz razloga slabo kvalificiranih delavcev pa imaš kar imaš; made in china.
in ne nabijat froci z nekimi gađeti ki si jih kupite v bigbangu pa s tekstilom za 1 sezono, ampak tu so še malce dražji izdelki za široko potrošnjo ter seveda izdelki za industrijo, ki pa so največji denar, ne pa vaši kurčevi gađeti...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

BaToCarx ::

Ni dosti vazno kje je narejeno... Planned obsolescence @ Wikipedia

kamiKaZaA ::

Da nebom pisal predolgo se strinjam po večini, da četudi bi v EU ali ZDA izdelovali tehniko, tekstil, nebi bil dražji kot je sedaj, bi pa bili manjši dobički in posledično v današnjem Svetu nebi nek nogometaš služil po par milijonov ali pa Nike ali adidas nebi dajala po nekaj milijonov v klube, da nosijo njihovo opremo, ampak bi se vse merilo v dosti bolj normalnih številkah.

In sedaj smo - kjer smo. Eni nimamo za burek, na drugi strani pa so super bogataši, ki nevedo kje bi zapravili denar.

Realno gledano, bi lahko vsak Evropejec zaslužil 2500$ neto na mesec, prav tako vsak Kitajec in proizvajali bi vsak za svoj trg. Evropa za svoj, Kitajci za svoj,. Zda,... Denar bi bolj krožil. Torej cene bi bile enake današnjim, razlika bi bila le, da nebi bilo več toliko ljudi, ki nevedo kam z denarjem, na drugi strani pa nebi bilo revščine.

Ker je vsako delo potrebno za preživetje celotne populacije, bi lahko bilo tudi vsako delo dobro plačano. Sedaj pa je žalostno, da imajo nepomembne stvari večjo vrednost od pomembnih. Torej denar ima večjo vrednost, kot človeško življenje in industrijsko onesnaženje okolice.

Svet je zašel iz svoje poti. Žalostno, da živimo v takšnem sistemu. Sem gledal reportažo iz Bangladeša na RTL. Tam je govorila ženska, ki je začela delati pri 12 letih kot šivilja. Delala je 12-14 ur na dan 6 dni v tednu. Plačilo 40$ na mesec. Živela je v baraki za 18$ najemnine ostalih 22$ ji je ostalo za življenje. Danes je stara 38 let in so jo odpustili, ker so zaposlili nove deklice stare od 12-16 let, ker imajo spretnejše roke. Ko vse to vidiš, bi kar solze potočil v kakšnem izoriščevalskem sistemu živimo. Mnogim otrokom v mladosti uničijo mladost in jih pošljejo delat, ko so pa strai 40 let, pa jih odpustijo in so prisiljeni beračiti.

No to je kapitalizem in to se tudi sedaj seli v EU in ZDA. Čisto zgrešen sistem zaradi prepožrešnih kapitalistov. Vsi bi lahko imeli vse, sedaj pa imajo nekateri več kot potrebujejo (dosti več), naračun tistih, ki nimajo skoraj nič.

enadvatri ::

gruntfürmich je izjavil:

na kitajskem je dosti delovne sile, veliko tudi takšne, ki pride za par mesecev v tovarno, zasluži par $$ in gre naprej. takih je baje veliko kolikor sem bral.
in vsakih par mesecev učit delavca kako naj dela in to kvalitetno je malce prevelik zalogaj za vsakega delovodjo. tam pride folk ki je še za leseno žlico bil pred 1 tednom in potem nadzoruje napravo, sestavlja ali vijači za tekočim trakom skupaj... nop brate, to ni recept za kvaliteto. potem pa še dodaj slabo preverjanje kvalitete, tudi iz razloga varčevanja in iz razloga slabo kvalificiranih delavcev pa imaš kar imaš; made in china.
in ne nabijat froci z nekimi gađeti ki si jih kupite v bigbangu pa s tekstilom za 1 sezono, ampak tu so še malce dražji izdelki za široko potrošnjo ter seveda izdelki za industrijo, ki pa so največji denar, ne pa vaši kurčevi gađeti...


To je eno dolgovezenje in pametovanje v prazno, oprosti, nočem biti žaljiv.

Kako natanko so tam delavci organizirani, kako potekajo delovni procesi, tu ne vemo. Vse ostalo so ugibanja.

Imamo pa izdelke na voljo, doma in prek spleta, iz tujine, ki jih lahko sodimo. Poleg cene, seveda, ki ni nezanemarljiv dejavnik pri odločanju o nakupu.

gruntfürmich ::

enadvatri je izjavil:

To je eno dolgovezenje in pametovanje v prazno, oprosti, nočem biti žaljiv.
Kako natanko so tam delavci organizirani, kako potekajo delovni procesi, tu ne vemo. Vse ostalo so ugibanja.
Imamo pa izdelke na voljo, doma in prek spleta, iz tujine, ki jih lahko sodimo. Poleg cene, seveda, ki ni nezanemarljiv dejavnik pri odločanju o nakupu.


nisi žaljiv, pač je takšno tvoje mnenje. jst sem pač bolj pozoren na informacije kar se tiče industrije drugod po svetu ker sem pač zaposlen v industriji, in si zapomnim stvari ki jih preberem ali slišim. nekaj je tudi slovenskih firm ki so proizvodnjo selila dol, pa so jo potem nazaj sem, ker je kvaliteta nastradala, z njo pa znamka.
tko da ja, ne pametujem v prazno ampak samo posredujem informacije ki so na voljo, le da sem si jih jst zapomnil, drugi pa jih niti niso zasledili.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

SkipEU ::

Iatromantis je izjavil:

Otroci tranzicije pa smo zadržali nekaj teh varčnih 'socialističnih' kvalitet in razen v primeru, kot ga navaja Digitalček, da je kvaliteta dandanes tako padla, si ne predstavljam, zakaj bi rabil kaj na manj kot 5 let. Še računalnik mi dandanes zdrži toliko bp.

Seveda, če pa imajo ljudje bolečo praznino svojega ega, napahanga z iluzijami, ki nam jih prodajajo kapitalistični marketingarji, je to pač verižna reakcija, kot je basanje s hamburgerji, ki ne zadovoljijo v 1 komadu, zato od nekod pride logika, da bodo mogoče to pri 10 kom...


Obstaja pa še 3. kategorija ljudi. Tista, ki si zatiska oči. Človek je narejen tako, da rabi nekaj novega. Zato si ljudje kupujejo GPSe, pametne telefone, nove in nove storitve. Včasih pa so si pač zamenjali kakšno žival, kakšen ročno narejen izdelek itd. Brskaj malo po kakšnih 100 let starih hišah - neskončno neuporabne šare.

Kaj ti pomaga, da si kupiš plašč, ki ti zdrži 5 let, če ga boš najverjetneje nosil 1 ali 2 sezono?? Zato je brezveze za firme, da vlagajo v takšno kakovost in materiale, ki zdržijo 5 let, če pa povprečna njihova stranka izdelka ne bo uporabljala več kot 1 leto. V tem je od zadaj vsa logika. Ni prišlo do padca kvalitete zaradi selitve proizvodnje, ampak preprosto, ker ni potrebe po večji kakovosti zaradi ekonomskega obnašanja ljudi.

Mipe ::

Firmam je povsem vseeno, kako dolgo bodo kupci lahko uporabljali njihove produkte, samo da se prodajo po čim višji ceni za čim višji profit. Seveda so eni pogruntali, da se da veliko zaslužit z prodajo manj kvalitetnih, a poceni produktov, ki jih kupci prej zamenjajo. Kdor pa kaj da na kvaliteto, itak ne bo nikdar več kupoval pri tej firmi.

Markoff ::

WarpedGone je izjavil:

Kričimo samo tisti ki smo direktno prizadeti

Bom 'žleht' in reku, da je zgornji stavek lahko razumljen tudi v smilsu "freudean slip".

Dretje okrog cementarne ima tudi ne-ekološke plati. Žal.

Kot bivši Zasavec (hvala bogu) ti lahko potrdim, da nimaš osnovnega pojma o čem pišeš. Hvala za sodelovanje.

PS: ko LaFarge dobi nazaj okoljsko dovoljenje za obratovanje sežigalnice (verjetno si zamešal pojma, saj je cement v LaFarge-u sekundarni proizvod, primarni pa sežiganje nevarnih odpadkov iz Slovenije IN tujine, za katere sicer naj sploh ne bi imeli dovoljenja), te vabim na večerni nedeljski sprehod skozi park v Zagorju ob Savi. Zakaj večerni in nedeljski? Ker je takrat tema in nihče ne vidi dima, samo voha se obupen smrad po očitno nenaravnih plinih, hkrati pa takrat okoljski inšpektorji uživajo v prostem času (ergo niso v službi) v očitno manj onesnaženem okolju. Ko pogledaš na okoliške hribe, ti postane še ekstra jasno, zakaj so ti izpusti NOx in SOx ter ostalih kancerogenih svinjarij, problematični. Seveda se moraš kdaj tam tudi fizično prikazati on-site, ne le pametovati off-site.

PPS: tistih 100 delovnih mest lahko takoj zaprejo. Manj koristi kot škode zaradi povečanih zdravstvenih izdatkov in poslabšanja kakovosti življenja ljudi. Lahko pa greš rakavim bolnikom sam razložit, kako 100 delovnih mest, ki jih zasedajo drugi, obogatijo njihovo rakavo življenje.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

WarpedGone ::

Ne prehitro sklepat da ne vem kaj pišem, kamerad zagorski.
Samo vašega sežiganja čarovnic pač ne podpiram.
Zbogom in hvala za vse ribe

Mipe ::

Kako ne? Kaj ni očitno, da zagorske čarovnice zastrupljajo zrak, zemljo in s tem tudi pobožno ljudstvo? NA GRMADO Z NJIMI!

Iatromantis ::

SkipEU je izjavil:

Iatromantis je izjavil:

..Seveda, če pa imajo ljudje bolečo praznino svojega ega, napahanga z iluzijami, ki nam jih prodajajo kapitalistični marketingarji, je to pač verižna reakcija, kot je basanje s hamburgerji, ki ne zadovoljijo v 1 komadu, zato od nekod pride logika, da bodo mogoče to pri 10 kom...


Obstaja pa še 3. kategorija ljudi. Tista, ki si zatiska oči. Človek je narejen tako, da rabi nekaj novega. Zato si ljudje kupujejo GPSe, pametne telefone, nove in nove storitve. Včasih pa so si pač zamenjali kakšno žival, kakšen ročno narejen izdelek itd. Brskaj malo po kakšnih 100 let starih hišah - neskončno neuporabne šare.

Kaj ti pomaga, da si kupiš plašč, ki ti zdrži 5 let, če ga boš najverjetneje nosil 1 ali 2 sezono?? Zato je brezveze za firme, da vlagajo v takšno kakovost in materiale, ki zdržijo 5 let, če pa povprečna njihova stranka izdelka ne bo uporabljala več kot 1 leto. V tem je od zadaj vsa logika. Ni prišlo do padca kvalitete zaradi selitve proizvodnje, ampak preprosto, ker ni potrebe po večji kakovosti zaradi ekonomskega obnašanja ljudi.


To da rabiš nov plašč so te prepričali, jaz gotovo bolj zaupam preizkušenemu in nošenem, ki se mi že prilega, kot novemu in nepreizkušenem - obnašanje ljudi usmerjajo (tudi) reklame (na embalažah *vedno* piše 'novo', pa čeprav je produkt še iz 50 prejšnjega stoletja..)

Da prinesem še eno tematiko, ki je tudi povezana z zastrupljenostjo okolja oz. našimi ravnanji:

The Dumbest Idea In The World: Maximizing Shareholder Value

www.forbes.com/sites/stevedenning/2011/...

“It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends upon his not understanding it.”

Before 1976, professional managers were in charge of performance in the real market and were paid for performance in that real market. That is, they were in charge of earning real profits for their company and they were typically paid a base salary and bonus for meeting real market performance targets.


Ker v projekcijah naših vrlih ekonomistov ne obstajajo več realni trgi in smo kot civilizacija naučeni se zadovoljiti že z videzi, ki pa ne izpolnjujejo, kot nas lahko napolni samo prava vsebina, so se nekateri sprijaznili z nasiljem sistema, ki zahteva izkoriščanje soljudi za kratkoročne profite in zdaj celo sami zagovarjajo ali izkoriščanje Kitajcev za nas, ali pa izkoriščanje Zasavcev za dividende.

gruntfürmich ::

SkipEU je izjavil:

Človek je narejen tako, da rabi nekaj novega. Zato si ljudje kupujejo GPSe, pametne telefone, nove in nove storitve.

nope. to je le produkt današnjega potrošništva. človek je v osnovi skupek navad, in razen resnično redkih izjem ni naklonjen nenehnim spremembam (ko boš starejši boš razumel kaj ti pravim).
to s čimer te filajo reklame, okolica in nonstopen šopnig ni nič drugega kot zdravljenje? (lajšanje) lastnih travm zaradi nizke samopodobe. in folk resnično misli da jih vedno vnovično nakupovanje osrečuje s pogledom na nove in nove stvari. v resnici pa je to vrtiljak, ki vodi navzdol.
ampak raja se tega sploh ne zaveda. da se nekdo grdo poigrava z njimi in jim vsiljuje stvari ki jih resnično ne potrebuje (vsako leto nove cote ker stare niso več moderne WTF??, nov avto vsake par let!?). na točno tak način deluje sodoben marketing. in iz tega naslova je veliko psihičnih problemov. vklučno s slovensko favšijo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

SkipEU ::

gruntfürmich je izjavil:

nope. to je le produkt današnjega potrošništva.


A mi lahko poveš, kdaj človek v zgodovini ni bil potrošniško usmerjen? Vedno je bil. Včasih so pač zamenjali en lok za drugega.

Markoff je izjavil:

PPS: tistih 100 delovnih mest lahko takoj zaprejo. Manj koristi kot škode zaradi povečanih zdravstvenih izdatkov in poslabšanja kakovosti življenja ljudi. Lahko pa greš rakavim bolnikom sam razložit, kako 100 delovnih mest, ki jih zasedajo drugi, obogatijo njihovo rakavo življenje.


Zaradi takega razmišljanja je Slovenija v tako zanič ekonomskem stanju. Pelji se malo v Avstrijo, v Nemčijo. Od povsod se kadi iz visokih dimnikov. Prideš v Slovenijo - nikjer nič. In vsa ta proizvodna podjetja z izgubljenimi več 10 tisoč delovnimi mesti, ki smo jih pregnali, ne bodo več nikoli prišla nazaj.

Še les rajši množično izvažamo v Avstrijo, da ga oni tam predelajo. Ker če bi pri nas zagnal kako resno proizvodnjo, bi te civilne iniciative takoj raztrgale.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkipEU ()

nekikr ::

Ja, to že...ampak ker bo počasi večina slovencelnjev brez službe, bodo lahko pohajkovali po neokrnjenih prostranstvih podalpske Švice, nabirali gozdne plodove in se smejali avstrijskim turistom, ki se bodo pripeljali na obisk v novem Mercedesu in z obilo hrane, češ, glejte nas, v neokrnjeni naravi, kje ste pa vi...

opeter ::

nekikr je izjavil:

Ja, to že...ampak ker bo počasi večina slovencelnjev brez službe, bodo lahko pohajkovali po neokrnjenih prostranstvih podalpske Švice, nabirali gozdne plodove in se smejali avstrijskim turistom, ki se bodo pripeljali na obisk v novem Mercedesu in z obilo hrane, češ, glejte nas, v neokrnjeni naravi, kje ste pa vi...


Sam nekdo se mora spomniti, da tem avstrijskim in drugim turistom močno zaračuna za obisk neokrnjene narave.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Količinski popusti v Mercatorju/Sparu/Tušu...

Oddelek: Loža
396309 (4469) fosil
»

Svinc ...

Oddelek: Loža
386805 (5520) energetik
»

Desetina kitajskih obdelovalnih površin zastrupljena s težkimi kovinami (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12525065 (20791) Iatromantis
»

Živo srebro v ribah (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8825774 (23580) imagodei
»

Digitalno smetišče (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
717954 (6088) ...:TOMI:...

Več podobnih tem