Forum » Pomoč in nasveti » PARTICIJA - kako na obstoječem disku z OS
PARTICIJA - kako na obstoječem disku z OS
JOKER ::
Pozdravljeni!
Najprej, prijetne Božične praznike!
Imam nekaj vprašanj glede particij, in sicer:
Ali je možno narediti dodatno particijo na disku, na katerem je operacijski sistem?
Da poenostavim .... imam 500GB disk na katerem je Windows7. Na tem disku bi rad naredil dodatno particijo, tako da bi imel dve (C in D recimo).
Ali je to možno, ter kako se lotim tega? Ali potrebujem za to kakšen program .... če DA, katerega?
Rad bi to rešil čim bolj enostavno.
Spomnim se leta nazaj, da se ni dalo naredit particijo na disku na katerem je je bil operacijski sistem.
Res bom hvaležen vsakršnega odgovora, ki mi bo pokazal pot do rešitve mojega "problema".
Hvala vnaprej!
Najprej, prijetne Božične praznike!
Imam nekaj vprašanj glede particij, in sicer:
Ali je možno narediti dodatno particijo na disku, na katerem je operacijski sistem?
Da poenostavim .... imam 500GB disk na katerem je Windows7. Na tem disku bi rad naredil dodatno particijo, tako da bi imel dve (C in D recimo).
Ali je to možno, ter kako se lotim tega? Ali potrebujem za to kakšen program .... če DA, katerega?
Rad bi to rešil čim bolj enostavno.
Spomnim se leta nazaj, da se ni dalo naredit particijo na disku na katerem je je bil operacijski sistem.
Res bom hvaležen vsakršnega odgovora, ki mi bo pokazal pot do rešitve mojega "problema".
Hvala vnaprej!
seveda je
gres na namizje in z desnim gumbom na moj racunalnik izberes upravljaj/manage
potem disk management/upravljanje z diski
potem z desnim klikom na miski na c disku izberes skrci/shrink
gres na namizje in z desnim gumbom na moj racunalnik izberes upravljaj/manage
potem disk management/upravljanje z diski
potem z desnim klikom na miski na c disku izberes skrci/shrink
@gorann
Hvala za odgovor .... dejansko sem prišel po postopkih tja, kamor si me vodil v tvojem odgovoru.
Zanimivo, da še nikoli nisem videl tega ... hja, pač nisem potreboval.
Preden bilo kaj kliknem in ker je računalnik popolnoma nov (star komaj 2 dni) ne bi rad nekaj "zasral" bi vprašal sledeče:
Na koncu praviš ; desni miškin gumb na pogonu C in izberem skrči?
Kako program to skrči? Na polovico diska? Torej bom imel, če imam disk 500GB .. 2x250GB ali bo on skrčil disk C na velikost, katero je zasedel operacijski sistem Windows? Veš kam mislim vprašat a ne? (če je Windows zasedel 2GB, pomeni, da bo disk C 2GB , disk D pa 498GB)?
Ali je možno preden klikneš skrči ali vsaj v naslednjem koraku izbrat določeno velikost particije?
A se z omenjenim postopkom lahko zakomplicira recimo ... ponovno nameščanje Windowsev recimo po enem letu?
Kaj jaz vem, da recimo sistem ne bi zaznal dveh particij pa bi jo prikazoval kot eno ampak bistveno manjšo ... itd.
Zanima me, če mi bo recimo to otežilo nameščanje OS ko se ga bom odločil ponovno nameščat?
Smešna vprašanja za tebe, ki se spoznaš .... meni bodo pa tvoji odgovori V VELIKO POMOČ. HVALA!!
Hvala za odgovor .... dejansko sem prišel po postopkih tja, kamor si me vodil v tvojem odgovoru.
Zanimivo, da še nikoli nisem videl tega ... hja, pač nisem potreboval.
Preden bilo kaj kliknem in ker je računalnik popolnoma nov (star komaj 2 dni) ne bi rad nekaj "zasral" bi vprašal sledeče:
Na koncu praviš ; desni miškin gumb na pogonu C in izberem skrči?
Kako program to skrči? Na polovico diska? Torej bom imel, če imam disk 500GB .. 2x250GB ali bo on skrčil disk C na velikost, katero je zasedel operacijski sistem Windows? Veš kam mislim vprašat a ne? (če je Windows zasedel 2GB, pomeni, da bo disk C 2GB , disk D pa 498GB)?
Ali je možno preden klikneš skrči ali vsaj v naslednjem koraku izbrat določeno velikost particije?
A se z omenjenim postopkom lahko zakomplicira recimo ... ponovno nameščanje Windowsev recimo po enem letu?
Kaj jaz vem, da recimo sistem ne bi zaznal dveh particij pa bi jo prikazoval kot eno ampak bistveno manjšo ... itd.
Zanima me, če mi bo recimo to otežilo nameščanje OS ko se ga bom odločil ponovno nameščat?
Smešna vprašanja za tebe, ki se spoznaš .... meni bodo pa tvoji odgovori V VELIKO POMOČ. HVALA!!
skrcis na velikost, ki je se spodobno velka za operacijski sistem, v tvojem primeru bi jaz skrcil na 100GB-ne vem koliko bo to prikazalo v MB (seveda lahk po lastni izbiri nastimas velikost), ostalo pustis za drugo particijo. Ko to naredi, gres se enkrat po istem postopku v disk management in kliknes z desnim gumbom od miske na ta prazen prostor, ki ti je ostal po krcenju in ustvaris novo particijo, lahk da ti ze avtomatsk naredi sam po krcenju sistemske particije, ce pa ne pa naredis sam, nic tezkega.
Ta postopek je cisto varna varijanta, nic ti ne unici podatkov. Nobenih problemov ne bos imel pri ponovni namestitvi OS, ker bo disk razdeljen na dve particiji in pac izberes tisto na kateri ze mas windowse, je pa zmeraj fajn imet kopije pomembnih podatkov (slike) se drugje ne samo na enem disku. Ker ce ti crkne disk nimas nobenega dostopa do druge particije
Ta postopek je cisto varna varijanta, nic ti ne unici podatkov. Nobenih problemov ne bos imel pri ponovni namestitvi OS, ker bo disk razdeljen na dve particiji in pac izberes tisto na kateri ze mas windowse, je pa zmeraj fajn imet kopije pomembnih podatkov (slike) se drugje ne samo na enem disku. Ker ce ti crkne disk nimas nobenega dostopa do druge particije
@gorann
Še vedno se nisem spustil narest particijo na svojem disku, saj nočem prehitevat. Raje vprašam, preden naredim nekaj in mi bo žal.
Torej, pripenjam sliko ....
Bega me, zakaj mi prikazuje:
DISK 0
REZERVIRAN SISTEM Zdrava (Sistem, Aktivno ..)
C Zdrava (Zagon, Odstranjevalna datoteka ...)
Zakaj to tako piše.
Na namiznem računalniku (kišti), pa je lepo prikazano C in D
Tukaj na prenosniku pa je drugače in me prav to zadržuje, da izvedem stvar, zato pa sem raje prilepil sliko in vprašal.
A normalno grem z desno miškino tipko na C in naredim skrči?
Če mi ne naredi sam particije, kako naredim to potem? A to je funkcija .... particijo označi kot aktivno?
Priložena slika:
Še vedno se nisem spustil narest particijo na svojem disku, saj nočem prehitevat. Raje vprašam, preden naredim nekaj in mi bo žal.
Torej, pripenjam sliko ....
Bega me, zakaj mi prikazuje:
DISK 0
REZERVIRAN SISTEM Zdrava (Sistem, Aktivno ..)
C Zdrava (Zagon, Odstranjevalna datoteka ...)
Zakaj to tako piše.
Na namiznem računalniku (kišti), pa je lepo prikazano C in D
Tukaj na prenosniku pa je drugače in me prav to zadržuje, da izvedem stvar, zato pa sem raje prilepil sliko in vprašal.
A normalno grem z desno miškino tipko na C in naredim skrči?
Če mi ne naredi sam particije, kako naredim to potem? A to je funkcija .... particijo označi kot aktivno?
Priložena slika:
- spremenilo: JOKER ()
gorann ::
da, normalno gres na c in das skrci
to potem skrci in s tem naredi dodaten prosti plac, ki ga bos ustvaril za drugo particijo, ta plac bo pisal unallocated oziroma nedodeljeno po slovensko, vsaj mislim da je nekaj v tem smislu
potem z esnim gumbom dobis moznost ustvari novo particijo ali nekaj podobnega, dodelis crko, pokaze ti velikost particije in to je to, sledis samo navodilom
nima kj bit narobe
pravzaprav pa sploh ne rabis nobenih particij, nepotrebno pri windows 7 operacijskem sistemu, ce se ze bojis, da ne bi slo kaj narobe
to potem skrci in s tem naredi dodaten prosti plac, ki ga bos ustvaril za drugo particijo, ta plac bo pisal unallocated oziroma nedodeljeno po slovensko, vsaj mislim da je nekaj v tem smislu
potem z esnim gumbom dobis moznost ustvari novo particijo ali nekaj podobnega, dodelis crko, pokaze ti velikost particije in to je to, sledis samo navodilom
nima kj bit narobe
pravzaprav pa sploh ne rabis nobenih particij, nepotrebno pri windows 7 operacijskem sistemu, ce se ze bojis, da ne bi slo kaj narobe
vesoljec1 ::
Da ne odpiram nove teme. Naredil sem kot je zgoraj omenjeno, ker se mi škoda zdi 1 TB diska imeti za C particijo, sem jo skrčil. In ko sem jo krčil, je samo od sebe razdelilo disk na polovico. Zakaj ne vem. Jaz sem želel za sistemski disk imeti cca. 300 GB, ostalega pa cca. 600 GB. Avtomatsko pa je pc podal možnost maksimalnega krčenja 563 GB. Tako je za C particijo ostalo še dobrih 400 GB prostora. Zakaj me je omejilo na to številko?
Hvala.
Hvala.
Največjiš sovražnžik je STRAH!
solatko ::
Uefi ti ponudi samo možnost prepolovitve sistemske particije, če hočeš sistemsko manjšo, moraš uporabit drug program.
Priporočam tega
http://www.aomeitech.com/aomei-partitio...
Priporočam tega
http://www.aomeitech.com/aomei-partitio...
Delo krepa človeka
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Povečanje sistemske particije WIN7Oddelek: Pomoč in nasveti | 5869 (3019) | Hanzi77 |
» | koliko particij priporočate imeti? (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 12416 (7897) | carota |
» | Kako narediti particije?Oddelek: Programska oprema | 5802 (5073) | linuxdady |
» | Disk je prazen, javlja pa da je zasedenih 11Gb!Oddelek: Pomoč in nasveti | 2062 (1857) | zee |
» | Premajhna sistemska particijaOddelek: Pomoč in nasveti | 2648 (2176) | joze67 |