» »

Lucid Dreaming

Lucid Dreaming

1 2
3
»

jype ::

Ne, nimajo ga. Imajo pomen, ki ni prav nič globlji. Večina "razlagalcev" sanj zna naplest vse živo, resnica je pa praviloma zelo preprosta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

WarpedGone ::

Verjamem da je "ta svet" dosti bolj obširen kakor nam govorijo čuti kot vid, vonj, sluh, dotik!

Seveda je ampak kaj potem?
V čem točno ti tvoji sedanji čuti ne zadostujejo da uspešno preživiš svojih 80 let?
Bi bil bistveno bolje opremljen, če bi mel v riti geigerjev števec, bi poslušal blebetanje netoprijev, kitov, slonov in ponoči občudoval izbruhe supernov? Če resno verjameš da ja, boš moral razložit kako za vraga nam ta čutila niso zevolvirala "sama od sebe". Če bi bila koristna za preživetje, bi jih imeli.

Če maš pa v mislih bajeslovne demone in zmaje pa nimamo o čem debatirat. Tvoja domišlija je omejena na tvojo glavo, dokler ne bo med nama podatkovne povezave in bom jaz čutil to, kar čutiš ti.

Še vedno pa priporočam, da si razpucaš sploh kaj je budno stanje, kaj je spanje in kaj se dogaja ob prehodu iz enega stanja v drugega. Pol ti bo mal bol jasno v kateri predal spadajo lucidne sanje. In kaj je v istem in sosednjih predalih. Strah in strašenje je brezveze, bolš se je zavedat kaj to sploh je.
Zbogom in hvala za vse ribe

smokah ::

se strinjam da bi lahko vedno na tak način sprejemal svet a mislim da so zato potrebni eni pogoji ki jih pa v modernem svetu ni, oz. so redki. -sem nekje videl grafit: največji sovražnik svobode je zadovoljni suženj. ne bom zdaj o tem v kakšnem stresu živim(o) a če vsakodnevno pridem v službo in vem da bi si npr. lahko delo olajšal za 5x z isto produktivnostjo, a si ga ne smem ker so pač taka pravila si ne morem kaj da nebi tega obsojal oz. se s tem ne-strinjal. zaradi tega pač, vsaj dokler ne pridem domov in to izklopim, ne morem vedno videti sončka pa metuljev okoli sebe, saj sem vendarle misleči človek!!

naj poudarim da nisem sanjal nič ekstremno neverjetnega ali pa pravljičnega. vsi dogodki in osebe so bili realni in zemeljsko smiselni, razen par malenkosti, ki so bile prej smešne kot kaj drugega.

Ti warpedone si pa očitno na zemlji že tisočletja da veš zakaj ljudje tega nimamo razvitega. Ali pač nikakor ne moreš dopustiti možnosti da je človek zavedno skozi zgodovino te stvari blokiral oz. jih imel za tako neverjetne da jih je pripisal bogovom, okultnemu, čarovništvu itd. Kako naj bi celotna populacija napredovala v eni zadevi če jo strogo blokirajo ker ni razumljiva? a kolo se naučiš vozit s tem da ga vržeš v kot? In če verjameš da smo ljudje lahko povezani le z internetnim kablom, potem res nima smisla s tabo o tem debatirat. Ignorance is bliss

jype ::

smokah> a si ga ne smem ker so pač taka pravila

Prvo pravilo je da nesmiselnih pravil ni treba upoštevati.

smokah> Kako naj bi celotna populacija napredovala v eni zadevi če jo strogo blokirajo ker ni razumljiva?

Nihče je ne blokira, le nobene enoznačne razlage ti nihče ne more ponuditi, ker ne more pokazati, da je prava. To ne pomeni, da pojma nimamo, temveč da se dobro zavedamo, da vemo premalo, da bi iz vedenja lahko karkoli uporabnega sklenili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Looooooka ::

Zadnjic se mi je prvic v zivljenju zgodilo, da sem se na pol zbudil..telo je pa lepo naprej spalo in se nism mogu premikat.Grozljiv obcutek.
Definitivno moram nekam napisat, da naj me nekdo fenta ce bom kdaj tetraplegik.

Lonsarg ::

Kaj eni vidijo ene višje pomene v lucidnih sanjah..

Lucidne sanje so vrsta zabave za možgane, enako kot knjige, igrice, seks. Mogoče bolš kot vse našteto, odvisno od posameznika.

Kar se tiče pa poglabljanja vase, to se dosega z meditacijo in ne z analizo sanj. Ker lucidne sanje so, konec koncev sanje.

panteist ::

Zdravo! Tudi sam se kar dosti ukvarjam s sanjami in so mi neverjetno zanimive. Doživel sem že spalne paralize, lažna zbujanja, lucidne sanje, kreiral sem sanje (več o tem spodaj), prekinjene sanje nadaljeval po zbujenju (zbudil za nekaj min. in nato naprej zaspal),itd. Zelo zanimivo mi je bilo sploh to kreiranje sanj, torej da sem pred spanjem oblikoval zgodbo z ljudmi in dogajanje, ki se je nato v sanjah nadaljevalo. A niso bile popolne lucidne sanje, sem se pa zavedal da sanjam in tudi nadzoroval določeno dogajanje. Vodim si tudi dream diary, kjer je zapisanih okoli 70 različnih sanj, včasih tudi po dve različni zgodbi na noč. Se pa opazno poveča verjetnost, da se spomniš sanj, če si jih redno zapisuješ. Nekajkrat se mi je tudi zgodilo, da sem med popoldanskim spanjem ohranil še določeno mero zaznavanja iz okolja - sluh, saj sem dogajanje okoli sebe vpletel v zgodbo.

Same lucidne sanje so mi pa eden izmed najljubših hobijev :) Večkrat se mi je celo zgodilo, da ko sem se zavedal da sanjam, da sem se zaradi navdušenosti zbudil. Ni pa vse tako rožnato...ena črnolaska me že nekaj let "preganja" v sanjah, toliko sva že preživela skupaj (:D yes, you know what I mean), imam občutek, da je popolnoma poznam, čeprav ne vem niti en stvari o njej. Problem je, da čeprav se v sanjah dostikrat vidima, je v budnem življenju nisem še nikoli srečal, niti ni podobna poznanim ljudem. Bojim se, da je le konstrukt možganov ali kakšna zbledela slika preteklosti. No..mogoče se pa v teh lucidnih sanjah ustvari kakšen telepathic bridge med najinima zavestima :)

ripmork ::

Z lucidnimi sanjami imam bolj malo izkušenj, bi pa rad pokomentiral to o razlagah sanj (profesionalni razlagalci, knjige na to temo, interpretacije sanj in celo napovedovanje iz tega -> BS)


Nedolgo nazaj je bila postavljena teorija, ki imo dobro razloži, kakšna je sploh funkcija sanj.
Namreč, zelo preprosta. Brez globljih in skrivnostnih pomenov. Sanje so instrument, ki različne vrste čustvenih dogodkov, katere ljudje doživljamo vsakodnevno pripeljejo do zaključka.

primer: čez dan se obremejuješ z neko x zadevo, zato telo potroši veliko biokemične energije -> a če situacija ne pripelje do razrešitve problema, ki bi omogočil, da gre človek lahko brezskrbno spat (npr. skrb zaradi nezaposlenosti ali glede dogodka postavljenega v daljno prihodnost se lahko vleče precej časa), možgani ne prenehajo poganjati aplikacije "stres.exe". Ponoči se aktivira mehanizem, ki randomly (zato dostikrat sanje povsem brez smisla) pobere vizualne, čutne in ostale podobe iz spomina in jih zapakira v film, v katerem subjekt čustveno dokončno doživi tisto, o čemur je čez dan največ razmišljal (naj bo to worst case scenarij, ali pa nekaj prijetnega).

Skratka, čustveno vzburjenje, ki je ostalo v možganih preko sanj doseže biokemično katarzo, in a way. Potem pa (hopefully) dovolj dolga faza globokega spanca, v katerem se ob pomanjkanju sanj (čustvenega doživljanja, ki žre energijo) možgani lahko končno regenerirajo v "default" stanje. (Oziroma se to ne zgodi, pa se človek zjutraj zbudi še bolj pod stresom, kot je bil prejšnji dan... ali pa stresno stanje postane "default", kar ni fajn sploh)

Za lucidne sanje je potrebno urjenje. To pa morda ravno toliko strenira neokorteks, da človeku sčasoma uspe prepoznat random vstavke možganov kot nelogične. Potem pa -> reuroute -> insert favourite movie/fantasy clips :)

Da lahko lucidna doživetja komu potem v realnosti pomagajo pri širjenju obzorja, to sploh ne dvomim. Čustveno doživetje je povsem enak biokemičen proces, najsi človek pravkar skače Bungee, ali pa ga v sanjah lovi pošast.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

genesiss ::

Maš kak link Ripmork?
Je potem lahko to poljubno vstavljanje svojega konteksta v sanje nevarno, v smislu da sanje več nimajo učinka na razreševanje čustvenega stresa kot si ga opisal?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: genesiss ()

JC Denton ::

panteist je izjavil:

ena črnolaska me že nekaj let "preganja" v sanjah, toliko sva že preživela skupaj (:D yes, you know what I mean), imam občutek, da je popolnoma poznam, čeprav ne vem niti en stvari o njej. Problem je, da čeprav se v sanjah dostikrat vidima, je v budnem življenju nisem še nikoli srečal, niti ni podobna poznanim ljudem. Bojim se, da je le konstrukt možganov ali kakšna zbledela slika preteklosti. No..mogoče se pa v teh lucidnih sanjah ustvari kakšen telepathic bridge med najinima zavestima :)


Enkrat sem nekje prebral, da vsak obraz oz človeka, ki ga vidiš v sanjah, si že nekje v realnem svetu videl oz. srečal. Lahk da je bilo le za delček sekunde, a je dovolj, da si možgani to zapomnijo.

Že dolgo nisem imel lucidnih sanj, večkrat sem kolegom razlagal o spalni paralizi in o tem, da v sanjah vem da sanjam pa so me samo gledali in rekli, da se jim to ne dogaja. Če ne drugega sedaj vem, da je kar nekaj podobnih ljudi.

TechBoy ::

sam poizkusil pa sem padal v spalno paralizo, grozno! še vedno pa si želim da bi mi uspelo :)

panteist ::

JC Denton je izjavil:

Enkrat sem nekje prebral, da vsak obraz oz človeka, ki ga vidiš v sanjah, si že nekje v realnem svetu videl oz. srečal. Lahk da je bilo le za delček sekunde, a je dovolj, da si možgani to zapomnijo.
Vem, tudi sam sem bral, da možgani naj ne bi ustvarili nekega čisto novega obraza, lahko pa recimo sestavijo enega iz potez večih ali pa popačijo že videno.

Mipe ::

Hm, v svojih sanjah ne vidim obrazov, tudi če se osredotočim nanje. So... precej generične osebe, vsaj na videz. Vendar so občutki genuine, vsak ima svojo izrazito osebnost.

panteist ::

Saj obrazi v sanjah niso tako jasni, ampak dobro veš za katero osebo gre oz. kako zgleda.

ZaphodBB ::

jype je izjavil:

Ne, nimajo ga. Imajo pomen, ki ni prav nič globlji. Večina "razlagalcev" sanj zna naplest vse živo, resnica je pa praviloma zelo preprosta.

No ja sam sem v (tudi lucidnih sanjah) že uspel osmislit določene stvari v sovjem življenju, vendar gre bolj za splošne tendence in enostavne zadeve, ki so pogosto skrite oz. jih pri polni zavesti ne uspemo locirat.

Strah, Ljubosumnost, itd.

Torej so zame imele globji pomen ali boš dejal, da se mi je samo bledlo?

globalna80 ::

 William Buhlman

William Buhlman



Če ste kdaj imeli lucidno sanjanje in bi radi zavestno "sanjali" si poglejte predavanje s slovenskim prevodom:

http://www.studio12.si/component/hwdvid...

William Buhlman, ki v Ameriki velja za vodilnega strokovnjaka pri raziskovanju zunajtelesnih izkušenj.
William Buhlman: Kako učinkovito sprožiti in nadzorovati izventelesne izkušnje
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

jype ::

ZaphodBB> Torej so zame imele globji pomen ali boš dejal, da se mi je samo bledlo?

Bledlo? Sanjalo!

To, da ti sanje kaj osmislijo ni nič drugače od tega, da ti kaj osmisli skupina za samopomoč (razen tega, da ne potrebuješ skupine).

primar ::

Zmaga pa dejstvo, da ste glede na poste nekateri sposobni v teh sanjah reševati hude matematične, tehnične itd... probleme, po drugi strani pa v teh sanjah delate reality check kjer ne znate niti do 5 štet :).

Lp

globalna80 ::

V teh "sanjah" lahko pridemo do dostopa kolektivne zavesti. Obstaja tudi naše astralno telo in izven telesna izkušnja je samo izven fizičnega telesa. Vse vesolje je povezano z še nevidnimi subtilnimi nivoji ki jih znanstveniki šele odkrivajo in jih bodo začeli potrjevati približno po letu 2026.
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: dr.Akula ()

urosz ::

lucidne sanje so nekaj najboljšega, kar se ti lahko zgodi :D

škoda samo, da lucidno sanjam le občasno, ampak ko pa se to zgodi, pa jih povsem izkoristim. pa tudi zjutraj, ko se zbudim, sem neverjetno spočit in "kot prerojen", pa tudi če je spanec trajal nekoliko manj.

driver_x ::

globalna80 je izjavil:

V teh "sanjah" lahko pridemo do dostopa kolektivne zavesti. Obstaja tudi naše astralno telo in izven telesna izkušnja je samo izven fizičnega telesa. Vse vesolje je povezano z še nevidnimi subtilnimi nivoji ki jih znanstveniki šele odkrivajo in jih bodo začeli potrjevati približno po letu 2026.



Saj o tem se govori že nekaj časa.

BaToCarx ::

Hm nobeden še ni omenil shizofrenije? zanimivo.

imagodei ::

Brisana offtopic neargumentirana debata.
- Hoc est qui sumus -

kr1ženska ::

Wow! Dva znanstvenika naredila masko s katero lahko nadzoruješ svoje sanje.

Matev ::

to je že stara zadeva

vsaj 10 let

c3p0 ::

S tem da je ta zelo primitivna, le ugiba kdaj bi naj bil v REM stanju.

Sem videl že primerke, ki zaznajo REM po premikanju oči za vekami. Pa tudi s tistimi se moraš kar strenirat, da je sploh kak efekt, glede na prebrano.

CleanPower ::

a kdo ve kva je fora če maš tok intenzivne sanje da v spanju trgaš povšter al pa nekaj kričiš, pa sploh ne veš za to. ti zjutraj drugi povejo oz. zjutraj vidiš strgan povšter??
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spalna paraliza (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9319067 (9740) Scorpia
»

Shizofrenija,psihoze ali....je to vse res...

Oddelek: Problemi človeštva
314310 (3267) Twy
»

Igričarji sanjajo bolje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4712147 (10512) Lonsarg
»

nočne more (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
627193 (6059) Keyser Soze
»

Lucidne Sanje

Oddelek: Sedem umetnosti
214563 (4152) lymph

Več podobnih tem