» »

Prometheus

Prometheus

««
4 / 25
»»

-valvoline- ::

imagodei je izjavil:

Res hilarious, ane?

No, za tiste, ki so sposobni primerjav tudi izven sub-žanrov (ker, glej ga zlomka, tako Prometheus kot Hobbit sta Fiction, v obeh so akcijski elementi in celo v obeh nastopajo (ne boš verjel) - pošasti), ta ideja ni tako nezaslišana.

Na eni strani bi Prometheusa kovali v zvezde zaradi 3D in CGI; po drugi strani pa filma, ki bo baje v zvezi s tem prinašal presežke, ne bi ocenjevali enako?!

Kdo bi vas razumel.

Heh,LOTR štejem med otroških risank,nikakor ne morem razumet kaj folk vidi v tem ubercrapu od zgodbe.3D gor-dol to sploh ni pomembno.

imagodei ::

Jah... Nas je učiteljica slovenščine v osnovni šoli naučila, da so "kavbojke" moderne pravljice. Zanje je značilno, da gre za izmišljeno zgodbo, da imaš na eni strani absolutno dobro, na drugi absolutno slabo. Dobro na koncu vedno zmaga nad slabim, pravica prevlada nad krivico... Kraj in čas navadno nista znana, meja med realnim in magičnim je zabrisana, pojavljajo se predmeti z nadnaravnimi močmi, pogosta so pravljična števila (3, 7, 9, 12...)

Zdej, po tej klasifikaciji... Kako se loči Prometej od Hobita? >:D
- Hoc est qui sumus -

coolijo ::

Po prvem gledanju Prometheusa, sem bil WTF?? Pricakoval sem vec akcije in vec grozljivih scen, povrhu tega pa sem bil preprican, da je zgodba luknjasta kot svicarski sir :) No, pa sem ga sel gledat se enkrat - bil sem pozoren na tiste dele, ki so me prvic zmotili. Lahko recem, da lukenj v scenariju (skoraj) ni in da je film zakon.

Ocena - 8/10

imagodei je izjavil:

SPOILERZ MIGHT FOLLOW!

Ne. Nobenega suspenza ni bilo tam, samo "gore"; sicer lepa CGI scena, pa spet šibek scenarij - milijardo dolarjev vredna operativna komora "nastavljena na moškega pacienta"? WTF? Zakaj? A je Charlize Theron moški?


Enostavno - Operativna komora je primarno namenjena za zdravljenje Weylanda, prav tako je tisti celoten modul namenjen njemu.

Ce ma kdo se kaksno vprasanje, kar z besedo na dan :)

imagodei ::

> "Enostavno - Operativna komora je primarno namenjena za zdravljenje Weylanda, prav tako je tisti celoten modul namenjen njemu."

Pojasnilo je, da je celoten escape module namenjen Charlize Theron. Ne glede na to, da je v ozadju res morda druga agenda, ni ravno prepričljivo, da top šit komora zna delat operacijo na odprtem srcu, ne zna pa narest relativno preprostega abortusa. Ženska in moška anatomija je, z izjemo spolnih organov, identična. Kateri genij bi operativno komoro zasnoval posebej za moške in posebej za ženske...?


> "Lahko recem, da lukenj v scenariju (skoraj) ni "

Lukenj morda ne, ampak to ne pomeni, da je zgodba verjetna.


> "in da je film zakon."

Mhm, če si star 15 let, potem res.
- Hoc est qui sumus -

hcet ::

Ogled filma v 3D? da ali ne?

imagodei ::

Ne. Počakat na trav... Errr, original DVD, pa pogledat.
- Hoc est qui sumus -

coolijo ::

@imagodei:

Pojasnilo glede komore je dano takrat, ko se nobeden ne ve (razen mrs. Vickers in Davida), da je sel Weyland zraven. Tako, da se zadeva glede tega spremeni takoj, ko se izkaze, da je Weyland na Prometheusu.

Kar se pa scenarija tiče - kje ti ni verjeten?

Sem pa krepko cez 15. No, pa mi najdi novejsi film podobne tematike (deep space potovanje), ki ga prekosi.

@hcet: Gledal sem ga naprej v 3D, nato se v 3D. Boljsi mi je bil v 3D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: coolijo ()

genesiss ::

@hcet
ne 3D

Misija vredna nevemkoliko milijonov, verjetno najdražja v zgodovini človeštva - gor pa pošljejo znanstvenike ki so pravzaprav debili in nedorasli svojim letom?? Sori, ne paše v tak film.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: genesiss ()

coolijo ::

@genesis:

V razmislek... to je bila odprava, ki jo je financirala privatna korporacija. Znanstvenikom ob prijavi niso predstavili načrta misije - ne kam grejo, koliko časa bo trajalo... Tudi Vickers ni vedela koliko časa bo trajalo potovanje. Zato verjetno Weyland ni mogel izbirati med veliko kandidati. Koliko pravih znanstvenikov bi pa šlo po vaše na takšno nedorečeno misijo?? Ce bi bilo vseh 17 članov odprave doraslo zadevi (tuj planet, alieni), bi bilo tudi za lase privleceno.

jest10 ::

Koliko pravih znanstvenikov bi pa šlo po vaše na takšno nedorečeno misijo??


Ogromno

imagodei ::

@coolijo,

še vedno se poskusimo izogibat opisu zgodbe zaradi spoilerjev, če pa že, pa svoj post opremimo z jasno oznako "SPOILER ALERT" ali kaj podobnega.

Kot drugo pa: že samo dejstvo, kako nedorečeno je bilo vse skupaj, je jasen indic, kako butasta je zgodba. Investiraš v najdražji projekt v zgodovini človeštva, zato da ti potem nestabilni posamezniki ogrozijo misijo? WT actual F?
- Hoc est qui sumus -

kow ::

Najdražji projekt v zgodovini človeštva? Sej ne veš kakšna je bila inflacija. Sploh pa. Danes sem si ogledal Aliens (1986). Precej butast film z ogromno WTF trenutki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Brane22 ::

Najbolj debilna zgodba, kar sem jih videl doslej.

L5 iz vodo.net, ki je crowdfunded, se mi zdi boljši, vsaj tisti prvi del, ki so ga doslej naredili.

Tole je podn. IMHO seveda.

trololo2 ::

hcet je izjavil:

Ogled filma v 3D? da ali ne?


Škoda tistih 50c razlike v karti.

Film sam je pa dokaj meh in se proti koncu vleče. V bistvu se vse 2h dogajanje da strniti v par stavkov, za povrh je par likov notri kar nekej. Razočaran.

imagodei ::

kow je izjavil:

Najdražji projekt v zgodovini človeštva? Sej ne veš kakšna je bila inflacija.

Mislim, da celo v filmu samemu to rečejo oz. je nakazano. Whatever - divja tornado, ti se pa loviš za travnate bilke. I'll rephraze: v oddaljen konec galaksije pošiljaš izjemno drago odpravo; celo več, kasneje se izve, da sam potuješ s to odpravo in torej polagaš vse zaupanje v roke tem ljudem. Izkaže se, da si s sabo vzel same nestabilne idiote.

kow je izjavil:

Sploh pa. Danes sem si ogledal Aliens (1986). Precej butast film z ogromno WTF trenutki.

Prvič, film Aliens je bil posnet 25 let nazaj. V tem času smo gledalci postali malce bolj zahtevni. Morda je to tudi posledica tega, da smo včasih igrali Pacmana, Commanderja Keena in Tetris, danes pa igramo realistične vojaške spopade v simuliranem 3D okolju, igramo (bolj ali manj) realistične strategije, občudujemo efekte v navideznih svetovih, ipd. Včasih se tudi nismo spraševali, zakaj Johnu Waynu nikoli ne zmanjka nabojev, čeprav nikdar ne nabije pištole. Danes smo pač malce bolj zahtevni.

Drugič, če se še tako trudiš, ne moreš v Aliens najti toliko felerjev, kot jih je v Prometeju. Čist preprosto.

Če ne prej, bom za vikend spisal en tak psevdo-review, kjer se bom sprehodil po vseh debilizmih. Zaenkrat se izogibam spoilerjem in zapišem samo tole: takle scenarij bi pričakoval od C oz. kvečjemu od B produkcije, ne pa od visokoproračunskega filma z Ridleyem Scottom na čelu. Že samo zato, ker je podpisan on, so standardi nemudoma višji. Tako pač je.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Nikec3 ::

Ravno sem si ogledal film, zato sedaj na hitro nekaj stvari, ki so mi ostale v spominu.

SPOILERJI!!!

Najprej se je potrebno zavedat, da je imel Prometheus naravnost fantastično reklamno kampanjo, tako da je praktično
nemogoče, da bi film presegel naša pričakovanja. Enako se mi je zgodilo pri The Dark Knnightu, danes pa menim,
da je mojstrovina.

Prometheus je po mojem mnenju dober film, ki definitivno ne razočara. Dobrih lastnosti ima na pretek. CGI in 3D sta dobra,
ima odlično kinematografijo in je preprosto lep. Če primerjam Scotta z Cameronom, bi lahko dejal, da ima Cameron več
efektov, mogoče celo boljše, pa vendar je Scott tisti, ki te efekte spremeni v stilsko čudovite. GLasba mi je bila dobra,
prav tako blestijo vsi igralci, razen Logana Marshalla-Greena, ki je prav tečen, ker se na daleč vidi, da je v filmu
samo zato, da bi privabil več ženskega občinstva. V pozitivnem smislu izstopa Michaell Fassbender, ki je odličen kot
robot David, kul je tudi Guy Pearce kot Peter Wayland. Rapace, Theron in Elba so tudi dobri, ampak jih Fassbender zasenči.

Kar se tiče scenarija. Zgodba je na trenutke malo na majavih tleh, medtem ko dialogi sploh niso tako slabi. Linije kot so:
- A king has his reign, and then he dies. It's inevitable
- Big things have small beginnings
- Pogovor Davida in "lepotca" o smislu ustvarjanja življenja, robotov.

Karakterji bi znali biti za marsikoga problem, ker niso preveč všečni. Tukaj me Prometheus spomni na Stargate Universe,
David je za moje pojme čisti Rush. Eni zamerite karakterjem njihovo butastost, jaz jim ne. Večina jih ni vedela v kaj se
spuščajo, po drugi strani, pa sta glavna protagonista govorila o "inžinerjih". Kdo bi ju jemal resno?

Če primerjam Prometheusa z ostalima Alien filmoma, mi je Ridleyev Alien seveda boljši, po drugi strani pa mi Aliens niso.
Aliens namreč uniči sloves aliena kot popolnega morilca, poleg vsega pa je še glasen, butast vojaški film, kjer za vsakega
nadutega karakterja želim, da bi čim prej umrl. Res ne vidim, zakaj bi bil Prometheus slabši od Aliens.

Zgodba navsezadnje ni tako luknjasta, pač ne odgovori na zastavljena vprašanja. Je pa res, da je malo za lase privlečeno,
da bi zadnji preživeli Inžiner želel lastnoročno uničiti življenje na Zemlji. Malo jim zamerim tudi pretirano število
mutacij v zelo kratkem času. Me pa ne motim, da ostane motiv Inžinerjev za ustvarjenje človeka neznan in prav tako, za
njegovo ponovno uničenje.

P.S. Charlize Theron je izjemno seksi, Janek pa je izustil najboljši pick-up line: I was wondering if you were a robot?
Prav tako čestitke pokončnemu Waylandu, ki je (recimo) pri 70 zaplodil tako seksi hčerko . 8-)

Če se bom spomnil še kaj, bom dodal

Ocena: 8/10
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Brane22 ::

Mah, smešno. Videl sem StarTrek v domači izvedbi, ki je imel bolj prepričljive zgodbe.

Organizirajo najdražjo odpravo v zgodovini človeštva in tja pošljejo skupino kekcev. Dva se ločita od skupine in izgubita takoj na prvem izletu.

Cela zgodba je samo različica že videnih in pravzaprav nič izvirnega.

Poleg tega je očitno, da tip rabi denar za svoje druge projekte in da ga misli črpati iz tegale. Zgodbe je pravzaprav zelo malo - za ceno vstopnice. Od gledalca se pričakuje, da bo počakal in skeširal še za nadaljevanje, ker tole pravzaprav samo zase niti nima nekega smisla.

Primorec ::

Spoiler alert!

Še moja recenzija, film je totalno ameriški, pridejo na nek planet, brez iskanja najdejo oporišče, brez nevemkakega truda vstopijo vanj, brez problema odpirajo vrata, brez problema upravljajo z vsem, unega aliena/inžinerja kar tko prebudijo/"rešijo". Potem ko je prebujen pa kar udri po Zemlji, brez da bi prvo počistil kontaminacijo po ladji, zaradi česar se je sploh skril v hibernacijo.

Skratka film za topoumne američane ki želijo videti samo velike eksplozije in efekte, zgodba pa je nedosledna in "tanka"..

In to naj bi bilo nadaljevanje (prequel) kultne sci-fi grozljivke? ne.. Za vsakega ki ima IQ višji od morske trave je ogled filma izguba časa..

Moja ocena: efekti 8/10, scenarij 1/10, igra 6/10

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Primorec ()

Nikec3 ::

Organizirajo najdražjo odpravo v zgodovini človeštva in tja pošljejo skupino kekcev.

S tem se je potrebno sprijaznit. Vsi zapleti v vseh Alienih se zgodijo zaradi zabitosti posadke. V originalnem Alienu so se neumno spravili nanj, v Aliens so bili naduti cepci z IQ-jem na ravni sobne temperature, v Prometheusu ni nič drugače, ampak tukaj imajo karakterji vsaj izgovor, da ne vedo za kaj se gre. Kot so ga imeli v Alienu, v Aliens pač ne.

Kar se tiče lukenj v zgodbi, pa jih ima veliko filmov, kot tudi najbolj kulten sci-fi vseh časov, Blade Runner (za kaj so poslali Deckarda za replikanti, če so vedeli, da bodo v nekaj dneh mrtvi?) To je tako velika luknja, da bi lahko marsikomu pokvarila film. No, meni ga ni.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Brane22 ::

Nikec3 je izjavil:


S tem se je potrebno sprijaznit. Vsi zapleti v vseh Alienih se zgodijo zaradi zabitosti posadke. V originalnem Alienu so se neumno spravili nanj, v Aliens so bili naduti cepci z IQ-jem na ravni sobne temperature, v Prometheusu ni nič drugače, ampak tukaj imajo karakterji vsaj izgovor, da ne vedo za kaj se gre. Kot so ga imeli v Alienu, v Aliens pač ne.


V bsitvue se ti s tem ni treba sprijaznit. Poglej si takratno konkurenco originalnemu Alienu, pa ti bo hitro vse jasno. Tam tudi posadka ni bila pripravljena na to. In ko smo že pri tem, obnašala se je daleč bolj racionalno. In zgodba ni bila tako plehka in že stokrat videna.

Zdaj maš zgodb o "Bogovih z drugih planetov" kolikor jih hočeš. To še v najbolj dolgočasno TV epizodo prastarega StarTreka ne bi šlo več.
Spomnimo se samo Galactice/Caprice, če nič drugega.


Kar se tiče lukenj v zgodbi, pa jih ima veliko filmov, kot tudi najbolj kulten sci-fi vseh časov, Blade Runner (za kaj so poslali Deckarda za replikanti, če so vedeli, da bodo v nekaj dneh mrtvi?) To je tako velika luknja, da bi lahko marsikomu pokvarila film. No, meni ga ni.


Recimo ker proizvajalec ni delil vseh svojih skrivnosti z državo. Imel je recimo tudi replikanta "brez veka trajanja", pa tega država ni vedela na začetku. Zdaj pa poglej datum tega filma.

Nikec3 ::

Zdaj maš zgodb o "Bogovih z drugih planetov" kolikor jih hočeš. To še v najbolj dolgočasno TV epizodo prastarega StarTreka ne bi šlo več.

Danes biti originalen v sci-fi žanru, preprosto ni mogoče. Sicer pa Prometheus ni tako neoriginalen, kot ga nekateri poskušate prikazati.

Recimo ker proizvajalec ni delil vseh svojih skrivnosti z državo. Imel je recimo tudi replikanta "brez veka trajanja", pa tega država ni vedela na začetku. Zdaj pa poglej datum tega filma.

No vidiš, za vsako luknjo si lahko posameznik sam najde dokaj racionalno razlago, če to seveda želi. Datum filma pri tem ne bi smel imeti posebne vloge.

Poglej si takratno konkurenco originalnemu Alienu, pa ti bo hitro vse jasno.

S tem misliš Aliens? Kot sem že povedal, marinci še nikoli niso bili tako butasti, kot so bili v tem filmu.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Nikec3 ::

Sicer se pa drugače strinjam, da Lost/Fox pisateljska banda, na čelu z J.J. Abramsom, Roberto Orcijem, Alexom Kurtzmanom in tudi "Prometejskim" Damonom Lindelofom, piše slabe scenarije polne lukenj. Njihovi filmi (Star Trek, Super 8, Prometheus) imajo vsi lukenj kot švicarski sir. Želim si, da bi za film tipa Prometheus scenarij napisal recimo Christopher Nolan, ali pa njegov brat. Ampak vseeno vztrajam, da Prometheus ni slab film.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

JohanP ::

Nikec3 je izjavil:


Kar se tiče lukenj v zgodbi, pa jih ima veliko filmov, kot tudi najbolj kulten sci-fi vseh časov, Blade Runner (za kaj so poslali Deckarda za replikanti, če so vedeli, da bodo v nekaj dneh mrtvi?) To je tako velika luknja, da bi lahko marsikomu pokvarila film. No, meni ga ni.


Replikanti imajo različen "incept date" - Roy Batty je najstarejši. Poleg tega jih policija išče, ker so poklali komplet posadko in potnike na vesoljskem čolničku. Poleg tega imajo off world replikanti prepoved vstopa na Zemljo....
Si ti ziher, da si gledal film ?

Nikec3 ::

Replikanti imajo različen "incept date" - Roy Batty je najstarejši. Poleg tega jih policija išče, ker so poklali komplet posadko in potnike na vesoljskem čolničku. Poleg tega imajo off world replikanti prepoved vstopa na Zemljo....
Si ti ziher, da si gledal film ?

Ja, ampak firma, ki je naredila replikante verjetno ve koliko so stari, ker vedo tudi kdo so. V primeru da je bil blizu smrti samo Roy, pa vseeno ni logično, da bi moral Deckard na koncu loviti Roya. Kot sem že rekel, za vsako luknjo v zgodbi si lahko posameznik najde logično razlago - če jo hoče.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

JohanP ::

Nekaj je RESNIČNA luknja v zgodbi in nekaj je, če se luknjo v zgodbi IZMISLIŠ na podlagi luknje v spominu in se potem oklepaš travnih bilk v cenenih "logičnih" ovitkih.
Kot je naprimer ta, da je lovil Roya. Lovil je Pris in Roya, končalo se je pa tako, da je Roy lovil Deckarda.
Pa dosti o tem.
Poanta je, da luknje tam ni in malček bluziš....

Brane22 ::

In tko kot v vseh ostalih ameriških sranjih DNK tudi tokrat gate trga.

Dokler je v človeku, je bolj zeeeh. Ampak ena sci-fi mutacija in stvar dela risanke.

Grozne pošasti se rodijo v nekaj urah in že takrat so tako močne, da bi lahko ubile mater v neposrednem spopadu, rastejo dobesedno iz NIČESAR.

Ena mutacija in DNK dobi potenco atomske bombe v hipu.

Mipe ::

sulaco ::

guest #44 ::

|possible mild spoilers|


Gledal film. Zanj nisem nič bral, ne trailerjev gledal, sem šel not skoraj kot nepopisan list. Po ogledu sem bil kar razočaran. Ne dosega konsistenčnih standardov še cenejših B filmov. Zgodba sicer je dokaj originalna in bi imela ogromen potencial, vendar pa je tako slabo in pomankljivo povedana, da je res žalostno.

Zdej pa na meni najhujše napake. Igralci! Odigrali so sicer dobro vendar taki mentalni hendikepiranci na taki misiji, prav uniči ves "immersion", ki ga ima filem.
Samo dogajanje pa je odsekano in nepojasnjeno.

Kar mi je blo edino všeč so učinki in lepa scenografija ter atmosfera.

Da je to imel Ridley Scoot počez mi je kar srhljivo in žalostno.


PS...nekdo je omenjal "The Man from Earth". Po mojem mnenju eden najboljših filmov, ki sem jih gledal v življenju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

Nikec3 ::

Sem ravnokar prebral prvo stran komentarjev na imdb in čeprav nimam slabega mnenja o filmu, se z večino komentarjev, ki so ocenjeni z 1-5/10 strinjam. Gre samo zato, kak film posameznik pred ogledom pričakuje in kakšne so njegove prioritete. Sicer imam rad solidno zgodbo, ampak sem precej navdušen tudi, če dobim dobro scenografijo in dobro predstavo igralcev. Sicer pa so nasploh kritiki bolj navdušeni nad filmom, kot navadni gledalci. Iz ocen top kritikov na rottentomatoes ima Prometheus celo oceno 7.4.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Aston_11 ::

guest #44 je izjavil:

|possible mild spoilers|


Gledal film. Zanj nisem nič bral, ne trailerjev gledal, sem šel not skoraj kot nepopisan list. Po ogledu sem bil kar razočaran. Ne dosega konsistenčnih standardov še cenejših B filmov. Zgodba sicer je dokaj originalna in bi imela ogromen potencial, vendar pa je tako slabo in pomankljivo povedana, da je res žalostno.

Zdej pa na meni najhujše napake. Igralci! Odigrali so sicer dobro vendar taki mentalni hendikepiranci na taki misiji, prav uniči ves "immersion", ki ga ima filem.
Samo dogajanje pa je odsekano in nepojasnjeno.

Kar mi je blo edino všeč so učinki in lepa scenografija ter atmosfera.

Da je to imel Ridley Scoot počez mi je kar srhljivo in žalostno.


PS...nekdo je omenjal "The Man from Earth". Po mojem mnenju eden najboljših filmov, ki sem jih gledal v življenju.



x2 - pa nobenih specialnih efektov ni imel.

kow ::

Ker v tem filmu pa ni enodimenzionalnih likov in nelogičnosti? Neverjetni ste.

Nikec3 ::

Ker v tem filmu pa ni enodimenzionalnih likov in nelogičnosti? Neverjetni ste.

V Prometheusu enodimenzionalnih likov definitivno ni.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Netrunner ::

Kaj so hoteli povedat z uvodno sekvenco ko se pojavi ona leteča zadeva in oni mišičast albino popije ono zadevo in umre ?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

genesiss ::

"Nastanek človeka"?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: genesiss ()

imagodei ::

Ali nastanek življenja na Zemlji sploh? Ne morem se spomnit, a je bila v uvodnih prizorih kakšna vegetacija okoli reke, ali je bil planet sama skala in voda?
- Hoc est qui sumus -

Nikec3 ::

imagodei je izjavil:

Ali nastanek življenja na Zemlji sploh? Ne morem se spomnit, a je bila v uvodnih prizorih kakšna vegetacija okoli reke, ali je bil planet sama skala in voda?

Verjetno bo to držalo. Življenje se je začelo v vodi.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

kow ::

Nastanek življenja, nobene vegetacije ni bilo. Precej očitno je pokazalo dvojno vijačnico. Nisem pa opazil nobenega indica, da gre za Zemljo. Meni se je zdelo, da je bil samo prikazan ritual 'kreiranja' življenja.

imagodei ::

kow je izjavil:

Ker v tem filmu pa ni enodimenzionalnih likov in nelogičnosti? Neverjetni ste.

Jaz ne vem zakaj se je treba delat butastega?

The man from Earth je bil posnet za 200.000 USD! V običajnem blockbusterju toliko plačajo kakemu znanemu obrazu za Cameo vlogo. Budget za Prometeja je bil 120-130 milijonov USD!

Film The man from Earth se ne sprašuje o nekih moralnih dilemah, niti ni drama o življenju na sploh. Liki, ki jih je avtor razvil za te potrebe, so lahko eno- ali večdimenzionalni, sploh ne igra vloge. Zasnova filma je precej unikatna, nimaš akcijskih preobratov in, ne vem, thriller scen. V filmu ni dobrih in slabih likov, da bi bila sploh potreba po posebnem razvijanju karakterja in da bi lahko že na sredi filma sklepal o koncu. Ne gre za spopad dobrih proti zlobcem. Ni teorij zarote, ni teroristov, ni tajnih služb, ni super duper tehnologije, ni ropa banke... Celo ni klasična drama o življenjskih zapletih. Gre samo za What If, Twilight Zone Like vprašanje o samem sebi...

Gre za čisto drugačen koncept, kot pri akcijskih filmih. Tako da... The man from Earth stavi vse na zanimivo zgodbo, na atmosfero in na "shivers down your spine".

Pozabi ti na večdimenzionalnost karakterjev pri The man from Earth.


Na drugi strani imaš več milijonov dolarjev vreden film, ki vzame krasno zgodbo, pa zajebe praktično na vsakem koraku. Vključno z enodimenzionalnostjo karakterjev, dasiravno to ni najhujši problem. Eden izmed problemov je že, v kateri žanr uvrstiti to reč? Grozljivka ali srhljivka ni. SciFi tudi ne. Tipična "akcija-atrakcija" z dokaj malo pameti in veliko fantazijskimi (ne SciFi, samo Fiction!) elementi.
- Hoc est qui sumus -

Tr0n ::

Kr neat sci-fi. To pa je tudi vse. :)

Netrunner ::

eh ona uvodna sekvenca pa res ne predstavi nastanek življenja ?? .. mislim .. pride oni oblečen kot menih .. nad glavo vzleta ali pristaja al samo čez leti velikanska vesoljska ladja .. vzame ono zadevo .. spije .. ga zvije in pade v vodo ... kaj je mišljeno da je iz njega nastalo življenje ?? pa ga je njegova rasa pustila tam in zapuščala planet ??
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Tr0n ::

Netrunner je izjavil:

eh ona uvodna sekvenca pa res ne predstavi nastanek življenja ?? .. mislim .. pride oni oblečen kot menih .. nad glavo vzleta ali pristaja al samo čez leti velikanska vesoljska ladja .. vzame ono zadevo .. spije .. ga zvije in pade v vodo ... kaj je mišljeno da je iz njega nastalo življenje ?? pa ga je njegova rasa pustila tam in zapuščala planet ??

Jup, origin clovestva na Zemlji.

Berserker ::

Mene zanima kaj je fora one pošasti na koncu in zakaj napade stvarnika ?

jest10 ::

Berserker je izjavil:

Mene zanima kaj je fora one pošasti na koncu in zakaj napade stvarnika ?

Spojler

To naj bi bil mladič, ki ga je bejba par ur prej izrezala iz trebuha. Hitr raste:))

Brane22 ::

Tr0n je izjavil:

Kr neat sci-fi. To pa je tudi vse. :)


Edini "Sci" v tistem zmazku je študija pvešanja jošk Charlize Theron med delanjem sklec.

genesiss ::

V teh scifi filmih se mnogokrat zgodi da stvari res zelo hitro rastejo, pa mati sploh ničesar ne poje :) Pa tudi ko se rodijo, jih kar luft nahrani da nabreknejo do abnormalnih veličin.

Je možna kakšna razlaga za takšno hitrostno rast?

jest10 ::

genesiss je izjavil:


Je možna kakšna razlaga za takšno hitrostno rast?

Kvas:D

allex ::

innerspace je izjavil:

imagodei je izjavil:

That aside - film si zasluži morda oceno 3/10.
Sej pravim, glede na to kako je posnet Alien, me scenarij v Prometheusu ne preseneca in je pricakovano srednje slab. Ampak neglede na to, film ni tako slab kot sam scenarij.

Kot gledalec sem bil zadovoljen, vendar sploh ne toliko, kot bi lahko bil, ce bi se filma lotili z logiko "the best that can be done". Mislim, da so ga snemali z "let's please the alien fans" v mislih.

Manjka mu tisto, kar ima Odiseja 2001. Art.



če bi namest inženirjev postavil opice, bi bil hitro klasificiran art ter oh in sploh subliminalni presežek

scenarij je pretežno slab, čeprav ideja dobra, sploh karakterji zelo slabo razviti; mislim od 17 članov posadke, se mi zdi da niti dialoga niti monologa nimajo vsi, ene par pa zgolj mašilo, da zapolnijo scenske postavitve...lame

iz kina prišel z mešanimi feelingi, nekaj dodane vrednosti po premisleku, sicer pa preveč očitna iztočnica za sequel...back to the future
struggling with abundancy of computer power

imagodei ::

genesis> "Je možna kakšna razlaga za takšno hitrostno rast? "

Je, ja. Ta "SciFi" zmazek sploh ni Sci ampak v celoti Fi. To je edina možna razlaga.

SciFi zahteva podlago v znanosti. Lahko gre za pretiravanje, poenostavitve, ali pa za fiktivni razvoj znanosti čez nekaj 10 (100, 1000) let. Če gre stvaritev pri tem čez vse mere in nima več podlage v znanosti, postane navaden Fiction oz. fantazijski film. Nič več Znanstvena fantastika.

Tko da, ta film je fantazijska akcija, pa še to popolnoma trapasta.
- Hoc est qui sumus -

Tr0n ::

Heh, eni pa nekam resno jemljete tole. :)
««
4 / 25
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alien 5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
6615664 (6000) oo7
»

Alien: Awakening (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
9214535 (8151) oo7
»

Kaze film Prometheus resnico?

Oddelek: Loža
397848 (5797) Kamran

Več podobnih tem